rágalmazás, személyiségi jogok megsértése


wers # 2018.07.25. 08:38

hogyan tudom ezt hatékonyan kivédeni

Biztonsági zár, akár több is, riasztó.

kamera nem nagyon jöhet számításba
??????
Miért is? Bent a lakásodba ki tilthatja meg?

Egyébként üldözési mániára vannak hatékony kezelési módok.

repatarurgyán # 2018.08.03. 09:25

Tisztelt Fórumtársak,

Alábbi problémába futottam bele.
Alsó szomszédaink azon belül is a feleség, egy ~40 körüli értelmi fogyatékos nő, bejelentést tett a gyámügyön, pontosabban a családsegítő szolgálatnál rám és élettársamra terhelően.
A bejelentést természetesen anonim módon tette, de ez egy kis város (annak ellenére, hogy megyeszékhely) gyorsan megtudtam a bejelentő kilétét. De igazából nem is kellett volna sokat érdeklődni, mivel sűrűn ordítozta nekem a másodikról, hogy feljelent. (na meg, hogy megveret, torkom vágja, stb.) Eddig csak nevetni tudtam az egészen, azt is leginkább kínomban.
Most jutottam el oda, hogy átlépett egy határt.

Az értelmi fogyatékosságáról.. és magáról a nőről...

Van 3 gyereke. A gyámhatóság kihelyezte nevelőszülőkhöz, mivel szülői teendők ellátására alkalmatlan. A 3. gyereket konkrétan a rendőrök és a gyámügy vitte el a kórházból rögtön születés után. A 3. gyereket abban a tudatban vállalta, hogy azt hátha megtarthatja.
Hogy a nő gondnokság alá vagy gyámság alá van-e helyezve nem tudom, de valamilyen korlátozás alatt áll.

Szóval a tényállás.

A családsegítőnél bejelentést tett, hogy:

  • A gyerek állandóan sír
  • Szülők isznak
  • A szülők állandóan "buliznak"

Természetesen ezek nem valós állítások. A védőnő a bejelentést követően egyből telefonált, hogy finoman fogalmazzak igencsak ingerülten hívta páromat, mivel eléggé kiakadt ezeken a rágalmakon.

Ugye ez a bejelentés jegyzőkönyvezett állításokat tartalmaz.

A kérdésem a következő:
Jelen helyzetben tehetek-e feljelentést, és indíthatok-e magánvádas eljárásban egy rágalmazási pert ismeretlen elkövető (anonim bejelentés) ellen? Azt is tudom, hogy ez a bizonyos "anonim bejelentő" személyesen tette a bejelentést, sőt igen nagy patáliát csapott a családsegítő szolgálatnál. Gondolom a bíróság kikérheti a bejelentő adatit. Ott amúgy rögzítették az adatokat, csak ugye adatkezelésnél lehet kérni az adatok titkosítását.

Mik a lehetőségeim?

Válaszokat előre is köszönöm!

alfateam # 2018.08.03. 09:46

Lárifári...

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.03. 09:47

Minek?

repatarurgyán # 2018.08.03. 09:51

Pusztán azért, mert a lakóközösség életét így is megkeseríti, és valakinek végre el kell vinni odáig az ügyet, hogy tudatosuljon benne, hogy nem elfogadható az amit csinál.

Amúgy nem a szubjektív véleményt kérdeztem, hogy ki, hogy eresztené el a füle mellett, vagy "engedné el"...
Pusztán a jogi lehetőségeimre vagyok kíváncsi.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.03. 09:53

Észre se vetted, de jogi véleményt kaptál. Hogy neked nem tetszik, az más kérdés.

repatarurgyán # 2018.08.03. 10:03

Vagyis ha valaki hivatalos szerv előtt tesz egy ilyen valótlan állításokkal teli bejelentést akkor nem meríti ki a: "valakiről más előtt a becsület csorbítására alkalmas tényt állít " fogalmát?

ObudaFan # 2018.08.03. 13:42

Ha valaki hivatalos eljárásban teszi ezt, akkor általában nem meríti ki a rágalmazást, kivéve, ha szükségtelenül gyalázkodó jelleggel teszi, vagy a megindított eljáráshoz képest szükségtelen, és becsület csorbítására alkalmas tényt állít.

Vadsuhanc # 2018.08.03. 14:10

Kedves repatarurgyán!

A leírtakból arra lehet következtetni, hogy indult ellened egy gyámhatósági eljárás. Ez hogyan végződött?

Tavas # 2018.08.11. 13:42

Tisztelt szakértők! Sajnos egy korábbi ügyem már kezd eszkalálódni. Valaki feljelentett a rendőrségen olyanért ,amit nem követtem el, a "rendőrség" is hívott már , bár egy jogász ismerősöm szerint ha valóban rendőr lett volna ,akkor már az elején bemutatkozik, és nem kb. 10 perces telefon beszélgetés után közli, hogy ő rendőr...Tehát itt most duplán érdekes a helyzet. A környezetem hallgat, de nagyon nagy kavarást és kemény vádakat/pletykákat vélek a háttérből. A kérdésem az lenne, hogy -a jogász ismerősöm ajánlására- fogadjak fel magánnyomozót, mert neki kiadják a személy adatait, aki a telefonhívást indította("rendőr"), valamint a rágalmazó(baromságokat terjesztő és feljelentő) adatait is. Kérdésem, hogy ez valóban így működik? És amennyiben igen, akkor kb. mekkora összeg a magánnyomozó munkája, az adatok kikérése? Itt állok szét-rágalmazva, megbélyegezve, a tettes röhög a markába, és az idő meg telik, szépen csendben belenyugszik mindenki, kivéve én, mert gyakorlatilag ezzel részben tönkretették a jövőmet, a hírnevemet... Tehát azért legalább azt lenne jó tudni, ki az illető, hogy mondjuk perelni lehessen a felelőtlen hülyesége miatt, hogy ezáltal tisztázzam magam a többiek előtt..
Köszönöm a válaszukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.08.11. 13:44

A doktor úr már megint nyitva hagyta az irodát a hétvégére, és a számítógépet se védte le jelszóval...

Feri56 # 2018.10.02. 16:44

Üdvözletem. Egy kérdésem lenne. A személyiségi jogról. Állítólag a munkáltatóm készített rólam egy felvételt. Amit nekem még nem mutatott. Viszont, már több kívül álló személynek megmutattak. Azonkívül elmondta olyan személyeknek is akiknek nem is lehetne rálátásuk az felvételre, hogy mi látható a felvételen. Ezt a felvételt bizonyíték ként akarja használni ellenem. Kérdésem a következő? Megteheti a munkáltató hogy elmondja vagy megmutatja kívülálló személyeknek a felvételen szereplő eseményeket?

Vadsuhanc # 2018.10.02. 17:45

Hol készült a felvétel?
Mit tartalmaz a felvétel?
Hol akarja a felvételt bizonyítékként felhasználni?
Kik azok a kívül álló személynek akiknek megmutatták?
Kik azok a kívül álló személynek akiknek elmondták?
Ki az aki elmondta?

Ez szükséges lenne egy feljelentéshez is.....

ObudaFan # 2018.10.02. 19:24

Bizonyítékként felhasználhatja, ha más módon nem tudja bizonyítani a jogának érvényesítéséhez szükséges tényt. De a bírón kívül ki másnak kellene megmutatnia?

Feri56 # 2018.10.02. 20:02

Tisztelt Vadsuhanc. A felvétel, gyárterületen készült. Elméletileg egy lopást tartalmaz. Rendőrségnek akarja a cég átadni. Mutatták dolgozóknak, és külső munkatársaknak. A gyár területén szinte mindenki tudja, egy külsős munkatárstól.Én egy közvetlen kollégától hallottam. Felhívott hogy már mindenki erről beszél. Csak engem nem értesítenek a gyanúsításról.

ObudaFan # 2018.10.03. 04:48

A rendőrségnek átadás nyilván jogszerű. Hogy a munkatársaknak megmutatás jogszerű-e, annak eldöntéséhez tudni kellene, hogy milyen célból mutatta meg (pl. az ügy kivizsgálásához szükséges volt), de azt sem ártana tudni, hogy milyen tájékoztatást kaptok arról, hogy hol készülhetnek felvételek.

Vadsuhanc # 2018.10.03. 06:09

Talán, ha leírnád mi a történet, mert ismételten felmerül egy sor kérdés:

.." Elméletileg egy lopást tartalmaz...”"
( gyárterületen belül)

Kinek a sérelmére követték el a lopást? Egy dolgozó vagy a munkáltató sérelmére?
Mekkora az okozott kár?
Rendszeres lopásról van szó?

Nem tartom kizártnak, hogy az ügyből nem akarnak rendőrségi eljárást kreálni viszont egy felmondáshoz (rendkívüli) szükséges bizonyítékokat be akarják szerezni.

A felvétel bemutatása véleményem szerint az elkövető beazonosítását szolgálta és nem azt, hogy az elkövetőt pellengére állítsák.

Feri56 # 2018.10.04. 05:20

A felvételen nem látható a lopás. Csak az hogy abban az időben mikor eltűnt a gép. Abban az időben voltam az adott területen.Olyan emberek is tudnak a gyanúsításról, és a felvételről akiknek nincs is közük az ügyhöz. Nem is dolgoznak az adott területen. Úgy tudom az okozott kár 40 000 Ft. Egyszeri alkalom, és a munkáltató kárára.

drbjozsef # 2018.10.04. 06:09

Tehát van állítólag egy felvétel, ami állítólag egy lopást bizonyítana, de állítólag nincs raja maga a lopás, csak állítólag Te azon a területen dolgoztál. És ezt állítólag megmutatták másoknak is. Ez esetben nem értem mi a problémád. A kollégáid láttak egy felvételen, amin nem történt semmi különös, ahogy a kollégáid látnak élőben is ugyanott a gyárban. Meggyanúsítottak valamivel hivatalosan?

gerbera317 # 2018.10.04. 07:08

Valószínűleg a felvételen látható személy azonosítása céljából mutatták meg több embernek is a felvételt: "Jóska, Bandi, Gizike, gyertek! Szerintetek ki az ott a felvételen? - Szerintünk a Feri56. - Jó, köszi, szevasztok."

Feri56 # 2018.10.04. 16:30

Az nem is lenne gond hogy megmutatták a rólam készült felvételt. Az viszont hogy engem nem kerestek fel ezzel az már furább. Akiknek megmutatták, és akiknek elmondták nem is dolgoznak velem. Megtehetik hogy egy kívülálló személynek, adnak tájékoztatást?

Csamborgo # 2018.10.05. 16:19

Kíváncsi vagyok a szakértők véleményére.
Belefér-e a véleménynyilvánításba, ha az ellenfél ügyvédje a másik személyről egy bírósági beadványba a következőket írja:
"anyagias, bosszúálló és egyéb, jogilag és erkölcsileg vállalhatatlan tulajdonságokkal rendelkező emberről van szó"

alfateam # 2018.10.05. 16:40

"anyagias, bosszúálló és egyéb, jogilag és erkölcsileg vállalhatatlan tulajdonságokkal rendelkező emberről van szó”"
Tulajdonképpen Téged nem is zavarnak ezek a szavak csak véleményre vagy kíváncsi?

Csamborgo # 2018.10.05. 17:48

Az Ítélőtábla jogerős ítélete szerint egy ügyvéd ilyeneket simán beírhat a bíróságra beadott beadványában az ellenérdekű félről. Kicsit erős, de nem bűncselekmény.

Kovács_Béla_Sándor # 2018.10.06. 06:39

Roma locuta. :)