Kijelentés állandó lakcímről


wers # 2018.09.13. 18:56

Szomorú örökös, nem igazán mindenben jók a válaszok, de most nem javítalak. Pl. igen, kimennek, ha szükséges.
A bejelentés felülbírálata másik téma. Nem úgy van az sem.

Röviden, be kell adni a fiktiválási kérelmet, ennyi.

wers # 2018.09.13. 18:57

bocs, hosszabban holnap.

wers # 2018.09.14. 05:40

Egyébként illeték fejében a KEKKH felé írt kérelemben akár kikérheted a bejelentkezési kartonjának másolatát is, akkor abból akár kiderülhet, hogy okirat hamisítás történt.

Ennek sok értelme nincs. Ha még élne aki akkor tulaj volt, neki is érdemesebb a bejelentés felülvizsgálatát kérnie. Majd a helyi hivatal lekéri KEKKH-tól (vagy ki tudja már hogy hívják). Szerintem ez illetékmentes.

Mivel ő már nem él, ezt az eljárást elutasítják, mert pl. már aláírás mintát sem lehet kérni.

Marad a fiktiválás. Siegelinde, ez pont azt jelenti, hogy te eldöntötted, hogy ő ne legyen hozzád bejelentve. Nem fog fájni. De szerintem azzal sem ér semmi sérelem, hogy be van jelentve. Nem kér enni.

Szomorú örökös # 2018.09.14. 05:45

wers

Ennek sok értelme nincs. Ha még élne aki akkor tulaj volt, neki is érdemesebb a bejelentés felülvizsgálatát kérnie. Majd a helyi hivatal lekéri KEKKH-tól (vagy ki tudja már hogy hívják). Szerintem ez illetékmentes.

Mint írtam, én is anno gyanút fogtam, mert valaki állandó lakcímre jelentkezett be az én házamba, pedig én csak a tartózkodási helyet engedélyeztem számára az aláírásommal. Erős gyanú merült fel bennem, hogy másik adatlapot töltöttek ki és aláhamisították az aláírásomat. Ezért javasolta az ügyintéző, hogy a KEKKH-t keressem meg. Írtam nekik egy levelet postai úton, amire jött is válasz, hogy fizessek érte valami minimális illetéket. Nos, mivel közben kihajítottuk innen a csávókámat, így okafogyottá vált az egész és nem fizettem semmit, volt neki bőven baja nélkülem is. Ha még okirathamisítás miatt is felelősségre vonták volna, akkor nem úszta volna meg felfüggesztett börtönnel.

wers # 2018.09.14. 06:06

Ezért javasolta az ügyintéző, hogy a KEKKH-t keressem meg”.
Más sok apró részletet ismerek évek óta a történetből, ez még nem volt :))
Egy biztos, egyszer már írtam, sikerült anno az ügyintézők közül kifognod az ebihalat sellő helyett.
Neki kellet volna keresnie a bejelentőt, hiszen lehet, hogy még náluk volt, még fel sem küldték. Ha már nincs náluk, akkor visszakéri.
Egyébként rutinosabb ügyintéző egyből a fiktiválást javasolja (persze, ha ténylegesen nem ott lakik a személy)
Ha meg ott lakik akkor is fontosabb kérdés, ki engedte ezt meg neki? Milyen jogon. Ez a jog biztos, hogy nem a lakcím bejelentéssel keletkezett.

onezoli # 2019.04.04. 07:29

Kb 1,5 éve vettem egy ingatlant, azóta nem jelentkezett ki az előző tulaj...de időközben börtönbe került
Elég ha kormànyablakban fiktiválom vagy fel kell vegyem a kapcsolatot a bőrtönnel ahol tartózkodik?

wers # 2019.04.04. 07:58

Elég ha kormànyablakban fiktiválom

Elég, de fordulhatsz a helyi jegyzőhöz is. Ők majd megkeresik.

ZZ24 # 2020.04.26. 23:13

üdv,

a következő lenne a kérdésem:

A bérlő indíthat e a bérleti szerződés csatolásával lakcím fiktiválást az illetékes kormányhivatalnál.

A tényállás a következő: a lakásba bérlőkön kívül 3 illetéktelen személy be van jelentve és állandóan a bérlők címére küldözgetik a 3 illetéktelen személy rendőrségi, bírósági papírjait.

A probléma az, hogy ezekről az illetéktelen személyekről a bérbeadó se tudott, viszont ő nem tudja jelenleg megindítani a fiktiválási eljárást, mert külföldön tartózkodik.

A kérdés, hogy a bérbeadó a tényállás előadásával és a bérleti szerződés csatolásával. illetve a lakóközösség két tanújának aláírásával ellátott fiktiváli kérelmet benyújthat e?

Sürgős lenne, mert már több alkalommal rendőrök is keresték ezeket az illetéktelen, fiktív embereket.

ZZ24 # 2020.04.26. 23:16

pontosítva?

A (bérbeadó távollétében) a bérlő indíthat e fiktiválási eljárást a leírt okok alapján?

drbjozsef # 2020.04.27. 05:38

ZZ24,

Szerintem alapesetben nem.

A kormányablak szerint a szállásadó jogosult az eljárás megindítására. Ez a tulajdonos, vagy a haszonélvező lehet, a bérlő nemigen.

Viszont, ha tudnának írni egy meghatalmazást, azzal eljárhatna a bérlő. De ehhez vagy találkozniuk kellene, vagy, ha nem jön haza a tulajdonos, akkor el kellene mennie a konzulátusra, hogy ott hitelesítsék az aláírását.
(Bár általános magánokiratra nem is biztos hogy kell).

Meghatalmazás nélkül szerintem nem fog menni.

wers # 2020.04.27. 06:23

Sürgős lenne

Ez normál esetben sem lenne az, most pedig biztos nem.

Látni kellene a szerződést, mire jogosítja fel a bérlőt.

Pl. önkormányzati bérlakásoknál a bérlő rendelkezhet a bentlakókról.

gerbera317 # 2020.04.27. 06:30

Ha fiktiválva van a cím, és máshol nem találják, vagy ez az egyetlen ismert, vagy utolsó ismert címe, akkor is ellenőrzik ezt a címet.

wers # 2020.04.27. 06:55

+ 1

ZZ24 # 2020.04.28. 00:02

Köszönöm a válaszokat.

Kiderítem, mi van a bérleti szerződésben. Az egyik illetőt többszörös betörésért, lopásért körözik, csak 6 rendőr kereste.

Ha nem lesz más a bérbeadó elküldi külföldről a beadványt, + egy meghatalmazást.

wers # 2020.04.28. 06:06

Ha nem lesz más a bérbeadó elküldi külföldről a beadványt, + egy meghatalmazást.

Talán nem is kellene más megoldást keresnetek. Nem kell személyesen beadni a kérelmet, lehet levélben is. Tanácsos a fiktiválandó cím szerinti járási/kerületi Kormányhivatalnak küldeni, majd ők tudják, melyik Kormányablak folytatja le az eljárást.

Az is lehet, ami talán gyorsít, hogy neked küldi el mihamarabb a megírt kérelmet a meghatalmazással, így te beviheted a Kormányablakba. Az lesz az illetékes, amelyik korábban Okmányiroda volt.
Időpontot kell kérned előre.

De a lényeg, amit gerbera is írt, hogy alapjában a fiktiválással sok problémát nem oldotok meg.

ZZ24 # 2020.04.29. 14:24

Van új fejlemény. A 3 ból két illetőnek megvan a tartózkodási helye, ők hajlandóak írásban kijelentkezni.

Ehhez elég ha a saját nevükben beküldenek nyilatkozatot?

Szomorú örökös # 2020.04.29. 14:28

ZZ24

ők hajlandóak írásban kijelentkezni....Ehhez elég ha a saját nevükben beküldenek nyilatkozatot?

Nincs olyan, hogy bárhonnan „kijelentkezni”. Ehhez egy másik állandó lakcímre kell bejelentkezniük, azzal szűnik meg automatikusan nálad az állandó lakcímük. De az macerás, mert abban a pillanatban - ha jól sejtem - megszűnik a mostani tartózkodási helyük. Szóval marad a fiktiválás, ahhoz viszont akár az ő írásbeli nyilatkozatukat felhasználhatod szerintem. De ezt majd más vagy megerősíti itt, vagy cáfolja.

ZZ24 # 2020.04.29. 14:50

Értem, köszönöm, akkor marad az A terv.

wers # 2020.04.30. 07:03

Ha már kiderült, van bejelentett tartózkodási helyük, első kőrben érdemes lenne felhívni a figyelmüket, hogy szándékotokban áll a bejelentett lakóhely címet fiktiváltatni. Ez azzal jár, hogy megszűnik a bejelentett tartózkodási hely is, ezét kéritek, hogy a rendezzék a lakcímbejelentést önként, és jelentsék be a tartózkodási helyet lakóhelyként.
Ha nem teszik önként, akkor majd a hatóság fogja ezt kérni. Ha akkor sem, akkor nem lesz bejelentett lakcímük.

ZZ24 # 2020.04.30. 16:03

Kettőnél meg lehet próbálni, a harmadiknál meg mindegy, mert végigrodeózta az országot, most éppen a szabolcsi rendőrségtől jött a levél, már gyűjteményem van, talán csak pár megye hiányzik.

velence # 2020.10.27. 21:02

Tisztelt Fórumozók!Az alábbi helyzethez szeretném tanácsukat kérni:egy lakásban él egy házaspár, egyik tagja van bejelentve(itt nőtt fel)Nem tulajdonos egyelőre, csak ha örökölni fog, idősotthonban a szülő.A lakásnak a szülőn kívül van két tulajdonosa-anyai ágról örököltek.A lakásban lakó féltestvér adósságokat halmozott fel, ezért szeretnénk kijelenteni őt.Van-e ennek lehetősége?Ha örököl és megvesszük később az ő tul.részét, akkor ki lehet jelenteni? (tulajdonos nem lesz, de életvitelszerűen ott laknak..viszont egyik tulaj sem akarja..)Köszönöm!

Szomorú örökös # 2020.10.28. 04:28

velence

Ha örököl és megvesszük később az ő tul.részét, akkor ki lehet jelenteni? (tulajdonos nem lesz, de életvitelszerűen ott laknak..viszont egyik tulaj sem akarja..)

Olyan nem létezik, hogy „lakcímkijelentés”. A lakcímfiktiválás meg szerintem azért nem igazán működik, mert életvitelszerűen ott lakik. Neki kell másik lakcímet bejelenteni ahhoz, hogy ez megszűnjön.

wers # 2020.10.28. 06:40

Igen, szóba sem jöhet a fiktiválás, hiszen ott lakik.

Azt is megkérdőjelezem, hogy egyik tulajdonos sem engedi az ott lakást, mert tuti, hogy az édesanya megengedi.

Csak a többi tulajdonosnak szúrja a szemét az, aki gyerekkora óta ott lakik. Nehezen lehetne ráhúzni, hogy engedély nélkül költözött be.

Szomorú örökös # 2020.10.28. 07:10

Előbb elköltöznie, mert akkor tud más valós állapotot bejelenteni

Ebben kivételesen egyetértünk, de szerintem mindkettőhöz ennek a személynek az akarata hiányzik.
Az akarat egyelőre még csak mások részéről van meg.

velence # 2020.10.31. 10:55

Akkor, ha jól értem, örököl és megveszik az ő részét, pénzt megkapja,de utána sem akar kiköltözni, nem lehet tenni semmit..?????egyetlen megoldás az értékesítés..?