kártérités


wers # 2012.08.28. 08:52

Egy Szijjártó Péterrel nem érdemes vitatkozni

Van több is? (nyugtassatok meg, hogy csak egy van belőle)

wers # 2012.08.28. 08:53

Egyébként kíváncsi lennék, hogy a kérdező mennyire tartotta hasznosnak, hogy feltette kérdését.

ObudaFan # 2012.08.28. 08:54

Az mára egy kategóriává vált.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.28. 11:22

Akkor írd kisbetűvel, hiszen köznév. ;)

ObudaFan # 2012.08.28. 11:51

Újabban nemhogy közneveket, de bizonyos mellékneveket is nagy kezdőbetűvel kell írni, nem tudtad? Úgymint: Magyar, Fradista, stb.

Erika63 # 2012.08.30. 18:42

Tisztelt Forumozok!
Szamomra egyszerunek tuno ugyben mar majd fel eve egy helyben topogok.
nagyon szepen kerem, aki tud adjon tanacsot mit tegyek.
Ez ev aprilisaban Gyorben egy nemet furgon magyar soforrel beletolatott az angol automba. Rendort hivtunk. A karokozo a helyszinen elismerte a felelosseget.Nem tudta a ceges furgon biztositojanak nevet. Epp uton voltunk , tehat visszatertunk Angliaba. Egyszerre megkerestuk a biztositonkat, aki kozolte, nem segit, mivel csak felelossegbiztositasunk van. Elmentunk a markaszervizbe, nem csinalnak semmit, amig nincs meg a biztosito tarsasag. Egyebkent kozoltek, totalkarossa kell majd nyilvanitani az autot.
Mentunk fuhoz-fahoz, megkerestuk levelben, emailban, telefonon a nemet ceget, semmi valasz.
Kertunk mindenfele hivatalos helyekrol segitseget, mindenki elutasitott, mert ez szerintuk bonyolult, es kulonben is Magyarorszagon tortent, mi magyarok vagyunk, intezzuk el otthon.Kerestunk a neten egy ugyvedet, aki mint hirdette beszel angolul, nemetul is, es jartasak a gepjarmu ugyekben. Levelezgetesek utan hazamentunk, es otthon szemelyesen kozolte velunk, megis csak Angliaban kellene elintezni, nem is erti, miert nem tudtuk megtenni eddig. Azert kedvesen kozolte, ha megsem jutunk egyrol a kettore, majd csinal valamit. Szerinte a sofort kellene beperelni, nem a ceget. Az messze van, bonyolultabb. Azota is kapalozok erre-arra. Ketto emailt irtam a MABISZ-nak, kertem a segitseguket. Nem valaszoltak. Azt olvastam, ha hat honapon belul nem inditunk pert, elevul az egesz. KEREM SEGITSENEK! Koszonettel: Erika

ObudaFan # 2012.08.31. 09:11

3 év az elévülési idő. A MABISZ-nak kellene szerintem rendes postai levelet küldeni.

balesetijogasz # 2012.08.31. 12:01

Kedves Erika63!

A MABISZ a rendszám alapján meg tudja mondani, hogy melyik biztosítónál volt a baleset okozájának a kötelező felelősségbiztosítása. Ha az e-mailre nem válaszoltak (pedig szoktak), akkor ajánlott levélben postai úton keressék meg. A kérelembe bele kell írni, hogy hol, mikor történt a baleset, mi a balesetben részes gépkocsik rendszáma, és hogy az okozó kötelező felelősségbiztosítóját kérik megadni. A kérelem indokaként pedig írják le, hogy kártéírtési ügyintézés miatt van az információra szükségük.

Üdv: balesetijogasz

lawiloz # 2012.08.31. 13:18

Végrehajtást kérő/végrehajtó kontra adós
Tisztelt Szakértők! 2011 novemberi gyerektartási díjat nem fizettem, amit dec hónapban pótoltam, onnantól a Munkaügyi Kp utalta a gyt-t egészen 2012 februári munkába állásomig.Exnejem 2012. 02. 10-n bírósághoz/végrehajtóhoz fordult, azt állítva, hogy 2011 nov-i gyt díjat nem kapta meg. Postafordultával vgh-i kifogással éltem, csekkmásolatokkal és Munkaügyi KP utalásaival bizonyítottam vhkérő követelésének alaptalanságát. A tértivevényen 2012. március 19-n átvették. TBíróság 2012 márc. hiánypótlási felhívás tart. helyem címére, több példányban kell beadni a vhkifogást, pótoljam, külömben elutasít. Pótoltam 2012 ápr. 4-n. Vártam a végzést alaptan vád miatt befejezik a vh-i eljárást. Közben lakásomat értékesíteni szerettem volna bent lakó haszonélvezőkkel, azon kívülper- és tehermentességet ígértem. Lefoglalózta a vevő. 2012 júliusában kaptam a Födhivataltól egy levelet, hogy a végrehajtó 2012 március 20-n kelt ( 1 nappal azután, hogy átvette vh-i kifogásomat)megkeresése alapján vh-i jog bejegyzésre került, azonkívül tájékoztattak, hogy vh kérő nem fizette meg az alapeljárás illetékét, ezért rajta ezt adó módjára behajtják. 2012. Július 30-n személyesen felkerestem vh-t, aki azt mondta őt csak a bíróság utasíthatja, és ítélkezési szünet van. Ezen a fórumon olvastam később, hogy gyt, és vh ügyben nincs ítélkezési szünet!!! Mondtuk a foglalót is, kérdeztük hogyan fizetjük vissza.Vállvonogatáa. Majd állandó lakcímemre, ahol nem tartózkodom jött egy 2012. július 30-i keltezésű végzés T. B-l 15 napon belül elutasítás terhével fizessek 15.000.-Ft illetéket, de sehol nem világosított fel, hogy költségmentességet kérhetek. Bizonyítottam az alptalanságom, ha fizetek 15ezret. Panasznapon bementem, és ott közölték, hogy kérhetek költségmentességet, és határidő hosszabítást. Kaptam 15 napot. A vevő közben kéri a foglaló kétszeresét, mi van ha végrehatásra ad ő is, most már jogosan. Kitől kérjem a károm megtérítését. A vh-i eljárás során 40§-ra hivatkozva. Vh kérő még az alapeljárást sem fizette meg. Vh-l, aki majd bevasalja rajtuk. Már gondoltam, hogy ombudsmanhoz, vagy Brüsszelhez fordulok, mert ami itt folyok Magyarországon az katasztrófa. Kérhetek nem anyagi kártérítést is a bosszúság, és idegeskedés miatt? Kérem segítsenek, mert már teljesen el vagyok keseredve!!!!! Tisztelettel Lawiloz

ObudaFan # 2012.08.31. 13:24

Ez nem vh. kifogásra tartozó kérdés, hanem Vht. 41. § szerinti eljárás, és ha szükséges, megszüntetési per.
Nem vagyoni kártérítést aligha fogsz ezért kapni, viszont ha a végrehajtást kérő tudta, hogy már fizettél, és így indította az eljárást ellened, akkor a költségeid megtérítését kérheted.

Biztosítási1x1 # 2012.09.01. 14:45

Kedves Erika63!

A Mabisz nagyon indokolt esetben a magyar rendszámú autók kgfb-jéről ad információt.

Itt az alap probléma, hogy német (feltételezem hogy német rendszámú) autó okozta a balesetet és az ha biztosítva volt akkor valószínűleg valamelyik német biztosítónál.
Ebben az esetben indifferens, hogy a baleset Magyarországon történt és magyar volt a gk. vezetője.

Szerintem a német hatóságokhoz kellene fordulni a károkozó autó biztosítottságának kiderítése érdekében.


biztositasi1x1.hu

egyiptomi # 2012.11.21. 13:42

Tisztelt fórumozók! Segítséget szeretnék kérni. Idén nyáron egy utazási irodánál foglaltunk majd fizettünk ki egy Egyiptom Hurghadai utat szállodai ellátással. Kötöttünk utasbiztosítást egy Biztosítónál. Megérkezésünk első napján a szállodai szobában történt egy baleset, mely számomra akár végzetes is lehetett volna. Ugyanis a szállodai szobánkban, amikor fel próbáltam kapcsolni az éjjeli lámpát, mely valószínűleg zárlatos, hibás lehetett, abban a pillanatban megrázott az áram és egyetlen szerencsém az lehetett, hogy a lámpa kábele elég rövid volt és feltehetően a folyamatos áram ütés miatti rázkódásom következtében az kihúzódhatott a konnektorból, és így nem ért halálos mértékű áramütés.

Eszméletemet vesztettem, eközben menyasszonyom értesítette a szállodát valamint a külföldi kapcsolattartót a balesetről. A szálloda semmilyen segítséget nem nyújtott a baleset következtében, csak annyit mondtak, hogy” ne a szállodai orvost hívjuk, mert az nagyon drága!” A kapcsolattartó, idegenvezető hölgy segített ,hogy kórházba juthassak.

Estig bent tartottak, kaptam infúziót valamilyen szívgyógyszert és ellátták az áramütés következtében keletkezett vérző sérüléseimet a lábamon.

Az a tény, hogy a szálloda személyzete semmilyen formában nem tett lépést felénk, hogy az engem ért baleset következtében és gondolok itt egy alapszinten elvárható emberi magatartásra, mint, hogy elnézést kérjen, vagy állapotom felől érdeklődjön. Semmi ilyen nem történt, nem érdekelte őket, hogy milyen súlyos baleset ért engem és akár meg is halhattam volna a szállodájukban.

Visszatértünk után később felvettem a kapcsolatot az utazási iroda munkatársával és elpanaszoltam neki a történteket és megadták a jogi osztályuk elérhetőségét, de a mai napig semmi nem történt. Aki esetleg jártas az effajta ügyekben kérem segítsen, hogy merre induljak, érdemes-e perre vinnem és kit kell perelnem a szállodát, vagy az utazási irodát vagy a biztosítót? Mert ennyiben nem kívánom hagyni.

egyiptomi # 2012.11.22. 12:46

Kedves fórumozók!
Senkinek sincs tanácsa? Vagy hagyjam az egészet?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.22. 19:05

Az utazási iroda aligha felel; a biztosítási kötvényt kellene megnézni, milyen kockázatokra terjed ki. (Egyiptomi szállodával egyiptomban pereskedhetsz, az ottani jog szerint, arab nyelven.)

Az áramütés óta vagy ilyen türelmetlen, vagy ez megvolt korábban is?

véső (törölt felhasználó) # 2012.11.22. 19:13

egyiptomi

azt még elmagyarázhatnád, kézzel vagy lábbal akartad felkapcsolni a lámpát ?
áramütés következtében keletkezett vérző sérüléseimet a lábamon.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.22. 19:14

Ott is égési sérülések keletkeznek, ahol kimegy belőled az áram.

véső (törölt felhasználó) # 2012.11.22. 19:17

és ahol bemegy ott nem ?
azt nem írta, hogy a keze is sérült .-)))

egyiptomi # 2012.11.22. 19:41

Kedves véső nem kívánom, hogy olyan élményben legyen részed amilyenben nekem volt. Én ide tanácsot jöttem kérni, ha laikusok véleményére lennék kíváncsi akkor más fórumot választanék.

Biztosítási1x1 # 2012.11.23. 06:08

Pár dolog nem gömbölyű ebben a történetben: megtörtént-e a balesetet követően azonnal az utazási biztosítóhoz a baleset bejelentése? Tudott róla a párod és az idegenvezető is, ennek mindenféleképpen meg kellett volna történni-e!

Ha megtörtént volna a bejelentés, akkor ilyen esetben általában a biztosító mindent intézni szokott a kórházzal és a szállodával is.

???

biztositasi1x1.hu


biztositasi1x1.hu

egyiptomi # 2012.11.23. 07:51

Beszéltünk a biztosítóval, a kórházi ellátás megtörtént és részükről ennyiből kimerült. Egy kérdést tettek fel" elláttak ingyen a kórházban?" Végül is elláttak.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.27. 16:28

Teljesítést követelhetnél, de ha nincs neki miből, akkor mire mész vele. Másrészt akár sikeresen hivatkozhat is a körülmények jelentős megváltozására.

Nyilván attól függ, mekkora futamidőre kötötték ki, de ha legalább éves kamat az a 25%, akkor egyáltalán nem magas.

Ista # 2012.11.30. 19:40

Mi az önhiba fogalma? A Ptk-ban hivatkoznak rá, de nem találtam meg a fogalmát.
Egy épület (munkahelyem) fenntartója ezzel kívánja kivédeni kártérítési igényemet, mivel az általuk fenntartott épület bejáratánál a lépcső élvédője nem volt leragasztva, kiállt, ami a cipőmbe belefúródott, a lábamat megakasztotta és elestem. Arccsont törést szenvedtem, amit még aznap éjjel megműtöttek. 10 napig kórházban voltam.
Az államkincstár úti balesetnek ismerte el. A fenntartó a következő héten a lépcső rossz állapotát megszüntette, sőt körbe is kerítette a részt.
Kártérítési igényem bejelentésére azt a választ kaptam, hogy önhibámból eredt a baleset, ezért kárigényemet nem tudják elfogadni.
Ez lehetséges, vagy csak az időt húzzák? (és az idegeimet?)

ObudaFan # 2012.12.01. 09:21

A Ptk. nem az önhiba szót használja, hanem azt mondja, hogy a károsult a kár elhárítása, illetőleg csökkentése érdekében úgy köteles eljárni, ahogy az az adott helyzetben általában elvárható. Nem kell megtéríteni a kárnak azt a részét, amely abból származott, hogy a károsult e kötelezettségének nem tett eleget. Más kérdés, hogy ha a munkahelyeden történt, akkor nem a Ptk., hanem az Mt. irányadó, de abból a szempontból mindegy ez,hogy ennél konkrétabb szabályt nem nagyon lehet alkotni.

miselino52 # 2012.12.08. 04:26

Tisztelt tanácsadók!
Az én esetemben a munkajog és a kártérítés keveredik, úgy gondolom. Van aki ismeri az ügyemet mert az ő tanácsára indítottam el a keresetet amit úgy látszik megnyertem első fokon.Az örömbe üröm is vegyül, mert lehet, az időből kifutottam, hogy a nyugdíj előtti ellátásra el tudjak menni és csak NYES-t azaz nyugdíj előtti segélyt kapok ami egy kis része csak annak amit kaphatnák. Az alperest mindkét tárgyaláson kértem egyezzünk meg peren kívül, de erre nem volt hajlandó.
Az összeget amit megítéltek nem elég arra, hogy két évig kompenzálja a két összeg közötti külömbséget. A kérdésem az lenne, amennyiben jogerős lesz az ítélet és a nyugdíj biztosítási igazgatóságtól is elutasítanak akkor indíthatok-e polgári pert azon a címen, hogy két évig kár ér a jogellenes felmondásból eredően. Higgyétek el nekem alapvetően semmi kedvem a pereskedésre, de a megélhetés az nagy úr és az igazság sem utolsó.
Köszönöm előre is a választ.

ObudaFan # 2012.12.08. 08:22

Általánosságban igen. Persze pontosan ismerni kellene a peranyagot.