kártérités


Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.14. 10:48

A gyerek meg nem számít. Igaz? Vegye tudomásul, hogy "apa nem apa".

kaméleon # 2013.02.14. 11:00

Ne viccelj már! A dolgoknak nem csak egyféle megnyugtató megoldásuk lehet.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.02.14. 11:15

Sokszor egy sincs nekik. Különösen az ilyen ügyeknek.

guba" # 2013.02.14. 11:23

Apaság megdöntése iránti perek nagyon korlátozottan indíthatók, ezért jogi relevanciával több év után már a legtöbb esetben nem is derülhet ki, hogy nem a vélelmezett apa a biológiai apa.

zebracsiko # 2013.02.15. 11:28

Huh! Nem gondoltam, hogy ilyen erkölcsi kérdés lesz belőle, de nem írhatom le ide a több kilónyi jegyzőkönyv minden részletét.
Ha részletesebben kifejtem, akkor a "szemét apa" megítélése azonnal "balek"-ra fog változni, mert kaméleon látja jól, hogy nem minden fekete-fehér.
A lényeg egyébként, hogy a közben nagykorúvá vált, de még középiskolás gyerek továbbra is az "apjával" él, a legnagyobb szeretetben. Anyuka egy fűszálat nem tesz keresztbe érte, egy fillérrel nem járul hozzá a szeretőjétől született fia eltartásához. "Apuka" a válásnál szinte mindent otthagyott a gyerekeinek, akik közül az egyiket már 5 éve ő neveli, ráadásul mint kiderült, mindkettő gyerek anyuka félrelépésének "eredménye".

Családjogi bíró szerint ebben az esetben akár még az azóta kifizetett gyermektartás is visszajárhat. Meg a nem vagyoni kártérítés is szóba jöhet. Viszont arra nem találunk precedenst, ami alapján a vagyoni kárt be lehetne bizonyítani, bármennyire is egyértelmű laikus számára.

guba" # 2013.02.15. 11:38

Ki lenne a felperes? A vélelmezett apa, vagy a gyerek? Mikor derült ki, hogy mástól van a gyerek?

ObudaFan # 2013.02.15. 11:50

A biológiai apától - ha meglesz és jogilag is apa lesz belőle - lehet jogalap nélküli gazdagodás címén követelni a kifizetett tartásdíjra tekintettel. Más követelés esélytelen.

zebracsiko # 2013.02.15. 12:09

guba: Az már jogerős, hogy az "apa", aki nevelei a gyereket, nem vér szerinti apa. Apasági per jogerősen lezárva.
ObudaFan: Az is esélytelen, hogy meglegyen az igazi apa, mert anyuka nem köteles megmondani ki az. Így szerinted veszett fejsze az egész. Hm... Lehet ennyire ellentétes a jog a hétköznapi megítéléssel? Ha valakinek összetörik az autóját, vagy rosszul építik fel a házát, akkor jogosult lehet kártérítésre. Ha valakinek kidobnak 20 évet az életéből, kiforgatját a pénzéből, és közel 50 évesen tudja meg, hogy ha gyereket akar, akkor gyorsan kapja össze magát, az meg úgy rendben van.
Köszönöm a válaszokat!

TT Tibi # 2013.03.04. 08:36

Üdv! Segítséget szeretnék kérni! Súlyos testi sértés áldozata voltam és abban szeretnék segítséget kérni hogy mennyi nem vagyoni kártérítést követelhetek, a vagyon károm kb 80 ezer forint. A tettes beismerte hogy leütött egy üveggel és hogy nem volt rá oka tehát ártatlan voltam.Az orrom eltört és a szemem körül több helyen összesen 12 öltéssel kellett varrni. Az elkövető közvetítői eljárást kérelmezett de nem vette át az idézést. A segítséget előre is köszönöm.

ObudaFan # 2013.03.04. 12:30

Nem vagyoni kártérítést akkor ítél meg a bíróság általában, ha azért van valami hosszabban tartó kellemetlenséged. Egy orrtörés még nem feltétlenül elég, bár a bírói gyakorlat nem egységes, nem eleve reménytelen.

balesetijogasz # 2013.03.04. 12:53

A közvetítő eljárás során jóvátétel fizet az elkövető. Ezen való részvétel teljesen önkéntes, és nagyban függ attól, hogy az elkövető mennyit tud kifizetni a sértettnek. Itt nincs olyan, hogy mennyi követelhető, ha nem tudtok megegyezni, akkor folytatódik a büntetőeljárás, ha meg tudtok egyezni, akkor megszüntetik az eljárást vele szemben.

Nem vagyoni kártérítést polgári perben lehet érvényesíteni, ha önként nem fizet az elkövető. Az összeg mérlegelésénél a bíróság a elszenvedett sérelem súlyát, a gyógyulási folyamatot, az esetleges egészségkárosodás mértékét veszi figyelembe, és azt, hogy a sértett élete mennyiben változott meg a károkozás miatt. Az is szóba jöhet, hogy esztétikai probléma marad vissza, mert az arcon ért a sérülés. Az összeget ennyiből elég nehéz megjósolni.

TT Tibi # 2013.03.04. 17:56

Az esetnek volt egy szemtanúja akit a vádlott megpróbált megvesztegetni egy nem csekély összeggel.Őt arra próbálta rávenni hogy azt mondja a "Én támadtam rá és ő csak védekezett". Az illető az igazat mondta. Akár tanúskodna is.A vádlottnak volt már súlyos testi sértésből eredendő felfüggesztett büntetése hasonló esetből. Önök szerint érdemes-e pereskedni az illetővel akkor ha nem akarja kifizetni nekem a megvesztegetésre szánt összeget, vagy érjem be kevesebbel és kevesebb intézkedéssel, utánajárással?

ObudaFan # 2013.03.13. 06:20

Főszabály szerint jár, de azért ismerni kellene az indokokat, hogy miért került előzetesbe.

ObudaFan # 2013.03.13. 12:17

Az, hogy valaki nem tesz vallomást, vagy tagadja a bűncselekmény elkövetését, nem lehet ok az előzetesre (legalábbis hivatalosan). A végzés szerint mi volt az előzetes oka?

ObudaFan # 2013.03.15. 07:40

Ebben nincs semmi olyan, mai kizárhatná a kártalanítást.

beriandris # 2013.04.08. 10:06

Sziasztok! Egy elég bonyolult kérdésem lenne. Még 2009-ben feljelentettek zaklatásért, és habár nem követtem el ezt a vétséget csak 2013-ban született jogerős határozat az ügyben, amely a sértettek által előterjesztett magánindítvány elkésése miatt szüntette meg az eljárást ellenem. 2 kihallgatáson és 3 tárgyaláson voltam. Az utazás költségei és a bérkiesés miatt több százezres nagyságrendű károm keletkezett emiatt. Az volna a kérdésem hogy polgári úton indíthatok-e kártérítési pert, arra hivatkozva, hogy a megkésett magánindítványukkal kárt okoztak nekem????

beriandris # 2013.04.08. 16:27

Sziasztok! Egy elég bonyolult kérdésem lenne. Még 2009-ben feljelentettek zaklatásért, és habár nem követtem el ezt a vétséget csak 2013-ban született jogerős határozat az ügyben, amely a sértettek által előterjesztett magánindítvány elkésése miatt szüntette meg az eljárást ellenem. 2 kihallgatáson és 3 tárgyaláson voltam. Az utazás költségei és a bérkiesés miatt több százezres nagyságrendű károm keletkezett emiatt. Az volna a kérdésem hogy polgári úton indíthatok-e kártérítési pert, arra hivatkozva, hogy a megkésett magánindítványukkal kárt okoztak nekem????

ObudaFan # 2013.04.08. 16:33

Szerintem a megkésett magánindítvánnyal nem lehet kárt okozni, mert ebben az esetben a hatóságnak kellett volna azonnal megszüntetni az eljárást. Ha hamis volt a vád, azzal lehet, de ilyesmi meg ezek szerint itt nem bizonyosodott be.

beriandris # 2013.04.08. 16:43

Értem. És esetleg annak utána lehetne járni, hogy ki hibázott, kicsit soknak tartom a 2 kihallgatást és a 3 tárgyalást egy megkésett magánindítványért.

ObudaFan # 2013.04.09. 18:03

dzsosi

A korábbiakhoz kapcsolódó kérdésként felmerült, hogy az egy évig tartó lakhelyelalhagyási tilalommal kapcsolatban lehet-e valamilyen követelése és ki ellen?

a jogtalan támadóval szemben az annak támadása következtében keletkezett jogsérelem, a másféléves tortúra miatt vele szemben - az állam által az előzetes fogvatartással okozott sérelem miatti kártalanítástól függetlenül - kártérítési igényt terjeszthet-e elő, s ha nem, akkor annak mi a jogi akadálya?

A kártérítéshez a károkozó jogellenes magatartására van szükség, márpedig sem a lakhelyelhagyási tilalom , sem az előzetes letartóztatás elrendelése nem jogellenes, ha annak a feltételei megvalósulnak. Márpedig nem feltétel az, hogy ítéleti bizonyossággal legyen megállapítható a bűnösség, csak a bűnösség gyanúja a feltétel. Ezért attól, hogy utólag bebizonyosodik, hogy a gyanúsított nem követte el bűncselekményt, az nem teszi a kényszerintézkedést jogellenessé.

Ezért kényszerintézkedés miatt kártérítésnek csak kirívóan okszerűtlen mérlegelés esetén van helye, vagyis ha nyilvánvalóan nem állt fenn az alapos gyanú sem, vagy nyilvánvalóan nem valósultak meg a különös feltételek.

Minden egyéb esetben csak a kártalanítás szabályai jöhetnek szóba, mert jogellenesség hiányában nincs kártérítés.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.10. 15:26

Nem.

guba" # 2013.04.10. 16:15

És esetleg annak utána lehetne járni, hogy ki hibázott, kicsit soknak tartom a 2 kihallgatást és a 3 tárgyalást egy megkésett magánindítványért.

A nyomozóhatóság is meg a bíróság is hibázott, az eljárást meg kellett volna szüntetni. Alapos az igényed.

beriandris # 2013.04.11. 13:59

Mr Guba!!! És ez eseteben hová kell az igényem benyújtani? Kecskeméten volt a kihallgatás és a bírósági tárgyalás is.

ObudaFan # 2013.04.13. 12:54

A Kecskeméti Törvényszéken lehet pert indítani. De azt azért érdemes figyelembe venni, hogy a jogszabály téves értelmezésére alapítottan mind az államigazgatási, mind a bírósági jogkörben okozott kár iránti igény csak akkor alapos, ha kirívóan okszerűtlen volt a jogszabály-értelmezés.

beriandris # 2013.04.16. 17:12

Amennyire sikerült utána néznem túl bonyolult ez nekem, hogy végig tudjam vinni. Ám érdekesség sz is hogy az ügyészség előbb 2 év próbaidőre bocsátott, fellebbeztem, a bíróság tárgyalás nélkül pénzbírságot szabott ki, az ellen is fellebbeztem és így tartottunk 3 tárgyalást, majd ugyanaz az ügyész indítványozta az eljárás megszüntetését aki annak idején a 2 év próbaidős határozatot hozta. Ám menet közben az ügyészből Kecskeméti vezető ügyész, Majd megyei főügyész helyettes lett, pedig szerintem ő hibázott leginkább!!!!