kártérités


Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.06. 11:12

Kéne.

aequumF1 # 2013.06.06. 12:04

Köszönöm.

Akkor tehát a szülő nyugodtan aludhat.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.06.06. 12:09

Mint írtam, elvi lehetősége van, hogy neki is helyt kelljen állnia. Bizonyítani kellene vele szemben, hogy gondozóként a kötelességét súlyosan megszegte, és ez a mulasztás okozta a kárt.

aequumF1 # 2013.06.06. 13:02

Köszönöm a segítséget!

Követelésbehajtás # 2013.06.11. 11:36

Tisztelt Szakértők!

2 hónappal ezelőtt a parkoló autómba belement szintén egy parkoló autó. Az út enyhén lejtett, a károkozó autó nem volt sebességben, nem volt behúzva a kézifék. A károkozó autóra nem volt biztosítás, ki volt vonva a forgalomból. Nekem pedig nincs casco biztosításom. A helyszínre kihívtuk a rendőröket, felvették a jegyzőkönyvet, amiből nem akarnak másolatot adni. Ez a 2 hónap arra telt el, hogy egy kárszakértő megállapítsa a kárt, illetve, hogy kiderüljön, a MABISZ nem fizet.
Nem jelentettem fel a károkozó személyt, aki elismerte a felelősségét, mivel nem akartam neki rosszat. Gondoltam, majd a MABISZ behajtja rajta a javítás összegét, ahogy tudja. De most sajnos nem látok más megoldást arra, hogy megkapjam a pénzem. És feltételezem el kell indítanom a polgári peres eljárást is.
A helyzet az, hogy az autóm még nem lett megjavítva, mivel a javítás összegét nem tudom előteremteni. De nem tudom, hogy el lehet-e indítani a polgári peres eljárást egy szervíz által adott díjkalkuláció alapján.
Valamint még az lenne a kérdésem, hogy mit lehet tenni abban az esetben, ha a károkozó megtagadja a fizetést a polgári peres eljárás ellenére. Hogy lehet behajtani rajta a kár összegét?

Segítségüket és válaszukat előre is megköszönve.

ObudaFan # 2013.06.12. 06:38

De nem tudom, hogy el lehet-e indítani a polgári peres eljárást egy szervíz által adott díjkalkuláció alapján.

El lehet indítani, de ha vitatja az összegszerűséget az alperes, akkor szakértő kirendelését kell kérni.

Valamint még az lenne a kérdésem, hogy mit lehet tenni abban az esetben, ha a károkozó megtagadja a fizetést a polgári peres eljárás ellenére. Hogy lehet behajtani rajta a kár összegét?

Végrehajtási eljárásban.

Követelésbehajtás # 2013.06.12. 07:02

Köszönöm a segítséget.

jozsef780424 # 2016.08.29. 10:01

Sajnálatosan az anyám feljelentett és azzal gyanúsit,hogy fellöktem de ez szemen szedett hazugság,nem tudja bizonyitani.
Tárgyalás még nem volt(lehet,hogy nem is lesz),ha ott fel mentenek a vád alol,akkor én kérhetek kártérítést,ha igen akkor mennyit kérhetek?

ObudaFan # 2016.08.29. 11:35

Önmagában azért, mert felmentenek, nem feltétlenül. De ha kétséget kizáróan igazolható, hogy hamis volt a feljelentés, akkor már látok esélyt.

Dr.Attika # 2016.09.01. 16:14

Súgás, kompromisszum.com jogi piócák. Óvatosak legyenek velük Tisztelt Kérdezők.

szabadúszó # 2019.08.14. 17:58

Érdeklődnék hogy a községben építik a csatornát ha a futóműve a gépkocsinak tönkremegy lehet-e a csatornaépítő cégtől a javításra kártérítést kapni.

szabadúszó # 2019.08.14. 18:11

kerékagy csapágyat tavaly márciusban szakszervizben javíttattam azóta 20ezer Km-ert mentem számla megvan . ennyi km alatt nem mehet tönkre a csapágy

Santi1981 # 2019.08.15. 12:55

Tisztelt Szakértők!

Segítségüket szeretném kérni,

Lakást szeretnénk vásárolni a párommal és megtaláltuk a megfelelőt, jelenleg vételi szándékik jutottunk, de maradt egy kiskapu, ami miatt lehet meghiusul a vásárlás.

Közben kerestem egy ügyvédet és itt kezdődik a problémám.

Az ügyvéddel még semmilyen megállapodást nem kötöttünk, de telefonon segített már többször válaszolni a kérdéseimre, vételi szándéknyilatkozatot küldött a részemre és a tulajdoni lap lekérést elmagyarázta, hogyan kell csinálnom és e-mailben válaszolt 1-2 kérdésemre is.

Mivel az ügyvédet tájékoztattam arról, hogy lehet nem biztos az adás-vétel még, és addig ha lehet az (ügyvédi) megbízási szerződést akkor lenne célszerű véglegesíteni, ha biztossá vált a lakásvásárlás. Addig célszerű lenne az adásvételi szerződés előkészítését is felfüggeszteni.

Ezért közölte, hogy ha nem jön létre, akkor az eddigi segítségét ki fogja számlázni, amit Ő - 2.5 órában határozott meg és elég szép nagy összeget mondott rá.

Kérem, abban segítsenek, hogy mennyire jogos ezt felém kiszámlázni, ha egymás között megbízási szerződést még nem írtunk és amennyiben az adásvétel mégsem jön létre, úgy az eddig felmerült (ügyvédi) költségek jogosak-e?

Mert korábban ezek mértékéről nem esett szó, erre az esetre külön megállapodást nem kötöttünk és szeretném látni, hogy tételesen milyen munkára, milyen költségek kerülnének felszámításra. Azt gondolom szerencsésebb lett volna, ha ezeket az elején egy külön árajánlat formájában már tisztázza velem és rögzíti.

Köszönettel!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.15. 13:36

Azt aligha vitathatod, hogy szolgáltatást kértél és kaptál. Neked mennyit ért meg?

gerbera317 # 2019.08.15. 14:32

tételesen milyen munkára, milyen költségek kerülnének felszámításra
Az ügyvéd költségei nem feltétlenül a szolgáltatáskor merülnek fel. Hanem például azzal, hogy amikor neked fiatalon haverok, buli, fanta volt, ő inkább az angolok k*szott alkotmánytörténetét biflázta. Az így elvesztegetett idő bizony megfizethetetlen, enélkül viszont nem lehetne ügyvéd, úgyhogy valami jelképes díjazás mindenképpen megilleti őt, amiért téged jótanácsokkal halmozott el, és ez független az vásárlási akciód sikerétől.
Az aranygyűrű sem attól olyan drága, mert olyan fenemód nehéz volna az elkészítése. Hanem attól, hogy annak a föld alól vagy a folyó mélyéről kellett eljutnia hozzád (és még el is kellett készíteni), nem kis költséggel.

oligaliga # 2019.08.15. 15:57

Santi1981

Az ügyvéd az eddigi munkájával legalább tanácsot adott, ami ügyvédi tevékenység. Ezért jár neki a munkadíj, akkor is, ha végül mégsem köttök szerződést. Erről nem kell hivatalos, írásbeli árajánlatot adnia, főleg, hogy nem is kértél. Előre kellett volna tisztázni. Most már csak egyet tehetsz: ha megkapod a számlát, kifizeted.

Santi1981 # 2019.08.21. 07:21

Kedves Válaszadók!

Nyilván nem az eddig ráfordított munkáját kérdőjelezem meg.
Hanem annak mértékét, soknak tartom a 2.5 órát és majdnem 70 ezer Ft-os "sikerdíját"!

Igen, előre mért nem tisztáztuk? Nem értem, hogy mért csak nekem illene megkérdeznem és neki mért nem szükséges közölnie a várható költségeket, óradíját, stb.

Tény, hogy ez részemről elmaradt, de szerencsésebb ha Ő is felhívja az ügyfelei figyelmét.

Köszönöm, hogy meghallgattak.

gerbera317 # 2019.08.21. 07:43

ügyvéd: Az óradíjam 20 ezer + áfa megkezdett óránként. Viszont az első két kérdés ingyenes?
ügyfél: Nem sok az egy kicsit?
Ügyvéd: Nem. Mi a második kérdése?

Santi1981 # 2019.08.21. 10:35

Nem áfa körös, 25e Ft/óra (de nyilván ez most lényegtelen az ügy szempontjából :)

Sherlock # 2019.08.21. 15:29

Nem kiugró a 25 ezres díj.

kispolgárné # 2019.10.27. 19:22

Kedves fórumozók!

Segítségre van szükségem. Pénteken egy boltból kijövet elestem a lépcsőn. Az orrom , szemem bedagadt, lehorzsoltam az orromról a bőrt. egy arrajáró felsegített és bekísért a boltba, ahol az ott dolgozó hölgy végig nézte a történteket. Leültetett a fotelba, majd a csaphoz kísért, hogy megmossam a vérző orrom, aztán utamra bocsájtott. Nagyon erős fájdalmaim voltak, nem nagyon gondolkodtam. Lefényképeztem a telefonommal a lépcsőt, és szóltam a hölgynek, csináltassa meg a lépcsőt, amiből hiányzott egy darab, amit a napsütésben nem lehetett látni. Elmentem az SzTK_ba, kiderült nincs törés. Fáj a karom, a térdeim, és mára jó kis monokliaim lettek, az orrom is lilul. Egy kis agyrázkódás is lehet, mert elég bizonytalannak érzékelek mindent. A nadrágom elszakadt a szemüvegem kettétört középen.
Ismerős kérdezte, vettek-e fel jegyzőkönyvet. Hát nem. Kellett volna? Kérhetek kártérítést a szemüvegem, a ruházatom és a táppénz miatt a bolt tulajdonosától? Mert a lépcsője hibás. Beton lépcső terméskővel befedve. De a terméskőből hiányzik egy darab és kb 5 cm a magasságkülönbség, ami miatt leestem.
Kérem, adjanak tanácsot

gerbera317 # 2019.10.28. 08:30

Most mondja valaki, hogy még nem értük utol Amerikát...

Kovács_Béla_Sándor # 2019.10.28. 13:53

Ez azért még nem az a kategória. Lehet, hogy tényleg vétkesen elhanyagolta a bolt a lépcső karbantartását. Mondom: lehet.

kispolgárné # 2019.10.28. 16:47

Kár, hogy nem lehet képet idetenni. Így nem látják a lépcsőt. Kár, hogy nem tudnak tanácsot adni. Végül is nekem csak kb. százezerbe fog kerülni, hogy a tulaj nem tartja rendben a portáját. Meg egy kis agyrázkódásba. A kérdésem még mindig az, hogy kellett-e volna a tulajnak jegyzőkönyvet felvennie az esetről? Érdemes-e kártérítésért a tulajhoz fordulni?

Szomorú örökös # 2019.10.28. 17:24

kispolgárné

Aki esetleg megvizsgálja az ominózus lépcső állapotát, az nagy valószínűséggel szerintem az is meg fogja vizsgálni, hogy ha kellő körültekintéssel közlekedik rajta a boltba látogató, akkor azt vajon észlelhette-e mindezt. Ez a kettő fogja eldönteni, hogy egyáltalán megállapítanak-e bármilyen felelősséget és kártérítést. Az pedig hogy százezerért érdemes-e pert indítani...ki tudja. De ez csakis az én „laikus” véleményem. Én tuti nem indítanék.