Albérleti gondok


Csokréta # 2019.12.29. 12:45

Zöldövezeti11

Menetközben kiderült, hogy a volt bérlőm többfele tartozik, és aki fizetési meghagyást bocsátatott ki, az sem jut a pénzéhez. Mert ha ritkán dolgozik is, akkor feketén. Kb. a 10. lennék a sorban, de ahogy a többiek sem, én sem jutnék a követelésemhez.

Hogy vidámabbak legyünk, ismerjük meg múltunk igazságait:

A kommunizmus 7 csodája:

  1. Mindenkinek volt munkája.
  2. Bár mindenkinek volt munkája, senki sem csinált semmit.
  3. Bár senki sem csinált semmit, a tervet 100% fölött teljesítették.
  4. Bár a tervet 100% fölött teljesítették, mégsem lehetett semmit kapni.
  5. Bár nem lehetett semmit kapni, mindenkinek megvolt mindene.
  6. Bár mindenkinek megvolt mindene, mégis mindenki lopott.
  7. Bár mindenki lopott, mégsem hiányzott soha semmi.
matthiasi # 2020.01.09. 21:24

Tényleg az a fizetési meghagyás mennyire bonyolult dolg és mennyire költséges ?
Egy 200 eft -os tartozásra karok ilyen kibocsátatni .
Megéri ?
Mennyi a díja ?
És ha kibocsájtják(gondolom a közjegyző ) ha nem mond ellent az illetző, akkor behajtható e ?

Aki ismeri a menetet írja meg !
Köszönet érte előre is.

drbjozsef # 2020.01.10. 05:29

matthiasi,

Itt minden részletesen le van írva :

https://www.mokk.hu/…jarasrol.php

matthiasi # 2020.01.20. 13:13

drbjozsef !
Köszönöm !
Akkor az értelmezésem szerint kifizetema közjegyzőnek a díját pl. 20 eft -ot. Ő felszólítja az adóst hogy fizesse ki a 200 eft tartozást + a közjegyzői díjat.
Az adós vagy fizet / elismeri a tartozást / vagy ellent mond .
Ha ellentmond akkor per.
Ha nem mond ellent hanem hallgat, akkor végrehajtható ? ezt kitől kell kérni ? Ez nem világos előttem.
tegyük fel sima az ügy a végrehajtás befogadva, akkor a követelésem már nem 200 eft hanem 200 + 20 + 20 = 240 eft ?
A két húszas a közjegyzői és a végrehajtási díj ??
Mondjuk az általam becsült költségek nyilván alacsonyak, de ezen legyünk most túl.
Ezt azért vélelemezem mert tudok/halottam , hogy 50 -60 eft tartozásból /parkolás, telefon stb./ vígan lehet a 3 x -annyi..

matthiasi # 2020.01.20. 13:23

Igen a parkolási tartozásoknál szokott lenni hogy a tartozás többszöröse az eredetinek.

A bliccelő vagy feledékeny parkoló nem fizet.

a parkolási társaság általában elhelyez egy mikulás csomagot - díj pl 500 ft + a büntetés 2000 ft. de ez nekik kevés. Ezért a gyakorlat az, hogy a mikulás csomag megy a kukába - nem az autóst
ól, hanem a parkló társaság beépített emberétől. Így a szegény balek autós vélelmezi, hogy megúszta. A fenét csak nem pár ezerrel tartozik, hanem mindjárt 20 felett.
A parkolási társaság meg végre hajtásra adja a dolgot. így lesz egy 1000 ft -os elbliccelt vagy még az sem tartozásból pár hónap múlva több 10 ezer ft.
Parkolásidíj + pójdíj + végrehajtói díj + ügyvédi díj.
Úgy milyen jól ki van ez találva ??

drbjozsef # 2020.01.20. 13:51

Ha nem mond ellent hanem hallgat, akkor végrehajtható ? ezt kitől kell kérni ?

A közjegyző által kibocsátott fizetési meghagyás végrehajtható okirat, ha az ellentmondásra nyitva álló határidő eltelt, akkor igen, önálló bírósági végrehajtótól kell kérni a végrehajtást.

tegyük fel sima az ügy a végrehajtás befogadva, akkor a követelésem már nem 200 eft hanem 200 + 20 + 20 = 240 eft ?

Lényegében igen, ha magától az összegtől eltekintünk, mert a végrehajtó kölségei ettől valóban több lesz. De igen, a végrehajtás költségei az adóst terhelik.

Grave7 # 2020.01.20. 17:17

@drbjozsef:

A közjegyző által kibocsátott fizetési meghagyás végrehajtható okirat, ha az ellentmondásra nyitva álló határidő eltelt, akkor igen, önálló bírósági végrehajtótól kell kérni a végrehajtást.

Az eddigi hozzászólásaid alapján úgy tűnt, az alapvető dolgokat jól tudod :) - de ez legalább 2 hibát tartalmaz :(

matthiasi # 2020.01.20. 17:36
Micsoda véletlen ! Ma kapott a néhai anyósom / béke poraira már 3 éve halott / a z Intrum Justitia - ángliusan ájntram…. nevű rabló cégtől . korábban ezen a fórumon minősítették így / egy kettő oldalas levelet. a lényeg ,hogy egy 4863 ft os csekket kellene befizetnie , de aravasz cég már úgy küldte ki ezt a papírt ha akarta volan se tudta volna befizetni mivel az 01 18 -ai dátum már lejárt... 13 án datálták, de a borítkon 15 van. Nos a lényeg ezentúl már 89 963 ft ütné a markukat. É s fel is sorolják hogy mik ezek a költségek : közjegyzőidíj 5000 űgyvédi munkadíj 12700 ft……. további 6 tétel végr ügyv mkadíj , közjegyzői munka díj és a többi . tehát majd meg 20 x . dik a tartozás. éÉs még forrón fel is hívtam a kisasszonyt /fiatalasszonyt /vénasszonyt --
  • üi. hogy képben legeyek… ment mint a karika csapás amig általánosságokról volt szó. A konkrét kérdésem, hogy tulajdonképpen kinek tartozik az elhúnyt , nem mondhatja meg.. törvény tiltja. ok. értve vagymok, na de megtaaáltam a második sorban ,hogy „engedményező ” és hogy Eo. ok. képben lettem, de azért rákérdeztem, hogy szépkisasszony az engedményező csak nem az akinek tartoznak ? nem mondhatja meg ??…. a beszélgetünk a végén azzal zártam , hogy mi a fasznak teszik oda ha semmit sem mondhat meg ?
Végül is józan paraszti logika szerint meghalt az illető, vagyona nincs, ami volt azt már a közjegyző jó két éve tovább ruházta - átadta -jópénzért. Már se örökösök, se vagyon. Kell ezt tudni vajon a Ájntram juszticia cégnek ? Gy -nek Intrum.. Viszont van /remélem / halotti a. könyvi kivonat. A jővő héten pont arra lesz dolgom … bemenjek ? ne menjek ? Tehát mecsodát tévedtem., a tartozás néha 20 x - ra is emelkedhet. Most úgy magamtól nincs olyan hogy szanálás behajthatatlan az adósság ?
matthiasi # 2020.01.20. 17:39

Grave7 !!
Mi az a két hiba amit Józsi doktor ejtett ??

matthiasi # 2020.01.20. 17:45

Hát persze hogy van ilyen topik !!! A Végrehajtási fejezetben

intrum justitia
Amikor először hallom a telefonban azt hittem rosszul hallok, de kiderült csak ángliusul volt.

Funda26 # 2020.02.17. 19:25

Tisztelt Fórumozók!

A következőkben kérnék segítséget:
Fél éve bérli egy 4 fős család (Apa,Anya, 2 kiskorú gyermek) a lakásunkat határozott idejű szerződéssel, ami nem közjegyző előtt történt. Ideiglenes tartózkodási helyükként bejelentkeztek a lakásunkba. Lakbér és rezsiköltség díjait átvételi elismervény megírása mellett készpénzben teljesítették. Két hónapja viszont,nem mutatnak fizetési hajlandóságot. Így az első nemfizetés után 8 napon belül tértivevényes levélben fel is szólítottuk egy fizetési határidőre, amit nem teljesített, levelét át sem vette. Ezek miatt a szerződésben foglalt pontra hivatkozva azonnali hatállyal felmondtuk a bérleti szerződést (1,5 hónap kiköltözési időt adva)szintén tértivevényes levélben, amit szintén nem vett át.
Kérdéseim:

  1. Érdemes megvárni a kiköltözési határidőt, és egyben elindítani egy pénzkövetelési és egy lakáskiürítési pert vagy már esedékes lenne hamarabb intézkedni(ha nem akarnak kiköltözni)?
  2. Van bármilyen jogalapuk tovább bent tartózkodni a határidőn túl? (a gyerekekre hivatkozva pl.)
  3. Áramszolgáltatónál voltam jelezve, hogy nem tudom fizetni számlát. Ha kikapcsoltatom a szolgáltatást lehet belőle problémám?
  4. Meddig tarthat a bírósági eljárás? Mi az eljárás menete?

Előre is köszönöm a válaszokat!

gerbera317 # 2020.02.18. 08:06

Mennyi idő van vissza a határozott idő leteltéig?

Funda26 # 2020.02.18. 08:47

5 hónap februárral együtt. Nem szeretnék semmiféleképpen sem megvárni, mert a nemfizetés miatt ez nagyon megterhelő lenne anyagilag...

gerbera317 # 2020.02.18. 08:59

Ha felmondtad a szerződést, pereskedni kell azért, hogy a bíróság megállapítsa a kiköltözési kötelezettséget, aminek jogerőre futása után lehet végrehajtható okiratot kiállíttatni. Ha ezt végigcsapatod négy és fél hónap alatt, akkor hajrá!
Én most már megvárnám a határozott idő leteltét, mert akkor nemperes úton, végzéssel közvetlenül elrendelhető a kiürítés, és a foganatosításra még a jogorvoslati kérelemnek sincs halasztó hatálya.
Gondod át, és mérlegelj, melyik az egyszerűbb-gyorsabb-olcsóbb!

Funda26 # 2020.02.18. 09:19

Tehát, ha jól értem hosszabb ideig elhúzódhat az ügy, ha most elkezdek pereskedni, mintha megvárnám a határozott idő leteltét? Nemperes úton a végzés a kiürítésről mennyi idő alatt van meg? (még így sem lehet semmilyen kérelem ellene, hogy kiskorú gyermekek oda vannak bejelentve?)Ha a kiürítés megvan attól még ugyanúgy futhatok a pénzem után, ami akkor már több százezer forintra rúg addigra... :/

gerbera317 # 2020.02.18. 09:46

Ha pereskedsz, akkor először is meg kell várni, míg jogerős döntés születik. Ez alsó hangon fél-egy év. Utána kéred az ítélet végrehajtását, ahol a végrehajtó először felszólítja a kötelezettet, hagyja el a lakást. Ha nem teszi, akkor beterjeszti az ügyet a fognatosító bíróságra, hogy határozza meg a végrehajtás további módját. Ennek elbírálása alsó hangon 3 hónap, de láttunk már egy évet is. Ha a döntés csak sima pénzbírság, akkor a végrehajtó újból felszólítja a kötelezettet, hagyja el a lakást. Ha továbbra sem teszi, akkor újból beterjeszti az ügyet a fognatosító bíróságra, hogy az határozza meg a végrehajtás további módját. Ennek elbírálása alsó hangon újabb 3 hónap, de az egy év sem ritka.
Ezzel szemben, ha lejárt a bérleti szerződés, ez van: a jogosult kéri az ingatlan kiürítését, amit a bíróság végzéssel azonnal elrendel. A végrehajtó a helyszínen adja át a kötelezettnek a végzést, és felszólítja, hogy 3 napon belül hagyja el a lakást. A 3 nap elteltével a helyszínen ellenőrzi a teljesítést, és annak elmaradása esetén azonnal foganatosítja a kiürítést. Az intézkedésre a jogorvoslatnak nincs halasztó hatálya.
Nos, szerinted? Biztos vagy te abban, hogy a történetben a meg nem fizetett bérleti díj miatt kell aggódni?

Funda26 # 2020.02.18. 10:04

A szerződés felmondása már megtörtént, ahogy írtam is erről tértivevényes levélben és személyesen átadva is értesítve lettek(mivel a leveleket nem vették át). Ettől függetlenül még van lehetőségem megvárni a határozott idő leteltét és akkor bírósághoz fordulni a lakás kiürítése kapcsán? Persze az elsődleges cél, hogy a lakásunkat minél hamarabb birtokba tudjuk venni, de emellett a rengetek veszteség "visszaszerzése" sem elhanyagolható.

Funda26 # 2020.02.18. 10:13

Illetve, ha most indulna a pereskedés és közben lejárna ugye a szerződés, akkor is meg kell várnom míg döntés születik? Ilyenkor nincs azonnali végzés a lakás kiürítéséről?

gerbera317 # 2020.02.18. 10:25

Most akkor magyarázzam el harmadszor is? Nem fogom.
Teljesen felesleges pert indítani, mert a határozott idő előbb le fog járni, mint ahogy a t. bíróság egyáltalán méltóztatna beletüsszenteni a keresetedbe. Akkor meg minek erőlködni? Június végére lejár a határozott idő. A nyár ideális időszak az utcára rakáshoz. Kell ennél több?

Funda26 # 2020.02.18. 10:33

Nagyon köszönöm a segítséget, válaszokat! :) Bocsánat, csak nem volt tiszta, hogy ebben az esetben el kell-e indítani a pereskedést,ha már felmondott a szerződés.

gerbera317 # 2020.02.18. 10:40

183/A. § (1) A bérbeadó a határozott időre kötött lakás és más - nem lakás céljára szolgáló - helyiségbérleti szerződés esetén a meghatározott idő lejártát követő 60 napon belül kérheti a 183. §-ban meghatározott rendelkezések alkalmazását, ha a kérelem benyújtásával egyidejűleg igazolja, hogy a bérleti szerződésben meghatározott idő eltelt. A kiürítés iránti kérelem benyújtására nyitva álló határidő jogvesztő.
És még ugyanitt a 183. §, amit most nem másolok be.
A jogszabályt megtalálod például itt: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Funda26 # 2020.02.18. 11:31

Ezek alapján valóban jó esélyünk van arra, hogy mihamarabb megszabaduljunk a nem fizető bérlőktől. (legjobb eshetőség szerint már a villany fogyasztásmérőjének előre fizetőssé változása után) Rengeteg videóban látni, cikk olvasható arról, hogy évekig elhúzódnak az ilyen ügyek és így más lakásában "vígan ingyenélnek". Ez javarészt akkor a peres eljárás megindítása miatt van?

gerbera317 # 2020.02.18. 12:22

Lakást kiadni határozott idejű szerződéssel kell, és azt kell hosszabbítgatni, mindig határozott időre. Ha jófejek a felek, akkor a hosszabbításnak úgysem lesz akadálya. De ha valamelyik bekeményít, a határozott idő kikötése biztonságot ad a másiknak: a bérbeadónak a lejáratot követő egyszerű végrehajthatósággal, a bérlőnek a lejárati idő végéig való maradhatósággal.
A határozatlan idejű szerződés felmondásakor azért kell per, mert a bérlő mindig vitatja a felmondás megtörténtét, de legalábbis szabályszerű közlését. Ilyenkor a bíróságnak kell vizsgálnia, hogy valóban hatályos-e a felmondás. A jogerős döntésig évek is eltelhetnek, és ezt követően jön a végrehajtás, ahol szintén minden további lépést a bíróság határoz meg, sokszor szintén éveket ülve a kérdésen.
A határozott idejű szerződést is fel lehet mondani rendkívüli okkal. De akkor annak is ugyanez lesz a sorsa. Akkor már inkább érdemes kibekkelni azt a maradék 4 és fél hónapot a rendes lejáratig, aztán utánunk a vízözön...

gerbera317 # 2020.02.18. 12:25

Egy dologra külön felhívom a figyelmedet: a kiürítés iránti kérelem benyújtására nyitva álló, határozott idő lejártát követő 60 napos határidő jogvesztő! Tehát aki ezt elvakarózza, annak már csak a per marad!

W.Tamás # 2020.02.29. 22:12

Tiszteltetem mindenkinek!
Szokatlan problémába futottam bele. A bérlő szerződést kötött az egyik telkószolgáltatóval. Nemrég elköltözött, de a szerződést nem mondta fel (valamilyen akciós eszközt vett hűségszerződésért cserébe).
A szolgáltatónál azonban most a tulajdonos nem tud új szerződést kötni, mert a szolgáltató azt mondja, hogy azon a címen már van egy szolgáltatás. A szerződést felbontani sem hajlandó, mert azt mondja, amíg a szerződést teljesíti az ügyfél (fizeti), addig nem mondhatja fel. Ti mit tennétek?