Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


bolti lopás? mit tehetek?

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm # e-mail 2012.07.30. 16:35

Nincs helye felelõsségre vonásnak, ha a cselekmény elkövetése óta hat hónap eltelt (elévülés).
Esetedben már a rendőrségi meghallgatásnál eltelt a fél év.. Ha picit korábban (fél év előtt valamivel érkezik egy rendőrséghez vagy bírósághoz történő idézés) akkor más lett volna, tehát ha fél éven BELÜL történik bármi is.

ROBERT1989 # e-mail 2012.06.29. 19:09

Sziasztok!
Egy konkrét esetet felvázolnék röviden tömören csak a lényeget leírva.

 • Bolti lopás elkövetése 4299 Ft..a kasszától való távozás után a biztonsági őrnek az árú önként átadva aki jegyzőkönyvet vett fel az esetről 2011. Ápr. 22. én. Az eltulajdonított áru visszakerült a boltba.
 • 2011.Október 26.án eljárás alá vont személy meghallgatása a rendőrségen.
 • A feljelentés időpontja a bolt részéről nem ismert.
 • 2012. Jún. 18. Idézés szabálysértési ügyben 2012 Szept. 5-re.

Az elkövető bűntetlen előéletű, és beismerő vallomást tett a rendőrségen 2011.Oktbóer 26.án.

Az lenne a kérdésem, hogy az elkövetés a meghallgatás és az idézés megszületése között is elég sok idő eltelt. Mindkét esetben fél évnél is több. Ez befolyásol valamit?..Illetve az mennyire befolyásoló tényező, hogy mikor tett feljelentést a biztonsági szolgálat? Van erre vonatkozóan valamilyen szabály, hogy meddig teheti ezt meg? Lehet-e szó ebben az esetben valamiféle elévülésről?

Mano28 # e-mail 2012.06.04. 11:47

Sziasztok! Kérlek adjatok tanácsot. Január 23-án 3e Ft elkövettem egy lopást. Azóta sem jött papír, de 'várom'. A fél év július 23-án fog letelni. Július 15- augusztus 20ig a bíróság "be lesz zárva". A bátyám azt mondta, hogy ez az idő is beleszámít a határidőbe, mert csak ítélkezési szünet lesz, attól még dolgoznak. legfeljebb a tárgyalást majd szeptemberre teszik de hogy beszámít a határidőbe ez az időszak is amikor ítélkezési szünet van. Ti hogy tudjátok?

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm # e-mail 2012.05.31. 12:51

Ezt most írta a Tesco lopásos oldalon Preator nevű felhasználó: ' Tudni kellene, hogy április 15. napja előtt vagy után követted el a szabálysértést. Mert április 15-én lépett hatályba az új Szabs. törvény, ami szerint a bíróság az elzárással is sújtható szabálysértéseket - igy a tulajdon ellenit is - az iratok hozzá érkezésétől számított 15 napon belül - tárgyaláson kívül - bírálja el. Ezt megelőzi a rendőrségi ún. előkészítő eljárás, amelynek a határideje 30 nap, amely további 30 nappal meghosszabbítható. Tehát elvileg legkésőbb feljelentés+30+30+15nap+postázásnyi idő múlva kell hogy határozatot kapj a bíróságtól.'
Ő sem fél évről beszél..

Astra29 # e-mail 2012.05.31. 11:53

Ezt kivételesen meg tudom erősíteni, január 20-án telt le a 60 nap /belefutottam egy radarba lefotoztak/ én még úgy életemben nem paráztam és amikor letelt a két hónap, rá 7 napra kaptam egy papírt és az állt benne, hogy megszüntették a határozatot határidő túllépés miatt. Elég korrektek voltak. A lopásnál nem tudom hogy van. Nincs olyan, hogy lopás szabálysértés?:) Közúti van, az biztos. Ügyvédet kellene megkérdezni, az csak jobban tudja. Sajnálom a kis értékű lopásos egyéneket, mert őket bíróság elé citálják, meghurcolják, én meg max ott kicsengetek ha megállítanak x ezret.

Duruka # e-mail 2012.05.31. 08:48

Én nem vitatkozom. Bár továbbra sem értem, hogy 20ezer fortint alatti megkárosítás is ugyanúgy szabálysértés ahogy a közúti, mégis más-más törvények vonatkoznak rájuk (?!)de legyen. Tanulság: mindig légy jó és becsületes!:-)

Szanux # e-mail 2012.05.31. 08:43

Figyeljetek. Ne kavarjuk a szezont a fazonnal. Amit idézgetünk, az a közlekedési szab.sértéseknél van, amiről meg ez a topik szól, az bolti szab. sértés. Bár mind a kettő szab. sértés, a gyakorlatban van különbség. Mindegy mit ír elő a törvény, ha Juliska kap fél év múlva idézést a bíróságról, elmegy és fizet, ennyi a lényeg. Ez is egy szép jogalkotás:-) Címe: 60 nap alatt elévül A 2008. május 1-jétől bevezetett objektív bírság kiszabásával kapcsolatos eljárás folyamatos finomításokon esett át. Egyrészt a jogalkotó maga is több ízben módosította a rendelkezéseket, másrészt az Alkotmánybíróság is vizsgálta a vonatkozó jogszabályokat. Ennek eredményeképpen meg is semmisített néhány rendelkezést. Kedvező ?egérutat? nyújt az üzembentartók számára a legutóbbi jogszabálymódosítás. Eszerint a közigazgatási bírság kiszabásának a szabályszegés időpontjától számított 60 napon túl nincs helye, mert az jogvesztő, közigazgatási szempontból elévül.
Azt azért tudni kell, hogy ha az elkövetéstől számított hat hónapon belül valamilyen eljárási cselekményt foganatosít a szabálysértési hatóság (és ezt folyamatosan megteszi), akkor két éven belül is lehetőség van a valódi elkövetővel szemben a szabálysértési felelősségre vonásnak. Ez viszont szabálysértési eljárás, amelynek szabályai egyrészt liberálisabbak, másrészt sokszor jelentősen alacsonyabb pénzbírsággal zárulók, mint az objektív bírsággal sújtható közigazgatásiak.
A 60 napos jogvesztő határidőt kimondó jogszabályváltozás 2010. április 1-jével lépett hatályba. Ettől kezdve a rendőrfőkapitány már nem hozhat marasztaló, objektív bírságot kiszabó határozatot akkor, ha az elkövetéstől számított 60 nap eltelt. Fontos azt is tudni, hogy nem elegendő meghoznia a döntést, azt 60 napon belül postára is kell adnia! Amennyiben az érintett úgy érzi, hogy az előbbiek közül valamelyik mentesülési ok birtokában van, sikerrel élhet jogorvoslati (fellebbezési) jogával. Ne feledjük, hogy az adott okot igazolnia is kell: a valódi használó szabályszerű nyilatkozatával, vagy a rendőrségi feljelentés becsatolásával, avagy pusztán annak rámutatásával, hogy az elkövetés időpontja és a határozathozatal napja között több mint hatvan nap telt el.

Duruka # e-mail 2012.05.31. 08:34

Szerintem ez alapjan irhatta a rendor meg a jogasz amit irt: "60 napon belüli kézbesítés
2010 márciusban a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bíróságának Közigazgatási Kollégiuma jogegységi határozatot hozott, amelyben a közigazgatási bírság határidejének a kérdését tisztázta. Ezen jogegységi határozat olyan “nesze semmi fogd meg jól” határozat lett, hiszen nem lehetett kiolvasni, hogy a 60 napon túl kiszabott közigazgatási bírság jogvesztő hatályú-e, vagy sem. Április elsejével módosult a 410/2007. Kormányrendelet, ami a közigazgatási bírsággal sújtandó közlekedési szabályszegések köréről, az e tevékenységekre vonatkozó rendelkezések megsértése esetén kiszabható bírságok összegéről, felhasználásának rendjéről és az ellenőrzésben történő közreműködés feltételeiről szól. A módosításnak köszönhetően került bele a 9. § (4) bekezdése, amely (hivatkozva az 1988. évi I. törvényre) kimondja, hogy a 60 napos határidő jogvesztő, tehát ha az ügyfélnek a közigazgatási hatósági eljárás szabályai szerint nem kézbesítették 60 napon belül a közigazgatási bírságról szóló határozatot, akkor a hatóság nem fizettetheti ki a szabálysértés elkövetőjével a büntetést".

Szanux # e-mail 2012.05.31. 08:19

Én is látom a hozzászólások alapján (ki hogy járt és mennyi idő múlva kapott bármit is), mégis a rendőr meg az ügyvéd - ahogy idéztem is tőlük tegnap, ők írták itt a fórumon - két hónapról beszéltek. Nem én találtam ki, itt megtalálod a hozzászólásukat. A közúti szabálysértéseknél ez így van (ismerősöm 65. napon kapott egy levelet, hogy határidőn túl, ezért az ügy elévült) ezt te is tudod, úgy látszik, a rendőr és az ügyvéd ezt a fajta szabálysértést a lopási szabálysértésekre is vonatkoztatta, ezért írhatták, amit írtak. Büntetőeljárásoknál nyilván nem beszélhetünk két hónapról..- ez nyilvánvaló.

Gabicsek #   2012.05.30. 22:56

Nem két hónap a szabálysértési eljárás lefolytatásának határideje. Azt is lehet hosszabbítani, ugyanúgy, mint a büntetőeljárásoknál a nyomozati határidőt.

Szanux # e-mail 2012.05.30. 18:05

Igazad van, változott a törvény, már nem 60, hanem 90 nap. Teljesen mindegy, visszanéztem bejegyzéseket és ezt olvastam. Ennek a valakinek is azt mondták a rendőrök még 2010-ben, hogy 60 nap. De van itt egy Dr. Attika nevű hozzászóló is, aki 2011.09.15-én ezt írta, idézem: "Kedves Petra! Ha két hónapja a rendőrség nem jelentkezik az azt jelenti, hogy a "bisztibojok" nem tettek feljelentést, tehát az ügynek büntetőjogi vonzata nem lesz. Önnek nem kell tovább aggódni, de azért gondoljon a tízparancsolat VII. pontjára. Ne lopj!" A másik, akinek a rendőrök mondták pedig:"Sziasztok!!! Engem 04.28-án kaptak el a tescoba egy testes körömlakk l és puder pamacs lopással.A biztonsági őr bekisért fizetés után és kihallgatott,jegyző könyvet vettek.A kár amit okoztam 1655ft volt.Jöttek a rendörök és elvittek.Betettek két prosti mellé.Bent voltam a zárkába 20:10-22:40.Ne tudjátok meg mit éltem át:(Utána meghallgatak bent is és jegyzőkönyvet vettek.Kiengetek utána.Azt mondták bent hogy nem lesz belöle semmi ha 2 hónapon belül nem jön levél,mert vannak ennél fontosabb dolgok is.Vártam és letelt a több mint 2 hónap.Erre augusztus 30-án megjött a levél a bíroságtol". Szóval hiába tudja úgy az ügyvéd (feltételezem Dr. Attika az) és a rendőrség, a gyakorlat mégis mást mutat.

Gabicsek #   2012.05.30. 13:24

21. §
(4) A bírságolással kapcsolatos eljárás lefolytatására a Kormány által rendeletben kijelölt hatóság jogosult. A hatóság az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegés miatt hozott határozatát az ügyfél részére az előírás megszegését követő 90 napon belül kézbesíti. A 21. § (2) bekezdése szerinti közigazgatási bírságot kiszabó, elsőfokú határozat meghozatala informatikai eszközzel, automatizált módon történhet. Automatizált egyedi döntésen a kiadmányozásra jogosult aláírása és a hatóság bélyegzőlenyomata is informatikai eszközzel rögzíthető, ha az aláírás és a bélyegzőlenyomat hitelességét a hatáskör gyakorlója egyedi döntésével hitelesítette.
(4a) Az (1) bekezdésben meghatározott szabályszegés miatt indult első fokú eljárást az előírás megszegését követő hat hónapon belül be kell fejezni.

Batus # e-mail 2012.05.30. 11:06

Én annyit tudnék hozzáfűzni, létezik a 60 nap ha bakizol az utakon:) ja, az is szabálysértés tehát joggal merül fel itt a kérdés hogy a lopásnál hogy is van ez. Nekem a BKV-val voltügyem, de én ügyvédet fogadtam és határidő túllépés miatt nyertük meg végül:) 410/2007 Korm. rendelet - jelen ügyben is alkalmazandó – 9.§ (4) bek.-re, mely szerint a közúti közlekedésről 1988. évi I. tv. 21.§ (4) bek.-ben előírt 60 napos jogvesztő határidőn belül kell kézbesíteni a bírságot kiszabó határozatot.

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm # e-mail 2012.05.30. 08:19

Ez a 60 nap csak a közúti szabálysértéseknél van így úgy tűnik. Ha túl léped a sebességet, az is szabálysértés és ha eltulajdonítasz valamit (lopás), az is szabálysértés. "A közúti közlekedésről szóló törvény írja elő a 60 napos bírságkiszabási határidőt. Az egyik megyei bíróság arra az álláspontra helyezkedett, hogy ha a hatóság 60 napon belül nem szabja ki a bírságot, akkor ezt később nem teheti meg - ezt hívják a jogászok jogvesztő határidőnek. Azzal érveltek, hogy a nulla-tolerancia csak akkor érvényesülhet, ha a szabályszegők gyorsan elnyerik a büntetésüket. Ugyanakkor más bíróságok a 60 napot ügyintézési határidőnek fogták fel, amelyet meg lehet hosszabbítani. Ugyanakkor a 60 napos határidő túllépése olyan eljárási szabálysértésnek minősülhet, amely kihat az ügy érdemére is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy ha túl sok idő telik el a szabálysértési döntés meghozataláig, akkor az sérti a tisztességes ügyintézéshez való jogot. Ekkor hathat ki ez az eljárási szabálysértés az ügy érdemére, vagyis a bírságra. Ennél konkrétabban nem fogalmaz a határozat".

Gabicsek #   2012.05.29. 22:10

Milyen 60 napról beszélsz?

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm # e-mail 2012.05.29. 17:33

ez komoly?:) Az új szabálysértési tv lehetővé teszi a helyszíni bírságot? Úgy mint közlekedési vétségnél? B...-us:) hogy csak most!:) Az ember megkímélhette volna magát a bíróságtól meg egyebek. A közlekedési vétség "jobb" (pedig ott élesebb a helyzet, egy gyors hajtás valakinek az életébe is kerülhet) Ott ha nem jön papír 60 napig, akkor el is felejtheted. Itt meg nem tudsz mibe kapaszkodni, izgulni, hogy megadott határidőn jön e valami és ha nem, örülni, hanem fél éven belül úgyis jön. Nekik legalább erre van pontos törvényi előírás mi-meddig-hány méter. Lopás esetén (2500 ft) meg össze-vissza, van akit előtte értesít a rendőrség hogy eljárás indult ellene, van akit nem, itt nincs két hónap, fél évig lehet izgulva várni a bírósági idézést.

Véleményem #   2012.05.29. 13:54

Jázminhercegnő

Az új szabálysértési törvénykönyv lehetővé teszi a helyszíni bírságot lopásnál. A csekket megkaptad ezek után lezárult az ügy. Más nem kap értesítést erről.

Véleményem #   2012.05.29. 13:52

Egyből bírósági idézést is kaphatsz. Elismertél mindent, adatok megvannak, akkor a rendőrség nem kell ide.

Amit írtam azóta változott a szabálysértési törvény is. Sokat nem változik, de a régi hozzá szólásokból nem lehet mindig kiindulni.

Zolimmmmmmmmmmmmmmmmmm # e-mail 2012.05.29. 13:35

Sziasztok! Véleményem fórumozó írta ezt: Ha rendőr nem írt jegyzőkönyvet, csak az a hely ahol loptál, akkor behívnak a rendőrségre, ott lesz egy jegyzőkönyv és úgy a bíróság.
Ha a lopás után mindjárt készült rendőrségi jegyzőkönyv is akkor, jön a bíróság.
Segítsetek légyszi. Én 3 hónappal ezelőtt 2400 Ft értékben tulajdonítottam el árut. A biztonsági őr jegyzőkönyvet vett fel, árut kifizettem, mondták hogy rendőrség lesz belőle. De ennek már 3 hónapja. Végigmentem a bejegyzéseken és olyanokat olvastam, hogy vannak olyanok, akiket meg sem keres a rendőrség, annyit sem ír a rendőrség mint közúti szabálytalansági ügyekben 60 nap alatt, hogy maga ellen eljárást indítottunk, hanem pár hónap múlva érkezik egy idézés a bíróságra. Akkor Vélemény fórumozóznak nem lenne igaza? Akkor a rendőrségnek mégsem kell jelentkeznie, hanem egyből bíróság? Aki tud, szóljon hozzá..

Jázminhercegnő # e-mail 2012.05.25. 16:35

Kedves fórumozók!

Ma az egyik barátnőm lopott a Tescoban 2000Ft értékben de mindent bevallott megírták a jegyzőkönyvet kihívták a rendőröket kifizette az ellopott dolgot megkapta a helyszíni bírságot... már csak azt szeretnénk tudni, hogy ezzel lezárult az ügy? nem kell bíróságra menni nem fog erről tudni senki nem küldenek az önkormányzatnak erről valami papírt? mert nem szeretnénk ha ez kiderülne
Előre is köszönöm válaszukat .

Duruka # e-mail 2012.05.22. 13:39

Ezen az oldalon olvastam több olyan bejegyzést, miszerint a bolti lopást miután elkövették, kb. fél év múlva kaptak értesítést bírósági idézésre. A törvény előírja, hogy a biztonsági szolgálat 72 órán belül ha átadja a jegyzőkönyvet, akkor a rendőrségnek 30+30 (azaz 2 hónapja) van arra, hogy az eljárást megindítsa és erről tájékoztassa az érintettet. Ezek az emberek miért nem kaphattak erről semmit, "mindössze" fél év eltelte után bírósági idézést? Az eljárás megindításának ideje ezek szerint egy figyelmen kívűl hagyható momentum? Ezt törvény írja elő. Ha nem teljesül a két hónapon belüli tájékoztatás hogy megindította a rendőrség az eljárást, ezek után kapnak bírósági idézést? Ezek után hogy nem teljesítettek egy törvényileg szigorúan előírt dolgot, miszerint két hónap van rá..?!?!

Gabicsek #   2012.04.04. 11:05

rongálás nincs, de bűntettnek minősül, és nem a (2) bekezdésben, hanem a (4) bekezdésben foglaltak miatt:

(4) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha

 1. a lopást nagyobb értékre,
 2. a kisebb értékre elkövetett lopást

1. a (2) bekezdés a)-d) pontjában meghatározott módon,

a d.) pont, mint véleményem is írta, mert dolog elleni erőszakkal követted el a kisebb értékű lopást.

Gabicsek #   2012.04.04. 11:01

Ha a végén pénzbüntetésre ítélnek, az ítélet jogerőre emelkedése után megkapod az erkölcsit.

Véleményem #   2012.04.04. 08:38

Lopás

316. § (1) Aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el.
(2)A büntetés vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztés, ha a lopást kisebb értékre, vagy a szabálysértési értékre elkövetett lopást

 1. bűnszövetségben,
 2. közveszély színhelyén,
 3. üzletszerűen,
 4. dolog elleni erőszakkal - ideértve azt is, ha a dolog eltulajdonításának megakadályozására szolgáló eszközt állagsérelem okozása nélkül eltávolítják, vagy a dolog eltulajdonításának megakadályozására alkalmatlanná teszik -,

Ha lopás ahogy írtad akkor ez várható ez a maximum amit kiszabhatnak.

Esetleg még ez is szóba jöhet, nem tudom:
Rongálás

324. § (1) Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el.
(2)A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, ha

 1. a rongálás kisebb kárt okoz,

Valószínű, hogy bent lesz az erkölcsiben.

Marv # e-mail 2012.04.03. 17:50

Bolti lopáson értek. 40.000 ft értékű a lopás. Bűncselekményt állapítottak meg, dolog elenni erőszak miatt, mivel eltávolítottam a csipogót a ruhákból,így kárt is tettem bennük! Ez volt az első alkalom, hogy loptam életemben. Elismertem a tettet. Gyorsított eljárásban fog lefolyni az ügy. Várom az időpontot,hogy mikor kell mennem a bíróságra. Még azt szeretném kérdezni,hogy ha bűncselekményről van szó,akkor szerepelni fog-e az erkölcsi bizonyítványban?
Milyen büntetésre számíthatok?

Előre is köszönöm!