Csalás, sikkasztás


ZZ24 # 2023.01.22. 00:45

Köszönöm az információt, ha jól értem akkor a polgári igény előterjesztése megszakítja már az elévülést, csak ez akkor érvényesül visszamenőleg, ha döntés lesz az ügyben, mert előfordulhat, hogy elhúzódik az eljárás és az érdemi döntésig akár el is évülhetne a követelés.

drbjozsef # 2023.01.22. 11:21

ZZ24,

Per esetén, ha megszüntetik a pert (tehát nem ítélettel vagy határozattal fejeződik be), akkor az nem szakítja meg az elévülést. Hogy ez büntetőügyben előterjesztett polgári jogi igénynél hogyan van, azt nem tudom (tekintve, hogy lehet, hogy a polgári igényed megalapozott, de mégse bűncselekmény az eset, ilyenkor nem tudom, dönt-e a büntetőbíróság a polgári részében).

Ha közvetlenül polgári pert indítasz, ott nem kérdés.

ZZ24 # 2023.01.22. 18:28

Igen, ezért is kérdeztem, mert hiába jogos a követelés, ha a tényállás nem ugorja meg a bűncselekmény kritériumait, ezért nem árt a polgári vonalat is elindítani. Megtaláltam a legelső torlesztőrészlet befizetési hataridejét, ami a bűncselekmény elkövetési időpontjától 1 hónappal később jár le, tehát, ahogy Osztap írta a polgári elévülés az első be nem fizetett törlesztő határnapjával kezdődik.

Vadsuhanc # 2023.01.22. 19:43

zz24...

És azt meg lehet tudni, hogy ez az első részlet esedékessége mikor volt? És azt meg lehet tudni, hogy Te mennyit fizettél be a részletbe amikor még nem volt átadva a követeléskezelőnek?

Majordomus # 2023.01.22. 20:52

Nem próbáltad meg felpofozni a cimborát?

ZZ24 # 2023.01.23. 00:18

Vadsuhanc, az első részlet 2018. február 28.-án volt esedékes. Én egy forintot se fizettem be, hiszen folyamatosan ígérgette az ismerős, hogy fizetve lesz, nekem ebből az üzletből semmi hasznom nem volt, pénzt se kértem érte. Én a követeleéskezelőnek fizettem először, hogy megelőzzem a végrehajtási fázist.

ZZ24 # 2023.01.23. 00:23

Majordomus, sajnos csak gondolatban, mert ha tényleg megteszemn még ő jelent fel engem önbíráskodásért. Azt megtanultam már, hogy a Btk sokszor tényleg a bűnözőknek kedvez. Az meg megdöbbentő és elkeserítő, hogy a magyar jog az emberi életet és testi épséget nem védi annyira, mint a vagyont, az államérdeket, néha adócsalásért többet adnak, mint gyilkosságért.

ld76au # 2023.01.23. 20:42

Szervusztok!
A következő helyzetben kérem a tanácsotokat: az illető a tartozását felém egy ( már fedezetlen) emirátusi csekkel próbálta még húzni, a fizetési meghagyást el is indítottam.
Viszont kicsi a világ: kiderült hogy nem csak engem, hanem még 8 ember (akiről eddig tudok)felé van tartozása(szerződés vagy csekk a bizonyíték).
Mit érdemes még megtenni? Feljelentés rendőrségen? EU-s fizetési meghagyás?
Milyen lehetőségek vannak még a jog keretein belül?

Köszönöm.

Majordomus # 2023.01.23. 20:44

Egy feljelentést megér de csodát ne várj tőle,főleg ha be sem tudják idézni.

ZZ24 # 2023.01.24. 05:34

Na akkor mondanám a fejleményeket:

Tegnap küldtem egy sms-t az ismerősnek, hogy nincs más választásom, megyek feljelentést tenni. Vártam mésfél órát, de nem reagált. Kikapcsoltam a mobilt és bevittem személyesen az általam megírt részletes feljelentést a helyi rendőrkapitányságra. A feljelentésben csak az általam tapasztalt tényeket írtam bele,, arra ügyelve, hogy konkrtétan csalással, sikksaztással nem vádoltam meg és az ügy zavarossága miatt a feljelentést ismeretlen tettes ellen tettem. Iktattaák a feljekentést, hazajöttem, erre látom 10* keresett a csaló mialatt ki volt kapcsolva a mobilom. Elég normális hangnemben tudzunk beszélni, de ő továbbra is fanatikusan ragaszkdott a hazuságához, felfogadott egy drága ügyvédet és lényegében a korábban megjelölt 3. személyre akarja ráverni a balhét, hogy ő is áldozat, de azt elismerte, hogy a telefon azért az ő közrejátszásával került át a megvádolt 3. személyhez. Kérdem én akkor milyen jogon adta át az engedélyem nékül 3. személynek a cuccokat? Ezt követően közölte, hogy hamis vád miatt fel fog jelenteni. Van a pofáján bőr az biztos! Annyit tduok, hogy a hamis vádhoz az ELENGEDHETETLEN, hogy a hamisan vádló tudata átfogja azt, hogy ő valótlanul vádol valakit. Itt ilyenről szó sincs, még arra is hajlandó vagyok, hogy poligráf alatt megerősítsem az állításaimat, de tudom azt, hogy ezt nem fogadják el bizonyítéknak. Még én érzem magam rosszul, mint egy kutya, hogy az igazamért harcolok és ez a hazug mocsok kitart végig az ellentmondásos hazug verziója mellett. közben ő vádol hamisan egy 3. személyt. Adja Isten, hogy az IMEI szám alapján valami használható információ jöjjön, ami nagyban segíti az igazság kiderülését!

ZZ24 # 2023.01.24. 05:44

A feljelentés végére még odaírtam, hogy nyitott vagyok a mediációs eljárásra, amennyiben a feltételek adottak: itt pont belefér a kritériumokba, de bírói vagy ügyészi engedély kell hozzá, ha be is imseri a csalást, és ekkor büntetés nélkül megúszhatja, ha rendezi a kárt. Ez a verzió játszani fog szerintem, az a kérdés, hogy mikor eszmél rá, hogy lesz ellene elég terhelő bizonyíték.

Vadsuhanc # 2023.01.24. 12:46

ZZ24!

Azért ne csodálkozz, ha első körben esetleg téged hallgatnak ki gyanúsítottként.

ZZ24 # 2023.01.25. 01:27

Vadsuhanc, nem lepődnék meg ezen sem. Azt vállalom, hogy egy hülye balek voltam, de sosem volt szándékomban bűncselekményt elkövetni, és főleg kárt okozni másnak.

Az általam készített hangfelvételek meg eléggé rávillágítanak erre a helyzetre.

Az IMEI szám majd tisztázni fog jópár kérédést.

ZZ24 # 2023.01.25. 02:01

Egy szakértői fúrumban találtam ezt a leírást, olyasvalaki írta, aki nyomozóként is dolgozott ilyen ügyekben:

" írnak szépen mind a három szolgáltatónak egy kérvényt, hogy meghatározott időközben lépett-e fel a hálózatukra a megadott imei szám.
A szolgáltatók kiküldik a logokat, minden fellépéshez tartozik egy imsi szám ami a sim kártyához tartozik, arról beazonosítják az előfizetőt, és mennek kopogtatni hozzá."

A lényeg, hogy minden a telefonba belehelyezett SIM kártya és annak előfizetője beazonosítható.

A kérdés az időintervallum, hogy milyen messzire tudnak visszamenni.

Szomorú örökös # 2023.01.25. 04:23

ZZ24

Adja Isten, hogy az IMEI szám alapján valami használható információ jöjjön, ami nagyban segíti az igazság kiderülését!.....A szolgáltatók kiküldik a logokat, minden fellépéshez tartozik egy imsi szám ami a sim kártyához tartozik, arról beazonosítják az előfizetőt, és mennek kopogtatni hozzá......A lényeg, hogy minden a telefonba belehelyezett SIM kártya és annak előfizetője beazonosítható.

Ahhoz konkrétan nyomozniuk kell(ene), de félő, hogy ez is a szokásos "adminisztratív nyomozás lesz és a végén lezárják.
SIM kártya és IMEI szám alapján szerintem csak ennél sokkal súlyosabb bűncselekmények esetén kérnek infót a szolgáltatótól.
Sok reményt azért ne fűzz hozzá, hamarabb fogsz polgári peres úton bármit elérni a neked okozott költségek visszakapása terén.
De azért titokban szurkolok neked, hogy legyen belőle ügy!

ZZ24 # 2023.01.25. 07:59

Szomorú örökös, köszönöm a szurkolást, már kicsit kezd megborulni az elmém, hajtom az igazamat, vannak bizonyítékaim, de a csaló akar hamis váddal bevádolni és kártérítést kérni. Nagyon remélem, hogy tényleg győz az igazság, még ha csak egy kis győzelem lesz, annak is tudok majd örülni.

osztap # 2023.01.25. 08:25

ZZ24,

Mi a terved arra az esetre, ha a büntetőügyben nem marasztalják el az ismerősöd? Ha vársz a büntetőügy eredményére, addigra elévül a polgári igényed.

drbjozsef # 2023.01.25. 09:40

Amíg az igénye bíróság előtt van, addig szerintem az elévülés nyugszik.

Vadsuhanc # 2023.01.25. 10:14

Mondjuk nekem az is kérdés, hogy mekkora összeget fogsz követelni a polgári perben?

Vadsuhanc # 2023.01.25. 11:08

A legnagyobb probléma ez..... Ezért valószínűsítheti a nyomozóhatóság valamint az ügyészség is, hogy csalást követtél el. Persze az ítéletet majd a bíróság hozza.

A rövid tényállás:

Hárman megegyeztetek abban, hogy a T-Home szolgáltatót tévedésbe ejtitek és egy olyan személy részére szereztek meg hitelre vásárolható eszközöket, amit Ő nem kaphatna meg. Az, hogy ÍTe jogszerűen szerezted meg az eszközöket azért nem mérvadó mert egyetlen fillért sem fizettél vissza amikor kellett volna. Így alapos a gyanú, hogy Te csalást követéél el. Az, hogy öt évig nem fizettél ez az alapja az alapos gyanúnak.....

Mi fogsz követelni? Az egész összeget nem követelheted , hiszen Te magad sem fizetetted meg a tartozást. Maximum csak azt amit eddig megfizettél. .......

Az meg édeskevés. Neked bizonyítanod kell az ellened szóló bizonyítékot pedig Te magad szolgáltattad -és kihangsúlyozom -, azzal, hogy nem fizettél és szándékodban sem volt fizetni.....

Nekem ez a véleményem.....

Vadsuhanc # 2023.01.25. 11:22

Az lemaradt mi a legnagyobb probléma... szóval ez amit írtál és ezt azzal nem tudod kimagyarázni mit ígért a barátod,," Vadsuhanc, az első részlet 2018. február 28.-án volt esedékes. Én egy forintot se fizettem be,"

ZZ24 # 2023.01.25. 11:46

Vadsuhanc

A csalás fogalmi eleme a jogtalan haszonszerzés. Ha én csalást valósítottam meg, akkor milyen hasznos származott ebből?

ZZ24 # 2023.01.25. 11:47

Jav: hasznom

ZZ24 # 2023.01.25. 11:50

2. A csaló ismerős elismerte, hogy a saját nevén is kihozhatta volna. Erről is van hangfelvétel.

3, Az első részletet 3 éve fizettem be, igaz azt már a követeleéskezönek, tehát kevesebb mint 2 évig nem volt fizetve semmi a témában.

ZZ24 # 2023.01.25. 11:56

Az általam lefizetett 200ezret fogom követelni, illetve, hogy az ismerőst kötekezzék ezen felül a behajtócég felé megfizetni a maradék 500at.