Online jogi tanácsadás

drbjozsef # 2020.12.02. 07:59

Maya a kutya,

Bár az eredeti kérdésedet törölték, én leírom mit tennék.

Elvinném a kutyát a gazdájához, két tanú kíséretében. Ha átveszi, kérnék tőle elismervényt, hogy visszakerült hozzá, ha nem ad, a két tanúval ott a helyszínen felvennék jegyzőkönyvet, hogy te visszaadtad.

Ha nem veszi át, szintén az utóbbi, két tanúval jegyzőkönyv, valamint tájékoztatása a tulajdonosnak, hogy a mai naptól fogva nem felelsz az állatért, azt menhelyre vagy a gyepmesternek leadod, minden jogkövetkezménye innenntől a tulajodnost terheli.

Aztán ezt is tenném. Ez a jegyzőkönyv igazolja, hogy nem a te tulajdonod, és már felelősséget sem kell vállalnod érte. Ha nem veszik át sehol, akkor a tulajdonos ajtajának kilincséhez kötném a pórázát, oszt viszonlátásra.

Maya a kutya # 2020.12.01. 05:08

ja, bocs, félreértettem a kérdésedet.

Azt kérdezted, hogy miért is nem a tulajnak viszik vissza a kutyát.

De ki? Melyik hatóság? Hogyan adjam oda bármelyik hatóságnak szerinted, aki majd az eredeti tulajnak visszaviszi?

A gyepmester nem veszi el tőlem. az állatorvos nem viszi el tőlem. A kutyamenhely nem veszi át tőlem.

Kinek, melyik hatóságnak adjam át, és milyen eszközzel? Vigyem be a rendőrségre, és kössem a rendőrségen a radiátorhoz, és slisszoljak ki a rendőrségről észrevétlenül? Vagy hogyan csináljam?

Vagy véletlenül veszítsem el az utcán?

És ha valakit megtámad? Akkor súlyos testi sértésért is felelős leszek. Az állatorvos szerint pedig ha meg is találják az utcán, akkor próbálják visszavinni a tulajnak, és ő azt mondja, hogy rám bízta, és az állatorvos tanusítani fogja, mert én beismertem az állatorvosnak.

Még egyszer. Kinek, melyik hatóságnak adjam át a kutyát, és milyen módon adjam át? Adjam fel nekik postai csomagban? Vigyem be egy hivatalba, és kössem a radiátorhoz? Addig verjem az ügyintézőt egy vascsővel, amíg me nem engedi, hogy ott hagyjam a kutyát?

Maya a kutya # 2020.12.01. 05:02

azért, mert én nem vagyok hatóság, és nem bírom kényszeríteni, hogy valamit tegyen vagy ne tegyen.

Azt mondta, hogy nem viszi el és kész.

Most akkor addig verjem a tulajt egy vascsővel, amíg el nem viszi, vagy hogyan vegyem rá, hogyan kényszerítsem rá szerinted, hogy elvigye????

László88 # 2020.11.30. 18:51

Üdv, nevelőszülő vagyok, a munkáltatóm amiért megyek máshová át, nevelőszülőnek, azt szeretné én mondjak fel, így milyen károk érhetnek? vagy mi lenne a jobb?

amennyiben nem mondok fel, akkor alkalmassági vizsgálat stb... indulhat ellenem, és akár az engedélyemet is bevonhatják ezért.

mivel ők kényszerítenek bele, de én mondok fel, van esetleg olyan hogy élek a 15 napos vagy pl 30 napos felmondási idővel, mert ők a dec. 4 tűzték ki a gyerekek elvitelére, én ebbe belegyeztem, de esetleg hivatkozhatok e 2021.01.01.felmondással? van e erre jogszabály, és azzal érvelnék? Köszönöm.

Jucus70 # 2020.11.29. 14:38

Köszönöm szépen a segítséget nektek! Sejtettem, hogy ilyenkor már semmit nem lehet tenni, de biztosra szerettem volna menni.

rigoz # 2020.11.29. 14:28

Ha csak nem szabálysértés miatt ítélték el és kizáró ok áll fenn vele szemben, Béla. :) Mert akkor az átváltoztatás törvénysértő. Bár akkor már maga a közérdekű munka kiszabása is az volt...

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.29. 14:23

Pénzbüntetésnél lehetne. De így ez a hajó már elment. Azt mondják, nem olyan rossz hely az. Van fűtés, koszt, teljes ellátás, jó társaság...

Jucus70 # 2020.11.29. 14:11

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni. Közhasznú munka nem elvégzése esetén ha át váltják letöltendőre, lehet-e még valamit tenni, hogy ne kelljen le ülnie az embernek?
Köszönöm a segítséget!

Niki009 # 2020.11.27. 10:31

Segítséget szeretnék kérni!
Mezőgazdasággal foglalkozom.
A terményeimet eladom, most már 2-3 éve szinte ugyanazon felvásárlónak szerződéssel.
Idén januárban telefonon megállapodtunk terménylekötésben és árban, majd most, hogy számlázásra került volna a sor, kevesebb árat mondtak, mint akkor.
A szerződéssel nem ért ide az üzletkötő, amit alá is írtam volna, tehát lejegyezve sajnos neki és nekem is más ár van. Én nem szeretném eladni azon az áron a terményt nekik amit most ők mondtak.
Mit tud tenni ha egyszerűen másnak adom tovább a terményt?
Lehet bármi jogi következménye?
Nagyon köszönöm!

drbjozsef # 2020.11.27. 10:25

janibá52,

A közjegyző rosszul tudja.

Teendő 1.: kérni az eljáró közjegyzőtől egy öröklési bizonyítványt. Ez pont azokra az esetekre van, amikor nincs a hagyatékban vagyon, ezért az eljárás sem zárul le hagyatéki végzéssel.

Teendő 2.: Megírni a levelet az igénnyel a volt tulajdonosoknak, kérni időpontot megbeszélésre, egyezkedésre a közös megegyezéshez.

és még egyszer : Teendő 0.0 : keresni egy ügyvédet.

Ha nem volt értéktelen az ingatlan, akkor milliókról beszélünk, ne sajnálják a néhány tízezer forintot az ügyvédre. Ha per lesz, akkor több lesz, de ha az igényük megalapozott összegszerűen is, akkor azt a pervesztes fél fizeti majd.

janibá52 # 2020.11.27. 09:43

drbjozsef

Először is köszönöm a választ. Hagyatéki nem is volt,és úgy tudjuk,hogy nem is lesz,mivel nem volt semmi vagyona az elhunytnak,magyarán semmi nem volt a nevén.
Ami volt (a háza) mint már írtam,7 évvel ezelőtt elajándékozta.
Ügyvédi tanácsra felkerestük az illetékes jegyzőt,ő azt mondta,ilyen esetben nem jár semmi a két vér szerinti gyereknek.
A házat időközben már el is adták azok,akik ajándékba kapták.
Mit lehet még ezek után tenni?

drbjozsef # 2020.11.27. 05:38

janibá52,

Ha az elidegenítés tényleg ingyenesen történt (tehát tényleg elajándékozta, ajándékozási szerződéssel, nem mással), akkor jár nekik a köteles rész.

Én a köteles részre jogosultak helyében felkeresnék egy ügyvédet, és tanácsot kérnék tőle, esetleg vele írnék egy tértis levelet a (volt) tulajdonosoknak

A Ptk. 7:75.§-7:82.§ paragrafusai alapján jár a köteles rész az örökhagyó által 2013-ban elajándékozott ingatlan után. Főszabályként az adoményozáskori értéket kell figyelembe venni (tehát a 2013-ast). Akir nézve ez az érték súlyosan méltánytalan, az kérheti bíróságon más érték megállapítását.

Ki mennyit örökölt volna, abban is segít az ügyvéd, de abban is, hogy milyen mértékű kötelesrész jár, ugyanis az is elképzelhető, hogy a 2013-as ajándékozás miatt még a régi Ptk. vonatkozik az esetre. Ott más volt a köteles rész mértéke.

Járni, jár, az biztos. Kérni kell, az is. Hogy mennyit, és hogyan, azt a jogosultaknak kell kiderítenie és kiszámolnia.

Ha nincs megegyezés a volt tulajokkal, pert kell indítani. (Amire fel lehet hívni a volt tulajok figyelmét, hogy ha alapos lesz az igény, akkor a perköltség jelentős részét IS ők fogják fizetni, szóval nekik is érdemes megegyezniük).

drbjozsef # 2020.11.27. 05:27

A köteles rész iránti igény 5 év alatt évül el - nem kell a hagyatékin kérni, bár kétségtelenül célszerű. Ráér utána is.

wers # 2020.11.27. 04:49

Tehát mégegyszer.

Ugyanazt írtad le, a válasz is ugyanaz. Jár a köteles rész, de nem magától. Kérni kell - kellett volna a hagyatékin. Nem tudom volt-e már hagyatéki, mert arról nem írsz.

janibá52 # 2020.11.26. 12:56

drbjozsef

Tehát mégegyszer. 3 vér szerinti,és 1 nevelt gyereke van az elhunytnak. A házának a felét 2013-ban elajándékozta az egyik vér szerinti gyerekének,a másik felét pedig a nevelt gyerekének ajándékozta. A másik két vér szerinti gyereke így semmit sem kapott. Attól ő a házban ugyanúgy benne lakott,mert a haszonélvezet az ő nevén volt. 2020-ban meghalt,így a ház automatikusan a két gyereké lett. Úgy tudom,hogy már el is adták a házat.
Ilyenkor mit tehet még a két vér szerinti gyereke?
Az illetékes jegyzőnél már voltunk,az annyit mondott,ha elajándékozta,abból utána senkinek nem jár semmi.
Szerintem a jegyző nem ismeri a törvényeket.

drbjozsef # 2020.11.26. 11:11

Ja : a köteles rész jár, de nem automatikusan. Azt kifejezetten kérni kell.

Az, hogy a 2013-as ajándékozási értéket, vagy a mostani érték jár-e, az lesz a vita tárgya.

drbjozsef # 2020.11.26. 11:06

A ház nem volt az elhalálozott nevén,csak a haszonélvezeti jog.

A múlt időkkel óvatosan. Azt akarod írni, hogy 2013-ban tulajdonos volt, elajándékozta az ingatlant, és megtartotta a haszonélvezetet? A fenti mondat a mostani elhalálozására vonatkozik?

Mert akkor igen. Az elhalálozása előtti 10 évben ingyenesen juttatott vagyonból köteles rész jár a leszármazóknak.

janibá52 # 2020.11.26. 09:57

Egy hagyatéki ügyben kérnék a segítséget.
A feleségem apja pár hónapja elhalálozott. Özvegy ember volt…az első feleségétől 2 gyereke született,majd a válás után összeállt egy nővel,abból a kapcsolatából is született egy gyerek.Ezek után újra nősült,abból a kapcsolatból már nem lett közös gyerek,viszont akit elvett hölgyet,(Ő már sok éve elhunyt) annak van egy lánya. Tehát összegezve,vér szerinti gyermek van 3,nevelt gyerek 1. (Már mindegyik felnőttkorú). Ez az úriember még éltében,2013-ban elajándékozta a házát,méghozzá úgy,hogy a fele részt az első feleségétől született vér szerinti gyerekének adta,a másik felét pedig a nevelt lányára íratta. Így az örökségből (csak 1 családi házról van szó) a 2 vér szerinti gyerekének semmit nem adott.
A kérdésem annyi volna,hogy ebben az esetben a másik 2 vér szerinti gyerekét nem illetné meg a köteles rész? A ház nem volt az elhalálozott nevén,csak a haszonélvezeti jog.Én úgy tudom,ha 10 éven belül ajándékozta el,akkor abból ugyanúgy jár a többi gyerekének is.
Előre is nagyon köszönöm a válaszát

Jutka70 # 2020.11.18. 00:13

volt egy eset a férjem kérte az igazgatónőt az általános iskolában hogy ne kapjunk heti rendszerességgel vagy napi szinten jellemzést és panaszt míg veszélyeztetett terhes vagyok, 2 hétig napoljuk el csak akkor ha nagyon fontos.

nevelőszülő vagyok immár 5 éve, az osztályfőnök ezután kihívta a tanácsadót és olyan jellemzést írt a gyerekről és rólam ,amit azelőtt sosem mondott vagy említett.

ezután vissza kell adom a nevelt gyerekeket és fel is mondok. hol élhetek panasszal? hová fordulhatok? úgy érzem túl kapás volt az e-mail miatt, hogy lett szólva az igazgatónőnek.

illike # 2020.11.09. 19:40

Tisztelt Szakértők !

Tavaly vásároltam egy gépjárművet, használt autókereskedőnél.Az idén volt időpont a műszaki vizsgára, jul.30. A KPM-hez kellett vinni, és ott derült ki, hogy a km órát visszatekerték a vásárlás előtt, ez miatt a gépjármű nem kapott érvényes műszaki vizsgát.Egy újabb időpontot adtak, szept. 30-ig. Eközben a rendőrséghez fordultam,mivel azt írták a műszaki vizsga papírra, hogy "csalás, bűncselekmény, a km óra manipulálása". A rendőrségen jegyzőkönyvet, és feljelentést készítettek szept.3-án. Az ügyet egy 15 km-el közelebb Rendőrőrshöz helyezték.Néhányszor felhívtam a nyomozót, és mindig azt mondta,elküldte a belügyminisztériumba, de még semmi nem jött, hívta őket, de nem vették fel a telefont.Bementem személyesen, akkor is ezt mondta.Tehát Ő nem tud semmit tenni, miközben a következő vizsga időpont: nov.16. A KPM vezetővel is beszélt a nyomozó kollégája, és a nyomozó is.A KPM vezető-nek egy határozat kell arról, hogy a rendőrség lezárta, vagy kinyomozta az ügyet.Persze a rendőrségen megértették a problémámat, és megpróbáltak segíteni, de semmit nem tettek annak érdekében, hogy nov.16.-a után is használhassam a gépjárművet. Elmondtam, hogy mindkét csipőmbe protézis van, ez miatt nem tudok annyit, és úgy gyalogolni, ahogy kellene, és akarok.Orvostól van papírom, hogy a gépjármű a mindennapi életvitelhez szükséges.Ezen túlmenően már nem tudom kihez forduljak, és mit lehetne tenni ? Laikusként a jogszabályokat nem ismerve érdeklődöm: mi lenne a teendő, hogy használhassam a gépjárművet ? Köszönöm szépen a jó tanácsot !

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.09. 18:09

Istenem... Te ezeket komolyan gondolod?

rigoz # 2020.11.09. 18:05

@Ildike17: Amennyiben az önkormányzat nem lép fel a hatáskörébe tartozó ügyben felmerülő jogsértés esetén, erre vonatkozó észrevételével, panaszával, közérdekű bejelentésével az önkormányzat székhelye szerinti illetékes megyei kormányhivatalhoz fordulhat, illetve a megyeszékhely szerint illetékes járási ügyészséghez nyújthat be az önkormányzat eljárására (mulasztására) vonatkozó törvényességi ellenőrzés iránti kérelmet..

De szomorú örökösnek igaza van abban, hogy nem származik jogsérelme Önnek közvetlenül ebből, akkor miért bántja...

Nem hiszem, hogy a gyermekeit ebből érné bármilyen hátrány...

Szomorú örökös # 2020.11.09. 18:03

Ildike17

Csak azért ez a vélemènyed, mert nem gondolod végig, hogy egy kisgyerekkel ezt nap mint nap megélni nem egyszerű...

Tévedés! Én csak azért írtam ezt a véleményt, mert te nem vagy hatóság, akinek joga van ezekért őket felelősségre vonni. Egyetlen lehetőséged van: jogod van a jegyzőnél birtokvédelmi eljárást indítani, de azon kívül a többihez nem sok közöd van. Ha ő nem intézkedik az ügyben, akkor itt meg is állt a történet.

Szomorú örökös # 2020.11.09. 16:42

Ildike17

nincsenek bejelentve és nem fizetnek iparüzèsi adót sem

Kb. pont ez a két dolog, amihez gyakorlatilag semmi közöd szerintem.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.09. 15:04

Az önkormányzat nem igazán akar az ügybe fellépni
Másnak meg nincs rá hatásköre.