Online jogi tanácsadás

FluimucilÁbel # 2020.03.30. 11:52

Nos, a levél az már egy elfajult jogvita keretében került kiküldésre, és pont azért volt tértivevényes, hogy a jogvita során megkapja a felszólításomat.

Ő pedig nem véletlenül próbált trükközni, mert azt akarhatta ezzel a trükkel, hogy később letagadhassa, hogy tehát nem is ő vette át a levelet, mert a posta valami rossz címre vihette ki, és rossz embernek adhatta át, de mindenképpen az, aki átvette az nem ő.

Ráadásul az illető meg is vert engem a jogvita során. Tehát azért is feljelentésem van ellene. Ez az ember a szomszédom. A szolgalmi úton nem enged át, a jegyző megítélte, hogy át kell hogy engedjen, csak előtte ki kell értesítenem, hogy mikor megyek. Ez a kiértesítés volt a levélben, és arra akart valószínűleg hivatkozni, amikor a levélben megjelölt napon megjelenek hogy nem kell átengednie, mert nem értesítettem ki, a levelet a postás tévedésből egy másik embernek adta át, nem neki.

Gerberának írom, hogy azért tudom, hogy ki vette át, mert az aláírását elfelejtette megváltoztatni, csak a nyomtatott betűs nevet változtatta meg, de az aláíráshoz a saját aláírását írta, és az az aláírás a szomszédom megszokott aláírása, és ismerem az aláírását korábbi levelek tértivevényéről, amikor még a saját nevét írta a nyomtatott betűs részhez.

Szóval, több bűncselekményt követett már el velem szemben a szomszéd, a legutóbbi a megverésem, amikor át akartam menni a szolgalmi úton, meg a tehertaxis is életveszélyesen megfenyegette ugyanakkor.

Úgyhogy annayiszor akarom feljelenteni a szomszédomat, ahányszor csak bírom. Ilyen szempontból notórikus feljelentő leszek, de csak a szomszédomat akarom feljelentgetni, aki megvert.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.30. 11:16

a címzett ellen büntetőeljárást szeretnék.
Minek?
Gondolom, nem azért küldted neki a levelet, hogy aztán feljelenthesd.

gerbera317 # 2020.03.30. 10:44

Na, szépen haladunk. Már tudjuk, hogy szerinted hol (a címhelyen) ki (az átvevő) nem a saját nevét írta a tértivevényre. És végre elköptad azt is, milyen érdekeldséged van a dologban. Kiváló.
Most még azt áruld el, mi motivál téged abban, hogy feljelentést tegyél? Talán a címzett nem kapta meg ténylegesen az iratot? Vagy letagadja az átvételt? Vagy csak simán notórius feljelentgető vagy?
Egyébként pontosítsunk: Ha te akarsz feljelenteni, akkor az információ nem feljelentés miatt kell neked (hiszen nem téged jelentettek fel, vagy akarnak feljelenteni), hanem feljelentés végett (vagy céljából, vagy a feljelentéshez - e háron nagyjából ugyanazt jelenti). Úgy írogass KBS ügyvéd úrnak, hogy ő nemcsak jogász, hanem előző életében valami magyartanár-féleség is volt, de ha nem, akkor is sok jó magyar klasszikust olvashatott.
OFF Találó a nick-ed. V.ö.: "A: Ábel, te pukiztál? - Á: De miért?". ON

FluimucilÁbel # 2020.03.30. 10:31

Ja, most látom az aláírásából, hogy Ön egy ügyvéd úr. Köszöntöm ügyvéd urat. Szóval hogy ügyvéd úr tehát hogy a büntetőeljárás miatt kéne tudnom a bűncselekmény tényállását, és minősítését. Köszönöm ügyvéd úr.

FluimucilÁbel # 2020.03.30. 10:29

Igen, ez a konkrét pronlémám, büntető eljárás miatt kellene tudnom, hogy ez milyen bűncselekmény. Feljelentés miatt kellene ezeket tudnom. Én voltam a feladója a levélnek, és a címzett ellen büntetőeljárást szeretnék. De ehhez kellene értenem és tudnom a pontos bűncselekményt.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.30. 10:23

Van konkrét problémád is?

FluimucilÁbel # 2020.03.30. 10:19

Szia, köszi a választ.

A postás hord magánál egy listát, azon szerepel az összes nála lévő ajánlott levél, minden sorban fel van tüntetve az adott levél ragszáma, a címzett neve, az utca házszám, és két kitöltendő pontozott rész van szabadon hagyva: átvevő ember neve, és átvevő ember aláírása. Ezt a két rublikát tölti az átvevő, de lehet, hogy a nevet a postás tölti ki, és az átvevő személy csak aláír. Ha a postán veszi át a levelet az ember, tehát nem a postástól a lakóháznál, akkor mások a szabályok, és a postán nincs ilyen lista, hanem egy elektronikus tablet szerű valami van, és azon a tableten elektronikus tollal ír alá a címzett. De a mi esetünkben a címzett a háznál vette át, és ott egy listán írt alá, azon a listán, ami a postásnál van.

Ezen felül a címzett aláírta a visszafelé jövő tértivevény lapot is. Mindkét helyre az átvevő személy HAMIS NEVET ÍRT, de volt olyan balfasz, hogy viszont a saját aláírását írta oda. Úgy, ahogyan máskor is aláír. Tehát az aláírás stimmel, de a hülye a névhez nem a saját nevét írta, hanem egy kitalált, nem létező nevet.

Na, akkor ez közokirathamisítás, vagy magánokirat hamisítás?

És bármelyik is a kettőből, akkor az az okiratnak a hamisítása, tehát hamisítás, avagy csak hamis okirat felhasználása, de nem hamisítás?

gerbera317 # 2020.03.30. 07:43

A posai tértivevény szerintem magánokirat.
Tehát a postásnál lévő ajánlott levelek listájához, a ragszámhoz hamis név megadása az mi?
Kinek a neve van hamisan megadva? A postás nem is hord magánál ilyen listát. Most mivaaaan?
És ha tértivevényes levél tértivevény papírján hamis nevet ad meg valami, az mi?
Ki az a "valaki"? A feladó vagy az átvevő? A feladó miért adna meg hamis adatokat a tértivevényen? Az átvevő pedig... Nos, ezt inkább másként kellene kérdezni. A többihez térjünk vissza később.

FluimucilÁbel # 2020.03.30. 00:03

Tisztelt Fórumozók!

Azt szeretném kérdezni, hogy a postai papírok hamis aláírása az most közokirathamisítás, vagy magánokirat hamisítás? Tehát a postásnál lévő ajánlott levelek listájához, a ragszámhoz hamis név megadása az mi? És ha tértivevényes levél tértivevény papírján hamis nevet ad meg valami, az mi?

És hogy ez (akár közokirat akár magánokirat), az, hogy hamis nevet ad meg valaki, az most okirat hamisítás, avagy csak hamis okirat felhasználása? Tehát hogy egy hamis okiratot használ fel valaki, hogy átvegyen egy levelet, avagy hamisítja az okiratot? Vagyis hogy a Btk. hasonló tényállásai közül melyik?

Nagyon köszönöm előre is a segítő tanácsaitokat!

drbjozsef # 2020.03.18. 12:23

ne több helyen.

Dani1024 # 2020.03.18. 11:57

Tisztelt Fórumozók!

Egy nagyon fontos kérdéssel szeretnék hozzátok fordulni családi ügyben ami a következő.
Az édesanyámnak van egy 2,5 hektáros földje amit az apja halála után örökölt, azonban ezt a mai napig nem tudja művelni mivel az ő édesanyja az özvegyi jog révén haszonélvezi joggal terhelte meg. Ez még 2009-10 fordulóján történt tehát lassan 10 éves történet és azóta nem is nagyon foglalkoztunk ezzel. Azonban az elmúlt napokban újbol utána olvastam a történetnek és egy 2014 májusi rendeletbe azt találtam hogy a haszonélvezeti jogot eltörlik termőföldek esetében nem közeli hozzátartozóknál.

Az elképzelésem és kérdésem pedig a következő lenne hozzátok: Azt szeretném megtudni hogy jogilag kivitelezhető lenne e az hogy ezt a bizonyos földterületet egy nem közeli hozzátartozónak eladva amit a tulajdonos megtehet (jelképes összegért) majd azt szintúgy (jelképes összegért visszavásárolva) megtudom e szerezni ? Ezáltal pedig a haszonélvezeti jogot érvényteleníteni ? Ugyanis enélkül csak akkor tudnánk művelni ha a haszonélvezeti jogot birtokló személy elhalálozik amely azért mégis hosszú és nem is járható út.
Köszönöm előre is a segítő jellegű válaszokat.

Üdv: Dani

Anett8103 # 2020.03.18. 11:14

A fiam 2004.05.04.én született és 2021 februárban albérletbe akar költözni,Ausztriában élünk.Szeptemberben kezd el egy 3 éves szakmai iskolát,mert kapott egy tanulói állást és ahhoz tartozik az iskola.A kérdésem a következő lenne,jogilag elköltözhet itthonról?
Illetve hány éves kora után költözhet el jogilag itthonról?
Várom a válaszukat tisztelettel Szabó Péterné.

laraleó # 2020.03.14. 09:34

Köszönöm a válaszát. De mint leírtam nem tudunk senkihez fordulni, hogy kisegítsen minket pènzügyileg. A családtól nem tudom elvenni, amit el kezdtünk összegyűjteni az is mind elment a kisfiam kezelèsère.

Traffic # 2020.03.13. 14:34

T. laraleó!

mellèrendeltek 120 ezer ft pènzbüntetèst is

???

Szerintem indulhatott egy külön eljárás (szabálysértési?), aminek a végén kiszabták ezt a büntetést.
Ha tud, kérjen kölcsön és a bírságösszeggel a zsebében jelenjen meg a rendőrségen. Kérjen csekket és fizesse be, így nem kerül BV intézetbe.

A későbbi problémák elkerülése céljából az okmányirodában kérjen ügyfélkapus azonosítót, majd a Rendelkezési Nyilvántartásban tiltsa le a postai kapcsolattartást. Ez esetben elektronikusan kapja meg a hatóságoktól az iratokat és nem olyan lakcímre megy a küldemény, ahol nem is tartózkodik (és nem kapja meg és lemarad mindenről).

laraleó # 2020.03.13. 12:58

Szèp napot mindenkinek! 2018-ban volt egy ittas vezetèsem amièrt 2018 Szeptemberèben kaptam 80 nap elzárást. 2019 Február 05-èn kelett bevonulni majd 2019.Április 25-èn szabadultam. Jött levèl èdesanyám lakására 2019 Októberèben, hogy mellèrendeltek 120 ezer ft pènzbüntetèst is, mivel nem lakom ott ès nem járok oda, nem közöltèk velem időben ès már kèsőn adtam be a rèszletfizetèsre a kèrelmet. Majd 2020 Január 06-ra küldtek levelet bevonulásra, amit szintèn nem időben tudtam meg, hogy átváltották a 120 ezer ft pénzbüntetést 24 nap elzárásra.Időközben Január 25-èn megszületett kisfiam aki többszörös rendellenességgel jött világra. 2 naposan 3 èletmentő műtétet végeztek rajta. Sokáig kórházban volt, ahova mindennap utaznunk kelett. Azóta többször is volt kórházban és még mindig vár rá 3 műtét. Illetve sztómája van neki aminek a költségei illetve a gyogyszerei, az utazás a kórházba stb rengeteg pènzbe kerül. E mellett albèrletet fizetek, eltartom a 4 ès fèl èves kislányomat ès páromat. Egyedüli család fenntartó vagyok. Nem azt akarom hogy ne kelljen fizetnem hiszen valahogyan a szabály sèrtèsèrt felelnem kell, csak rèszletfizetèst vagy egy megoldást szeretnèk arra, hogy ne kelljen bennt lennem a BV-ben. Hiszen a családom egy beteg gyermekkel akár az utcára is kerülhet. Azóta gondolom elfogatóparancsot is kiadtak hiszen Január 6-a már nem most volt. Telefonáltam az ügyben azt mondták már nem lehet semmilyen kèrelmet intèzni, egybsn pedig nem tudom befizetni, azt sem mondták meg hogy van e ellenem elfogatóparancs, azt mondták menjek be a redőrsègre ès ott megmondják., de fèlek, hogy onnan már ki sem engednek, a családomnak pedig nagyon nagy szüksègevan rám. Kèrem aki bármilyen megoldást tud arra hogyan lehet megoldani kèrem jelezze.

wers # 2020.03.13. 06:05

de a nyugalom kedvéért csak 18 óra után vegye le a pólóját

:)) az jó, mert így az érdeklődők tudják, mikor kezdődik a műsor :D Nem kell egész nap kukkolni.

(gondolom nem az idős úr áll az első sorban. Bár ki tudja. Tán csak irigykedik)

Igazságkereső:!!! # 2020.03.13. 05:46

Jó reggelt mindenkinek! Sikeresen, bár szerintem furcsán zárult a félmeztelen felsőtest kérdése. Az említett fiatalembert napok óta várták a nyomozók, mert egy idősebb úr azt a bejelentést tette, hogy egy félig meztelen ember guggol a parkban. Mikor végre tetten érték, látva hogy mi a valóság, még igazoltatásra sem került sor. A kapitányságon azt mondták, hogy semmilyen törvénybe, vagy helyi rendeletbe nem ütközött a viselkedése, de a nyugalom kedvéért csak 18 óra után vegye le a pólóját. Köszönöm a hozzászólásokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.03.02. 06:21

Földhivatallal, cégbírósággal nem vitatkozunk. :D

tlevi94 # 2020.03.01. 22:15

Jó napot mindenkinek!

Adásvételi szerződésről lenne egy kérdésem. Írják is, meg látom is a gyakorlatban, hogy feltüntetik benne a természetes személy fél adóazonosító jelét. De ezt az Inytv. nem írja elő, az adóazonosító jel nem természetes személyazonosító adat. Ha bele kell írni a szerződésbe, akkor mi alapján?

Valamint az Inytv-t olvasgatva, szerintem adásvételinél nem kell az ellenjegyző ügyvéd KASZ-száma, 32. § ezt nem írja elő, az Üttv. pedig, amelyik előírja, csak jogszabály eltérő rendelkezése esetén alkalmazható. De inkább biztosra mentek, és feltüntetitek, nehogy egy ügyintéző emiatt visszautasítsa a kérelmet, és menjen az idő?

Köszi a válaszokat!

Traffic # 2020.02.26. 18:05

T. Cranberry01!

Véleményem szerint a szonda hitelesítésének lejárati dátuma szerepel a papíron. Ön érvényességi időn belül fújta meg a szondát, azaz a mért érték hiteles. Ebből következik, hogy érvényes az eredmény az idők végezetéig.

Azt nem tudhatom, miért csak 6 hónap után szerette volna kihallgatni a nyomozó hatóság.

A büntetés sok dologtól függ. Ha a bírája lennék, akkor sem tudnám most megmondani.

Cranberry01 # 2020.02.26. 13:19

Sziasztok!
A következő kérdéssel fordulok hozzátok, nem tudom, hogy más járt-e már így:
Elvették a jogsimat ittas vezetésért (érték:0,48) tavaly augusztusban. A rendőrök által készített papíron, amin a szonda eredménye van, az áll: "érvényes 2020.02.06-ig". Az idézést február 25-re szólt, de nem történt semmi, mert a kirendelt védő nem jelent meg.
A szondázás eredménye ezek szerint nem lesz érvényes a meghallgatáson?
Járt valaki így, hogy 6 hónap eltelte után hívtak csak be meghallgatásra?
Milyen büntetésre számíthatok, ha az első (és utolsó) alkalom, hogy ittasan vezettem?
Előre is köszi. Szép napot mindenkinek

Jakab19 # 2020.02.25. 17:17

Szép napot!

Olyan kérdéssel fordulnék hozzátok:
1 magánvádas könnyű testi sértési feljelentésnél a szokásos illetéken(10000) felül milyen nagyságú perköltség merülhet fel. Abban az esetben ha a magánvádló (sértett) elveszti a pert.
Nyilván minden eset más és más, de alapesetben, nagyságrendileg érdekelne.

Köszönöm a választ!

Jakab19

Szomorú örökös # 2020.02.23. 20:10

Raymond66

Elkövettél valamit, amiért büntetést szabtak ki rád, de még te akarod megszabni, hogy hol és mikor szeretnéd azt letölteni? Komolyan gondolod te ezt? :-O És még ezek után a bíróságot hibáztatod? Rosszul teszed! Aki ebben a történetben egyedül hibázott, az te voltál.

Raymond66 # 2020.02.23. 12:54

Köszönöm a választ.Az 'önhibámon kívűl' arra értettem, 5 hónapig semmi nem történt,a bíróságot hibáztatom érte.Ez idő alatt letudtam volna a helyi önkormányzatnál a 160 órát.5 hónap hosszú idő.Nem lehet kifogás az ő részükről sem,hogy sok más ügy,szabadság,üdülés,bla,bla.Vegyék úgy,letudtam.Nekem így jött ki a lépés,eljöttem.

Szomorú örökös # 2020.02.22. 19:00

Raymond66

Hozzáteszem,mindez/ek/ önhibámon kívűl történt/ek/.

Kétlem, hiszen egy jogerős közmunka-ítélettel a hátad mögött elhúztál az országból. Pedig azt is tudnod kellett, hogy ha nem töltöd le a büntetésedet közmunkásként, akkor annak következményei lesznek.