Online jogi tanácsadás


Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.07. 18:02

Mit tehetek?
Bármit, ez egy szabad ország. De ami az ügyet illeti, a legcélszerűbb az lenne, ha felkeresnél egy ügyvédet.

aranyoskám72 # 2014.03.07. 17:42

Tisztelt Ügyvéd úr!

Cégem vásárolt az NYH-System / Digitaplaza nevű cégtől interneten egy Synthia Seaco kávéfőzőgépet 2012 októberében. A gép már 3 hét után meghibásodott, kértük a cserét, vagy a vételár visszautalását, de az eladó megtagadta, így szervízbe küldtük a gépet. 2013 január végén kaptuk csak vissza, folyamatosan reklamáltunk írásban, de megtagadták a vételár visszautalását, és a cserét is.

2013 nyarán ismét meghibásodott a gép, ugyanazon hibajelenségeket mutatta , mint először: eltűnt a digitális kijelzőpanellről minden, illetve nem csinált tejhabot. Ismét megtagadták a cserét, vagy a vételár visszautalását, ismét szervízbe ment a gép.

Most , ez év február végén, ismét ugyanazokkal a hibajelenségekkel szervízbe került a gép, mert az eladó ismét megtagadott minden más rendezési módot. Az eladó futárt küldött a gépért, aki a szervízbe szállította azt. E hét elején visszahozta a futár a gépet, de elejtette az előszobánkban, kiszakadt a csomagolás, fényképek készültek az esetről. Azonnal értesítettem az eladót, kértem a vételár azonnali visszautalását, vagy a cserét. Az eladó ismét futárt küldött, és visszavitte a készüléket, és telefonon megígérte, hogy cserélik a készüléket.
2 nappal később kaptam egy mailt az eladótól, hogy megjavíttatják a készüléket, és a javítást a futárszolgálat kifizeti, úgyhogy nekem vissza sem küldik. Azonnal válaszoltam az eladónak, és telefonon valamint mailben egyeztetve kértem a futárszolgálatot, hogy így törött állapotában hozzák vissza a gépet, mert jogi útra akarom terelni ezt a kérdést. 2 napi huza-vona után kaptam egy emailt a futárcégtől,hogy akaratom ellenére is szervízbe küldik a gépet, mert az ő megbízója az NYH Kft. és ők pedig így rendelkeztek. A futárcég és az eladó levelezéséből számomra kiderült, hogy az eladó utasította a futárcéget erre, mint megbízó, írván, hogy "a vevőnek az az érdeke, hogy bíróságra menjen a törött termékkel, ezért kérjük a termék azonnali szervízbe szállítását."

A mai napig nem kaptam vissza a gépet, mert megtagadják a sérült gép kiszállítását cégem részére. Kértem a fuvaros céget, hogy a csomagolással kapcsolatosan vegyen fel jegyzőkönyvet, de ők ezt nem tették meg.
Ügyvédem tanácsára megírtam az eladónak, hogy ha ma estig nem kapom vissza a gépet sérült állapotában, hétfőn büntető feljelentést tesz cégünk ez ügyben. Erre ők azt válaszolták, hogy amíg nem írunk egy nyilatkozatot, hogy a cégem lemond a javításról, addig nem adják vissza a gépet. Ez esetben , hogy a futár leejtette a gépet, soha nem is kértem javítást. Miről is kellene lemondanom?

Sajnos a gép papírjai nincsenek nálam, mert mellékelnem kellett őket a géphez a garanciális javítás miatt. Az eladóval folytatott levelezésemet tudom csatolni, amennyiben szükség van rá.

Elsősorban azt szeretném megtudni, hogy egyáltalán milyen hatóság tud ebben a kérdésben segíteni, vagy ez már tényleg büntetőügy? Végül is a jogos tulajdonát nem szolgáltatják vissza a cégemnek.

Mit tehetek?

Tisztelettel várom mielőbbi válaszukat,

Agent Cooper # 2014.03.07. 12:37

Kedves kerekev!

Milyen büntetésre számíthat?
Ennyi információ alapján nem lehet tippelni sem. Az viszont biztos, hogy üzletszerű elkövetés esetén könnyebben szabnak ki szabadságvesztés büntetést.
Mennyi idő ez az eljárás?
Legalább egy év vagy még több.
Ha én külföldre megyek dolgozni, akkor a nevemben eljárhat-e ügyvéd?
Sértetti képviselőként igen, de tanúvallomást csak Ön tehet személyesen.
Meg egyáltalán mire számítsak?
Ha meglesz az elkövető, valószínűleg egy bírósági tárgyalásra idézni fogják Önt (de majd csak soká).

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

kerekev # 2014.03.07. 12:13

Tisztelt Ügyvéd Úrhölgy/ Úr!

Előzmény:
Tavaly 2013 júniusában jelentkeztem egy Okj-s Kézápoló és Műkörömépítő tanfolyamra. A tanfolyam összegét befizettem és mondták, hogy szeptemberben lesz az Okjs-s vizsga. Sajnos ez a mai napig nem történt meg. Még szeptemberben befizettem a vizsgadíjakat. Többszöri megkeresésre is csak halogatás volt a válasz, hogy majd ekkor meg ekkor lesz. Rajtam kívül még 21 lányt csapott be az illető. Legutóbb 2014. március 4-én volt egy vizsga megbeszélésünk, ahol a tanfolyam szervező azt mondta, hogy április 12-én lesz vizsga. Kértük h hívja fel a vizsgaszervezőt erre nem volt hajlandó, így az egyik lány férje hívta fel. A vizsgaszervező közölte, hogy semmilyen kapcsolatban nem áll a tanfolyamszervezővel. Közben magán úton elkezdtük szervezni a vizsgánkat, ugyanis ha nem vizsgázunk le akkor később sem fogunk tudni, mert mi még a régi OKJ szerint vizsgáznánk, az új szerint pedig újra kellene járni a tanfolyamot.
Ez nekünk azzal jár, hogy újra be kell fizetnünk a vizsgadíjat.
Már régóta szeretnék külföldön dolgozni, már a vőlegényem kint dolgozik de az állandó vizsgahalogatások keresztbe tettek. Április 9-én ha sikerül a vizsga szeretnék én is kimenni dolgozni.
A már befizetett vizsgadíjat persze követeljük vissza, de erre a válasza az volt, hogy fizikailag most nem képes visszaadni. Március 5-én még két csoporttársammal feljelentést tettünk a rendőrségen. Az a nyomozó ahova én kerültem azt mondta,hogy ez csalás bűntette.Készítettünk egy listát, ahol feltüntettük, hogy kinek mennyi pénzt kellene visszafizetnie ez kb. 700000Ft. Amiről sajnos még tudomásunk van, hogy nagyon sok tartozása van a Nav felé, Bankok felé, szolgáltatók és magánszemélyek felé. ezért valószínűleg mi sem fogjuk látni a pénzünket...
Kérdésem: Milyen büntetésre számíthat? Mennyi idő ez az eljárás? Ha én külföldre megyek dolgozni, akkor a nevemben eljárhat-e ügyvéd? Nem szeretnék emiatt mindig hazajárni. Meg egyáltalán mire számítsak?

Válaszát előre is köszönöm!

tacsika2 # 2014.02.22. 16:08

Tisztelt Ügyvéd Úrhölgy/ Úr!

Kérdésem a következő lenne:
Lehet e egy házra több haszonélvező?
Kifejteném bővebben, megpróbálva egyszerűen.
Tények:
1;Adott egy családi ház, tulajdonosa Édesanyám és Édesapám.
2;Apukám halála után tulajdonos: ½ rész anyukám, ¼ rész bátyám, ¼ rész én + haszonélvező az egészre anyukám.
3; Bátyám halála után tulajdonos: ½ rész anyukám, ½ rész én + beszáll haszonélvezőként a néhai bátyám felesége is a már meglévő anyukám haszonélvezete mellé. (Ennek hagyatéki tárgyalása 2 éve történt.)
Én nem is értettem akkor sem, hogy miért nem anyukámra szállít vissza a bátyám része, ezt most sem értem. Egy ismerős hívta fel a figyelmemet arra, hogy szerinte nem nekem kellett volna örökölni elsősorban, mint egyenes ági örökös, hanem anyunak. Így nem kellett volna illetéket sem fizetni, amit még ma is nyögök. Továbbá hogy kaphatott haszonélvezetet a sógornőm, ha már egyszer az egész házra anyunak haszonélvezete van? Felül írja ezt? Lehet ezen még változtatni vagy kérelmezni 2 év elteltével? Én nem tudtam ilyen lehetőségről, engem idéztek a hagyatéki tárgyalásra, azt hittem, csak így történhet, nem volt tudomásom arról, hogy esetleg én kérelmezhetek mást is.
Ha van megoldás, hol kell kérelmeznem a jogorvoslást? Ügyvédhez kell fordulnom? Vagy kitől kérhetek segítséget? Amit eddig már befizettem esetleg visszakapom? Elég jelentős összeg…nekem.
Melyik haszonélvezet az „erősebb”: anyukámé, ami az elsődleges volt, vagy a második, a sógornőmé, aki életvitelszerűen nem is tartózkodik a házban, már a bátyám temetése után más élettársa van?
Válaszát előre is mély tisztelettel köszönöm.
Üdvözlettel:
ÉVA

Cathy27 # 2014.02.09. 19:35

Tisztelt Szakértők!

A következő témában lenne szükségem segítségükre:
középiskolában fenntartóváltás következett be. A tanári kar a régi maradt folyamatos munkaviszonnyal, de a munkáltató szeretne mindenkitől új erkölcsi bizonyítványt kérni. Valahol azt olvastam, hogy mivel nem új munkaviszonyról van szó, ezért az erkölcsi igénylésének a díját (utólag, tiszta erkölcsi esetén?) a munkáltató köteles megfizetni.
Milyen jogszabály, rendelet mondja ki ezt (vagy cáfolja meg?)

Segítségüket előre is köszönöm!
Cathy

Agent Cooper # 2014.01.27. 06:55

Bossco, igen, telefonon úgysem adnak felvilágosítást.


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

CsakEgyKérdés # 2014.01.25. 14:22

Tisztelt Fórumozók!

Továbbított üzenet:

"Nagypapám 2013. novemberében elhunyt, az autó tehát az ő nevén van.
A hagyatékának részét képezi egy kis értékű személygépkocsi is, melynek örököse fele- fele részben az elhunyt két lánya.

A hagyatéki tárgyalás februárban lesz.

Az autóra már van egy vevő.

A kérdés a következő:

  • A hagyatékátadó végzés mikor emelkedik jogerőre, ha a hagyatéki tárgyalás során nincsenek vitás kérdések, és az örököstársak közötti egyezség is létrejött?
  • Az örökösök (eladók) és a vevő leghamarabb mikor, és milyen módon rendezhetik a gépkocsi tulajdonviszonyait, ill. a gépkocsi vevő nevére történő átiratását?

(A vevő leghamarabb mikortól rendelkezhet a sajátjaként a gépkocsiról?)

  • Kell-e előszerződést kötni a hagyatéki tárgyalás lefolytatásáig?
  • A jogerős hagyatékátadó végzés birtokában el lehet-e adni az autót, vagy azt először az örökösöknek a saját nevükre kell iratni az okmányirodában?

Válaszukat és segítségüket előre is köszönjük!"

Bossco # 2014.01.25. 12:47

És azt honnan tudjuk meg,hogy van-e ellene elfogatóparancs?Bemegy érdeklődni és vagy hazaengedik vagy nem?

ObudaFan # 2014.01.25. 11:24

Ha elfogatóparancs van ellene, akkor legalábbis őrizetbe veszik.

Bossco # 2014.01.25. 11:20

Tisztelt Fórumozók!
Férjemnek van egy folyamatban lévő ittas vezetési ügye,ami miatt felhívta a bíróságot hogy érdeklődjön. (Nem ez a lényeg) A telefonba elmondták neki,hogy van egy ügye,ami miatt Baracskára be kéne vonulnia.De mi erről nem tudtunk,azt sem hogy miért,azt sem,hogy mikor,mert semmi papírt nem kaptunk róla.Illetve egy pénbírsága volt valami miatt,abból volt tárgyalás bírság átváltoztatása néven.De határozat nem jött.
Kérdésem,hogy ilyenkor mit kell tenni? Ha bemegy a rendőrségre érdeklődni,elvihetik onnan egyből Baracskára?
Válaszaikat köszönöm.

salve68 # 2014.01.23. 11:18

Tesztelt Szakértők Ügyvéd Úr, Fórumozók!

Ennek a kérdésnek ugyan nem itt van a helye mert TB- jog? Más fórum nem tudta!
Én sem de ezzel kapcsolatosan csak 2007. évi bejegyzéseket találtam , lehet mert gyakorlatlan vagyok.
Kérdés , elveszíthetem-e rehabilitációs ellátásomat özvegyi nyugdíjamat ha beiratkoznék egy ingyenes OKJ felnőttképzésre mivel Taj számot is mg kell adni(diákigazolvány utazáshoz kapnék) e héten még beiratkozhatnék! - DE!belső forrásra hivatkozva azt állítják, ha ez tudomására jut Nyufig számára ( TAJ miatt), mivel állapotjavulást(?) feltételez , ha tanul dolgozni is tud- behívhatnak és mindennek - ellátásnak tanulásnak vége lesz. 1958.évben születtem tartós beteg egyetemista fiam van.Orvosi javaslatra - kórház , üzemorvos - nem dolgozhatok.

S a félelem megöli a lelket az enyémet is.
Kérem segítsetek!

ObudaFan # 2014.01.23. 08:07

Igen.

790514 # 2014.01.20. 10:30

Mindenkinek szép napot!

Számomra az volna a kérdés,hogy a Ptk két határidőt tűz ki szavatossági igény érvényesítésére, melyek közül az egyik elévülési jellegű, a másik jogvesztő. Mi van olyankor, ha új ház építése esetén annak teljesítését követő 12. évben ütközik ki a hibás teljesítés és a kötelező alkalmassági idő szerkezet esetében 10 év, de a hiba menthető okból csak 2 hónapja jutott tudomására valakinek (a tv a szavatossági igény érvényesítésére jogvesztő határidőt ír elő)? Az igény ilyen esetben csak kártérítés jogcímén érvényesíthető?

ObudaFan # 2014.01.20. 07:07

Ha a szóbeli megállapodást tudod igazolni, akkor természetesen igen.

Daisy79 # 2014.01.19. 22:21

Sziasztok!
Én azzal a problémával küzdök, hogy édesapám halálát követően (ketten voltunk örökösök a testvéremmel) le mondtam a hagyatéki tárgyaláson a saját részemről a Nővérem javára, mert banki tartozásom volt, és nem akartam, hogy elárverezzék a "kettőnk" házát. Szóban úgy egyeztünk meg, hogy miután el kel a ház, ki fizeti a nekem járó részt. 5 év után sikerült is eladni a házat, viszont azóta nem hajlandó a Nővérem beszélni velem. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben létezik-e bármi megoldás arra, hogy jogi úton követelni tudjam ezt a pénzt? Nem sok esélyt látok rá, mivel papíron átruháztam rá a részem, de hátha...
Előre is köszönöm.

Sherlock # 2014.01.19. 21:59

Leginkább a saját ügyvédedhez kellene fordulnod.

xxxxxxxx # 2014.01.19. 21:51

Voltam nála. Nem nyit ajtót. Zaklatással vádol. Forduljak az ügyvédjéhez?

monalisa1 # 2014.01.19. 21:38

Keresd fel személyesen, a kérdéseidet szegezd neki - úgyis van mit megbeszélnetek.
Üdv.

xxxxxxxx # 2014.01.19. 20:44

Most fenyegetett meg, főleg én írtam az sms, nem volt hajlandó a pénzről nyilatkozni. Hallgatott, hogy oda van.Most meg azzal fenyeget, hogy bűncselekményt követtem el. Persze, hogy kerestem a tudtom nélkül fektette be több milliót és mikor kiderítettem írtam neki, hogy magyarázza meg. Más mit tett volna?

monalisa1 # 2014.01.19. 20:35
  1. Nagyban sérelmezed, hogy nem hajlandó kommunikálni veled aztán meg kiderül: százszámra az sms-ek váltása...
  2. Tegnap megválaszolták ezt kérdéskört már neked a másik topicban.
xxxxxxxx # 2014.01.19. 19:32

1,Azt szeretném kérdezni, hogy zaklatásnak minősül-e az, hogy a férjem elköltözött 5 hónapja kiderült, hogy oda több millió ft és én hiába kerestem fel Ő nem hajlandó megmagyarázni, kommunikálni sem személyesen sem telefon útján. Több száz sms írtunk egymásnak.
2, A nevére szóló számlákat a befektetésekről szóló leveleket felbontottam míg itthon lakott.
Most azzal fenyegetőzik, hogy ezek bűncselekmények gondolkozzak rajta. Igaza van?

monalisa1 # 2014.01.19. 12:55

Az anyagi krack még nem ok a válásra, a hűtlenség és az hogy el is költözött ez már döntő súllyal bírhat.

A legtöbb válás az idegek harca...

xxxxxxxx # 2014.01.19. 12:30

Hiányos volt a beadás. Én nem szeretnék válni,a pénz elvesztésével nagyrészt oda van minden. Szerintem a férjem sem így képzelte. Ezek után nem tudom, hogy mi lesz? Ha valóban beadja 2 is akkor pereskedés amit én nem szeretnék, de nem hagyhatom.Megegyezni szeretnék.
Ő vetette fel, hogy pereljem nekem eszembe sem jutna.
Milyen indokkal perelhető, hogy oda tízen-egynéhány millió?

monalisa1 # 2014.01.19. 11:46

Az elutasított válókeresetről csak most írtál először. / El nem tudom képzelni mit lehet "elcseszni" egy válókereset megfogalmazásán, főleg hogy van ügyvédje a férjednek.

A kereseti levél tartalma előre ne érdekeljen: 1. nem te akarsz válni, 2. a majdani tárgyalásra az idéző végzéssel együtt megkapod, ergo olvasgathatod majd.