Online jogi tanácsadás


FluimucilÁbel # 2020.03.30. 21:59

jó. de a többiek azt mondják, hogy ez nem bűncselekmény, ebből az következik, hogy akárhányszor megismételheti ezt a cselt, mert nem kell félnie a felelősségre vonástól

az írásszakértő pedig nem tud véleményt mondani 2 szóból, hogy teszem azt "Kis Ede". Az írásszakértőnek hosszabb szöveg kell.

de még ha tudna is. Küldök neki egy tértivevényes levelet, hogy 10 nap múlva áthaladok a szolgalmi úton, köteles átengedni, és ezután nem enged át, majd minden levél után elindul egy 5 évig tartó per, ahol fizetem az írásszakértőt?

Ő meg röhög, mert nem bűncselekmény?

drbjozsef # 2020.03.31. 05:29

FluimucilÁbel,

Nosza, tegyél feljelentést a rendőrségen.
(Megjegyzem, szerintem a nyomozás pont oda fog jutni, hogy senki se látta, hogy mikor ki írt oda bármit is, tehát pont az alapproblémád miatt a rendőrség sem fog tudni megállapítani semmit).

Engedj meg egy kérdést : minden levelet, amit küldtél neki, előtte közjegyző előtt hitelesítetted, a lezárt borítékot záradékoltattad, hitelesítetted, kerék alá tetted onnan is kivetted? Hogyan bizonyítod a leveled TARTALMÁT, ha a szomszéd hivatalosan átveszi a leveledet, de azt mondja, hogy abban csak egy karácsonyi üdvözlőlap volt?

gerbera317 # 2020.03.31. 06:21

Felhasználta az így meghamisított okiratot? Igen, azzal vette át a hivatalos levelet
Álljunk már meg egy magyar szóra is! Azt a tértivevényt nem a címzett "használta fel"! Azt csak az orra alá dugták, ő pedig aláírta. Ő azt nem használta fel, illetve nem ő használta fel. Hanem a címzett használja fel, miután a posta visszajuttatta neki. A tértivevény tartalmáért pedig a posta felel, illetve egy nyomozás vagy per során a kézbesítőt lehet tanúnak megidézni.
Egyébként már mondtam, Ábelke, mit tegyél: fogadj fel egy tökös ügyvédet!

Bibi037 # 2020.07.02. 07:23

Sziasztok.
Egy olyan kérdésben szeretném a segítségét kérni hogy a férjem jelenleg 20% gyermektartást fizet havonta. A kérdés az lenne hogy hamarosan kapja a 13.havi jutalmát. A gyermektartás díjat abból is meg kell fizetni?
A bírósági határozatban úgy szerepel hogy a mindenkori tartásra kötelezett jövedelem 20%a amit fizetnie kell. Viszont én úgy tudom hogy az egyszeri juttatás nem számít jövedelemnek és a 13.havi is annak minősül mivel évente csak egyszer kapja és nem a fizetéssel egy idejüleg.
Előre is köszönöm a segítséget

wers # 2020.07.02. 07:27

Viszont én úgy tudom hogy az egyszeri juttatás nem számít jövedelemnek

Rosszul tudod.

Totkó1984 # 2020.08.02. 12:10

Tisztelt Fórum!

Érdeklődni szeretnék! Hétfőn voltam bent a fehérvári rendőrségen zaklatás ügyben gyanúsítottként. Én egy éven keresztül oda hordtam a Lipóti kenyeret és az egyik boltos leányzónál azt vettem észre hogy többet érzek mint kellene. Tavaly januárban bevallottam neki, de ő rögtön mondta hogy kapcsolatban van. Ennek ellenére én kitartó voltam és mindig megleptem valamivel. Karácsony, nőnap, születésnap, és mellette szinte minden munkanapján hagytam a boltban nála egy csokit/energiaitalt és egy kedves üzenetet. Párszor mondta hogy ne hozzam kellemetlen helyzetbe, de sosem mondta konkrétan a szemembe hogy nem akar tőlem semmit, és az ajándékokat sem adta vissza. Sajnos én ez miatt “ érzelmi hullámvasúton “ voltam(ahogy a leányzó is fogalmazta) és nagyon sokat veszekedtunk ez miatt+az ottani munka problémák miatt ami a boltokban volt. Tavaly októberben levettek arról a körről és egy másikon kezdtem el dolgozni. Sajnos utána előbb cselekedtem és utána gondolkodtam többször hirtelen felindulásból. Ami ezt a vádat eredményezte: 2019.09.01.-től 2020.01.14.-ig 40 telefonhívás, 160 SMS, 8 MMS, plusz egy ál Facebook profilon lekurváztam, elmondtam mindenféle szarnak, és felraktam egy társkereső oldalra (igaz másfél óra múlva le is szedtem onnan). Soha nem fenyegettem, nem is voltam tavaly október óta Fehérváron. Én ezeket mind beismertem a kihallgatáson és elmondtam hogy megbántam és nagyon sajnálom a történteket. Csak egy dologban nem egyezett a vallomásunk: ugye nekem soha nem mondott semmiféle konkrétumot hogy nem akar tőlem semmit. Mindig azt mondta ne hozzam kellemetlen helyzetbe és mint ahogy az előbb írtam az ajándékokat sem adta vissza soha. Szerintem a tisztességes úgy lett volna, ha úgy is minden reggel mentem vissza az ő boltjába az üres ládákért, akkor odaáll elém és megmondja a szemembe és visszaadja az ajándékot. De ez sohasem történt meg. Ez miatt megyek augusztus 17.-én szembesítésre. Nem fogok bunkó lenni vele, nem fogok semmit sem csinálni hisz a többit úgy is beismertem. Csak remélem végre őszinte lesz és elmondja hogy miért jutottunk el ide. Persze sajnos én is nagyon hibás vagyok az egészben a bunkó paraszt modorom miatt, és a folyamatos dolgok miatt, amivel csak bosszantani akartam és tényleg semmi több. Soha nem voltam bűntetve, még nyilvántartásban sem voltam soha. Mire számíthatok a szembesítésen? Mivel beismertem nem lesz bíróság belőle és végre pontot tesznek ennek az ügynek a végére, vagy ellenkezőleg. Egy ilyen zaklatasert mit kaphatok? Kérhet e esetleg a sértett tőlem kártérítést. Köszönöm a választ előre is! Szép Napot

rigoz # 2020.08.02. 13:17

Ez a kérdés már korábban is felmerült, bár kétségtelen, hogy a korábbi kérdéshez képest részben új tényeket is tartalmaz.

A gond a 40 telenfonhívással - az azt megelőző rész sértetti közrehatás folytán is nem bűncselekmény - kezdődően felsorolt történésekkel van, mert az úgy sorban zaklatás, személyes adattal visszaélés és becsületsértés, mely így halmazatban igencsak legalább százezres nagyságrendű pénzbírságtól kezdve kóstálható a felfüggesztett börtönig, mellékbüntetésként közügyektől eltiltással és kitiltással az elkövetés helye és a sértett lakhelye szerinti településről, illetve megyéből.

Nagy hiba volt mindezt beismerni, mert így a bűnössé megállapítása és az elmarasztalás aligha fog elmaradni, pedig

Javaslom nyomatékosan, hogy - minél enyhébb büntetés elérése érdekében, mert ennél többet aligha lehet már kicsikarni - rendeltessen ki vagy hatalmazzon meg védőt (ügyvédet).

Bár már korábban figyelmeztettem, hogy be ne ismerjen semmit, mert onnantól kezdve megásta a saját gödrét... És kétséges, hogy beismerés nélkül mit tudnának rábizonyítani Önre ítéleti bizonyossággal...

rigoz # 2020.08.02. 13:18

A legnagyobb "bűn" talán az egészben a sértett társkeresőre való "felrakása" volt...

Sztyui # 2020.08.14. 13:35

Üdvözletem!
A polgármester választáson elmérgesedtek az indulatok. Akkor pultosként dokgoztam. Az egyik kedvenc kis vedégemről egy napon láttam egy lejárató videót, amin részegen tántorgott a főtéren. Akkor szembesültem azzal, hogy szeretett kis fazonom ellenzéki képviselőjelölt.
Hozzá kell tennem, semmilyen politikai nézetem sincs. Pont nem érdekel. Nem is követem. Akkor viszont egy másik törzsvendég bejött és elkezdett dicsekedni, hogy ő csinálta a videót a bácsikáról és a lejáratókampány részese ő is. Ennek a fazonnak én tudtam a facebookra a jelszavát, mert én csináltam neki. Beléptem hát olvasni kezdtem azokat az üziket amiben megbeszélték a lejáratást. Lementettem a beszélgetést. Eltelt 2 nap. Egyik ismerősömmel találkoztam. Akivel nem lehet másról beszélni a politikán kívül. Tudtam, hogy védi az ellenzéki képviselőjelölt egyént. Így átküldtem neki messengeren a képet. Semmi céllal. Csak megmutatni, hogy mikre nem képesek és szerencsétlen bácsikát nagyon sajnálom. De valótlan a lejárató videó. Itt be is fejeztük a beszélgetést. Pár nap múlva facebookon szembe jött velem egy média oldalos cikk, amibe ez a kifotózott beszélgetés szerepelt. Természetesen feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen azok akiknek a beszélgetése ki volt fotózva. Azóta nem beszéltünk. Tegnap viszont megkeresett, hogy kihallgatták és kénytelen volt elmondani, hogy tőlem van a kép. A kifotózott beszélgetés. Várom hogy hívjanak kihallgatásra. Kérdésen az, hogy mire számíthatok? Valaszokat köszöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.14. 16:31

Számítástechnikai rendszer biztonsága elleni bűncselekménynek tűnik. Ne aggódj, nem fognak lecsukni.

Sztyui # 2020.08.14. 16:45

Köszönöm! Kicsit félek, mert soha nem voltam még úgy kihallgatva, hogy tudom, hogy én vagyok a gyanúsított.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.08.14. 17:05

Beismerés, töredelmes megbánás; annak előadása, hogy jót akartál, egy másik jogellenes magatartás leleplezéséhez akartál segítséget nyújtani.

Sztyui # 2020.08.14. 18:03

Rendben. Így cselekszem! Köszönöm a segítséget!

Korin # 2020.08.25. 14:17

Tisztelt jogászok, fórumozók!

Szeretnék Önökhöz fordulni tanácsért.
A helyzet rövid leírása: egy magas presztizsű budapesti tenisz centrumnnak készítettem logót, és bevallom amatőr módon, szerződés megkötése nélkül, közös kapcsolatok és bizalom alapján kezdtem el velük dolgozni.

A teljes projekt magában foglalt volna egy arculatfrissítést és weboldaltervezést is, azonban a tenisz centrumban történt egy hirtelen szakmai váltás, és az új vezetőség nem tartott igényt ezekre.

A logót, amit én készítettem azonbna már használják a facebook oldalukon, pedig erre se szóbeli, se írásbeli meghatalmazást nem adtam nekik. Úgy került hozzájuk, hogy a logótervekről készült pdf anyagot átküldtem nekik emailen. Ez az email és a pdf anyag nem tartalmaz se felhasználási jogról, se szellemi tulajdonjogról szóló engedélyezést vagy tiltást.

Ami talán jó hír, hogy az együttműködést az elejétől kezdve hivatalos emaileken keresztül tudom bizonyítani. Ezek szerződéseket is tartalmaznak, amelyket végül nem kerültek aláírásra.

Nem szándékozom ellenségeket szerezni, amennyiben lehetséges, elkerülném a jogi útra való terelést. Azonban hiszek benne, hogy az őszinte munkát megfelelő anyagi jutalmazás illeti, még úgy is, hogy teljes felelősséget vállalok a saját naiv és amatőrnek mondható hibámért.

Eddig együttműködőnek tűnt a cég. A pénzügyi vezetőhöz irányítottak, akivel felvettem a kapcsolatot és eldinult a folyamat. Azonban több hete ott áll a dolog, hogy küldtem egy emailt az általam elvégzett munka költségeiről, amire nem kapok választ, és telefonon sem tudok kapcsolatba lépni velük. Azt hiszem, itt az ideje határozottabb lépéseket tenni.

Ebben kérnék jogi tanácsadást. Szeretném tudni, hogy mekkora súlya van az együttműködésről szóló emaileknek, ezek bizonyítják-e, hogy a logó az én alkotásom és szellemi tulajdonjogom? Hálásan megköszönök minden tanácsot, és kifejezetten értékelném az olyan ötletet, amely által elkerülhető a per indítása.

Tisztelettel, egy jó leckét tanult kreatív

Korin # 2020.08.25. 14:43

Elnézést a dupla posztolásért, de elolvastam korábban írt üzenetemet, és kihagytam a legfontosabb részt.
Semmilyen fizetés nem történt még a tenisz centrum részéről! Tehát úgy használják jelenleg az általam készített - mellegleg pozitív fogadtatásban részesült - logót 3 hónapja, hogy arra se engedélyt nem kaptak, és nem is fizettek érte.

Köszönöm a meghallgatást!

Kiscica23 # 2020.10.08. 10:27

Tisztelt Jogászok,

Elég sok büntetőjogi kérdésnek utánanéztem már, melyekre választ megtaláltam.
Viszont egy kérdésre nem találtam.
Mi van abban az esetben, ha nyomozás során, vagy nyomozás lezárása után, mielőtt még tárgyalásra kerülne egy ügy, eltűnnek a bizonyítékok.
Ilyen esetben újból kezdik a nyomozást, vagy lezárják az ügyet, vagy hogy folytatódik tovább.

Köszönöm válaszukat előre is!

Üdv

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.08. 10:28

Konkrétan?

Kiscica23 # 2020.10.08. 10:39

Nyomozás folyik drogkereskedelemmel kapcsolatban, egyenlőre nem tisztázott hogy csoportos bűncselekmény, vagy egyedül folytatta, ugye különbség van, mert ha ezt csoportosan tette akkor több évet kap.
A vírus az ügyintézéseket lassítja, viszont ha eközben az eddigi bizonyítékok eltűnnek akkor mi történik?
Ez egy jogi házim amire sehol se találom a választ, gondolom a btk-ba kéne utánanéznem, de nem találom. Esetleg tudna segíteni, hogy volt-e már hasonló helyzet, és hogy ilyenkor mi történik?

Slainte # 2020.10.08. 13:57

Abszolút életszerűtlen és értelmetlen kérdés, aki feltette Neked, annak fogalma sincs a büntetőeljárásról, legfeljebb amerikai filmeken látott olyat. A bizonyítékok nem a spejzban állnak, többnyire nem is tárgyiasultak, amik csak úgy eltűnnek.

Tanúvallomások nem tűnnek el, szakértői vélemények nem tűnnek el, az okirati bizonyítékok digitalizálva is rendelkezésre állnak, a bűnjeleket pedig lefoglalják. Természetesen előfordulhat, hogy gondatlanság vagy bűncselekmény folytán egy-egy bizonyíték eltűnik, de ez így értelemszerűen rendkívül ritka, én nem is tudok ilyen ismert esetről.

Az eljárási kérdéseket nem a Btk., hanem a Be. (2017. évi XC. törvény) szabályozza, de természetesen azzal nem számol, hogy mit kell akkor tenni, ha ellopták a bizonyítékokat. Leginkább semmit, mert a bizonyítékok tartalmát a beszerzésükkor rögzítik, ezért rekonstruálhatók (pl. a lefoglalt kábítószert a szakértő megvizsgálja, innentől fogva ismert, hogy milyen anyag). Ezért sem érdemes eltüntetni.

Egyébként a kábítószer-kereskedelem szempontjából tökéletesen közömbös az is, hogy az elkövető egyedül volt-e vagy csoportosan. A bűnszövetségnek és a bűnszervezetnek van jelentősége, de az mást jelent.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.08. 14:15

Ezért kérdeztem, hogy konkrétan milyen bizonyítékok tűnnek el és hogyan.

venyus21 # 2020.10.08. 22:52

Tisztelt Fórumozók!

Közfeladatot ellátó személy vagyok. Tudtom és engedélyem nélkül fényképet készítettek rólam feladat végzés közben, melyet nyilvánosan közzé tettek egy oldalon az instagrammon.
Mit tehetek ez ellen?
Köszönöm a válaszokat!
Tisztelettel: venyus21

Szomorú örökös # 2020.10.09. 05:20

venyus21

Jelezd az oldalnak, hogy kéred a törlését, mert a beleegyezésed nélkül került ki.

venyus21 # 2020.10.09. 09:51

Köszönöm, ezt már megtettem.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.10.09. 11:28

Ha az nem használ, akkor a működtetőnek.

Örökös88 # 2020.10.09. 13:57

Tisztelt Fórumozók,

A következő esetről szeretnék véleményeket, tanácsokat kérni.
Volt egy nyílászáró csere, de nem úgy sült el a vége, ahogy reméltük (szellőző felrakásnál több minden is sérült, így a kár több, mint amennyibe ezeknek a felrakása és anyaga került). Mivel a szerelő nem igazán sürgette magát, hogy visszajöjjön és megnézze a károkat, készült általam egy poszt, melyet megosztottam egy közösségi portál témába vágó csoportjában. Részletesen leírtam a történetet, mellékeltem képeket. Olyan információkat is beleraktam, melyekre írásos nyom nincs, csak 2-3-4 tanu. A cég nevét nem írtam ki, csak azt, hogy mit csinálnak, milyen a vállalkozás formája és melyik környéken tevénykednek (40-50KM-re körülhatárolva).
Érdeklődtek páran, hogy ki ez a cég és nekik privát üzenetben leírtam. Ezek közül 1 tégla volt, aki valószínűleg visszaadta ezt az infót a cégnek. Ekkor kaptuk meg az első szóbeli fenyegetést, hogy meg fogjuk ütni a bokánkat, mivel kiadtuk privát üzenetben, mellesleg a posztra reagáló kb. 200 ember miattunk nem fog tőlük rendelni semmit. Jó hírnév megsértését említette.
Teltek a napok, egyszer csak megjelent a cég vezetője is a kommenteknél és elmondott ő is egy történetet. Itt kisebb szócsata kerekedett, de mi próbáltunk tisztelettudóak maradni és kérdéseket tettünk fel, amikre a válasz fontos lehet a későbbiekben. A kínos kérdésekre nem válaszolt. Másnap kapott emailben tőlünk egy levelet, melyben leírtuk a teljes történetet (a cégvezető nem volt ott egyszer sem korábban a beépítés helyén, csak egy alkalmazott, akiről korábban azt hittük, hogy a ő a cégtulaj, így nem tudtuk mennyit tud a teljes sztoriból). A történet leírása után feltettük még egyszer a fontosnak tartott kérdéseinket, de itt sem válaszolt rájuk, helyette már rágalmazással vádolt engem, mivel facebookos hadjáratot folytattam le az ő cége ellen, pedig a beépítést/szerelést nem a cég képviselőjeként végezte a szerelő, hanem magánemberként. Arra alapozta ezt az állítást, hogy a szerződésben nincs beszerelési díj feltüntentve (ilyen tétel valóban nem szerepel, de adtak meg beszerelési határidőt és az utolsó fizetési részletet is beszereléshez kötötték). Amelyik papírra szerződésként hivatkozik, azon tételesen csak 4 sor szerepel (ablakok, redőnyök+szúnyogháló, aereco, redőny felszerelése+átzsinórozás). Többek szerint ez a papír megérne egy adóhatósági bejelentést is (számlát vagy nyugtát nem kaptunk ezidáig).
U.i.: Miután a poszt alatt megjelent a cégvezető, kb. 1-2 óra után a poszt törölve lett a cégvezetővel és velem együtt a csoportból, így az már nem olvasható sehol.

Kérdéseim a következők lennének:

  1. A poszt megírása és közzététele lehet hírnév rontás vagy rágalmazás?
  2. Az, hogy kiadtam privát üzenetben a cég nevét, ez változtat valamin?
  3. Megrendelőként kellett volna tudnunk, hogy mikor jön a szerelő a cég képviselőjeként és mikor magánemberként? Ezzel a szerelővel tartottuk végig a kapcsolatot, ő vette fel a megrendelést, ő vette át az előleget és a többi összeget is.
  4. Ha bíróságra jut az ügy, nézni fogják a történet igazságtartalmát? Azokról az állításokról, melyekről nincs írásos nyom, hiszen csak szóban hangzottak el, meg fogják hallgatni a tanukat is?
  5. Ha bíróságra jut és engem meszelnek el, milyen büntetés szokott lenni? Mennyi egy ilyen eljárásnak a költsége? Mennyi ideig szokott tartani?

Előre is köszönöm a válaszokat és ne haragudjatok, ha kicsit hosszúra nyúlt.