Online jogi tanácsadás


Sértett78 # 2013.10.08. 10:20

Jó napot kívánok! Szeretnék segítséget kérni Ön,Önöktől! Én egy egyedülálló két gyermekes anyuka vagyok! Történt az elmúlt napokban hogy a 11éves fiamat az iskolában szünetben bántalmazta az egyik osztálytársa! Aminek a következménye hogy a fiamnak eltörött az egyik ujja és gipszben van a jobb alkarja. Ami 8napon túl gyógyuló súlyos testi sértésnek minősül! A kérdésem az lenne hogy ilyenkor kit lehet felelősségre vonni? Mert az iskola vezetése balesetnek minősítette (akarja) De a gyerek elmondása szerint szándékos volt!! Az még elszomorítóbb hogy az iskola igazgató azt mondta hogy miért incselkedett az osztálytársával! Pedig a gyerekem csak játszani akart!! Én az iskolát gondoltam felelősségre vonni a gondatlanság miatt! Ez meg állná a helyét? Rendőrségi feljelentés? vagy polgári peres eljárás lenne célszerűbb? Megköszönném a segítséget!

Agent Cooper # 2013.10.05. 11:48

Kedves Licy!

Nem azon van a hangsúly, hogy hibázott-e a bíró vagy sem, mivel épp a hiba orvoslása történik. Amennyiben nem nyilatkozik, abban az esetben hatályon kívül helyezik az összbüntetésről szóló ítéletet, és akkor marad minden úgy, ahogy eredetileg volt. Tehát a kérdés gyakorlatban úgy néz ki, hogy melyik az előnyösebb, a régi helyzet vagy az új.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Licy # 2013.10.05. 11:17

Igen, én is ilyesmit olvastam.. Tehát akkor tényleg hibázott a bíró hogy utólag kéri ki az engedélyét ugye?

Kápolna # 2013.10.05. 10:45

Tisztelt Ügyvéd Úr/NŐ!

Kérem segítsen értelmezni az alábbiakat. Társasházi alapító okiratban a "Közös tulajdon:Központi berendezések:A lapos tető a kéményekkel, szellőzők és tartozékai, valamint a csapadékelvezető csatornák."
A kémények bélései elavultak, cseréjük ajánlatos, de még felszólító nem érkezett a kéményseprőktől.A kémények bekötése a 12 lakásos társasházban EGYEDIEK, nincs közös kéménybekötés, közös kivezető csatorna. Ilyen esetben, ha az alapító okirat erre nem tér ki, a lapos tetőn lévő kémény kivezető a közös, vagy az egész lakásig bekötő szakasza? A közös képviselő kötelezhető-e arra, hogy a lakók kémény bélését közös pénzből cseréltesse, vagy egyénileg kell a lakóknak felelnie érte? Közös képviselőt ebben az esetben mire lehet kötelezni? Ő nem csak a közös területért felel? Ebben az esetben a tetőn található dolgokért és nem azért ami a lakásokig "fut" le?
köszönöm válaszát!

ObudaFan # 2013.10.04. 20:28

De, a Be. új szabálya (574. § (4)) szerint kell a terhelt beleegyezése az összbüntetéshez. Ennek akkor van jelentősége, ha volt több cselekmény, és nem mindegyiket foglalják összbüntetésbe, ugyanis az új Btk. szerint már nem foglalható összbüntetésbe a korábban már összbüntetésbe foglalt büntetés.

Licy # 2013.10.04. 08:14

Nem tudom mit érthettem félre, a levélben az van, hogy a felfüggesztett szabadságvesztést amit utólag végre kell hajtani, 1 év 10 hó + 10 hó, összbüntetésbe foglalásához kéri a beleegyezését, ha 8 napon belül nem küldi vissza a párom a levelet akkor azt úgy veszik hogy nem adta beleegyezését. Ezt az összbüntetést 1 hónapja megcsinálták, 5 hónapot vett el a bíró, illetve fegyházasított. Most akkor mi is van?

Kovács_Béla_Sándor # 2013.10.04. 06:47

Valamit félreérthettél. A büntetőjog nem az a műfaj, amelyben a terhelt hozzájárulását ki kellene kérni. Van ugyan néhány kivétel, de az összebüntetésbe foglalás nem ilyen.

Licy # 2013.10.03. 21:45

Tisztelt szakértő!

Párom fegyházban van és ma kapott egy levelet a bírótól hogy ha beleegyezését adja az összbüntetéshez, akkor írja alá a papírt. Ezzel az a probléma hogy kb. már 1 hónapja megcsinálta a bíró az összbüntetését,(BV kérte) ezért is szállították el fegyházba, előtte börtönös volt csak most összbüntinél fegyházat kapott mivel még egy 2007-es felfüggesztettjénél többszörös visszaesőnek számított. Kérdésem hogy lehet ez hogy utólag kérik ki a beleegyezését? A bíró csinált egy bakit? Egyébként rosszabb lett az összbüntetése mint amire számítottunk, esetleg lehetne most így valami jobbat kihozni belőle? végülis a bíró hibázott nem? Párom írja alá a papírt és küldje vissza, és akkor megint megcsinálják? vagy ilyenkor mi van?
Kérem tanácsát ez ügyben.
Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.30. 11:18

A hatóság félrevezetése szándékos bűncselekmény.

Agent Cooper # 2013.09.30. 08:50

Kedves nagy.i!

Ön a hatóság félrevezetése vétségét követte el, amely két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Amennyiben korábban nem volt büntetve, úgy valószínűleg próbára bocsátással vagy pénzbüntetéssel megússza.

Ha vissza vonom a bejelentést(tehetem-e?) mi történik?
Persze, visszavonhatja, sőt, ha nem valós, akkor célszerű is visszavonnia. Ettől függetlenül, ha már eljárás indult Ön ellen, nagy kérdés, hogy hinni fognak-e Önnek. Bár a hatóságnak kell bizonyítania azt, hogy a bejelentést annak tudatában tette, hogy valótlan. Ilyen szempontból a magyarázata nem rossz, talán még hihető is.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

nagy.i # 2013.09.27. 17:04

Tisztelt Tanácsadó!
Nem régiben egy átmúlatott este után ismeretlen tettes ellen bejelentést tettem, mivel eltűntek nagyobb értékeim. A bejelentést az akkori legjobb emlékezeteim szerint tetem meg. Nem állt szándékomban félrevezetni senkit. Most megszüntették az eljárást, szabálysértési eljárás indult, valótlan bejelentéssel vádolnak.
A kérdéseim:
Mi a teendőm ilyen esetben?
Ha vissza vonom a bejelentést(tehetem-e?) mi történik?
Milyen büntetésre számíthatok(nem követtem el még ezidáig semmilyen kihágást)?
Előre is köszönöm a válaszát!

Agent Cooper # 2013.09.27. 15:50

folyt.:

Okirat hamisításnál rendelnek el nekem pártfogói felügyeletet (az ügyész pénzbüntetést indítványozott)?
Nem.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Agent Cooper # 2013.09.27. 15:44

Kedves panka654!

Kérdéseire a válaszok:
A személyi költségmentességet, ha nem kérem a büntető eljárásban, akkor mennyit kell érte fizetni, ha gyanúsított vagyok?
Gyanúsítottként semennyit, a költségeket az állam előlegezi. Amennyiben elítélik, úgy a bűnügyi költségek viseléséről is határoz a bíróság. (Ebben az esetben feltehetően a bűnügyi költségek megfizetésére kötelezik.)
Ha kérem és a nyomozás során bűnügyi költség nem merült fel, akkor felszámolnak valamennyi összeget?
Nem.
A kérelemnél mindenképpen kell kereseti igazolás?
Ha van munkahelye, akkor igen. A munkáltatói igazolást csak akkor kell kiállítani, ha a kérelmező vagy hozzátartozója munkaviszonyban, közszolgálati, közalkalmazotti jogviszonyban, más szolgálati viszonyban, illetve szövetkezeti tagsági jogviszony alapján létrejött munkaviszony jellegű jogviszonyban áll.
Muszáj megmondani, hogy hol dolgozok, nem elég, ha csak azt indoklom meg, hogy nincs semmi ingó és ingatlan tulajdonom?
Nem elég.
A bíróság minden esetben utánanéz, hogy van-e bejelentett munkahelyem?
Igen.
A bíróság, vagy rendőrség értesíti a munkahelyemet, vagy fognak keresni ott valamilyen oknál fogva?
Nem.
Okirat hamisításnál rendelnek el nekem pártfogói felügyeletet (az ügyész pénzbüntetést indítványozott)?


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

panka654 # 2013.09.27. 15:31

A személyi költségmentességet, ha nem kérem a büntető lejárásban, akkor mennyit kell érte fizetni, ha gyanúsított vagyok?

  • Ha kérem és a nyomozás során bűnügyi költség nem merült fel, akkor felszámolnak valamennyi összeget?
  • A kérelemnél mindenképpen kell kereseti igazolás?
  • Muszáj megmondani, hogy hol dolgozok, nem elég, ha csak azt indoklom meg, hogy nincs semmi ingó és ingatlan tulajdonom?
  • A bíróság minden esetben utánanéz, hogy van-e bejelentett munkahelyem?
  • A bíróság, vagy rendőrség értesíti a munkahelyemet, vagy fognak keresni ott valamilyen oknál fogva?
  • Okirat hamisításnál rendelnek el nekem pártfogói felügyeletet (az ügyész pénzbüntetést indítványozott)?
Agent Cooper # 2013.09.24. 01:24

Kedves Licy!

Nem foglalható összbüntetésbe a korábban már összbüntetésbe foglalt büntetés. Ettől függetlenül meg lehet próbálni indítványozni, de kicsi az esély, hogy nem utasítják el.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Licy # 2013.09.22. 13:51

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Az lenne a kérdésem ha az ismerősöm két letöltendő börtönbüntetését összbüntetésbe foglalták Győrben, illetve két felfüggesztett szabadságvesztést utólag hajtottak végre és azt is összbüntetésbe foglalták Mosonmagyaróváron, akkor ezt a kettőt még plusz összbüntethetik-e egymással??? Remélem mielőbb tudnak segíteni mert ha igen akkor most lenne esedékes kérvényezni az összbüntetést..

Válaszát előre is köszönöm!

aterro # 2013.09.20. 11:37

Tisztelt Szakértő !

Külföldről kapom a munkanélküli segélyemet, (Spanyolország) emellett dolgozhatom-e legálisan másik uniós országban?
Válaszát előre is köszönöm!
Köszönettel !

Agent Cooper # 2013.09.20. 09:49

Kedves Pelso!

Ha 8 napon belül nem juttatták vissza Önnek a dolgot, akkor az átvétel helye szerinti illetékes rendőrkapitányságon tegye meg a feljelentését jogtalan elsajátítás miatt! Ha ez a kapitányság messze van az Ön lakóhelyétől, akkor a lakóhelye szerinti rendőrkapitányságon is megteheti a feljelentést, és ebben az esetben az ügyet vélhetően átteszik.

Üdvözlettel: Agent Cooper


védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

Pelso # 2013.09.20. 09:02

Tisztelt Szakértők!

Kereskedő vagyok és egy aukciós oldalon adok el termékeket 42000Ft értékben. A vevő átutalással vásárolta meg a terméket viszont tévedésből előbb került feladásra a termék futárral mielőtt utalt volna a vételárat. Viszont ezután csak egyszer sikerült telefonon beszélni vele de nem ismerte el,hogy átvette a terméket fizetni nem akar pedig a futár átadta a címen.
Kérdésem kihez kell fordulnom,hogy a pénzemhez jussak? Bírósághoz, Rendőrséghez,Közjegyzőhöz?

Köszönettel!

monalisa1 # 2013.09.17. 08:07

Ó nem..., csak kérdezett az ezen valamikori börtönnem íránt.

Ettől függetlenül amit írtam az valószínűleg segít neki.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.17. 07:44

Az adócsalók adósok börtöne nélkül is kaphat szabadságvesztés büntetést. Nem egy kapott is már.

Neked napi szükséglet hülyeségeket firkálni?

monalisa1 # 2013.09.17. 07:13

Rég nincs már adósok börtöne - sajnálatosan, mert az a sok adócsaló aki milliókkal, százmilliókkal tartozik az államnak - nem ritkán direktből -, egy ideig "méltő helyen" lenne odabent.

Az Ön problémájára próbáljanak közösen megoldást találni a bankkal, pl. a tartozást a még elviselhető szintű havi törlesztővel visszafizetgetni - eltart majd 2-3 évig is. (Az külön baj, hogy egy ilyen adósságba- késedelmes fizetésbe eséskor magas büntetőkamat csapódik a tőketartozáshoz, hónapról hónapra növelve a megfizetni valót.)

Muszáj mielőbb bemenni a bankba, a halogatás miatt nagyon elromolhat a jelen helyzet.

----
  • laikus hozzászóló
nojeto # 2013.09.17. 06:28

Tisztelt Tanácsadó!
A hitelkártyám amin a tarotozásom 150000ft nem tudom fizetni, regisztrált munkanélküli vagyok ellátást nem kapok a nevemen nincs semmi adósságon kívül. Kérdésem az lenne ezek után mi vár rám adósok börönébe kerülhetek?
Válaszát előre is köszönöm Üdvözlettel. S Judit

Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.16. 22:02

Bűnsegéd vagy bűntárs.
Se.

Szabics # 2013.09.16. 21:24

Tisztelt Tanácsadó!

A következő esetben kérnék jogi tanácsot.
Egy társasház korábbi közösképviselője meghatalmazás nélkül saját számlára helyezte a tátrsasház pénzét és sajátjaként kezelte. Ez ha jól tudom sikkasztás, de nem csak ez a kérdés. A számvizsgáló bizottság ellenörzést tartott akkor derült ki. De nem tettek semmit, megvárták mig a pénz visszakerül a társasház számlájára. Ez is bűncselekmény ha jól gondolom. Bűnsegéd vagy bűntárs. Mi a pontos meghatározás? Ehez kapcsolódik illetve folyománya a dolognak, hogy ezt követően újra alakultunk egy másik képviselővel. - bár azt sem ztudom, hogy az újra alakulás előtt fel lett e oszlatva a társasház. Vagy nem szükséges? Az érdekes az, hogy az új közös képviselővel a szerződés aláírói azok akik a sikkasztás elhallgatták. Ha jól okoskodok akkor a szerződés nem érvényes mert bűnelkövetők írták alá.
Plusz kérdés még hogy az emlitett szerződésben le van írva, hogy csak akkor érvényes, illetve a hatálybalépés akkor van idézve: "hogy a felek eredeti aláírásukkal ( szignó) ellátják a szerződés minden oldalát. Jelen szerződés a mindkét fél általi cégszerű aláírást követően lép hatályba " Az oldalak nincsenek aláírva, csak a megrendelő és a válllkozó résznél. Vagyis a t5öbbi oldalt nyugodtan lehet cserélgetni más más tartalommal. Nincs biztosíték arra vonatkozóan, hogy a lapok az eredeti tartalmmal vannak. Még egy kérdés jogvita esetén kiköthető a szerződésben egy biróság kizárolagossága? Így felmerülhet annak a lehetősége, hogy nem itél elfogulatlanul a bíróság. mert a vállakozó kizárolagosságosan a nevezett bíróságon perskedik ha arra kerül a sor.
Előre is köszönöm a válaszokat!