Közúti baleset okozása

Anita@ # 2013.05.21. 13:30

Tiszteletem!
Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Tavaly nyáron a párom közúti balesetet okozott nem kellő képen adta meg az elsőbbséget. Neki is és a másik félnek is 8 napon túli balesete lett, mentő vitte el mindkettőjüket. A másik fél a rendőrök szerint gyorsabban jött a kelleténél és persze be se volt kötve és még érvényes jogosítványa sem volt (igaz itt nem pont őt veszi figyelembe hanem a páromat elsőbbségadás nem kellő képen megadása miatt)
Novemberben kaptunk egy papírt hogy elhalasszák a vizsgálatot január 31-ig akkor kaptunk egy levelet hogy közvetítői eljárásra tovább adják. A mai nap folyamán meg is történt a közvetítői eljárás , ahol nem tudtak megegyezni a sértett 400-500 ezer ft-nyi kártérítést kért ami szerintem kicsit inreális. Nem tudom mi a teendő ilyenkor mert azért 3 gyerek mellett ennyi pénzt nem igazán tudunk kigazdálkodni viszont a páromnak a jogosítványára szüksége van mert autóval mászkál a boltjaik között boltközi árú szállítással. Ebben szeretnék egy kis infót kérni. elfogadjuk amit nem igazán tudunk teljesíteni vagy hagyjuk hogy a bíróság döntsön? Előre is köszönöm. üdv. Anita

balesetijogasz # 2013.05.23. 11:48

A közvetítői eljárás teljesen önkéntes, olyan jóvátételt ne vállaljatok, amit nem tudtok teljesíteni, annak nincs értelme. Vagy megpróbáltok kisebb összeget felajánlani, vagy ha nem megy, akkor nincs megegyezés. Ilyenkor a büntetőeljárás folytatódik. Bíróságra kerül az ügy. Mivel beismerő vallomást tett a párod, ez jelentős enyhítő körülmény, az is az lehet, ha akár a közvetítői eljáráson kívül fizettek neki valami jóvátételt (de ez csak rajtatok múlik). A biztosító úgyis fizet neki kártérítést a személyi sérülés miatt, és a vagyoni károkra is.

A jogosítvány elvétele nem biztos, ezt mérlegeli a bíróság. Bizonyítani kell, hogy a munkavégzéshez, megélhetéshez feltétlenül szükséges.

Üdv:
balesetijogasz
www.balesetijogasz.hu

Kukac85 # 2013.06.02. 20:41

Kedves Fórumozók!
Sajnálatos módon egy kerékpáros gyerekkel ütköztem, az autó belógott a bicikliútra. A kissrác a kocsi jobb elejének ütközött, de nem a bicikliútról érkezett, hanem a betontömb és oszlopok által takarásban lévő járdáról (pont ezért el van vezete a bicikliút ezen a helyen) kis méretű biciklije ellenére kb 2 méteres féknyoma volt. Mivel nem történt gázolás, csupán agyrázkódást szenvedett, másnapra már jól volt, ennek ellenére súlyos testi sértésért fognak kihallgatni. A kereszteződést nem lehet gondosabban megközelíteni (a zebra-bicikliút-balra elsőbbségadás miatt muszáj megállni a bicikliúton). Soha nem volt hatosági ügyem ezelőtt, sem szabálysértésem. Mire számíthatok?
Köszönöm
Kukac

attila80 # 2013.06.18. 11:58

Üdvözlöm a fórumozókat!
Tavaly egy baleset résztvevője voltam külföldön. Két autó ütközött, én voltam az egyik sofőr. Engem hoztak ki hibásnak, ami nem teljesen egyértelmű, de ugye külföldi állampolgár, persze... A balesetben egy utas karja eltört(nem volt bekötve). A kórházban meglátogattuk másnap, műteni kellett. Két megoldás volt: az ingyenes, hosszú gyógyulási idővel, vagy amivel már garantáltan pár hét alatt folytathatja a munkát(fizikai), kevesebb fájdalmat is garantálták (Később a biztosítótól visszakaptuk a műtéti költségeket, eredeti számla ellenében). Nem volt hajlandó a biztosítóval tárgyalni az utas, így tőlük kártérítést nem kapott. Azonban rajtunk be akarja hajtani a kártérítés összegét. Mi ennek nem tettünk eleget. Elmondtuk neki,hogy hol találja meg a biztosítót, ott a jogos követeléseket teljesítik. Még mindig hajthatatlan, bíróságra került az ügy. Azt a tanácsot kaptam, hogy ne vegyem át a leveleket amiket onnan kapok. Jól teszem, ha nem veszem át? Milyen büntetésre számíthatok? Köszönöm.

ObudaFan # 2013.06.18. 14:22

attila80

Ha nem veszed át a leveleket, az azt jelenti, hogy egyáltalán nem fogsz védekezni. Az pedig semmiképpen nem jó.

Sinok # 2013.06.27. 21:08

Kedves Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni.
Két napja volt egy balesetem, balra fordultam le egy kétsávos kis utcában mikor egy szemből érkező motoros ütközött belém. Sajnos a motoros nagyot esett mentőt kellett hívni hozzá, annyit tudok róla hogy másnap a kórházban közölték, nincs ilyen betegük gondolom még aznap hazament, többet nem tudok róla.
A helyszínelő rendőröknek elmondtam, hogy szemből egy autót láttam csak közeledni ami előtt megítélésem szerint gond nélkül el tudtam volna kanyarodni, a motoros a fordulás előtt közben kerülhetett az autó elé és ütközött az autóm oldalába, és nem a megengedett sebességgel közlekedett. Felelősségem a helyszínen nem ismertem el.
A rendőr utólag közölte szerinte elsőbbség adás elhanyagolásával én leszek a vétkes.
A kérdésem mi a teendőm most a baleset után, illetve ha most kicsit nyugodtabb lelki állapotban részben elismerem a felelősségem, (nyilván meg is állhattam volna a kanyarodás előtt bár erre tábla stb nem utasít) az jó lépés lehet? illetve erre hogy van módom?
Köszönöm!

Gabicsek # 2013.06.28. 18:12

Mindenképpen a motorosnak volt elsőbbsége, ha te balra kanyarodtál, ő pedig szemből érkezett.
Itt a kérdés, hogy milyen sérülést szenvedett, könnyűt, vagy súlyost? Előbbi esetben szabálysértési, utóbbiban büntetőeljárás indul ellened. Meg kell várnod az idézést, abból ki fog derülni.
Nem érdemes tagadni, bárhonnan is került elő a motoros, ha szemből érkezett, neki volt elsőbbsége. Pont.

fuli75 # 2013.07.12. 08:03

Kedves Fórumozók!

Előre is elnézést a hosszas leírásért, de segítséget szeretnék kérni, mert lehetősen tanácstalanok vagyunk egy közúti baleset miatt. 3 évvel ezelőtt párom egy kereszteződésnél a sárga lámpánál nem satuféket nyomott, hanem gázt adva behajtott a kereszteződésbe. Ez a Béke út - Fiastyúk utca találkozásánál történt, ahol az Újpest felé haladó oldalon található egy balra kanyarodó sáv. Innen érkezett egy motoros, aki összeütközött az autónkkal. Párom a motorost egyáltalán nem látta, a csattanáskor azt sem tudta, mi történt. A visszapillantó tükörben látta meg a motorost a földön. A fickó azonnal fel akart kelni, de nem hagyták a járókelők és mentőt hívtak hozzá. Apósom még aznap esete (a baleset tavasz elején az esti órákban történt) meglátogatta a kórházban, ahol közölték, hogy enyhe agyrázkódása van, nem komoly és a srác is poénkodott, hogy megmarad. Szóval úgy tűnt, minden OK. 2 hónappal később megjött a határozat, hogy mivel a motorosnak nem is volt jogosítványa motorra, őt megbüntették, a páromat pedig bűncselekménnyel vádolják, mert a motoros sérülései 8 napon túl gyógyulnak. Furcsa volt a hirtelen változás, hiszen a kórházban még nem tűnt olyan súlyosnak, de innen indult a kálvária. A kereszteződésben a kanyarodók közül a második autóst, aki azt vallotta, hogy egyértelműen a párom volt a hibás, védett tanúvá nyilvánították és az ügyvédünk már nem hallgathatta ki. Ezután állítólag elhagyta az országot és a héten lezajlott első tárgyalási napon sem jelent meg. A harmadik helyen álló autós még el sem indult és nézelődött, nem látott semmit. Ha már zöld lett volna a lámpa, mint második autósnak (az első a motor volt) nem kellett volna elindulnia? A motoros fél év elteltével (!) megadott egy nevet a rendőrségnek, miszerint ő is ott volt a balesetnél, akit a rendőrség minden további nélkül beidézett tanúnak, és aki természetesen azt vallotta, hogy a párom piros lámpánál hajtott a kereszteződésbe. Ezt pedig a rendőrség természetesen minden további nélkül elfogadta. Az autónk totálkáros lett, a bal oldalán egy V alakú ütközésnyom keletkezett, de mivel a motoros felrepült a szélvédőre, majd a tetőre, rommá tört a kocsi motorházteteje, szélvédője, teteje. a rendőrségi szakértő megállapította, hogy a párom elütötte a motorost, az általunk felkért szakértő pedig ennek az ellenkezőjét látta az eseményekből és képekből, miszerint a motoros ment bele az autónkba. Az autó sérülései szerint legalább 50 km-h-val. A motoros azt vallotta, hogy álló helyzetből indult, de ennél a kereszteződésnél át kell haladni két villamos sínen is és a út, ahonnan a párom érkezett nyílegyenes és jól belátható. Szerintünk a motoros lendületből érkezett és még sárgán hajtott be a kereszteződésbe. A lámpaváltás egyébként úgy van összehangolva, hogy egyidejű a sárga az egyenesen haladóknak és a kanyarodóknak, majd egyidejűleg vált pirosra illetve zöldre. A rendőrség elutasította egy újabb, harmadik szakértő bevonását, hogy lássuk, ő mire jut, hiszen ellentétes a két megállapítás. Már a rendőrségi hozzáállás is nagyon furcsa volt, de a héten lezajlott első tárgyalási napon nagyon ledöbbentünk. A bíró rendkívül ellenséges volt a párommal, folyamatosan belé fojtotta a szót, akárcsak az ügyvédünkbe. Rendkívül együtt érző volt, hogy a motor totálkárra tört, amit egyébként a biztosítónk már kifizetett. Az autónk nem érdekelte. Az ügyvéd kérte, hogy felkérjenek egy újabb szakértőt, ebbe beleegyezett, de csak úgy, hogy az autóról készült fényképeket nem adják át neki, csak a rendőrségi jelentést. Pedig a képekről ordítana, hogy oldalról kapott hatalmas ütést a kocsi. Az ügyvéd kérte, hogy bocsássák rendelkezésre a motor sérüléséről készült jegyzőkönyvet, de erre az volt a válasz, hogy nyájasan rámosolygott a motoros ügyvédjére, hogy csak akkor, ha az ügyvéd úr ehhez hozzájárul. Az ügyvéd úr persze nem szólt semmit, csak visszamosolygott a bíróra, így nem tudjuk, hogy megkapjuk-e a jegyzőkönyvet. Mindent összevéve az az érzésünk, hogy egy komédia zajlik előttünk a mi rovásunkra, mert a párom egy legyet sem tudna agyonütni, ehhez képest úgy kezelik, mint egy gyilkost. Ugyanakkor a szünetben a motoros odament hozzá és megfenyegette, hogy mindketten jól tudják mi történt és nehogy megkeresse utána, ha nem vall mindent be a párom. A kérdésem, hogy csak nekünk van üldözési mániánk vagy ebben a történetben valami nagyon nincs rendben. Az az érzésünk, hogy a motorosnak nagyon jó kapcsolatai vannak és a párom ebből nem fog jól kijönni. Vagy csak érintettként nem látjuk reálisan a történteket?

Előre is köszönöm a válaszokat!

ObudaFan # 2013.07.13. 07:21

Van védője a párodnak, ezt vele kellene megbeszélni. Látatlanban senki nem fog ezekre a kérdésekre válaszolni.

gerilege # 2013.07.17. 15:21

Először is a leírásból nem tiszta, hogy a haladási irányok tekintetében megyegyeznek-e a vélemények. Azaz mind a két fél azt állítja-e, hogy az autós a Béke úton haladt Újpest felé, és a motoros a Fiastyúk utcából kanyarodott balra a Béke útra Újpest felé. (Ugyanis úgy is lehet a leírtakat értelmezni, hogy az autós fél szerint a motoros szintén a Béke úton haladt Újpest felé, majd a Fiastyúk utcába kanyarodó sávból vágott be az egyenesen haladó autó elé.) Azt azért nehezen tudom elképzelni, hogy két szakértő máshogy állapítja meg ezt.
Mindenesetre feltételezve, hogy az eredeti feltevés a helyes, azaz megegyeznek a vélemények a haladási irányokról, akkor külső szemmel igazából pusztán arról szól a dolog, hogy ki mikor hajtott be a kereszteződésbe, és ezt hogyan lehet bizonyítani. Látatlanban annyit lehet mondani, hogy abban a kereszteződésben a Fiastyúk utcából nagy sebességgel balra kanyarodni legalább is nehéz. Van olyan kereszteződés, ahol a piros-"halvány"sárga és a "narancs"sárga két irányból odaérhet egyszerre lendületből (Ajtósi - Hungária egy ilyen), de itt a motoros nem tud a villamos sínek állapota miatt úgy odaérni. Továbbit az ügyvéd tud mondani.

fuli75 # 2013.07.18. 11:24

Kedves Gerilege!

A párom Újpest felől jött a Béke úton egyenesen és a motoros szintén a Béke úton haladt Újpest felé. A Fiastyúk utcai kereszteződésben a balra kanyarodó sávban állva a Fiastyúk utcába akart behajtani, a párom pedig tovább haladt volna egyenes a Béke tér irányába.
A lámpa váltásakor a párom elismerte, hogy lendületből érkezve sárgán haladt be a kereszteződésbe, de úgy ítélte meg, hogy satuféket nyomni sem lenne szerencsés, ezért inkább gázt adott. A motoros saját állítása szerint állásból indult a kanyarodó sávban zöld lámpánál, de ez azért hihetetlen, mert akkor látnia kellett az érkező autót. Szerintünk lendületből jött és még sárgán hajtott bele a kereszteződésbe és így történt az ütközés, mert ha állt volna, akkor csak nem hajt ki az érkező autó elé, ha pedig valóban zöld volt a lámpa, akkor a párom miért nem az első autóval ütközött?

gerilege # 2013.07.18. 14:40

Értem, akkor ugyanaz, csak fordított irányban. Így lényegesen rövidebbek a távolság, főleg ha a párod a belső sávban haladt, akkor kb. a fele, plusz így nyílzöld volt a motorosnak, és nem telezöldes zebrára kanyarodott, mint ahogy gondoltam. Ki lehet mérni időben, de így már összeérhet a piros-sárga és a sárga, ha mindkettő lendületből megy. A zöld és a sárga viszont tuti nem.
Viszont nem tiszta az első autó az írásban. Az hamarabb átment, mint a motoros? Vagy később? Az is onnan jött, mint a motoros? Vagy az hová lett, mit csinált?

fuli75 # 2013.07.19. 19:30

A párom valóban a belső sávban haladt és a balra kanyarodó sávban a következő volt a sorrend állítólag: motoros, első autó, második autó.
Ha a motoros akkor indult el, amikor a lámpa már zöldet mutatott, akkor a lendületből érkező páromnak már érzékelnie kellett volna a mozgó járműveket, ő azonban semmit nem látott és azt sem tudta, mi történt, amikor a csattanást meghallotta. A legnagyobb sérülés az autó bal első sárvédő eleménél volt, egy V alakú benyomódás. Zöld lámpánál már az autóknak is indulniuk kellett volna. Ezzel szemben a második autós a saját bevallása szerint is még nézelődött, amikor meghallotta a csattanást, pedig akkor már neki is mozgásban kellett volna lennie. Az első autóst nyilvánították később védett tanúnak, nem tudjuk, mi okból, ő azt állította, hogy zöld volt a lámpa, de az ügyvéd már nem tudta kihallgatni, mert külföldre távozott, azóta sem került elő, még a tárgyalásra sem...
Emiatt gondoljuk, hogy a motoros nem álló helyzetből indult az első helyről, hanem lendületből érkezett és szintén a sárgába hajtott bele.
Talán a teljes igazság úgy néz ki, hogy mindketten hibásak, de most azt fogják vétkesnek kihozni, aki kisebb sérülést szenvedett vagyis a páromat?

gerilege # 2013.07.26. 11:31

Az összes leírt dolgot külső szemmel nézve valamivel életszerűbbnek tűnik a motoros és az első autós verziója a történetekről. De konkrét adatok nélkül minden csak spekuláció. Nem valószínű az adott kereszteződésben, hogy a piros-sárga kezdete hamarabb van, mint a sárga vége (ha mégis így lenne, akkor újra kellene gondolni). Ekkor viszont a párod sajnos nem nagyon tudott az adott helyre az adott időben a motorossal egyszerre megérkezni úgy, hogy a KRESZ sárga lámpára vonatkozó rendelkezéseit betartotta (feltéve, hogy a motoros nem pirosban indult).

A motorost abban az esetben marasztalnák el szintén legalább részben, ha bizonyítást nyerne, hogy nem zöldben hajtott be a kereszteződésbe. Viszont ezt magából az ütközésből csak akkor lehetne esetleg utólag kikövetkeztetni, ha a másik oldali behajtás körülményei pontosan bizonyítva lennének. A másik oldali behajtás körülményei pedig csak megszorítva vannak, de nem tisztázottak.

Más szavakkal ha a párod (ha jól értem) elismerte, hogy sárgában hajtott be, akkor pusztán ebből valószínűleg nem lehet bizonyítani, hogy a motoros nem zöldben. Ugyanis nincs bizonyítva, hogy a sárga sárga volt, illetve ez a sárga nem egy rövid pillanat, hanem valószínűleg egy 3 másodperces periódus. Ez egyrészt kizárja, hogy a párod zöldben ment be, másrészt mivel az ütközési ponttal, kimérhető távolságokkal és a sérülésekkel együtt az autó lehetséges mozgását térben és időben behatárolja, azt is kizárja, hogy a motoros pirosban ment be, és valószínűleg még azt is, hogy piros-sárgában. Egy olyan életszerű verzióját kellene találni ezen a három másodpercen belül a behajtásnak, ami fizikailag lehetséges.

HPetra87 # 2013.08.27. 13:37

Kedves Fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni anyukám balesetével kapcsolatban. Tavaly 12.18-án anyukám miközben a zebrán sétált át a túloldalra, elütötte egy autó. Az orvosok szerint szerencséje volt, ezt az ütközést 90%-ban nem élték volna túl. A medencéje eltörött, valamint a térde és az egyik lábszára. Két hónapig kellett a kórházban feküdnie, utána egy hónap a rehabilitáción,utána jött egy-két hónapig az otthoni ápolás.. Egy hat órás, három orvosos műtéte volt, mindezt csak azért írom le, hogy el tudjátok képzelni a fájdalmunkat. Sajnos ő egy állandó örökmozgó, így annyira megviselte a több hónapi ágyhoz kötöttség, hogy depressziós lett, öngyilkosság gondolata, itt jött képbe a pszichiáter. Jelenleg most elvan az antidepresszánsaival, és a mai napon átesett a közvetítői eljáráson a gázolóval együtt. Összeszámoltuk az anyagi vonzatát a balesetnek, orvosok, hálapénzek, gyógyszerek amiket nem receptre vettünk, stb.. Ennek tudatában 500.000 Ft-ot kért volna ma a károkozótól, aki annyit mondott, hogy ő nem szeretne fizetni semmit, hiszen megkérdezte a baleset után, hogy segíthet-e valamit, úgy gondolta ennyivel le van tudva. Kérdésem a következő, lesz még egy eljárás, azonban ha ott sem jutnak egyezségre, akkor ez esetben mi pl. indíthatunk polgári peres eljárást a hölgy ellen? A KGFB-je fizetett már nekünk 400.000 Ft-ot. Nem tudom elhinni, hogy tönkretette az édesanyám életét, a fájdalom a medencéjében lábában megmaradt, mozgása megváltozott.. és ő nem szeretne fizetni, mert nincs pénze!

Agent Cooper # 2013.08.28. 14:44

Kedves HPetra87!

Kárigényüket a károkozó felelősségbiztosítójával szemben tudják érvényesíteni.
A mediációs eljárás lényege abban áll, hogy valamilyen elégtételt nyújtson az elkövető (jelen esetben a gázoló) a sértett számára, amelyet követően az elkövető büntethetősége megszűnik. Ez leginkább pénzfizetés formájában szokott megvalósulni. Tehát ez az összeg nem kártérítés, hanem jóvátétel. A kártérítésnél szükséges bizonyítani a kár összegszerűségét, a jóvátételnél erre nincs szükség. Amennyiben nem születik meg az egyezség, úgy a bíróság lefolytatja a büntetőeljárást, és igen nagy valószínűséggel elítéli az elkövetőt. A jóvátétel címén megjelölt összeg kizárólag egyezség esetén „jár”, peres úton nem követelhető.

Üdvözlettel:
Agent Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

monalisa1 # 2013.08.28. 16:11

A "jóvátétel"-féle megoldás felejtős...

A dologi kiadásokon kívül, vagyoni és nemvagyoni kártérítési igény. A biztosítóval "priváti" ne álljanak le tárgyalni, fel kell fogadni kártérítési- baleseti kártérítési ügyekre szakosodot ügyvédi irodát, és ők majd eljárnak a biztosítóval szemben. (Ilyen ügyvédet találni itt a Jogi Fórum hírdetései közt, ill. a Bp.-i vagy a megyei Ügyvédi Kamara is tud javasolni.)

Egy peres eljárás eltart egy ideig - nem baj, azonban a bíróság minden bizonnyan jóval többet fog megitélni mint amennyit a bíztosító önmagától felajánlana.

A "jóvátétel"-féle megoldás felejtős...

----
  • laikus hozzászóló
monalisa1 # 2013.08.28. 16:12

Csak 1x...

gizella.gizella # 2013.08.29. 09:32

Üdvözlök mindenkit! Segítséget kérnék.

Vezettem a férjem autóját, rá pár hétre kapott egy levelet,h nyilatkozzon hogy az adott napon ki vezette az autót, mert baleset törtent amiről ismeretlen hölgy(én azaz a feleség) elhajtott. Odavolt irva h nyilatkoznia kell, de vhol azt hallottuk h nem kötelező rokonra?
Akkor most kell vagy sem?

Lenyilatkozta. Majd jött a levél,h tanúkent behívnak szembesítésre közúti szab.sértés miatt.

Szabalysértésem még nem volt,13éve van jogsiw. gyermekemmel mentünk a kórházba,sírós volt,nyűgös. behajtottam egy kereszteződésbe,ami számomra áthajthatónak tünt,de nem volt az. Majd tovább haladtam. beidéztek közúti szab.sértésre.
Az egyik mert bent voltam a kereszteződésben. A masik hibám pedig allítólag balesetet okoztam és elmentem. A jegyzőkönyben is elmondtam h átjárható volt a kereszteződés, semmilyen balesetet nem tapasztaltam,nem tolattam, nem vettem észre semmit mert akkor megálltam volna.az időpont nagyjából helyes, ott lehettem.nekem.egy apró karcolas mutatkozik amit parkolóházra gondoltam/fogtam es nem balesetre. Mondta a hölgy h olyan 228000 ft a maximum kiróható összeg rát.
Kerdeyem én, hogy tudtomon kívűl, önhibámon kívűl így mennyire büntethetnek mep? Illetve köteles volt e a férjem megadni hogy én vezettem az autóját?

elég kiforgatóan kérdezgettek, tehát elismertették a balese , ille ve megtörténhetett, de nem vettem észre. Mondtam ha tudom megállok e z az alap! Mik lehetnek a következményei ennek? Nem voltam büntetve szabálysértésre sem. Havi gyes 50.000 ft kereset mellett komolyawm gwmwndoljak h max 225.000 ftra megbüntetnek? Es nagyvonalúan mondta a hölgy,h figyelembe vesznek minden adott körülményt! A sértett autója.Nem láttam,azt sem tudom milyen kára van,en okoztame valójaban.

Agent Cooper # 2013.08.30. 21:25

Kedves gizella.gizella!

A férje valóban megtagadhatta volna a nyilatkozat megtételét arra való hivatkozással, hogy közvetlen hozzátartozóját nem köteles szabálysértés vagy bűncselekmény vádolni. Ön szerint ezzel előrébb lettek volna? Ugyanis akkor beidézik a férjét tanúként, és megkérdezik tőle, hogy általában ki szokta vezetni az autójukat, amire viszont köteles válaszolni. Ebből meg már nem okozhat nehézséget kinyomozni, hogy ki is lehetett az elkövető. Viszont a hatóság hergelésére kiváló mód lett volna...
A kiszabott büntetést mindenképpen meg kell fizetnie, a sértett kárát pedig mindenképpen meg fogja ismerni, hiszen ennek hiányában nem tudnák megtéríteni.

Üdv: Agent Cooper

Boxos # 2013.08.31. 08:37

gizella

SZTV. 57§. 1) BEK ALAPJÁN A NYILATKOZATTÉTELNEK AKADÁLYA VAN.

Agent Cooper # 2013.08.31. 09:46

SZTV 57. § (1):
A szabálysértési hatóság a törvényi keretek között szabadon választhatja meg az alkalmazandó bizonyítási eszközt.

Tehát jelen esetben elsősorban nem az 57. § a releváns, hanem a 60. § a).

Szó sincs akadályról, csak a nyilatkozattétel megtagadásának lehetősége áll fent!

Üdvözlettel: Agent Cooper

Véleményem # 2013.08.31. 14:58

gizella.gizella

Úgy tűnik figyelmetlen volt és valóban okozott balesetet. ( leírtak alapján ) Az összeg az meg annyi amennyi... Sajnos ez van. Lényegében már meg volt minden, meghallgatták stb...

Innét már nem lehet vissza csinálni és okoskodni semmit.

gizella.gizella # 2013.09.01. 10:36

Köszönöm a válaszokat!
Meglátjuk mennyi lesz a büntetés összege(((

Boxos # 2013.09.01. 12:55

"Tehát jelen esetben elsősorban nem az 57. § a releváns, hanem a 60. § a)."

60. § A tanúvallomást megtagadhatja az, aki

1. az eljárás alá vont személy hozzátartozója,
  2. magát vagy hozzátartozóját szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetésével vádolná, az ezzel kapcsolatos kérdésben,
  3. médiatartalom-szolgáltató, vagy vele munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személy, ha a tanúvallomásával a számára a médiatartalom-szolgáltatói tevékenységgel összefüggésben információt átadó személy kilétét felfedné, az ezzel kapcsolatos kérdésben.