Közúti baleset okozása


Gabicsek # 2012.02.22. 09:59

Jozsó22!
A biztosító nem követeli vissza a kártérítés összegét a jármű vezetőjétől. Hisz erre találták ki a kötelező gépjárműfelelősség biztosítást.
A nyomozás elindul közúti baleset gondatlan okozása miatt, akár akarják a súlyos sérültek, akár nem. Tehát azt le fogják folytatni. Ennek során lehet kérni a közvetítői eljárást, ha a sértettek is beleegyeznek.

Gabicsek # 2012.02.22. 09:57

angyaldia!
Ha a rendőr ellen folyik büntetőeljárást, azt az illetékes nyomozó ügyészség folytatja. Normális, hogy a jogosítványát nem vették el, azt majd esetleg akkor, ha jogerős bírósági ítélet kimondja a bűnösségét.
Ha mégis ő okozta gondatlanul a közúti balesetet, miért kéne állásából felfüggeszteni? Tehát az is normális, hogy nem függesztették fel.

Gondolom, az ügyészség vizsgálja, hogy van-e okozati összefüggés a gyorshajtás (ha volt) és a baleset bekövetkezése között. Azt is vizsgálja, hogy ki volt a felelős a baleset bekövetkezéséért.
Ilyen ügyekben teljesen normális a 7 hónapos nyomozás, hisz különböző szakértőket vonnak be az eljárásba, egy-egy szakértői vélemény elkészülte 2-3-4 hónap is lehet.

Jozsó22 # 2012.02.21. 18:16

Üdvözlök mindenkit!
Pár napja autóbalesetet szenvedtem el, amiben két utasom 8napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, ők nem szeretnének feljelenteni és törekednek a közvetítői eljárásra, nem haragszanak rám. Az autóval oszlopnak ütköztem, a gépkocsi tulajdonosa és üzembentartója más. Az üzembentartóval van kölcsönadási szerződésem, szóval az autót vezethettem. Az autó felett egy nagyívű kanyarban megkezdett sávváltáskor vesztettem el az uralmat, nem emlékszem mennyivel mentem a rendőröknek 60-65öt mondtam, viszont ott pont 50es tábla van.
A két sérült megbízott egy céget aki a biztosítótól kártérítést fog kérni. Az lenne a kérdésem,hogy mivel nem én vagyok a biztosító szerződője(hanem az üzembentartó), a biztosító követelheti e tőlem a kártérítés megfizetését?
Illetve mire számíthatok a rendőrség részéről?
Négy és fél éve vezetek, még nem voltam büntetve, nem volt eljárás ellenem. Mit kéne tennem,hogy minél előbb lezáruljon az ügy? A válaszokat előre is köszönöm

angyaldia # 2012.02.20. 15:37

Üdvözlöm!

Érdeklődni szeretnék, ha egy rendőr nem szolgálatban okoz halálos kimenetelű közúti balesetet (még sajnos nem bizonyított a vétség ellene, de a megengedett sebesség duplájával ment) akkor a katonai ügyészség ill. a hadbíróság foglalkozik e az ügyével, vagy normál polgári peres eljárás keretein belül tárgyalják? Normális e, hogy a jogosítványát sem vették el ill. hogy nem függesztették fel az állásából?
Érdekelne továbbá az is, hogy egy halálos kimenetelű balesetnél kb. meddig húzódik általában a nyomozati szakasz (mert már 7 hónapja várunk)? Köszönettel, angyaldia

Véleményem # 2012.02.20. 15:12

Kanga82

Nem kell tanfolyamra menned.

Gabicsek # 2012.02.20. 09:01

Vádlott_2012!

Beadhatom-e a kérvényt, vagy ezt az ügyésznek is jelezni kellett volna a vádiratban?

Ezt Neked kell kérni, nem az ügyésznek kell jelezni.

Hogyan tudom bizonyítani a biztonsági öv be nem kapcsolását (kérjem igazságügyi orvosszakértő kirendelését)?

Tekintettel arra, hogy te voltál a járművezető, azért az a te felelősséged is, ha az utasod nem kapcsolja be a biztonsági övet, vagy nem így gondolod?
Kérheted persze a szakértő kirendelését, de
1.) nem látom semmi értelmét
2.) Annak költségét te fogod kifizetni, ha megállapítják a felelősséged.
Úgyhogy én ezt nem feszegetném.

Én addig el sem indulok a kocsimmal, amíg az utasaim nem kapcsolják be a biztonsági övet.

Gabicsek # 2012.02.20. 08:53

Kanga82!
A rendőrségi határozat ellen jelenthetsz be kifogást a törvényes határidőn belül, akkor bíróság dönt. Kérheted, hogy a pénzbírság legyen kevesebb és azt is, hogy ne vonják be a jogsidat. Nincs vesztenivalód, súlyosabbat nem szabhat ki a bíróság.
Ha marad a két hónap bevonás, úgy tudom, simán visszakapod a jogsit, nem kell semmi, csak majd elmenni érte.
Ha jogerőssé válik a határozat, az okmányiroda fog értesíteni, ott kell majd leadnod a vezetői engedélyt.
Én azért megpróbálnám kérni a büntetés mérséklését első kanyarban. Ha az nem megy, utána ráérsz kérelmezni a részletfizetést.

Kanga82 # 2012.02.19. 20:53

Üdvözlöm!
Segítséget szeretnék kérni az ügyemben, mert hiába keresem a válaszokat az interneten, nem találom pontosan.
Tavaly decemberben nem adtam meg az elsőbbséget egy autónak, így balesetet okoztam, sajnos. A részletektől most eltekintek, mert nem erre vonatkozik a kérdésem. A lényeg: 8 napon belül sérült a másik sofőr, mert nem volt bekötve a biztonsági öve; ez az első szabálysértésem, remélem, az utolsó is. Megkaptam a határozatot a rendőrségtől, pénzbírságot és 2 hónap vezetéstől való eltiltást. Azt már megtaláltam, hogy szociális alapon mérsékelt összegű bírságot nem kérhetek, csak részletfizetést, ezt meg is teszem.
Kérdésem: le kell adnom a jogosítványomat? Hova? Ha letelik a 2 hónap, akkor kell vezetői tanfolyamra mennem? Hova? Mit kell tennem még, amire nem is gondolok járatlanságom miatt?
Köszönöm szépen a segítségét!
Üdvözlettel: Kanga82

guba" # 2012.01.19. 19:20

Ha a bíróság nem határozta meg konkrétan, hogy mely járműkategóriára hatályos a járművezetéstől eltiltás, akkor mindegyikre.

Inci72 # 2012.01.19. 18:54

Szia.
Köszönöm,mi is a pere szavaztunk,na meg az ügyvédcserére.További szép estét.

nitta80 # 2012.01.19. 12:45

Abban kérek segítséget, hogy mi a teendő abban az esetben. hogy
tehergépkocsival történt egy halálos baleset. A bíróság meghozta az
ügyben már az ítéletet és az okmányirodából is megküldték a határozatot
miszerint szüneteltetik a jogosítványt. Nem tudom van e arra lehetőség,
hogy kategorizáltatni a jogosítványt és csak a baleset okozásában
résztvevő kategóriát vegyék el. Kinél, hol lehetne esetleg kérelmezni ez
ügyben a kategorizálást a jogosítványra?

ObudaFan # 2012.01.18. 15:01

Ha ezt a tanácsot megfogadjátok, akkor bűncselekményt követtek el. Akkor már inkább a per.

Inci72 # 2012.01.18. 14:39

Sziasztok.
Segítséget szeretnék kérni.Páromat elütötte egy autó még tavaly áprilisban.Fogadtunk egy ügyvédet,hogy vegye fel a kapcsolatot a biztosítóval a vagyoni és nem vagyoni kár igényünk rendezésének intézésére..Az ügy elég szépen alakult,már egy kisebb összeget utaltak is tavaly októberben a biztosítótól.Aztán szép lassan elült a dolog mindig csak akkor történt valami ha hívtuk az ügyvédet,hogy hol tart az ügy.Valamivel mindig lerázott.Ö beadta a kárigényt mondok egy számot,10 millióra.Ez csak egy szám.Na most a biztosító kijelentette az adott orvosi papírok alapján hogy a párom eltudja látni azt a munkát amit a balesete előtt csinált és nem fizet csak 3 milliót. Na most az orvosi papírokban benne áll fehéren feketén,hogy átkel képezze magát mert nem láthatja el azt a munkát amit addig a napig csinált.kereskedelemben volt áruátvevő ami több 100 kg békával való mozgatással járt.a papírban az áll hogy max 3kg amit emelhet.A lényeg.Azután,hogy a biztosító 3 milliót ajánlót,amit nem fogadtunk el az ügyvédünk javaslatára.Na most egyszer csak a múlt héten jött az ügyvédünk és közölte,hogy kaphatunk nagyobb összeget a 3 millió felett ha az ügyünket intéző biztosítósnak a 3 millió feletti összegből adunk 10%-ot.Ha nem akkor marad a 3 millió.Az ügyvédünk ezt el is fogadta volna,mi most ott tartunk,hogy próbálunk segítséget kérni vagy másik ügyvédet kellene fogadnunk,mert az ügyvédünk sürget minket.Mi úgy gondoljuk hogy ezt perre kellene vinnünk,mivel eddig hajoltunk a rendkívülii megoldásra.Mit tegyünk? Válaszotokat előre is köszönöm. Inci72

Véleményem # 2012.01.05. 13:57

valamit a kreszben nem tartottál be,aztán ezt rád húzzák így utólag, hiába is rendeztél mindent el, valami kis bírság még lehet a rendőrség felől is...

guba" # 2012.01.05. 13:42

Ittas vezetést ennyi idő után már nem lehet rád bizonyítani, de a közlekedési szabálysértés miatt egy bírság kinézhet.

RaptorW90 # 2012.01.05. 11:55

Tisztelt Fórumozók!

Balesetet okoztam,de személyi sérülés nem történt. Egy kerítés ledöntése ill. egy vízcsap bánta az ügyetlenségem.A károsulttal megbeszéltem a kerítést.Kifizettem a kárt ill. megcsináltattam.A vízmű képviselőjével is sikerült megegyezni a vízcsap miatt és ennek kárát is rendeztem.Egyikük sem tett feljelentést,a vízcsapcsere is ismeretlen ok miatt került bejegyzésre.Mégis rendőrségi ügy keletkezett belőle,ugyanis v.ki feljelentett.Gondolom egy helyi szomszéd.
Kérdésem az lenne,hogy ez egyáltalán lehetséges-e?Tagadjak vagy ismerjem be a balesetet?Milyen teszteknek vethetnek alá a rendőrségen,mert gondolom ittas vagy tudatmódosult vezetést akarnak rám verni.

Segítséget előre is Köszönöm!

gerilege # 2012.01.04. 08:51

Két dolgot tennék még hozzá.
Az egyik, hogy gyalogátkelőn a gyalososnak az úttestre lelépés veszélytelenségéről kell meggyőződnie, és utána főszabályként késlekedés nélkül át kell mennie. Persze kárenyhítési kötelezettsége van, de balról jövő gyalogos esetén hacsak nem esetleg futott, akkor nagyon valószínűtlen, hogy a gyalogos lenne a hibás gyalogátkelőhelyen.
A másik, lelki oldala, hogy mint valaki, aki volt már részese hasonló sötét ruhás balesetnek, csak olyan helyen, ahol a gyalogosnak nem volt elsőbbsége, azt mondom, nézze azt az oldalát a dolognak, hogy szerencse, hogy nem történt komolyabb baj. Nehéz feldolgozni egy ilyet, de idővel könnyebb lesz, és jobb, biztonságosabb vezetővé fog válni, és tudat alatt is jobban fog ilyen helyeken figyelni, ami által egy következő véletlenül adódó alkalommal az elkövetkező évek során könnyen lehet, hogy el fog tudni kerülni egy olyan, súlyosabb balesetet, amit a mostani, keserű tapasztalata nélkül esetleg nem tudott volna.

ObudaFan # 2012.01.04. 06:50

A közvetítői eljárás azt jelenti, hogy a nyomozati szakban tett beismerő vallomás esetén az ügyészség, vagy később a bíróság engedélyezheti, hogy megpróbálj megegyezni a sértettel a kártalanításban, és ha ez sikerül, akkor a büntetőeljárás megszűnik. Ami a dilemmát okozza a leírtakon túl, az az, hogy az ügyészségnek, bíróságnak széles mérlegelési lehetősége van abban, hogy engedi-e a közvetítői eljárást. És hát egy zebrán gázolás esetén gondolhatja azt a hatóság, hogy olyan alapvető KRESZ szabályt sértettél, ami miatt nem indokolt, hogy engedélyezzék. Mire ezt megtudod, addigra viszont már meg kellett tenned a beismerő vallomást, hogy egyáltalán eljuss odáig, hogy megtudd. A beismerő vallomás után meg már nagyon nehéz felmentést elérni. Úgyhogy ebben az esetben szerintem érdemesebb lenne felkeresned egy ügyvédet, részletesen megbeszélni a baleset összes apró részletét, és utána dönteni.

Hankacs # 2012.01.03. 22:48

Kedves Ódudafan,
Köszönöm a gyors választ,szerencsére nem okoztam még balesetet a 26 év alatt,így talán kevéssel megúszom.
Igazából az szomorít el, hogy semmit nem tudtam tenni és tényleg nem érzem magam vétkesnek.És tényleg vannak kiv

Hankacs # 2012.01.03. 22:43

Kedves Ódudafan,
Köszönöm a gyors választ,szerencsére nem okoztam még balesetet a 26 év alatt,így talán kevéssel megúszom.
Igazából az szomorít el, hogy semmit nem tudtam tenni és tényleg nem érzem magam vétkesnek.És tényleg vannak kivételek mert nem mindíg a sofőr a hibás,mert a gyaloosnak is körültekintőn kellene mennie még h a zebrán is megy át.Na mindegy mostmár.
Estleg még abban segítenél, hogy mit jelent a közvetítői eljárás?
Szép estét,

ObudaFan # 2012.01.03. 22:06

Fizet a biztosítód, neked a bonus-malus mellett leginkább egy esetleges pénzbüntetés - bűnügyi költség - járművezetéstől eltiltás lehet a kellemetlen. De ha még nem volt közlekedési előéleted, akkor jó eséllyel engedik a közvetítői eljárást, ha a sértett is belemegy, és akkor a büntetőeljárást és ezt mind meg lehet úszni (kivéve persze a bonus-malust.) Ehhez viszont beismerő vallomást kell először tenni, így nem árt először átgondolni a dolgot. Gyalogos átkelőn történt baleset ritkán nem az autós felelőssége, de bármi lehet, eléd is rohanhatott este a sötét ruhában.

Hankacs # 2012.01.03. 21:56

Szép estét mindenkinek,
Segítéget szeretnék kérni.Két napja este sajnálatos módon elütöttem egy fiatal lányt a zebrán.Olyan hirtelen került elém, hogy nem is értettem hogy történt.Este volt, balról jött fekete ruhában volt és csak 2 nagy sietős lépés láttam amikor lefékeztem, de sajnos hiába mentem kb 40-el a rossz út miatt és mert a 6éves lányomat éppen a fogászati ügyeletről hoztam,a lány éppen takarasban volt az autó bal oldali (szélvédő melletti "oszlopától")mert csak így lehetett, hogy nem láttam.Az autó a zebra közepén állt meg, így sajnos ráesett a motorháztetőre és a 3 táskából az egyik betörte a szélvédőt.Szegénykém még ő kért tőlem elnézést.Rögtön mentőt hívtam de amikor azok kijöttek nem kért segítséget tőlük, azt mondta jól van,azután a rendőrök is megérkeztek de mivel nem történt sérülés a lány megnyugtatott mindenkit, hogy semmi baj nincs.Elkértem a telszámát és odaadtam neki az enyémet, felajánlva hogy az eltört szemüvegét ha megcsináltatja kifizetem.Két nap múlva hívott hogy másnap be kellett menni a kórházba mert mint kiderült elrepedt a lábfejében egy csont és a kezén is eltört egy csont valahol.Mondta, hogy Ő nem szeretne feljelentést tenni, de a kórháznak hivatalból meg kell tenni-e.Milyen büntetés várató? Elkerülhető-e ha Ő eltekint a feljelentéstől és én kifizetek neki mindent még a munkából való kiesést is.Nem keresek sokat de valahogy megoldanám,ha ez megoldás lehetne.Ha mégis eljárás indul fizet-e neki az én felelősségbiztosításom?Ha láttam volna Őt nem történik ez mert mindíg mindenkinek megállok a zebránál,de egyszerűen nem láttam,Várom a válaszotokat, mert már napok óta nem tudok aludni.Sohasem voltam ilyen helyzetben,: (((
Előre is köszönöm,

baross # 2011.12.27. 12:53

Sziasztok Fórumozók
A segítségeteket kérem! 2 hónapja volt egy balesetem:
Lakott területen 2x2 sávos úton a belső sávban haladtam
kb. 45km/h sebességgel,a gyalogátkelőnél nem láttam senkit.Sávot akartam váltani,és belenéztem a visszapillantó és az oldalsó tükörbe,mire visszanéztem már csak a puffanást hallottam és azt láttam hogy valami repül.El ütöttem egy idős Nénit,aki 2ó múlva meghalt.A féknyomom kb.2m volt.Ha valaki tudja hogyan lehet ezzel együtt élni,hogyan lehet feldolgozni,úgy hogy ne menjek tönkre teljesen az kérem irja meg.

balesetijogasz # 2011.12.19. 17:50

A baleseti bejelentőt kell leadni a saját kötelező biztosítódhoz, és a másik két kocsi kárát ők rendezik. A saját gépjárműkárodat csak Casco-ra tudod érvényesíteni, ha volt ilyen. Ha nincs, akkor a roncsot nem fogja senki sem szemlézni, mert te viseled a saját károdat, így azt csinálsz vele, amit akarsz.

Gabicsek # 2011.12.18. 18:52

Ahogy guba írta, a biztosítónak kell helytállni a károkozásban. Per esetén is a biztosítót kell perbe fogni pont emiatt.