Közúti baleset okozása

RaptorW90 # 2012.01.05. 11:55

Tisztelt Fórumozók!

Balesetet okoztam,de személyi sérülés nem történt. Egy kerítés ledöntése ill. egy vízcsap bánta az ügyetlenségem.A károsulttal megbeszéltem a kerítést.Kifizettem a kárt ill. megcsináltattam.A vízmű képviselőjével is sikerült megegyezni a vízcsap miatt és ennek kárát is rendeztem.Egyikük sem tett feljelentést,a vízcsapcsere is ismeretlen ok miatt került bejegyzésre.Mégis rendőrségi ügy keletkezett belőle,ugyanis v.ki feljelentett.Gondolom egy helyi szomszéd.
Kérdésem az lenne,hogy ez egyáltalán lehetséges-e?Tagadjak vagy ismerjem be a balesetet?Milyen teszteknek vethetnek alá a rendőrségen,mert gondolom ittas vagy tudatmódosult vezetést akarnak rám verni.

Segítséget előre is Köszönöm!

gerilege # 2012.01.04. 08:51

Két dolgot tennék még hozzá.
Az egyik, hogy gyalogátkelőn a gyalososnak az úttestre lelépés veszélytelenségéről kell meggyőződnie, és utána főszabályként késlekedés nélkül át kell mennie. Persze kárenyhítési kötelezettsége van, de balról jövő gyalogos esetén hacsak nem esetleg futott, akkor nagyon valószínűtlen, hogy a gyalogos lenne a hibás gyalogátkelőhelyen.
A másik, lelki oldala, hogy mint valaki, aki volt már részese hasonló sötét ruhás balesetnek, csak olyan helyen, ahol a gyalogosnak nem volt elsőbbsége, azt mondom, nézze azt az oldalát a dolognak, hogy szerencse, hogy nem történt komolyabb baj. Nehéz feldolgozni egy ilyet, de idővel könnyebb lesz, és jobb, biztonságosabb vezetővé fog válni, és tudat alatt is jobban fog ilyen helyeken figyelni, ami által egy következő véletlenül adódó alkalommal az elkövetkező évek során könnyen lehet, hogy el fog tudni kerülni egy olyan, súlyosabb balesetet, amit a mostani, keserű tapasztalata nélkül esetleg nem tudott volna.

ObudaFan # 2012.01.04. 06:50

A közvetítői eljárás azt jelenti, hogy a nyomozati szakban tett beismerő vallomás esetén az ügyészség, vagy később a bíróság engedélyezheti, hogy megpróbálj megegyezni a sértettel a kártalanításban, és ha ez sikerül, akkor a büntetőeljárás megszűnik. Ami a dilemmát okozza a leírtakon túl, az az, hogy az ügyészségnek, bíróságnak széles mérlegelési lehetősége van abban, hogy engedi-e a közvetítői eljárást. És hát egy zebrán gázolás esetén gondolhatja azt a hatóság, hogy olyan alapvető KRESZ szabályt sértettél, ami miatt nem indokolt, hogy engedélyezzék. Mire ezt megtudod, addigra viszont már meg kellett tenned a beismerő vallomást, hogy egyáltalán eljuss odáig, hogy megtudd. A beismerő vallomás után meg már nagyon nehéz felmentést elérni. Úgyhogy ebben az esetben szerintem érdemesebb lenne felkeresned egy ügyvédet, részletesen megbeszélni a baleset összes apró részletét, és utána dönteni.

Hankacs # 2012.01.03. 22:48

Kedves Ódudafan,
Köszönöm a gyors választ,szerencsére nem okoztam még balesetet a 26 év alatt,így talán kevéssel megúszom.
Igazából az szomorít el, hogy semmit nem tudtam tenni és tényleg nem érzem magam vétkesnek.És tényleg vannak kiv

Hankacs # 2012.01.03. 22:43

Kedves Ódudafan,
Köszönöm a gyors választ,szerencsére nem okoztam még balesetet a 26 év alatt,így talán kevéssel megúszom.
Igazából az szomorít el, hogy semmit nem tudtam tenni és tényleg nem érzem magam vétkesnek.És tényleg vannak kivételek mert nem mindíg a sofőr a hibás,mert a gyaloosnak is körültekintőn kellene mennie még h a zebrán is megy át.Na mindegy mostmár.
Estleg még abban segítenél, hogy mit jelent a közvetítői eljárás?
Szép estét,

ObudaFan # 2012.01.03. 22:06

Fizet a biztosítód, neked a bonus-malus mellett leginkább egy esetleges pénzbüntetés - bűnügyi költség - járművezetéstől eltiltás lehet a kellemetlen. De ha még nem volt közlekedési előéleted, akkor jó eséllyel engedik a közvetítői eljárást, ha a sértett is belemegy, és akkor a büntetőeljárást és ezt mind meg lehet úszni (kivéve persze a bonus-malust.) Ehhez viszont beismerő vallomást kell először tenni, így nem árt először átgondolni a dolgot. Gyalogos átkelőn történt baleset ritkán nem az autós felelőssége, de bármi lehet, eléd is rohanhatott este a sötét ruhában.

Hankacs # 2012.01.03. 21:56

Szép estét mindenkinek,
Segítéget szeretnék kérni.Két napja este sajnálatos módon elütöttem egy fiatal lányt a zebrán.Olyan hirtelen került elém, hogy nem is értettem hogy történt.Este volt, balról jött fekete ruhában volt és csak 2 nagy sietős lépés láttam amikor lefékeztem, de sajnos hiába mentem kb 40-el a rossz út miatt és mert a 6éves lányomat éppen a fogászati ügyeletről hoztam,a lány éppen takarasban volt az autó bal oldali (szélvédő melletti "oszlopától")mert csak így lehetett, hogy nem láttam.Az autó a zebra közepén állt meg, így sajnos ráesett a motorháztetőre és a 3 táskából az egyik betörte a szélvédőt.Szegénykém még ő kért tőlem elnézést.Rögtön mentőt hívtam de amikor azok kijöttek nem kért segítséget tőlük, azt mondta jól van,azután a rendőrök is megérkeztek de mivel nem történt sérülés a lány megnyugtatott mindenkit, hogy semmi baj nincs.Elkértem a telszámát és odaadtam neki az enyémet, felajánlva hogy az eltört szemüvegét ha megcsináltatja kifizetem.Két nap múlva hívott hogy másnap be kellett menni a kórházba mert mint kiderült elrepedt a lábfejében egy csont és a kezén is eltört egy csont valahol.Mondta, hogy Ő nem szeretne feljelentést tenni, de a kórháznak hivatalból meg kell tenni-e.Milyen büntetés várató? Elkerülhető-e ha Ő eltekint a feljelentéstől és én kifizetek neki mindent még a munkából való kiesést is.Nem keresek sokat de valahogy megoldanám,ha ez megoldás lehetne.Ha mégis eljárás indul fizet-e neki az én felelősségbiztosításom?Ha láttam volna Őt nem történik ez mert mindíg mindenkinek megállok a zebránál,de egyszerűen nem láttam,Várom a válaszotokat, mert már napok óta nem tudok aludni.Sohasem voltam ilyen helyzetben,: (((
Előre is köszönöm,

baross # 2011.12.27. 12:53

Sziasztok Fórumozók
A segítségeteket kérem! 2 hónapja volt egy balesetem:
Lakott területen 2x2 sávos úton a belső sávban haladtam
kb. 45km/h sebességgel,a gyalogátkelőnél nem láttam senkit.Sávot akartam váltani,és belenéztem a visszapillantó és az oldalsó tükörbe,mire visszanéztem már csak a puffanást hallottam és azt láttam hogy valami repül.El ütöttem egy idős Nénit,aki 2ó múlva meghalt.A féknyomom kb.2m volt.Ha valaki tudja hogyan lehet ezzel együtt élni,hogyan lehet feldolgozni,úgy hogy ne menjek tönkre teljesen az kérem irja meg.

balesetijogasz # 2011.12.19. 17:50

A baleseti bejelentőt kell leadni a saját kötelező biztosítódhoz, és a másik két kocsi kárát ők rendezik. A saját gépjárműkárodat csak Casco-ra tudod érvényesíteni, ha volt ilyen. Ha nincs, akkor a roncsot nem fogja senki sem szemlézni, mert te viseled a saját károdat, így azt csinálsz vele, amit akarsz.

Gabicsek # 2011.12.18. 18:52

Ahogy guba írta, a biztosítónak kell helytállni a károkozásban. Per esetén is a biztosítót kell perbe fogni pont emiatt.

escargot # 2011.12.18. 17:43

Természetesen nem ittam, rendőrség még az irataimat sem kérte el, hiába nyújtogattam, azt nem nézték meg, hogy érvényes-e a jogsim, vagy van-e egyáltalán - nagyjából az útviszonyoknak megfelelően vezettem, de ugye helyszínelés sem volt - csak elvesztettem a kocsi felett az uralmat és a szembejövő sávban lezúztam 2 autót.
8 éve vezetek rendszeresen és még egy koccanásom sem volt, nem tudom hogy mennek ezek a karambol ügyintézések, és nem akarok meglepetéseket.

guba # 2011.12.18. 16:32

Tehát akkor csak ijesztgetett az autómentős?

Én ezt nem mondtam, mivel nem ismerem a tényállást részleteiben. Vannak olyan esetek, amikor a biztosító követelhet a károkozótól, pl. ha ittas volt, és még néhány más esetben. Ezért kérdeztem, hogy milyen alapon gondolod, hogy követelne, mivel a kötelező biztosításnak éppen az a lényege, hogy a biztosító fizesse meg azt a kárt, amit a kocsival okoztak.

escargot # 2011.12.18. 14:42

Tehát akkor csak ijesztgetett az autómentős? Simán fizet a biztosító a károsultaknak és megemelik anyám biztosítási díját (már persze, ha megvesszük neki az új kocsit valamiből)?

guba # 2011.12.18. 13:43

Annyiban a te biztosítód, hogy a te általad okozott kárt fogja megtéríteni. De a kérdésednek ez a része nem lényeges, mert a biztosítást nem a vezetőnek, hanem az üzembentartónak kell emkötnie, tehát ilyen alapon nem fog tőled semmit követeni a biztosító.

escargot # 2011.12.18. 11:54

Nem az én biztosítóm, nem az én nevemen van a biztosítás. Autómentős említette, hogy ilyenkor perel a biztosító.

guba # 2011.12.18. 11:20

Milyen alapon gondolod, hogy téged a biztosítód perelne? Azért vagy biztosítva, hogy most helytálljanak helyetted.

escargot # 2011.12.18. 10:34

Sziasztok!

Péntek reggel megcsúsztam a kocsival vagy mi a fene, mert még mindig nem tudok rájönni, hogy a fenébe vesztettem el az uralmat a kocsi felett...2 autóban okoztam kárt, úgy néz ki,mindkettő javítható. Amiben ültem, az is gazdasági totálkár lett. Én 50-60 körül mentem, a másik 2 kocsi lassabban, úgyhogy hála a jó Istennek senkinek a haja szála sem görbült meg. Amit vezettem kocsi a szüleimé volt, nem saját, tehát a biztosítás sem az én nevemen volt. Helyszínelők lebeszéltek minket a helyszínelésről (hogy ne kelljen feljelentést tenni ellenem ill. állítólag így a károsultak is hamarabb jutnak a kocsijukhoz javítva), úgyhogy csak a 2 betétlapot töltöttük ki és elismertem a teljes felelősséget. A két másik sofőr nagyon normális volt, nagyon sajnálom őket.

Az autómentős viszont említette, hogy a biztosító tuti kezdeményezni fog ellenem pert. Bevallom őszintén, nem is nagyon figyeltem rá, mert olyan rohadt ideges voltam, hogy nem nagyon emlékszem a tanácsaira ill. hogy mit mondott, mi van egy ilyen perben. Mi szokott ilyenkor történni? Mi a teendőm? Illetve a totálkáros kocsit meddig kell tartogatni a biztosítónak, ha kell egyáltalán? Mit kell csináljak a betétlap másolatokkal, be kell küldenem a biztosítónak? Soha nem volt még egy koccanásom sem, nem intéztem ilyen ügyet és nem akarok még nagyobb szarba kerülni pénzügyileg (hisz nyilván a szüleimnek is kell egy új autót vennem). Mit tanácsoltok, hogyan tudnám a helyzetet a legjobban kezelni?

Köszönöm a segítséget :)

guba # 2011.12.12. 14:56

Addig ne fizess, amíg nem jártál utána

A kárt a kötelezőjére rendezték. Nem kötelessége, hanem felajánlotta neki a biztosító, hogy fizessen, ha akar. Sok értelme szerintem nincsen bárminek utánajárni, mert elég jól le lehet az papírozva.

balesetijogasz # 2011.12.12. 13:17

Ervi!

Biztosítótól függ, hogy mennyi idő alatt készül el a szakvélemény, de 1 hónap minimum. A biztosító nem is fogja megküldeni neked a teljes szakvéleményt, csak ha külön kéred.

Az egészségkárosodás mértéke orvosszakértői kérdés, erre jogászi oldalakon ne is keress választ. Egyébként is mindenki máshogy gyógyul, egyedi esetek vannak, melyet pár sorból még megközelítőleg sem lehet megítélni. A járadéknál ugyanez a helyzet, az összes körülményt mérlegelve lehet ebben tanácsot adni. Ismerni kellene a te helyzetedet.

balesetijogasz # 2011.12.12. 13:13

A biztosítónál bent van a kárfelvételi jegyzőkönyv, a javítási számla, fényképek. Menj be nézd át az anyagot, hogy az általad okozott sérülést javították ki vagy esetleg mást is hozzácsaptak.

Ha valamivel nem értesz egyet írásban reklamálj a biztosítónál, ők kötelesek ezt kivizsgálni. Addig ne fizess, amíg nem jártál utána.

Véleményem # 2011.12.11. 17:26

kérdezd meg a biztosítót, meg járj utána mindennek.
Ha mondjuk egy 10 milliós autóba mentél bele és rendes szakszervizben csinálták a javítást, eredeti elemre cserélték ki a lökhárítót vagy esetleg egyéb sérülés is volt, akkor lehet ennyi a végösszeg.

guba # 2011.12.11. 16:06

Ne fizesd be, akkor!

magna # 2011.12.11. 11:48

Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék segítséget kérni,még a nyáron piros lámpánál állva fékről le véve a lábamat belekoccantam az előttem álló autóba, a lökhárítóján egy 15 cm sérülés keletkezett. A helyszínen baleseti bejelentőt állítottunk ki,és kértem,hogy értesítsen a kárfelvételről mert oly kicsi a sérülés hogy esetleg el intézhetjük a biztosító kihagyásával!Ezek után nem jelentkezett az úr én pedig gerinc problémával küzdve műtétre kerültem. Legnagyobb megdöbbenésemre most decemberben kaptam egy értesítőt a biztosítómtól,hogy fizessek meg 278370 Ft-ot saját el határozásomból a biztosítónak.Nem vagyok tisztába vele,hogy egy 15 cm sérülésből,hogy keletkezik majd egy 300000.-ft számla??miért nem értesített a biztosító akkor amikor a számlát beadták hozzá illetve,hogy melyik szervizben végezték el a javítást! Mit tehetek hova forduljak számomra az egyértelmű félre vezetés miatt.
Köszönöm előre is a segítő válaszokat.

Ervi # 2011.10.17. 13:52

Jó napot mindenkinek!

Érdeklődni szeretnék,hogy mennyit kell várni nagyjából,hogy a biztosító megküldje a vizsgálat eredményét?Két hete voltam orvosi vizsgálaton.(elütöttek.kulcscsonttörés lett belőle.1-1,5cm-rel lett rövidebb a vállam)
Azt is szeretném megkérdezni,hogy ez hány százalékos csökkenés lehet?Jár-e járadék és,ha igen mennyi?
Előre is köszönöm a választ!

Tisztelettel:Ervi

NDRS # 2011.10.12. 11:51

Köszönöm a hozzászólásokat!

Még arra lennék kíváncsi hogy a 8 napon belül gyógyuló sérüléssel járó baleset okozása esetén, mekkora pénzbüntetésre, illetve mennyi idő jogosítvány eltiltására lehet számítani.

Igazándiból nem is a jogszabályok mintsem a jogi gyakorlat érdekelne.

A válaszokat előre is köszönöm.