Közúti baleset okozása


escargot # 2011.12.18. 17:43

Természetesen nem ittam, rendőrség még az irataimat sem kérte el, hiába nyújtogattam, azt nem nézték meg, hogy érvényes-e a jogsim, vagy van-e egyáltalán - nagyjából az útviszonyoknak megfelelően vezettem, de ugye helyszínelés sem volt - csak elvesztettem a kocsi felett az uralmat és a szembejövő sávban lezúztam 2 autót.
8 éve vezetek rendszeresen és még egy koccanásom sem volt, nem tudom hogy mennek ezek a karambol ügyintézések, és nem akarok meglepetéseket.

guba # 2011.12.18. 16:32

Tehát akkor csak ijesztgetett az autómentős?

Én ezt nem mondtam, mivel nem ismerem a tényállást részleteiben. Vannak olyan esetek, amikor a biztosító követelhet a károkozótól, pl. ha ittas volt, és még néhány más esetben. Ezért kérdeztem, hogy milyen alapon gondolod, hogy követelne, mivel a kötelező biztosításnak éppen az a lényege, hogy a biztosító fizesse meg azt a kárt, amit a kocsival okoztak.

escargot # 2011.12.18. 14:42

Tehát akkor csak ijesztgetett az autómentős? Simán fizet a biztosító a károsultaknak és megemelik anyám biztosítási díját (már persze, ha megvesszük neki az új kocsit valamiből)?

guba # 2011.12.18. 13:43

Annyiban a te biztosítód, hogy a te általad okozott kárt fogja megtéríteni. De a kérdésednek ez a része nem lényeges, mert a biztosítást nem a vezetőnek, hanem az üzembentartónak kell emkötnie, tehát ilyen alapon nem fog tőled semmit követeni a biztosító.

escargot # 2011.12.18. 11:54

Nem az én biztosítóm, nem az én nevemen van a biztosítás. Autómentős említette, hogy ilyenkor perel a biztosító.

guba # 2011.12.18. 11:20

Milyen alapon gondolod, hogy téged a biztosítód perelne? Azért vagy biztosítva, hogy most helytálljanak helyetted.

escargot # 2011.12.18. 10:34

Sziasztok!

Péntek reggel megcsúsztam a kocsival vagy mi a fene, mert még mindig nem tudok rájönni, hogy a fenébe vesztettem el az uralmat a kocsi felett...2 autóban okoztam kárt, úgy néz ki,mindkettő javítható. Amiben ültem, az is gazdasági totálkár lett. Én 50-60 körül mentem, a másik 2 kocsi lassabban, úgyhogy hála a jó Istennek senkinek a haja szála sem görbült meg. Amit vezettem kocsi a szüleimé volt, nem saját, tehát a biztosítás sem az én nevemen volt. Helyszínelők lebeszéltek minket a helyszínelésről (hogy ne kelljen feljelentést tenni ellenem ill. állítólag így a károsultak is hamarabb jutnak a kocsijukhoz javítva), úgyhogy csak a 2 betétlapot töltöttük ki és elismertem a teljes felelősséget. A két másik sofőr nagyon normális volt, nagyon sajnálom őket.

Az autómentős viszont említette, hogy a biztosító tuti kezdeményezni fog ellenem pert. Bevallom őszintén, nem is nagyon figyeltem rá, mert olyan rohadt ideges voltam, hogy nem nagyon emlékszem a tanácsaira ill. hogy mit mondott, mi van egy ilyen perben. Mi szokott ilyenkor történni? Mi a teendőm? Illetve a totálkáros kocsit meddig kell tartogatni a biztosítónak, ha kell egyáltalán? Mit kell csináljak a betétlap másolatokkal, be kell küldenem a biztosítónak? Soha nem volt még egy koccanásom sem, nem intéztem ilyen ügyet és nem akarok még nagyobb szarba kerülni pénzügyileg (hisz nyilván a szüleimnek is kell egy új autót vennem). Mit tanácsoltok, hogyan tudnám a helyzetet a legjobban kezelni?

Köszönöm a segítséget :)

guba # 2011.12.12. 14:56

Addig ne fizess, amíg nem jártál utána

A kárt a kötelezőjére rendezték. Nem kötelessége, hanem felajánlotta neki a biztosító, hogy fizessen, ha akar. Sok értelme szerintem nincsen bárminek utánajárni, mert elég jól le lehet az papírozva.

balesetijogasz # 2011.12.12. 13:17

Ervi!

Biztosítótól függ, hogy mennyi idő alatt készül el a szakvélemény, de 1 hónap minimum. A biztosító nem is fogja megküldeni neked a teljes szakvéleményt, csak ha külön kéred.

Az egészségkárosodás mértéke orvosszakértői kérdés, erre jogászi oldalakon ne is keress választ. Egyébként is mindenki máshogy gyógyul, egyedi esetek vannak, melyet pár sorból még megközelítőleg sem lehet megítélni. A járadéknál ugyanez a helyzet, az összes körülményt mérlegelve lehet ebben tanácsot adni. Ismerni kellene a te helyzetedet.

balesetijogasz # 2011.12.12. 13:13

A biztosítónál bent van a kárfelvételi jegyzőkönyv, a javítási számla, fényképek. Menj be nézd át az anyagot, hogy az általad okozott sérülést javították ki vagy esetleg mást is hozzácsaptak.

Ha valamivel nem értesz egyet írásban reklamálj a biztosítónál, ők kötelesek ezt kivizsgálni. Addig ne fizess, amíg nem jártál utána.

Véleményem # 2011.12.11. 17:26

kérdezd meg a biztosítót, meg járj utána mindennek.
Ha mondjuk egy 10 milliós autóba mentél bele és rendes szakszervizben csinálták a javítást, eredeti elemre cserélték ki a lökhárítót vagy esetleg egyéb sérülés is volt, akkor lehet ennyi a végösszeg.

guba # 2011.12.11. 16:06

Ne fizesd be, akkor!

magna # 2011.12.11. 11:48

Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék segítséget kérni,még a nyáron piros lámpánál állva fékről le véve a lábamat belekoccantam az előttem álló autóba, a lökhárítóján egy 15 cm sérülés keletkezett. A helyszínen baleseti bejelentőt állítottunk ki,és kértem,hogy értesítsen a kárfelvételről mert oly kicsi a sérülés hogy esetleg el intézhetjük a biztosító kihagyásával!Ezek után nem jelentkezett az úr én pedig gerinc problémával küzdve műtétre kerültem. Legnagyobb megdöbbenésemre most decemberben kaptam egy értesítőt a biztosítómtól,hogy fizessek meg 278370 Ft-ot saját el határozásomból a biztosítónak.Nem vagyok tisztába vele,hogy egy 15 cm sérülésből,hogy keletkezik majd egy 300000.-ft számla??miért nem értesített a biztosító akkor amikor a számlát beadták hozzá illetve,hogy melyik szervizben végezték el a javítást! Mit tehetek hova forduljak számomra az egyértelmű félre vezetés miatt.
Köszönöm előre is a segítő válaszokat.

Ervi # 2011.10.17. 13:52

Jó napot mindenkinek!

Érdeklődni szeretnék,hogy mennyit kell várni nagyjából,hogy a biztosító megküldje a vizsgálat eredményét?Két hete voltam orvosi vizsgálaton.(elütöttek.kulcscsonttörés lett belőle.1-1,5cm-rel lett rövidebb a vállam)
Azt is szeretném megkérdezni,hogy ez hány százalékos csökkenés lehet?Jár-e járadék és,ha igen mennyi?
Előre is köszönöm a választ!

Tisztelettel:Ervi

NDRS # 2011.10.12. 11:51

Köszönöm a hozzászólásokat!

Még arra lennék kíváncsi hogy a 8 napon belül gyógyuló sérüléssel járó baleset okozása esetén, mekkora pénzbüntetésre, illetve mennyi idő jogosítvány eltiltására lehet számítani.

Igazándiból nem is a jogszabályok mintsem a jogi gyakorlat érdekelne.

A válaszokat előre is köszönöm.

tosa # 2011.10.09. 10:45

Ha jól számolok akkor pénzbüntetés 75e-től 108millió-ig terjed.De mégis mi alapján állapítják meg a napok számát,a napi összeget?Tudom,hogy minden ügynél más és más lehet ,de mégis kb. mire számíthatok?

ObudaFan # 2011.10.09. 08:54

Utólag nem. Legfeljebb a köztársasági elnök kegyelemből, de arra az esély minimális.

bicike33 # 2011.10.08. 18:23

hunfrakk!

A tényleges ítélet az 3 év, amiből 2-t kell letölteni. És a 2 évből már eltelt 9 hónap. Tehát, ha jól értelmezem, - mivel- az ítéletben nincs benne az, hogy fele idő letelte után szabadlábra bocsájtható, akkor nem is kérhetem a méltányossági kérelmet, hogy a fele idő után szabadlábra helyezzenek?
Utólagosan nem engedélyezheti a bíró?

Vagy bv. bíró esetleg nem engedélyezhet valamit, az EVSZ-en kívül?

Az EVSZ-el tisztában vagyok, januártól jogosult vagyok rá.

Köszönöm válaszát!

hunfrakk # 2011.10.08. 16:43

bicike:

meg kell nézni jogerős ítéletet,
engedi-e,
hogy büntetés felének letöltése után feltételesen
szabadságra bocsássanak-e,
ha nem ír ilyet,
akkor 2/3-ot kell kitölteni

(24 hónap esetében ez 16 hónap)

mert:

47. § (1) A bíróság a határozott ideig tartó szabadságvesztésre ítéltet feltételes szabadságra bocsátja, ha - különösen a büntetés végrehajtása alatt tanúsított kifogástalan magatartására és arra a készségére tekintettel, hogy törvénytisztelő életmódot fog folytatni - alaposan feltehető, hogy a büntetés célja további szabadságelvonás nélkül is elérhető.

(2) Feltételes szabadságra bocsátásnak csak akkor van helye, ha az elítélt

  • fogházban végrehajtandó büntetésének legalább kétharmad részét kitöltötte.

(3) Három évet meg nem haladó szabadságvesztés kiszabása esetén - különös méltánylást érdemlő esetben - a bíróság ítéletében akként rendelkezhet, hogy az elítélt a büntetése fele részének letöltése után feltételes szabadságra bocsátható. Ez a rendelkezés nem alkalmazható, ha az elítélt többszörös visszaeső.

(4) Nem bocsátható feltételes szabadságra

  1. akit olyan szándékos bűncselekmény miatt ítéltek szabadságvesztésre, amelyet korábbi végrehajtandó szabadságvesztésre ítélése után, a végrehajtás befejezése előtt követett el,
  2. aki a szabadságvesztésből legalább két hónapot nem töltött ki,
  3. az erőszakos többszörös visszaeső,
  4. aki a bűncselekményt bűnszervezetben követte el,
  5. aki a szabadságvesztés letöltését önhibájából nem kezdte meg.

*

tehát nem lehet előbb elhagyni a fogházat

VISZONT

lehet kérni az "enyhébb végrehajtási szabályokat"

7/A. § (1) A fogház végrehajtásának általános szabályainál enyhébb szabályok alkalmazása, illetőleg alkalmazásuk megszüntetése iránt a büntetés-végrehajtási intézet tesz előterjesztést a büntetés-végrehajtási bírónak.
(2) Az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazását az elítélt vagy védője is kezdeményezheti. A kérelmet a büntetés-végrehajtási intézet - értékelő véleményével és javaslatával - tizenöt napon belül továbbítja a büntetés-végrehajtási bíróhoz.

*

28/A. § (2) Az enyhébb végrehajtási szabályok nem alkalmazhatók, ha

  1. az elítélt a szabadságvesztésből - az előzetes fogvatartásban a szabadságvesztés foganatbavételét közvetlenül megelőzően folyamatosan töltött időt is beszámítva - a feltételes szabadságra bocsátásig esedékes időtartam felét nem töltötte le;
  2. az elítélt a szabadságvesztésből fogház fokozatban legalább 3 hónapot, börtön fokozatban legalább 6 hónapot nem töltött le;
  3. az elítélt a törvény értelmében [Btk. 47. § (4) bekezdés], vagy a bíróság határozata folytán nem bocsátható feltételes szabadságra;
  4. az elítélt ellen újabb büntetőeljárás van folyamatban;
  5. az elítélttel szemben újabb szabadságvesztés végrehajtására érkezik értesítés, és a büntetések nincsenek összbüntetésbe foglalva;
  6. a bíróság jogerős ítéletében fegyházbüntetésre elítélt a szabadságvesztés fokozatának enyhítésével (Btk. 46. §) tölti börtönbüntetését.

(3) Az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazása esetén az elítélt

  1. huszonnégy órát, kivételesen negyvennyolc órát meg nem haladó időre havonta legfeljebb négy alkalommal eltávozhat a büntetés-végrehajtási intézetből azokon a napokon, amelyeken nem végez munkát;
  2. a személyes szükségletére fordítható pénzt készpénzben is megkaphatja, és azt a büntetés-végrehajtási intézeten kívül költheti el;
  3. a látogatóját a büntetés-végrehajtási intézeten kívül is fogadhatja;
  4. felügyelete mellőzhető, amikor a büntetés-végrehajtási intézeten kívül dolgozik.
hunfrakk # 2011.10.08. 16:28

51. § (1) A pénzbüntetést úgy kell kiszabni, hogy - figyelemmel a cselekménnyel elért vagy elérni kívánt anyagi előnyre is - meg kell állapítani a pénzbüntetés napi tételeinek számát és - az elkövető vagyoni, jövedelmi, személyi viszonyaihoz és életviteléhez mérten - az egynapi tételnek megfelelő összeget.

(3) A pénzbüntetés legkisebb mértéke harminc, legnagyobb mértéke ötszáznegyven napi tétel. Egy napi tétel összegét legalább kettőezer-ötszáz és legfeljebb kettőszázezer forintban kell meghatározni.

(4) A bíróság az ügydöntő határozatában - az elkövető vagyoni, jövedelmi viszonyaira tekintettel - rendelkezhet úgy, hogy az elkövető a pénzbüntetést legfeljebb két éven belül havi részletekben fizetheti meg.

hunfrakk # 2011.10.08. 16:27

ha vádiratban nincs
akkor nem

tosa # 2011.10.08. 16:04

Köszönöm a választ.Nem voltam ittas.A vádiratban nem szerepel a szabadságvesztés,ettől függetlenül azt is kaphatok?És mennyi lehet a pénzbüntetés?

bicike33 # 2011.10.08. 15:55

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem a következő lenne:

2010- ben jogerőre emelkedett ügyemben, 2 év letöltendő fogház büntetést kaptam, közlekedési baleset miatt.

Ebből letelt 9 hónap.

Méltányossági kérelmet adhatok be, azzal, hogy a büntetés fele után, próbaidőre bocsássanak?

Előre is köszönöm válaszukat!

hunfrakk # 2011.10.08. 15:53

ezt mondja a büntető törvénykönyv:

187. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés

  1. három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget,

okoz.

*

járművezetésről eltiltás büntetés:

59. § (1) A járművezetéstől eltiltás végleges hatályú vagy határozott ideig tart. Végleges hatállyal az tiltható el, aki a járművezetésre alkalmatlan. A határozott ideig tartó eltiltás legrövidebb tartama egy év, leghosszabb tartama tíz év.

*

ittas / bódult nem voltál ugye?
az súlyosító körülmény lenne

*

tosa # 2011.10.08. 15:36

Tisztelt fórumozók! Arra lennék kíváncsi,hogy milyen büntetésre számíthatok.Közlekedési balesetet okoztam.Frontálisan ütköztem egy busszal.A rendőrségi jegyzőkönyv szerint elaludtam vezetés közben.Én nem emlékszem semmire.A buszon egy nyolc napon túli sérült volt.Az utasom súlyosan megsérült,talán maradandóan(nem fog hajlani a térde rendesen).Én is életveszélyesen megsérültem.A rendőrség peren kívüli megegyezést javasolt mivel senki nem tett feljelentést.A jogosítványomat sem vették el.Az ügyész nem engedte a peren kívüli megegyezést.Indítványozta a bíróságon a jogsim elvételét,és emelt napidíjas pénzbüntetést.Meddig veszik el a jogsit?Mennyi büntetésre számíthatok kb.1,2,3...millió FT?15 éve van jogosítványom,eddig még semmilyen büntetésem nem volt.Előre is köszönöm az információt.