Tisztelt Tagok!
Segítségeteket szeretném kérni. Nem rég autóbalesetet szenvedtem. Főútvonalon haladva nem kaptam meg az elsőbbséget, 70-es tempóval az elsőbbségadás táblát figyelmen kívül hagyó vétkes sofőr belém jött. Az autóm totálkár, 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedtem.
Szeretném bíróságra vinni az ügyet. Mi a teendőm? Valakinek volt már hasonló helyzete? Esetleg igazságügyi kárszakértői díjról nem tudtok valamit?
Közúti baleset okozása
Ha a baleseti jegyzőkönyv szerint ő okozta a balesetet, akkor elsősorban a vétkes sofőr biztosítójával szemben kell kárigényt bejelenteni, és ehhez lenne ajánlott jogi segítséget keresni.
A rendőrségen voltam, jegyzőkönyvért jövő héten megyek be.Biztosító felé nekem mi a teendőm.?
Az okozott kár megtérítését kell követelni, ami egyébként nem maga a totálkáros autó, hanem az összes balesettel kapcsolatos sérelmi tétel is. Ezért ajánlott az erre specializált jogi képviselet.
Omalbi
Izomagyú M.Richárd esetéből kiindulva majd még te leszel a hibás. Mert nekünk kanyarodáskor még arra is számítani kell, hogy valaki, egyenesen haladó, fénysebességgel közeledik...
Kedves Fórumozók!
Röviden a balesetről:
Édesapám szabályosan menet irány szerinti jobb oldalon közlekedett lakott területen kívül, szemből a záróvonalat átlépve egy autó nekiment, de nem frontálisan, hanem oldalt érintette az autóját. Ezáltal édesapám autója átsodródott a szembejövő sávba, ahol keresztbe megállt. Az autóból kiszállva egy másik autó elsodorta édesapám autóját és édesapámat is, aki ez miatt súlyos sérüléseket szenvedett, többek között elvesztette bal lábát térd alatt.
A balesetet okozó autó vezetője elfutott, azóta sem találja a rendőrség az autó egy cég nevére van írva, tulajdonosát nem lehet tudni, édesapám személyi sérüléseit okozó sofőr nem tudott elmenni, hiszen ő is megsérült az ütközésben.
Ennyit a baleset körülményeiről, ez történt 1 éve.
Kérdéseim:
- Normális ez, hogy 1 év után még mindig nincs lezárt rendőrségi jegyzőkönyv?
2)Mindkettő biztosítónál jelentettük az esetet, de mindegyik a lezárt jegyzőkönyvre vár, addig nem fizetnek semmiért (sem tárgyi, sem személyi sérülésért)
3)Ügyvédünk nem mondott sokat, csak hogy várjunk, de mégis meddig várjunk? Hogyan lehet ez siettetni? Tényleg 1 év után nem lehet lezárni egy jegyzőkönyvet?
4)Bármi hasznos tanácsot várok, aki hasonló több résztvevős balesetben résztvevő volt !
Nagyon köszönöm
Tisztelt Agrav21,
Milyen jegyzőkönyvre gondol, nekem nem világos?
Az természetesen normális, hogy egy büntetőeljárás legalább egy éve folyamatban van, főként, hogyha jól értettem jelenleg még a nyomozó hatóság senkit sem hallgatott ki gyanúsítottként.
A baleset felelősének megállapítása szakkérdés, erre vonatkozóan gondolom szakértőt rendelt ki a nyomozó hatóság. A szakvélemény elkészítésére a törvény megfelelő határidőt tűz, amely egy alkalommal meghosszabbítható. Alapvetően a szakvélemény elkészítésére 2 hónap áll a szakértő rendelkezésére, amely egy hónappal hosszabbítható meg.
Üdvözlöm!
Azzal a kérdessel fordulok a tisztelt szakértők felé,2019.08.11-én történt egy közúti közlekedés rendjének megzavarása határozatot kaptam 50ezer forint pénz bírságot kaptam és 6 büntető pontot. Röviden: Egy Kórház kijáratnaál történt szerencsétlen baleset. Én autóval akartam ki kanyarodni a fő útra, miközben jobb irányból a kocsim jobb első kerekénél lévő részbe csapódott a biciklis úr. Akkor megállapították, hogy 8 napon belüli sérülései vannak. Az ügyet lezárták. Viszont 3 napja a helyi rendőrségről telefonáltak, hogy gyanusítottként idézésre meg kell jelennem. Mivel később a bicklis úr orvosi papírral bizonyította, hogy mégis vannak a balesetből származó sérülései , problémái. Az lenne a kérdésem, hogy mire számíthatok ezzel az üggyel kapcsolatban? Válaszukat előre is köszönöm.
„ Viszont 3 napja a helyi rendőrségről telefonáltak, hogy gyanúsítottként idézésre meg kell jelennem.”
Hát jelenj meg és várd meg mivel gyanúsítanak. Ha a régi üggyel arról sem kell semmi mást mondanod amit akkor mondtál. Az az ügy lezárva ugyanazért még-egyszer büntetni nem lehet.
A többi orvosi kérdés nem büntetőjogi kategória.
Nagyon Szépen Köszönöm a segítséget!
Üdv! Hivatásos sofőrként dolgozom és egyedül ne élek 3 kiskorú gyermeket ez a munka tart el bennűnket ezt azért írom mert annyira elkeseredett és kilátástalannak érzem magam kérem ha olvassa valaki hozzáértő próbáljon valahogy segíteni. A történetem a következő: adott egy 2 szer 3 sávos út én balra akarok lefordul i keresztezvén a szén e érkezők útját megállok ahogy elővan írva szemből a középső sávból kB 180 m re jön egy autó balra irányjelzőzve s lassítva már már a szélső sáv vonalán felém jelezvén hogy lefordul mellettem nos nem így történt én úgy vél én hogy a szándékának eleget téve lefordul így enis manoverembe kezdtem és erre oldalból belemjott személyi sérülés nem történt bár a nagyobbik fiam mellettem ült és ő elmondása szerint mint 1 etlen tanú akit kisem hallgatták oszerinete is balra tartott lassítva az autó sott a fiam azt mesélte látta hogy a vezető nem az utat nézi nos sajnos apróbb dolgokban begyujtottem 11 pontot eddig és rettegek hogy el eszik a jogsim a megélhetésünk kérem segítsenek mert nem tudom hogyan bírkozzam meg ezzel én nem iszom a gyermekeinek élek tudom ha hibazom elismerés de ezen helyzetben lehet ugyan így tettem volna máskor
Köszönöm válaszát! Igazából látványosan lassított és egyfolytában járt az irányjelző a nagy fiam az egyetlen tanú mert senki és semmi nem látta az esetet sajnos a fiam elmondása alapján a személy aki vezette a gépjárművet nemis az utat nézte mielőtt belenkjott viszont nem hallgatták meg a fiam eddig mivel még a jegyzőkönyvet sem írtam alá mert ez 2 napja történt én mint mondtam álltam és az ő viselkedés váltotta ki nálam hogy kifordulok az útra nagyon aggódom mi tévő legyek.
Sajnos elgázoltam egy motorost. Jobbra, egy védett útra szerettem volna elkanyarodni. Elsőbbségadás kötelező tábla természetesen volt az én útszakaszomon. Elnéztem balra, ahonnan láttam egy közeledő járművet, de ő messze volt, úgy éreztem megkezdhetem a jobbra kanyarodást. A kanyarodás során azonban paff, elütöttem a sértettet. Megálltam, többen oda szaladtak a motoroshoz, majd kértem a járókelőket, hogy értesítsék a mentőket és a rendőrséget. Alkoholt sem én, sem a sértett nem fogyasztott. Biztosítása mindkettőnknek van. A sértett nagyon ellenkezett, mindenáron el akarta hagyni a helyszínt. Hárman próbáltuk marasztalni mire végre megérkezett a segítség. A kezét látták el (fertőtlenítették és bekötözték), illetve a mentősök el akarták szállítani röntgenre, amit ő megtagadott. A saját lábán hagyta el a helyszínt. Még aznap felkerestem az illetékes rendőr kapitányságot, hogy érdeklődjek a hogyléte felől. A kérésemre felhívták és annyit tudtam meg, hogy nagyon zaklatott - teljességgel érthető - és hogy a térdét fájlalja. Először úgy volt, hogy egy helyszíni csekket kapok, mivel nem ment el a mentősökkel. Aztán a helyszínen tartózkodó rendőrök azt javasolták, hogy mégis vegyünk fel jegyzőkönyvet, ami meg is történt. A felelősségemet természetesen elismertem. Kérdésem az lenne, hogy milyen eljárásra számíthatok és mi lehet az ügy legsúlyosabb kimenetele?
T. vétkes.sofőr!
Szabálysértési vagy büntetőeljárásra.
Szabálysértési (a közúti közlekedés rendjének megzavarása szabálysértés miatt), ha a sértett 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett.
Elmarasztalás esetén: legfeljebb 150000 forint pénzbírság, esetlegesen 1-12 hónap járművezetéstől eltiltás.
Büntetőeljárás indul (közúti baleset okozása vétség miatt), ha a sértett 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.
Elmarasztalás esetén: legfeljebb 1 évig terjedő szabadságvesztés, illetve 1 hónaptól 10 évig tartó járművezetéstől eltiltás.
Az eljárás során érdemes közvetítői eljárást kérni, melynek alapvető feltétele a beismerő vallomás. Szabálysértés esetén a szabálysértési hatóság, büntetőeljárásban pedig az ügyész dönt, hogy engedélyezi-e.
Ha igen, külön eljárásban (pártfogók előtt) megegyezik a sértettel jóvátétel módjáról, mértékéről és amennyiben teljesíti a megállapodásban foglaltakat, megszüntetik Ön ellen az eljárást.
A jóvátételi eljárás mellett mehet a biztosítója részéről a kártérítési eljárás is, a kettő nem függ egymástól.
Ha nem sikerül a megegyezés (jellemzően mohó sértett esetében), úgy az eljárást lefolytatják Ön ellen.
Kedves Traffic,
Köszönöm gyors válaszát!
Az érintett fél nem kívánt a mentősökkel menni a javasolt röntgen vizsgálatra, így egyelőre úgy tudom nem készült látlelet, tehát nem tudom milyen sérüléseket szenvedett. (A helyszínen csak a horzsolásait látták el, törés gyanúja tudtommal nem merült fel, a röntgen vizsgálatot csak a biztonság kedvéért javasolták. A sértett szó szerint a saját lábán távozott a helyszínről.) Amennyiben ez a vizsgálat a balesetet követően mégis megtörtént, úgy tudom azonnal értesítik az illetékes kapitányságot. Ebben az esetben várhatom, hogy engem is tájékoztatnak a változásokról? Illetve van arra vonatkozóan valamilyen szabály, hogy a sértett hány napon belül "pótolhatja" az elmaradt vizsgálatot?
A helyszínre érkező rendőrök azt mondták elképzelhető, hogy csak egy határozatot fogok kapni a büntetés mértékéről. Ha további meghallgatást kérek, úgy fogok kapni tájékoztatást pl. a közvetítői eljárásról vagy ezeknek nekem szükséges utánajárjak?
Végül pedig érdeklődnék, hogy az ügy lezárásáig vezethetek? Erre vonatkozóan nem kaptam tájékoztatást és a nagy ijedtségben én is elfelejtettem megkérdezni.
T. vétkes.sofőr!
Ha a rendőr "jegyzőkönyvet vett fel", úgy hivatalból indítanak eljárást a baleset ügyében. A sértettet ellátó egészségügyi intézménytől beszerzik a látleletet.
Javaslom, hogy írjon a baleset helye szerint illetékes rendőrkapitányságnak, hogy tájékoztassák, a (dátum) napon bekövetkezett baleset miatt melyik hatóságnál, milyen számon és milyen eljárás folyik. Írja le, hogy a balesetben Ön is érintett és adja meg a személyes adatait. Ha rendelkezik ügyfélkapuval, szerencsés elektronikus úton kérni a tájékoztatást. Gyors, ingyenes, környezetbarát. Én ehhez az epapir.gov.hu oldalt szoktam használni.
Ha megkapja a választ és szabálysértési eljárás folyik: írjon a szabálysértési hatóságnak, hogy kéri az ügyben a közvetítői eljárás lefolytatását. Írja bele az ügyszámot.
Ha büntetőeljárás van folyamatban: várjon addig, míg gyanúsítottként idézik és a kihallgatása során kérje jegyzőkönyvbe foglalni, hogy kéri a közvetítői eljárás lefolytatását.
Hogy a kérdésekre is válaszoljak.
„Ebben az esetben várhatom, hogy engem is tájékoztatnak a változásokról?”
Az eljárás megindításáról nem.
„Illetve van arra vonatkozóan valamilyen szabály, hogy a sértett hány napon belül "pótolhatja" az elmaradt vizsgálatot?”
Nincs, de csonttörés esetén a 10. nap után már nehezen bizonyítható, hogy mikor tört el a csont, mivel ilyenkor a csontosodás folyamata már megkezdődött.
„Ha további meghallgatást kérek, úgy fogok kapni tájékoztatást pl. a közvetítői eljárásról vagy ezeknek nekem szükséges utánajárjak?”
Erre leírtam a javaslatomat.
„Végül pedig érdeklődnék, hogy az ügy lezárásáig vezethetek?”
Természetesen.
Tisztelt Fórumozók!
19 éves fiamat 9 hónapja a zebrán gyalogosként elütötték. Az esetről térfigyelő kamera felvétel is készült. Súlyos válltörést szenvedett, protézis került beépítésre.
A rendőrségen a gázoló elismerte a felelősségét és kérte a közvetítői eljárást, amibe a fiam is beleegyezett. De ezt az ügyészség elutasította. Múlt héten volt az előkészítő tárgyalás, ahol a fiam (mivel nem volt kötelező) nem jelent meg.
Most viszont értesítették, hogy a bíróság tanúként beidézte a tárgyalásra. Miért lett sértettből tanú? Mire számíthat? Ez a megszokott eljárás ilyen esetben?
Valamint bemehetek-e vele a tárgyalásra (csak, mint "lelki támasz")? Mert eléggé felzaklatja még mindig ha a baleset szóba kerül.
Kriszangel
„Miért lett sértettből tanú? Mire számíthat?”
Bármilyen büntető eljárásnál is a feljelentőt „tanúként” hallgatják meg, nincs ebben semmi furcsa.
T. Kriszangel!
„Miért lett sértettből tanú? ”
Maradt sértetti pozícióban, de a kihallgatása tanúként történik. Tanú az, aki a történtekről tudomással bír, a sértett tehát a vallomását tanúként teszi meg.
„Mire számíthat? ”
Vallomást kell tennie, elmondani, ami történt, amire emlékszik. A feltett kérdésekre válaszolnia kell.
„Ez a megszokott eljárás ilyen esetben?”
Igen, így is történhetnek a dolgok a bírósági szakaszban.
„Valamint bemehetek-e vele a tárgyalásra (csak, mint "lelki támasz")? ”
Igen, amennyiben a tárgyalás nyilvános. Véleményem szerint jelen esetben az.
Tisztelt Fórumozók!
Egy közlekedési balesetben való érintettséggel kapcsolatban lenne kérdésem.
A párom tavaly novemberben volt szereplője egy közlekedési balesetnek (elektromos rollerrel közlekedett, egy idős portugál állampolgár háttal állt neki, kapucnit viselve nézte a kirakatot, majd hirtelen megfordult és megindult, így a párommal összeütköztek. A hölgyet a mentők elvitték, mivel nem kért rendőri intézkedést (a helyszínen a nyelvi akadályok ellenére elismerte hogy ő volt a hibás- erre van tanú), erre azonnal nem került sor. Órákkal később keresték meg a páromat a rendőrök, mivel a kórházban kiderült, hogy a hölgy válla eltört.
Azóta semmiféle megkeresést nem kapott a párom, a mai napon kapott egy idézést gyanúsítottként való meghallgatásra. A levélben semmiféle tájékoztatás nincs arról, hogy mivel/ milyen ügyben gyanúsítják (kizárásos alapon gondolja a fent említett incidenst), egyedül egy ügyiratszám szerepel a tárgyban, amiről semmit nem tudni.
Kérdésem lenne, hogy mire számíthat, illetve milyen kimenetelei lehetnek az ügynek?
Előre is köszönöm!
Bindi,
A kirakat nézett közvetlenül az úttestre, és azon állt a hölgy, vagy a párod közlekedett elektromos rollerel a járdán?
Drbjozsef,
Járdán történt az eset. Ha jól tudom a tavaly novemberi szabályoknak-pontosabban a szabályok hiányának megfelelően közlekedett a járdán a Lime-mal. Van/volt erről szabályozás? Az intézkedő rendőr akkor azt mokdta, úgy tudja gyalogosnak minősül a Lime is, így gyalogos ütközött gyalogossal. Az ütközés pillanatában egyébként a sofőr már nem volt a járművön, szinte állóra fékezte.
Hiába ismerte el a sértett a saját felelősségét, az semmis. A gyalogos a járdán nem köteles viszonylag gyorsan, de hangtalanul suhanó kvázi járművekre számítani, ellenben az ilyenekkel közlekedők kötelesek számítani arra, hogy a gyalogos hirtelen megáll vagy irányt vált, esetleg széles mozdulatot tesz.
T. bindi!
Gerberának igaza van.
Ezen felül a rolleres gyalogosnak minősül (a roller nem jármű, sem az elektromos, sem a robbanómotoros). Két gyalogos egymásnak ment, az egyik elesett és súlyos sérülései keletkeztek.
A rolleres részéről a gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés bűncselekményt látom megvalósulni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02