Közúti baleset okozása


Ztina # 2019.07.12. 19:28

Tisztelt Tagok!
Segítségeteket szeretném kérni. Nem rég autóbalesetet szenvedtem. Főútvonalon haladva nem kaptam meg az elsőbbséget, 70-es tempóval az elsőbbségadás táblát figyelmen kívül hagyó vétkes sofőr belém jött. Az autóm totálkár, 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedtem.
Szeretném bíróságra vinni az ügyet. Mi a teendőm? Valakinek volt már hasonló helyzete? Esetleg igazságügyi kárszakértői díjról nem tudtok valamit?

economist # 2019.07.12. 19:33

Ha a baleseti jegyzőkönyv szerint ő okozta a balesetet, akkor elsősorban a vétkes sofőr biztosítójával szemben kell kárigényt bejelenteni, és ehhez lenne ajánlott jogi segítséget keresni.

Ztina # 2019.07.12. 19:41

A rendőrségen voltam, jegyzőkönyvért jövő héten megyek be.Biztosító felé nekem mi a teendőm.?

economist # 2019.07.12. 19:46

Az okozott kár megtérítését kell követelni, ami egyébként nem maga a totálkáros autó, hanem az összes balesettel kapcsolatos sérelmi tétel is. Ezért ajánlott az erre specializált jogi képviselet.

efi99 # 2019.07.12. 20:42

Omalbi
Izomagyú M.Richárd esetéből kiindulva majd még te leszel a hibás. Mert nekünk kanyarodáskor még arra is számítani kell, hogy valaki, egyenesen haladó, fénysebességgel közeledik...

Agrav21 # 2020.01.17. 19:07

Kedves Fórumozók!

Röviden a balesetről:
Édesapám szabályosan menet irány szerinti jobb oldalon közlekedett lakott területen kívül, szemből a záróvonalat átlépve egy autó nekiment, de nem frontálisan, hanem oldalt érintette az autóját. Ezáltal édesapám autója átsodródott a szembejövő sávba, ahol keresztbe megállt. Az autóból kiszállva egy másik autó elsodorta édesapám autóját és édesapámat is, aki ez miatt súlyos sérüléseket szenvedett, többek között elvesztette bal lábát térd alatt.
A balesetet okozó autó vezetője elfutott, azóta sem találja a rendőrség az autó egy cég nevére van írva, tulajdonosát nem lehet tudni, édesapám személyi sérüléseit okozó sofőr nem tudott elmenni, hiszen ő is megsérült az ütközésben.

Ennyit a baleset körülményeiről, ez történt 1 éve.

Kérdéseim:

  1. Normális ez, hogy 1 év után még mindig nincs lezárt rendőrségi jegyzőkönyv?

2)Mindkettő biztosítónál jelentettük az esetet, de mindegyik a lezárt jegyzőkönyvre vár, addig nem fizetnek semmiért (sem tárgyi, sem személyi sérülésért)
3)Ügyvédünk nem mondott sokat, csak hogy várjunk, de mégis meddig várjunk? Hogyan lehet ez siettetni? Tényleg 1 év után nem lehet lezárni egy jegyzőkönyvet?
4)Bármi hasznos tanácsot várok, aki hasonló több résztvevős balesetben résztvevő volt !

Nagyon köszönöm

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2020.04.09. 10:20

Tisztelt Agrav21,

Milyen jegyzőkönyvre gondol, nekem nem világos?

Az természetesen normális, hogy egy büntetőeljárás legalább egy éve folyamatban van, főként, hogyha jól értettem jelenleg még a nyomozó hatóság senkit sem hallgatott ki gyanúsítottként.

A baleset felelősének megállapítása szakkérdés, erre vonatkozóan gondolom szakértőt rendelt ki a nyomozó hatóság. A szakvélemény elkészítésére a törvény megfelelő határidőt tűz, amely egy alkalommal meghosszabbítható. Alapvetően a szakvélemény elkészítésére 2 hónap áll a szakértő rendelkezésére, amely egy hónappal hosszabbítható meg.

https://lorik.hu/…set-okozasa/

Vasili # 2020.07.18. 14:52

Üdvözlöm!

Azzal a kérdessel fordulok a tisztelt szakértők felé,2019.08.11-én történt egy közúti közlekedés rendjének megzavarása határozatot kaptam 50ezer forint pénz bírságot kaptam és 6 büntető pontot. Röviden: Egy Kórház kijáratnaál történt szerencsétlen baleset. Én autóval akartam ki kanyarodni a fő útra, miközben jobb irányból a kocsim jobb első kerekénél lévő részbe csapódott a biciklis úr. Akkor megállapították, hogy 8 napon belüli sérülései vannak. Az ügyet lezárták. Viszont 3 napja a helyi rendőrségről telefonáltak, hogy gyanusítottként idézésre meg kell jelennem. Mivel később a bicklis úr orvosi papírral bizonyította, hogy mégis vannak a balesetből származó sérülései , problémái. Az lenne a kérdésem, hogy mire számíthatok ezzel az üggyel kapcsolatban? Válaszukat előre is köszönöm.

alfateam # 2020.07.18. 15:56

Viszont 3 napja a helyi rendőrségről telefonáltak, hogy gyanúsítottként idézésre meg kell jelennem.
Hát jelenj meg és várd meg mivel gyanúsítanak. Ha a régi üggyel arról sem kell semmi mást mondanod amit akkor mondtál. Az az ügy lezárva ugyanazért még-egyszer büntetni nem lehet.
A többi orvosi kérdés nem büntetőjogi kategória.

Vasili # 2020.07.18. 17:28

Nagyon Szépen Köszönöm a segítséget!

Usandor # 2020.09.02. 03:10

Üdv! Hivatásos sofőrként dolgozom és egyedül ne élek 3 kiskorú gyermeket ez a munka tart el bennűnket ezt azért írom mert annyira elkeseredett és kilátástalannak érzem magam kérem ha olvassa valaki hozzáértő próbáljon valahogy segíteni. A történetem a következő: adott egy 2 szer 3 sávos út én balra akarok lefordul i keresztezvén a szén e érkezők útját megállok ahogy elővan írva szemből a középső sávból kB 180 m re jön egy autó balra irányjelzőzve s lassítva már már a szélső sáv vonalán felém jelezvén hogy lefordul mellettem nos nem így történt én úgy vél én hogy a szándékának eleget téve lefordul így enis manoverembe kezdtem és erre oldalból belemjott személyi sérülés nem történt bár a nagyobbik fiam mellettem ült és ő elmondása szerint mint 1 etlen tanú akit kisem hallgatták oszerinete is balra tartott lassítva az autó sott a fiam azt mesélte látta hogy a vezető nem az utat nézi nos sajnos apróbb dolgokban begyujtottem 11 pontot eddig és rettegek hogy el eszik a jogsim a megélhetésünk kérem segítsenek mert nem tudom hogyan bírkozzam meg ezzel én nem iszom a gyermekeinek élek tudom ha hibazom elismerés de ezen helyzetben lehet ugyan így tettem volna máskor

Usandor # 2020.09.02. 14:12

Köszönöm válaszát! Igazából látványosan lassított és egyfolytában járt az irányjelző a nagy fiam az egyetlen tanú mert senki és semmi nem látta az esetet sajnos a fiam elmondása alapján a személy aki vezette a gépjárművet nemis az utat nézte mielőtt belenkjott viszont nem hallgatták meg a fiam eddig mivel még a jegyzőkönyvet sem írtam alá mert ez 2 napja történt én mint mondtam álltam és az ő viselkedés váltotta ki nálam hogy kifordulok az útra nagyon aggódom mi tévő legyek.

vétkes.sofőr # 2020.09.18. 14:09

Sajnos elgázoltam egy motorost. Jobbra, egy védett útra szerettem volna elkanyarodni. Elsőbbségadás kötelező tábla természetesen volt az én útszakaszomon. Elnéztem balra, ahonnan láttam egy közeledő járművet, de ő messze volt, úgy éreztem megkezdhetem a jobbra kanyarodást. A kanyarodás során azonban paff, elütöttem a sértettet. Megálltam, többen oda szaladtak a motoroshoz, majd kértem a járókelőket, hogy értesítsék a mentőket és a rendőrséget. Alkoholt sem én, sem a sértett nem fogyasztott. Biztosítása mindkettőnknek van. A sértett nagyon ellenkezett, mindenáron el akarta hagyni a helyszínt. Hárman próbáltuk marasztalni mire végre megérkezett a segítség. A kezét látták el (fertőtlenítették és bekötözték), illetve a mentősök el akarták szállítani röntgenre, amit ő megtagadott. A saját lábán hagyta el a helyszínt. Még aznap felkerestem az illetékes rendőr kapitányságot, hogy érdeklődjek a hogyléte felől. A kérésemre felhívták és annyit tudtam meg, hogy nagyon zaklatott - teljességgel érthető - és hogy a térdét fájlalja. Először úgy volt, hogy egy helyszíni csekket kapok, mivel nem ment el a mentősökkel. Aztán a helyszínen tartózkodó rendőrök azt javasolták, hogy mégis vegyünk fel jegyzőkönyvet, ami meg is történt. A felelősségemet természetesen elismertem. Kérdésem az lenne, hogy milyen eljárásra számíthatok és mi lehet az ügy legsúlyosabb kimenetele?

Traffic # 2020.09.19. 08:15

T. vétkes.sofőr!

Szabálysértési vagy büntetőeljárásra.

Szabálysértési (a közúti közlekedés rendjének megzavarása szabálysértés miatt), ha a sértett 8 napon belül gyógyuló könnyű sérüléseket szenvedett.
Elmarasztalás esetén: legfeljebb 150000 forint pénzbírság, esetlegesen 1-12 hónap járművezetéstől eltiltás.

Büntetőeljárás indul (közúti baleset okozása vétség miatt), ha a sértett 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedett.
Elmarasztalás esetén: legfeljebb 1 évig terjedő szabadságvesztés, illetve 1 hónaptól 10 évig tartó járművezetéstől eltiltás.

Az eljárás során érdemes közvetítői eljárást kérni, melynek alapvető feltétele a beismerő vallomás. Szabálysértés esetén a szabálysértési hatóság, büntetőeljárásban pedig az ügyész dönt, hogy engedélyezi-e.
Ha igen, külön eljárásban (pártfogók előtt) megegyezik a sértettel jóvátétel módjáról, mértékéről és amennyiben teljesíti a megállapodásban foglaltakat, megszüntetik Ön ellen az eljárást.
A jóvátételi eljárás mellett mehet a biztosítója részéről a kártérítési eljárás is, a kettő nem függ egymástól.

Ha nem sikerül a megegyezés (jellemzően mohó sértett esetében), úgy az eljárást lefolytatják Ön ellen.

vétkes.sofőr # 2020.09.19. 14:51

Kedves Traffic,

Köszönöm gyors válaszát!

Az érintett fél nem kívánt a mentősökkel menni a javasolt röntgen vizsgálatra, így egyelőre úgy tudom nem készült látlelet, tehát nem tudom milyen sérüléseket szenvedett. (A helyszínen csak a horzsolásait látták el, törés gyanúja tudtommal nem merült fel, a röntgen vizsgálatot csak a biztonság kedvéért javasolták. A sértett szó szerint a saját lábán távozott a helyszínről.) Amennyiben ez a vizsgálat a balesetet követően mégis megtörtént, úgy tudom azonnal értesítik az illetékes kapitányságot. Ebben az esetben várhatom, hogy engem is tájékoztatnak a változásokról? Illetve van arra vonatkozóan valamilyen szabály, hogy a sértett hány napon belül "pótolhatja" az elmaradt vizsgálatot?

A helyszínre érkező rendőrök azt mondták elképzelhető, hogy csak egy határozatot fogok kapni a büntetés mértékéről. Ha további meghallgatást kérek, úgy fogok kapni tájékoztatást pl. a közvetítői eljárásról vagy ezeknek nekem szükséges utánajárjak?

Végül pedig érdeklődnék, hogy az ügy lezárásáig vezethetek? Erre vonatkozóan nem kaptam tájékoztatást és a nagy ijedtségben én is elfelejtettem megkérdezni.

Traffic # 2020.09.21. 16:41

T. vétkes.sofőr!

Ha a rendőr "jegyzőkönyvet vett fel", úgy hivatalból indítanak eljárást a baleset ügyében. A sértettet ellátó egészségügyi intézménytől beszerzik a látleletet.

Javaslom, hogy írjon a baleset helye szerint illetékes rendőrkapitányságnak, hogy tájékoztassák, a (dátum) napon bekövetkezett baleset miatt melyik hatóságnál, milyen számon és milyen eljárás folyik. Írja le, hogy a balesetben Ön is érintett és adja meg a személyes adatait. Ha rendelkezik ügyfélkapuval, szerencsés elektronikus úton kérni a tájékoztatást. Gyors, ingyenes, környezetbarát. Én ehhez az epapir.gov.hu oldalt szoktam használni.

Ha megkapja a választ és szabálysértési eljárás folyik: írjon a szabálysértési hatóságnak, hogy kéri az ügyben a közvetítői eljárás lefolytatását. Írja bele az ügyszámot.

Ha büntetőeljárás van folyamatban: várjon addig, míg gyanúsítottként idézik és a kihallgatása során kérje jegyzőkönyvbe foglalni, hogy kéri a közvetítői eljárás lefolytatását.

Traffic # 2020.09.21. 16:46

Hogy a kérdésekre is válaszoljak.

Ebben az esetben várhatom, hogy engem is tájékoztatnak a változásokról?
Az eljárás megindításáról nem.

Illetve van arra vonatkozóan valamilyen szabály, hogy a sértett hány napon belül "pótolhatja" az elmaradt vizsgálatot?
Nincs, de csonttörés esetén a 10. nap után már nehezen bizonyítható, hogy mikor tört el a csont, mivel ilyenkor a csontosodás folyamata már megkezdődött.

Ha további meghallgatást kérek, úgy fogok kapni tájékoztatást pl. a közvetítői eljárásról vagy ezeknek nekem szükséges utánajárjak?
Erre leírtam a javaslatomat.

Végül pedig érdeklődnék, hogy az ügy lezárásáig vezethetek?
Természetesen.

Kriszangel # 2020.09.22. 19:03

Tisztelt Fórumozók!
19 éves fiamat 9 hónapja a zebrán gyalogosként elütötték. Az esetről térfigyelő kamera felvétel is készült. Súlyos válltörést szenvedett, protézis került beépítésre.
A rendőrségen a gázoló elismerte a felelősségét és kérte a közvetítői eljárást, amibe a fiam is beleegyezett. De ezt az ügyészség elutasította. Múlt héten volt az előkészítő tárgyalás, ahol a fiam (mivel nem volt kötelező) nem jelent meg.
Most viszont értesítették, hogy a bíróság tanúként beidézte a tárgyalásra. Miért lett sértettből tanú? Mire számíthat? Ez a megszokott eljárás ilyen esetben?
Valamint bemehetek-e vele a tárgyalásra (csak, mint "lelki támasz")? Mert eléggé felzaklatja még mindig ha a baleset szóba kerül.

Szomorú örökös # 2020.09.22. 19:48

Kriszangel

Miért lett sértettből tanú? Mire számíthat?

Bármilyen büntető eljárásnál is a feljelentőt „tanúként” hallgatják meg, nincs ebben semmi furcsa.

Traffic # 2020.09.24. 14:48

T. Kriszangel!

Miért lett sértettből tanú?
Maradt sértetti pozícióban, de a kihallgatása tanúként történik. Tanú az, aki a történtekről tudomással bír, a sértett tehát a vallomását tanúként teszi meg.

Mire számíthat?
Vallomást kell tennie, elmondani, ami történt, amire emlékszik. A feltett kérdésekre válaszolnia kell.

Ez a megszokott eljárás ilyen esetben?
Igen, így is történhetnek a dolgok a bírósági szakaszban.

Valamint bemehetek-e vele a tárgyalásra (csak, mint "lelki támasz")?
Igen, amennyiben a tárgyalás nyilvános. Véleményem szerint jelen esetben az.

Bindi # 2020.10.21. 17:52

Tisztelt Fórumozók!

Egy közlekedési balesetben való érintettséggel kapcsolatban lenne kérdésem.
A párom tavaly novemberben volt szereplője egy közlekedési balesetnek (elektromos rollerrel közlekedett, egy idős portugál állampolgár háttal állt neki, kapucnit viselve nézte a kirakatot, majd hirtelen megfordult és megindult, így a párommal összeütköztek. A hölgyet a mentők elvitték, mivel nem kért rendőri intézkedést (a helyszínen a nyelvi akadályok ellenére elismerte hogy ő volt a hibás- erre van tanú), erre azonnal nem került sor. Órákkal később keresték meg a páromat a rendőrök, mivel a kórházban kiderült, hogy a hölgy válla eltört.
Azóta semmiféle megkeresést nem kapott a párom, a mai napon kapott egy idézést gyanúsítottként való meghallgatásra. A levélben semmiféle tájékoztatás nincs arról, hogy mivel/ milyen ügyben gyanúsítják (kizárásos alapon gondolja a fent említett incidenst), egyedül egy ügyiratszám szerepel a tárgyban, amiről semmit nem tudni.
Kérdésem lenne, hogy mire számíthat, illetve milyen kimenetelei lehetnek az ügynek?
Előre is köszönöm!

drbjozsef # 2020.10.22. 04:49

Bindi,

A kirakat nézett közvetlenül az úttestre, és azon állt a hölgy, vagy a párod közlekedett elektromos rollerel a járdán?

Bindi # 2020.10.22. 12:57

Drbjozsef,

Járdán történt az eset. Ha jól tudom a tavaly novemberi szabályoknak-pontosabban a szabályok hiányának megfelelően közlekedett a járdán a Lime-mal. Van/volt erről szabályozás? Az intézkedő rendőr akkor azt mokdta, úgy tudja gyalogosnak minősül a Lime is, így gyalogos ütközött gyalogossal. Az ütközés pillanatában egyébként a sofőr már nem volt a járművön, szinte állóra fékezte.

gerbera317 # 2020.10.22. 13:47

Hiába ismerte el a sértett a saját felelősségét, az semmis. A gyalogos a járdán nem köteles viszonylag gyorsan, de hangtalanul suhanó kvázi járművekre számítani, ellenben az ilyenekkel közlekedők kötelesek számítani arra, hogy a gyalogos hirtelen megáll vagy irányt vált, esetleg széles mozdulatot tesz.

Traffic # 2020.11.01. 11:19

T. bindi!

Gerberának igaza van.

Ezen felül a rolleres gyalogosnak minősül (a roller nem jármű, sem az elektromos, sem a robbanómotoros). Két gyalogos egymásnak ment, az egyik elesett és súlyos sérülései keletkeztek.

A rolleres részéről a gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés bűncselekményt látom megvalósulni.