Közúti baleset okozása


Vasili # 2020.07.18. 14:52

Üdvözlöm!

Azzal a kérdessel fordulok a tisztelt szakértők felé,2019.08.11-én történt egy közúti közlekedés rendjének megzavarása határozatot kaptam 50ezer forint pénz bírságot kaptam és 6 büntető pontot. Röviden: Egy Kórház kijáratnaál történt szerencsétlen baleset. Én autóval akartam ki kanyarodni a fő útra, miközben jobb irányból a kocsim jobb első kerekénél lévő részbe csapódott a biciklis úr. Akkor megállapították, hogy 8 napon belüli sérülései vannak. Az ügyet lezárták. Viszont 3 napja a helyi rendőrségről telefonáltak, hogy gyanusítottként idézésre meg kell jelennem. Mivel később a bicklis úr orvosi papírral bizonyította, hogy mégis vannak a balesetből származó sérülései , problémái. Az lenne a kérdésem, hogy mire számíthatok ezzel az üggyel kapcsolatban? Válaszukat előre is köszönöm.

Lőrik Ügyvédi Iroda # 2020.04.09. 10:20

Tisztelt Agrav21,

Milyen jegyzőkönyvre gondol, nekem nem világos?

Az természetesen normális, hogy egy büntetőeljárás legalább egy éve folyamatban van, főként, hogyha jól értettem jelenleg még a nyomozó hatóság senkit sem hallgatott ki gyanúsítottként.

A baleset felelősének megállapítása szakkérdés, erre vonatkozóan gondolom szakértőt rendelt ki a nyomozó hatóság. A szakvélemény elkészítésére a törvény megfelelő határidőt tűz, amely egy alkalommal meghosszabbítható. Alapvetően a szakvélemény elkészítésére 2 hónap áll a szakértő rendelkezésére, amely egy hónappal hosszabbítható meg.

https://lorik.hu/…set-okozasa/

Agrav21 # 2020.01.17. 19:07

Kedves Fórumozók!

Röviden a balesetről:
Édesapám szabályosan menet irány szerinti jobb oldalon közlekedett lakott területen kívül, szemből a záróvonalat átlépve egy autó nekiment, de nem frontálisan, hanem oldalt érintette az autóját. Ezáltal édesapám autója átsodródott a szembejövő sávba, ahol keresztbe megállt. Az autóból kiszállva egy másik autó elsodorta édesapám autóját és édesapámat is, aki ez miatt súlyos sérüléseket szenvedett, többek között elvesztette bal lábát térd alatt.
A balesetet okozó autó vezetője elfutott, azóta sem találja a rendőrség az autó egy cég nevére van írva, tulajdonosát nem lehet tudni, édesapám személyi sérüléseit okozó sofőr nem tudott elmenni, hiszen ő is megsérült az ütközésben.

Ennyit a baleset körülményeiről, ez történt 1 éve.

Kérdéseim:

  1. Normális ez, hogy 1 év után még mindig nincs lezárt rendőrségi jegyzőkönyv?

2)Mindkettő biztosítónál jelentettük az esetet, de mindegyik a lezárt jegyzőkönyvre vár, addig nem fizetnek semmiért (sem tárgyi, sem személyi sérülésért)
3)Ügyvédünk nem mondott sokat, csak hogy várjunk, de mégis meddig várjunk? Hogyan lehet ez siettetni? Tényleg 1 év után nem lehet lezárni egy jegyzőkönyvet?
4)Bármi hasznos tanácsot várok, aki hasonló több résztvevős balesetben résztvevő volt !

Nagyon köszönöm

efi99 # 2019.07.12. 20:42

Omalbi
Izomagyú M.Richárd esetéből kiindulva majd még te leszel a hibás. Mert nekünk kanyarodáskor még arra is számítani kell, hogy valaki, egyenesen haladó, fénysebességgel közeledik...

economist # 2019.07.12. 19:46

Az okozott kár megtérítését kell követelni, ami egyébként nem maga a totálkáros autó, hanem az összes balesettel kapcsolatos sérelmi tétel is. Ezért ajánlott az erre specializált jogi képviselet.

Ztina # 2019.07.12. 19:41

A rendőrségen voltam, jegyzőkönyvért jövő héten megyek be.Biztosító felé nekem mi a teendőm.?

economist # 2019.07.12. 19:33

Ha a baleseti jegyzőkönyv szerint ő okozta a balesetet, akkor elsősorban a vétkes sofőr biztosítójával szemben kell kárigényt bejelenteni, és ehhez lenne ajánlott jogi segítséget keresni.

Ztina # 2019.07.12. 19:28

Tisztelt Tagok!
Segítségeteket szeretném kérni. Nem rég autóbalesetet szenvedtem. Főútvonalon haladva nem kaptam meg az elsőbbséget, 70-es tempóval az elsőbbségadás táblát figyelmen kívül hagyó vétkes sofőr belém jött. Az autóm totálkár, 8 napon túl gyógyuló súlyos sérüléseket szenvedtem.
Szeretném bíróságra vinni az ügyet. Mi a teendőm? Valakinek volt már hasonló helyzete? Esetleg igazságügyi kárszakértői díjról nem tudtok valamit?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.05. 18:11

Hivatalból indult az eljárás. Már folyik.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.05. 18:10

Teszel vallomást, közvetítői eljárást kérsz, megfizeted a kárt, és az ügy le van zárva.

Omalbi # 2019.07.05. 16:26

Tisztelt fórumozók!
Szomorú esetemmel szeretnék kérdéssel fordulni felétek.
Kedden munkából hazafele haladva kerékpárral egy 30-as sebesség korlátozású úton egy motoros 90-el elcsapott. És most pontosan: egyenesen haladtam, balra szerettem volna kanyarodni amit a karommal jeleztem és vissza is néztem hogy nem-e jön valaki aki éppen előzne. A motors kb. 100m-re lehetet, nem jelezte előzési szándékát, így én balra elkezdtem kanyarodni. Mögöttem egy erőteljes üveg hangon fel üvöltő motor hangot hallottam és ez követte egy erős tompa ütés. A kerékpárt a hátsó tengelynél találta el, engem meg nagyon összetört( csoda hogy túléltem ) ő meg csúszott kb.60 métert, amit ő könnyű horzsolással megúszott miközben 1 autót is károsított. Én korházban vagyok. A rendőrség helyszínelt. Kérdésem az lenne, hogy kell feljelentést tennem, vagy a rendőrség megteszi?

Atis77 # 2019.07.05. 10:34

Mondjuk pénzbírság. Eléggé fáj az autó is.

Szomorú örökös # 2019.07.05. 07:00

Atis77

a két fában keletkezett kár amit azóta már kivágtak...Senki nem volt jelen rajtam kívül. Autópálya melletti szervizút.

Akkor nem értem, hogy mi veszíteni valód lehet, ha bevallod a tanúmeghallgatáson, hogy te követted el.

Atis77 # 2019.07.05. 06:30

Senki nem volt jelen rajtam kívül. Autópálya melletti szervizút.

Atis77 # 2019.07.05. 06:29

a két fában keletkezett kár amit azóta már kivágtak.

Szomorú örökös # 2019.07.05. 06:07

KBS

Az idézésben az szerepel, hogy anyagi kárral járó baleset történt. Ergo úgy gondolom, hogy valami kár csak keletkezett a saját autóján kívül is, max. nem vette észre. Itt a legnagyobb gáz, hogy a rendszám ott maradt, így egyértelmű, hogy melyik autó okozta. A tanúkihallgatás fogja eldönteni, hogy lesz-e bárki, akit név szerint meg tudnak nevezni ez ügyben. Egyik eset, hogy a kérdező vállalja a tettét, a másik pedig hogy gerinctelenül letagadja-elhallgatja. Sajnos a magyar jog erre lehetőséget ad neki, amivel - őszinte leszek - a legkevésbé sem értek egyet. Viszont ha ő elhallgatja, attól még lehetett bárki, aki szemtanúként őt beazonosítja és akkor viszont súlyosabb lehet az eredménye az eljárásnak szerintem. :-O Lehet inkább be kéne vállalni az elkövetést, lehet úgy „olcsóbban” megúszhatja.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.07.05. 05:48

Tudsz terhelő vallomást tenni? Azt mondtad, a saját autódon kívül másban nem okoztál kárt.

Atis77 # 2019.07.04. 20:50

Üdv

Segítséget kérnék. Egy szerviz úton lesodródtam az útról és fának csapódtam. Senki nem volt ott rajtam kívül, nem sérültem meg csak a kocsi ment gallyra. a rendszámot akkor hirtelen nem találtam meg de valaki más igen. Feljelentés lett belőle. http://www.kepfeltoltes.eu/…Scan0006.jpg

Ezt a levelet kaptam. A kérdésem az lenne hogy tegyek e magamra terhelő vallomást, vagy ne. Ha megtagadom mi fog történni?

Előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.13. 20:17

A tevékeny megbánás büntethetőséget kizáró ok.

Lilke # 2019.06.13. 19:16

Tisztelt Fórumozók!

Segitséget szeretnék kérni, inkább tájékoztatást. 06.11 dikén boltnál parkolóból tolattam ki jobb oldalra, 2 néni az úton közlekedett, sajnos mikor ballra neztem nem láttam őket, figyelmetlen voltam, mert nem fogattam meg a fejem rendesen, utana jobbra és hátra néztem, mire elindultam, a 2 néni a kocsi seggéhez ért, és folyamatosan utana jobbra néztem hogy, jön e kocsi. Az egyik néninek meglöktem a gurulós járokeretét ami arrébb gurult, de nem engedte el igy nem tudta magát megtartani tándogott hátra, a másik néni lábához hozzáért az autó eleje, ezt követően az a néni akinek ellöktem a járókeretét, nem tudott megállni elesett és magával rántotta a másikat. Fejsérülése lett,( horzsolás) , a járókeretesnek, illetve a bordája eltört ahogy elesett, a másik néninek lehorzsolódott a könyöke és a térde. A komolyabban sérült néni nem hagyta, hogy bárkit is kihivjunk, igy lekezeltem a sérülését, majd haza vittem az idősek otthonába. Onnan lett értesítve a mentő, és bevitték röntgenre. Sokáig ott voltam velük segítettem, 2 kis gyermekem is ott volt. Felvétel megvan a balesetről, amin látszik, hogy mikor nézek ballra, illetve az is hogy nem ütöttem el őket konkrétan, hanem a kosaras tolókocait, vagy járókerwtet löktem el aminek következtében nem tudta megtartani magát néni. Illetve az egyszeri ballra nézés után csak jobbra és hátra néztem amerre tolattam. Én voltam a hibás hogy nem néztem vissza ballra. A 2 néni nem szandékozik feljelentést tenni, viszont az intézménynek kötelessége volt bejelentést tenni, hogy baleset történt, amiben leírták, hogy segítettem azonnal és azóta is látogatom őket. Az érdekelne, hogy mire számíthatok, sose történt még ilyen velem, mindig nagyon körültekintő vagyok, de most nem voltam amit azóta is nagyon bánok. Júliusban lesz meg a 2 éve, hogy megszereztem a jogsit.

A válaszokat előre is köszönöm.

R1200GS # 2019.05.07. 10:33

Sziasztok!

Közúti baleset vétlen résztvevője voltam.
Az autó totálkársora tört, volt a gépjárműben néhány műszaki cikk, telefon, tablet, melyek összetörtek.
Érdeklődnék, hogy hogyan zajlik ezeknek az értékelése? A tabletet használtan vettem, számla garancialevél nincs hozzá. Ezeket ilyenkor fel kell mutatni? Vagy csak lejegyzik a típusát és majd megalapítanak rá egy értéket?

Atesz11 # 2019.03.24. 08:31

Kedves Kovács Úr!

Köszi a megnyugtatást!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.03.24. 08:05

Mire számíthatok ezután?
Estére lemegy a nap, reggel pedig megint felkel. Erre bizton számíthatsz.

Atesz11 # 2019.03.24. 04:21

Sziasztok!
Egy dugóban araszoltam, amikor a szembe jövő sávból el akartam engedni egy autot, megálltam és egy csattanást hallottam.
A mögöttem lévő jött belém.
Felelősségét nem ismerte el, rendőrt hívtam. Szabálysértési eljárás indult. A kiérkező rendőrnek azt mondta a férfi, beletolattam. Amikorra a rendör kiérkezett, sajnos elörébb álltam egy 20 centivel, hogy a vonóhorgot kiakasszam. A rendszámtábla tartója tört össze.
A rendör szerint nem állt egyenesen a futóművem, az első kerekek jobbra fordultak voltak, és a ha tolatok, akkor nem egyenes a futómű szerinte. Hiába mondtam, hogy nem az ütközés helyzetében áll az autó. Ráadásul a hat éves fiam ült mellettem, és a rendörökre várva eltekergette a kormányt. Megjegyzem üresben járt az autóm, a rendőr engedélyére állitottam le. A rendör szerint ez gyenge kifogás.
Szondáztatás nem történt.
Mire számíthatok ezután?

gerbera317 # 2018.11.01. 09:51

Szerintem az "ijedős" a hunyó. Az ilyen ne autót vezessen, hanem áramot. Opció még, hogy otthon marad. Ha egyik sem, akkor térítsen kárt. A sávot váltó pedig nagy balek, hogy még el is ismerte a felelősségét.