Igazad van!
Megszerzés-tartás
Pjotr, ha meg nem voltal ezzel birosag elott, akkor jobb ha befogod, a masik, ha lett volna erved es kozod lenne a joghoz, akkor mar reg beidezted volna a szerzoi es szomszedos jogok idevago reszet, de mivel kozod nincs hozza, max zenelsz, azt nem fogy a lemez, jobb is ha csendbenmaradsz.
Igazad van balek, te ismered a jogszabályokat a legjobban.
Mindenki más meg okoskodó hülyegyerek.
a pecsi ugyet, igy hivtak a CD-ket (ez volt rairva).
a jol szakerto szakertok szerint valakinel ugyanaz a CD illegalis, valakinel pedig nem.
ennyit a magyar jogi szolgaltatasrol.
Csak halkan kérdezem mit takar a TSX fogalom?
azert jo lenne kulonvalasztani 2 dolgot a sok okoskodonak, az egyik a sorftware letoltes, a masik meg a zene/film letoltes, mert a kettonek koze sincs egymashoz.
A software letoltes illegalis a torvenyek szerint, a zene es film letoltese legalis.
ugyhogy a TV-ben levo maszlaggal ellentetben, meg itt a sok okostojassal ellentetben HAJRA zene- es filmletoltok, dolgozzanak meg az artisjuss matricaert!
Ami meg a software letoltest illeti, szoftware fejlesztokent sz*rok ra, hogy mennyi munka volt, ha nem mukodik megfeleloen nem veszem meg, es ezt csak ugy tudom kiprobalni, hogy elotte letoltom. Amelyik tetszik, azt megveszem, amelyik meg nem, azt ugyis letorlom.
A masik, hogy a software kereskedelemben pl nem lehet jogokat atruhazni (nem vehetek hasznalt win98-at), ez a vilag legnagyobb baromsaga, aki azt akarja, hogy ugy kezeljek a termeket, mint ertektargyat, az ne csak az elonyoket, hanem a hatranyokat is vigye magaval. Mennyivel tobb legalis program lenne, ha a most Vista-ra valto emberek fel aron eladhattak volna a regi megunt XP-juket.
hozzászólás törölve
Sziasztok
Szép kis viták vannak itt, meg mindenféle hasonlatok.
Épp az előbb filóztam rajta, hogy mi van akkor, ha veszek egy autót a márkakereskedésben. Minden totál legális. Hogyhogynem a szomszéd hoz egy könnyűfémgarnitúrát gyanúsan olcsón. Megveszem, majd kiderül, hogy lopot, hamisítvány, vagy akármi. Akkor elveszik az autót is? Nem. Akkor ha nekem van a merevlemezemen egy nem jogtiszta program, akkor azt miért veszik el? Vagy ha már elveszik, miért nem vonják le a büntetésből.
Amúgy az ügyemben még nincs semmi. Januárban lesz egy TSX tárgyalás, amire nem vagyok hivatalos, hiszen az én TSX lemezeimen nem volt semmi tiltott. :-))
Majd ha a januári tárgyalás eredményre vezet, akkor kapok idézést a szerzői jogaim miatt. Ki tudja mikor? Még az is lehet, hogy jövőre lezárják. Jövő szeptemberben lesz 5 éves az ügyem. Nincs valami elévülési idő? Vagy majd az unokáim folytatják a tárgyalást 40 év múlva?
Tényleg nincs értelme, lezárhatjuk.
Tudod, olvastam én olyan tudományos értekezést, mely szerint olyan, hogy "erkölcsi norma" nem is létezik, hiszen ez társadalomfüggő ill. nagyon árnyalt, és komoly emberek foglalnak úgy állást, hogy tehát az erkölcsöt jobb nem boncolgatni és egyáltalán definiálni sem, merthogy képtelenség. Na nemhogy egyedekre lebontani...
Akkor részemről ennyi, de ha kéred szívesen mondok neked olyan nagyon hétköznapi példákat amiket talán te is fel tudsz fogni.
eá
Allampolgar
Hat szerintem ennek nincs igy ertelme. Ha nem tudod mit jelent lopni, masnak a tulajdonat szellemi termeket illegalisan megszerezni, hasznalni akkor az erkolcsi normad olyan alacsonyan van hogy kar tovabb eroltetni a magyarazgatast, vagy egyszeruen csak keptelen vagy felfogni azt a fogalmat hogy magantulajdon ( Gondolom azert a sajatodat lopnak el mar nem lennel ennyire tolerans ). De az is lehet hogy csak szivatsz :-). Mindharom esetben felesleges ennel tobbet szanni a dologra.
Tökmindegy, hogy megtudod-e írni a programot vagy nem, ha van a gépeden pl. anydvd meg egy dvd rip akkor már számítástechnikai bcs-t rád lehet húzni.
Ugye ez most vicc? Tudom, hogy a fehérgalléros bűnözés bizony megdöbbentő dolgokat hordoz magában, de tényleg nehogy már azért tanuljon és szerezzen tudományos fokozatot, hogy jobban tudjon autót lopni. Krisztián
Ne haragudj, ha már nagyon lesarkítjuk a dolgot, akkor pedig tudod te, milyen hihetetlen magas végzettségű, nagyon képzett, tudományos fokozattal rendelkező, profi emberek vannak a legfelsőbb bűnözői körökben? Ez most csak erre példa, de itt a letöltögetés kapcsán nem hiszem, hogy ez merülne fel, csak a te írásodra válaszoltam ezzel a sarkítással, viszont nagyon jól mutatja a helyzetet.
eá
Pont ez az. 99% valóban nem tudná. Ezért is ér olyan sokat annak az informatikusnak a tudása aki viszont igen. Úgyhogy ellentmondasz az írásodban magadnak szerinetm.
eá
Allampolgar
Mar megbocsass de ez akkora botorsag hogy csak huledezek. Szerinted a szakkepzett profi tolvajoknak szabad lopni mert ok annyira profik a szakmaban hogy joguk van barmit elvenni mastol? Ha egy ilyen profi kirabol, vagy ellopja a kocsidat utana majd beszelhetunk a dolgrol, megnezzuk utana is igy gondolod e :-). Nyilvan kulonbseg van akozott hogy masok valoszinuleg sokkal tobb eroforrast igenylo termeket ellopd (nyilvan ha ugyanannyi eroforrasba kerul ellopni, jobb megcsinalni :-) ) vagy a sajat termekedbe fektetsz munkat. Az elobbi is ertek lehet valaki szemeben de a karosult, a jog es ugy altalaban az ertelmes emberek szemeben remelem nem. Amugy meg az illegalis szellemi termekeket hasznalok nagyon minimalis resze rendelkezik az altalad nagyra tartott ismeretekkel, a legtobb csak letolteni tudja, utana meg veri a mellet, hogy neki ehez joga van. Informatikuskent azt saccolnam hogy 99% sosem tudna feltorni egy DVD kodolast vagy egy software vedelmet.
A lopás az lopás .. hm ... micsoda felfedezések.
És Te pedig el tudod képzelni adott esetben egy rendszer feltörése és valami szellemi terméknek minősülő software vaghy zene vagy akármi letöltése milyen mély számítógépes ismereteket igényel? És hogy erre az illető mennyi időt fordított amíg ezeket ilyen profi szinten megszerezte? Úgyhogy neked sincs teljesen igazad! Azt ki fizeti neki meg?
eá
Balek
Kockaztatva hogy engem is leszolsz azert szeretnelek kiigazitani. Itt egyedileg letrehozott szellemi termekekrol van szo.
Gondolj bele. Rengeteg ido, kutatas es atvirrasztott ejszaka eltoltesevel letrehozol egy programot ami kiszamol valami fontosat, megkonnyiti az eletet. Ezt nyilvan azert teszed mert ebbol penzt szeretnel latni, ebbol szeretnel megelni. Gondolom nem orulnel neki hogy ha latnad hogy mindenki ezt hasznalja de neked egy filler sem folyik be. A volvos hasonlatod eszmeletlenul santit. Akkor lenne igaz ha egy egyedi formatervezett autot masolnal le es ugy furikaznal vele mint egy eredetivel. Akkor mar serul az eredeti volvosok erdeke is. Azert mert valami draga azert nem lehet ellopni. A gyemantgyuru is draga megsem hiszem hogy ez barmire is feljogositana. Ha leklonoznad mar nem csak egy egyedi darab lenne, hanem tucataru es nagysagrendekkel csokkenne az erteke.
En elfogadom hogy sok ember toltoget, masolgat, de azt nagyon nem szeretem ha ezt erkolcsi ervekkel alatamasztva jogos jussanak allitja be. A lopas az lopas.
Még jó, hogy golyóálló az internet...
Mégis reagálok egyet, Balek, te szimplán hülye vagy, mert bármilyen érv helyett kizárólag köpködni tudsz és sértegetni.
De tedd nyugodtan és maradj balek azt látom, hogy te soha semmilyen se szellemi se egyébb alkotást nem fogsz létrehozni, szóval soha nem fogod megérteni.
Nem én mondom meg neked, hogy mi jár és mi nem, de egy ici pici ésszel azt meg lehet tudni magadtól is.
No mindegy, csak kökpködj meg sértegess engem ha neked az jólesik.
Erről ennyit, most már tényleg nem írok ebben a témában többet.
hozzászólás törölve
Pjort, talan felkene fogni, hogy a masolasnal ha valamit lemasolok az internetrol, attol meg nem tunik el onnan ahonnan jott. De te lopj gazolajat es volvot, az valo neked.
Pjotr
pont az ilyen demagog gyokerek miatt nem tartunk itt.
Jahh nemjar, meg jar, meg majd te mondod meg, hogy nekem mi jar.
A torveny szerint jar, arrol nem is beszelve, hogy fizetjuk a kozso matricat, szoval kussolhatnak a kalozkodas miatt. A masik, hogy ami megvasarolhato volt, azt megvettem, az illegalis zene/film masolatok aranya kb 10%, majd ha nem szedik tolem a kozso matricat, akkor lesz joguk pattogni, hogy mi mennyibe kerul nekik.
Az eszmefuttatasod katasztrofalis, a MASOLAS NEM LOPAS, csak a csokkentkepesseguek hiszik azt, kik sok reklamot lattak a jogvedo huszaroktol. A lopas az, ha a munkamat irom ki dvd-re, es kozben a kozso matricakat fizetem, ami aztan megy a mario a harmonikasnak, ez a lopas.
Persze tudom, hogy volvos példa nagyon sarkított volt, meg a zeneletöltés speciális dolog.
Csak nekem az emberek alapszemléletével vana bajom, hogy nekik minden jár és ingyen, a cégtől el lehet lopni bármit, mert az senkié, csak a cégé, a soföröknek a gázolaj az jár, az nem lopás, a legújabb filmek, programok járnak, stb. stb.
Na mindegy én ezt itt lezárom, nem fogok reagálni a hsz-ekre.
Aki akarja az érti, hogy mit akartam mondani.
hozzászólás törölve
Köszönöm a szép szavakat...
De továbbra is tartom, hogy se zene, se program se film se semmi egyébb más által megtermelt érték nem jár alanyi jogon senkinek.
Az nem érv, hogy nem tudtam hozzájutni, akkor ellopom.
Ha nem tudsz hozzájutni legálisan akkor nem tudsz.
Az a baj, hogy ma már majdnem mindenki abból indul ki, hogy neki minden jár, jár neki a legújabb film, jár neki a legújabb zene, program, szolgáltatás, minden.
Pedig nem.
Aki nem hozott létre még semmilyen szellemi alkotást az nem is tudja, hogy az is munka amit gyakran az ember azért csinál, hogy pénzhez jusson és nem örül, ha azt más ellopja, lemásolja, mondván, hogy az neki jár.
Ha meg nem tetszik, hogy ebben a "putrifészekben" nem lehet kapni amit akarsz, akkor miért nem költözöl el innen, ahhoz jogod van.
Szóval csak azt kéne felfogni, és ahhoz elég annyi ész is mint egy sültcsirkének van (ezek szerint, akkor neked ennyi sincs...) hogy vannak dolgok és jogok amik járnak és vannak amik meg nem.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02