Fórum büntetőjog régebbi elöl     új hozzászólás


fenyegetés, zaklatás

drbjozsef #   2018.12.18. 14:09

Nem, nem ezt kérdezted.
Azt kérdezted, van-e esély, és erre kaptál választ. Sajnálom, hogy nem tetszik. Ha csak bólogatást akarsz, miért erre a fórumra írsz, vagy miért nem mondod?

Egyebekben pedig valóban felesleges a billentyűkoptatás, ha olvasni nem olvasol - márpedig a minden hozzászólásom alatt található aláírás szerint sem vagyok ügyvéd.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Csaba92 # e-mail 2018.12.18. 13:08

Ügyvéd úr (már, ha tényleg ügyvéd vagy, nem troll, mert én is regisztrálhattam volna drXY névvel), én tisztában vagyok vele, hogy egy ingyenes fórumtól nem várhatok annyit, mint egy fizetett konzultációtól, de ennél azért többet vártam, mert ez egy semmi. Én arra kértem tanácsot, hogy hogyan tudom bizonyítani az igazam, de csak arra kaptam, hogy hogyan nem. És visszaolvasva a fórumot, másoknak is az okos lány módjára válaszolt, vagyis adott is tanácsot, meg nem is. Ha nem akar tanácsot adni, akkor minek ír a fórumra?
Nem kötelező ingyen szolgáltatni, de akkor nem is kell fölajánlani. Én itt most fölöslegesen koptattam a billentyűzetemet, de ezzel nem vagyok egyedül.
El fogok menni fizetős konzultációra, de az már biztos, hogy nem önhöz. És itt megjegyezném, hogy az ilyen tanács-nem-adás egyáltalán nem jó reklám önnek.

drbjozsef #   2018.12.18. 07:38

Akkor hajrá.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Csaba92 # e-mail 2018.12.17. 22:34

Kiegészítés: Mielőtt még valaki azt is a fejemhez vágná, hogy biztos én bántottam a szomszédot, és most nem akarom viselni a következményeit: az az én "bűnöm", hogy merészeltem szóvá tenni a mindennapos házidiszkót (mert akkor meg az ment), és volt úgy, hogy rendőrt is hívtam rá, amikor már sehogy sem értett a szóból.

Csaba92 # e-mail 2018.12.17. 21:55

A szavaidból ítélve úgy látom, pitiánernek, nem létezőnek tekinted a problémát. Ugyan nem neked kell bizonyítanom, de hidd el, nem az. A beton födém úgy viselkedik, mint egy hatalmas dob. A rajta való trappolás pont olyan, mintha egy üstdobot vernének melletted. Órákon keresztül. Minden nap. (Meg van ezen felül mindenféle változatos más zaj is, de erről tudom, hogy szándékos.)
Ilyen hozzáállással akkor az állandó verbális agressziót is tekinthetnénk piti dolognak, azt mégis komolyan veszi a törvény is, a bíróság is.

"Milyen tanúd van, aki igazolni tudja, hogy SZÁNDÉKOS a zajkeltés? Átlát a falon?"

A szándékosságra utal azért egy pár dolog, amit a tanú is megerősíthet. Egyrészt azok, amiket már írtam is, ti. hogy azóta csinálja/ják, amióta tart a konfliktus, és, hogy ha észreveszi, hogy alatta tartózkodom, rögtön rákezdi. Másrészt, egyszerűen nincs más észszerű magyarázat arra, hogy mi az istent lehet annyit járkálni egy lakásban. Harmadrészt, mindenképpen tudják, hogy ezzel zavarnak, mert tudomásukra hoztam már. (Persze anélkül is tudnák...)
Esetleg még megpróbálhatom azt, hogy mégegyszer fölmenni, diktafonnal a zsebemben, megkérni őket, hogy hagyjanak föl a döngéssel. El fognak küldeni a búsba, de akkor lesz róla hangfelvételem.

"Ha szerinted zaj van, tehetsz fel hangszigetelést"

Köszönöm a tanácsot, az egész mennyezet beszigetelése többmilliós tétel, plusz az egész lakás fölforgatása a munkálatokkal, ÉS legföljebb tizenpár decibel zajcsökkentést ígérnek. És nem is lehet akármilyen vastag, mert kicsi a belmagasság. Különben is, valaki írta már ezen a fórumon, hogy a padló hangszigetelése a tulajdonos feladata, nem pedig a lenti szomszédjáé a mennyezet szigetelése.
De tényleg nehogy már nekem kelljen milliós költségbe vernem magam azért, mert a szomszéd nem bír magával. Legföljebb úgy lenne méltányos, ha utána ráháríthatnám a költséget, elvégre miatta keletkezett. Ugyanezen elv szerint akkor ha eláztat a fölöttem lakó, akkor is én tegyem vízhatlanná a lakásom, ha tudom, ne pedig ő szűntesse meg a vízelfolyást?

"vagy kérhetsz birtokvédelmet a jegyzőtől."

Ezt is meg kívánom lépni. De lehet mindkettőt egyszerre, nem? Annyi egészségi és anyagi kárt okoztak már nekem az állandó stresszben tartással, hogy azzal szemben egy 20-30E Ft-os bírság, amit ESETLEG kiszabna a jegyző, az kutyafüle.

"De utóbbi esetben is gond lesz a bizonyítással."

Dehát pont ezért tettem föl itt a kérdésemet! Csak kell legyen módja a birtokháborítás és a zaklatás bizonyításának, különben minek van a törvény, ha nem lehet betartatni?

"Szerintem itt a jogi út kevéssé vezethet eredményre, azt kellene megértened. Vagy beszélsz vele, és szépszóval elsimítod a nézeteltérést, vagy beleállsz a harcba..."

Mint azt az első hsz-ban is írtam, a szép szón, meg a kevésbé szépen is már rég túl vagyunk. Ez már az a pont, ahol vagy a jogi út segíthet, vagy a törénytelen. Én inkább a jogit választanám, amennyiben van rá bármi esély. A másik lehetőségnél a törvény engem tekintene elkövetőnek, őket áldozatnak, noha a valóság pont ennek az ellenkezője.

drbjozsef #   2018.12.16. 23:03

Szerintem itt a jogi út kevéssé vezethet eredményre, azt kellene megértened. Vagy beszélsz vele, és szépszóval elsimítod a nézeteltérést, vagy beleállsz a harcba...

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drbjozsef #   2018.12.16. 22:59

Csaba,

Milyen tanúd van, aki igazolni tudja, hogy SZÁNDÉKOS a zajkeltés? Átlát a falon?

Ha szerinted zaj van, tehetsz fel hangszigetelést, vagy kérhetsz birtokvédelmet a jegyzőtől. De utóbbi esetben is gond lesz a bizonyítással.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Csaba92 # e-mail 2018.12.16. 18:47

re: Krigi
Amikor elmegyek, még otthon vannak, amikor hazaérek, már otthon vannak. De nem hiszem, hogy ez releváns. Ha netán egész nap otthon ülnék, akkor is jogom lenne a nyugalomhoz. És ugyanezzel az erővel én is firtathatnám, hogy ők miért vannak annyit otthon.

Csaba92 # e-mail 2018.12.16. 18:41

re: drbjozsef
Esetleg még tanút tudnék hozni, hogy igazolja az állításomat. Egyet biztos (akivel közös háztartásban élek), talán kettőt is (a szomszédom fölött lakót, bár az kétséges, hogy ők mennyire hallják a dübögést).

A szomszéd zaja csak egy bizonyos szintig természetes. A szándékos zajkeltés pedig semmiképp sem az.

Krigi # e-mail 2018.12.16. 18:40

"Minden nap, amikor csak otthon van és nem alszik. És nagyon sokat van otthon." - közben ti keményen dolgoztok???????????????????????????

drbjozsef #   2018.12.16. 18:11

Feljelentést a helyi rendőrkapitányságon tehetsz, de eredménye semmi nem lesz, a leírásod alapján nem bizonyítható semmilyen bűncselekmény.

A társasházakban a szomszéd zajai természetes jelenség.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Csaba92 # e-mail 2018.12.16. 16:15

Tisztelt fórumozók!

Sajnos egy elhúzódó konfliktusba keveredtem a felső szomszédommal, amiben egyébként nem érzem magam vétkesnek, mert egyetlen alkalommal sem én voltam az agresszor. (Nem részletezném a dolgot, mert nem releváns.) Most ő, a helyzeti előnyét kihasználva, azzal büntet, hogy állandóan a talpát odaverve, kb. díszlépésben jár fölöttem, hogy döng tőle az egész mennyezet. Minden nap, amikor csak otthon van és nem alszik. És nagyon sokat van otthon. (Közben a férje meg ordítozik, meg krákog, nehogy már csönd legyen.)
Lehet ez ellen jogi úton tenni? Véleményem szerint ez már zaklatás, mert szándékosan teszi, azzal a céllal, hogy zavarjon. Ami sikerül is, mert teljesen kikészít idegileg. Tudom, hogy szándékos, mert egyrészt korábban nem csinálta, tehát tudna normálisan járni, ha akarna, másrészt megfigyeltem, hogy ha éppen csönd van, de bármi neszét veszi, hogy épp alatta tartózkodom, rögtön elkezdi.
De vajon a hatóság is elismerné ezt zaklatásnak? Hogyan tudom bizonyítani? Vannak ugyan hangfelvételeim, de az a baj, hogy egyrészt a technika jellegéből adódóan a felvételen egészen más a zaj, mint a valóságban, másrészt ez olyan jellegű zaj, ami nem folyamatos, tehát van többtíz órányi felvételem, aminek viszont csak egy kis része a releváns. Aligha fogják mind végighallgatni, ha meg a releváns részeket kivágom, az hogyan bizonyít? Hiszen az már manipulált felvétel, és az időbélyegje is elvész.
Összefoglalva tehát, a kérdésem az, hogy van-e esély arra, hogy a zaklatás vádja megállja a helyét, és, ha igen, hogyan és kinél kell feljelentést tenni, mit kell vele csatolni? Soha nem volt még ilyen ügyem, soha nem jelentettem fel senkit, így fogalmam sincs, hogy megy ez.

drbjozsef #   2018.10.16. 12:12

Nem ezt tetted?

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

zsoltszenner # e-mail 2018.10.16. 10:44

Üdvözlöm!

Az alábbiakban szeretnék elvi segítségnyújtást kérni, amit előre is nagyon köszönök!

Általános iskolai gyermekemet reggel az iskolába kísérem. Egy osztálytársa a szemem láttára odajön hozzá és sértegeti pl. ezzel: Te minek jöttél iskolába, téged nem szeret senki. (Jelzem: ez nem igaz) Erre én elküldöm a gyereket, hogy mit képzel magáról, takarodjon innen.
Másnap anyuka megkeres, hogy ne zaklassam a gyerekét, mert legközelebb fel fog jelenteni.
(Előzmény: korábbi esetek már jelezve lettek osztályfőnöknek, igazgatónak más jellegű, de zaklató magatartásával kapcsolatban; eredmény: senki nem tesz semmit)

A kérdésem: az intézményen belül, ha nincs a közelben pedagógus és egy másik gyerek támadólag lép fel a gyerekemmel szemben a jelenlétemben, van-e jogom megvédeni?

Emma27 # e-mail 2018.10.15. 13:58

Kedves Fórumozók!
A segítségüket szeretném kérni. Talán másnak a problémám kicsinyesnek tűnik, de számomra komoly valóság.
Arról van szó, hogy a bátyám folyamatosan megfélemlít. Hívogat, írogat és pénzt követel tőlem. Volt, hogy megjelent a munkahelyemnél, de legtöbbször a lakásomhoz jön és veri az ajtót. Volt, hogy ököllel széttörte a kapucsengőnket, amiért nem akartam beengedni.
Ő alkoholista és valószínűleg drogozik is, bár ez utóbbit nem tudom bizonyítani. Minden munkahelyéről kirúgják, akárhonnan kap pénzt, azt azonnal elveri. Agresszív és verekedik. A szüleimet és engem "pumpál" pénzzel. De már a szüleim sem bírják sem anyagilag, sem lelkileg. Édesapámat nemrégiben véresre verte, így érthető okokból ők sem akarják, hogy odaköltözzön hozzájuk (albérletben lakik, már ameddig ki nem dobják onnan)
Hogyan lehet véget vetni ennek? Hogy ne kelljen menekülnöm a saját lakásomból? Rettegek hazamenni is, de mint írtam, a munkahelyemen is zaklat. És nem ért a jó szóból, hogy nincs pénzem, nem tudok rajta segíteni. Most azt találta ki, hogy mivel nekem van saját lakásom és jó állásom, beköltözik hozzám és tartsam el. Úgy gondolja, hogy neki ehhez joga van (semmilyen joga nincs).
Mi ilyenkor a megoldás?
Köszönöm a segítségüket!

Joker0303 # e-mail 2018.10.03. 12:11

Re:drbjozsef
Értem, köszönöm.

drbjozsef #   2018.10.03. 11:22

Felmerül bennem, hogy milyen visszatartó ereje lehet ennek?
Ez nem jogi, hanem pszichológiai kérdés, ráadásul szubjektív. Van akit nagyon, van akit semennyire.

Egyáltalán mennyire veszi komolyan a rendőrség?
Hogy érted? Milyen nyomozást várnál el tőlük? Ha csatolod a bizonyítékot, és megfelelő, akkor lehet belőle vádemelés is.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Joker0303 # e-mail 2018.10.03. 10:13

Re: Vadsuhanc
Köszönöm a választ. Felmerül bennem, hogy milyen visszatartó ereje lehet ennek? Egyáltalán mennyire veszi komolyan a rendőrség?

Vadsuhanc #   2018.10.03. 09:09

A rendelkezésre álló bizonyítékok mellékelésével feljelentést kell tenni a személy ellen zaklatás miatt.

A zaklatás magánindítványra üldözendő cselekmény a magánindítvány megtételére ezen esetben a cselekménytől számított 30 nap áll rendelkezésre.

Második kérdésre elég nehéz lenne válaszolni mivel egy jövőbeli cselekmény jogossága a körülmények ismerete nélkül elég nehezen megítélhető. Alapból a jogos védelem (önvédelem) határait nem szabad túllépni. Az hogy mik ezek a határok szintén a megtörtént cselekmény tükrében határozható meg pontosan.

Joker0303 # e-mail 2018.10.03. 08:30

Tisztelt Fórumozók!
Tanácsot kérnék. Konfliktus helyzetbe kerültem egy illetővel, az okokat nem részletezem, mert nem releváns a kérdésemmel kapcsolatban. A lényeg, hogy egy olyan konfliktusba kerültem, ahol az illető többször azzal fenyegetett, hogy megver. Illetve az is elhangzott, hogy megöl. Többször mondta. Valamint fenyegetően betolakodott a személyes terembe, nekem kézzel kellett távol tartani magamtól. Erről az egész szituációról videofelvételem van. Ezt az esetet egy hónappal ezelőtt megelőzte egy telefonos fenyegetés, nem mondott konkrétat, de kilátásba helyezte, hogy bajom lehet… Erről nincs felvételem.
Én az egész szituáció alatt higgadt maradtam, egyszer sem hangzott el részemről semmi fenyegetés. Többször visszanéztem a felvételt… Nem hiszek a szájkaratéban…
Az egyik kérdésem, hogy ezzel az esettel fordulhatok hivatalos szervhez? Mit lehet ezzel kezdeni? Sajnos félek attól, hogy ha még egyszer konfliktus lesz, akkor kórházba kerül, én meg rendőrségre… a mostani helyzetben teljesen konfliktuskerülő voltam, de akár beláthatatlan következménye is lehetett volna, ha nem vigyázok.
A második kérdésem: Meddig mehetek el egy ilyen helyzetben? Ha fenyeget és a személyes terembe lép? Én akkor sem alkalmazhatok testi erőt, de akkor mit tehetek?
Zárásul csak annyit, hogy eddig nem volt ellenségem, senki nem akart ártani nekem, én sem akartam senkinek. Szóval békés polgári életet élek. Nincsennek ilyen jellegű ügyeim.

Előre is köszönöm.

kovacskrisztianne # e-mail 2018.09.22. 04:15

Kedves Fórumozók!
Mi egy zsákutcában lakunk ahol mi utolsó lakosként mindenki előtt elkell menjünk, ha kiakarunk menni otthonról bárhová. Van egy kutyánk, tacsi méret, aki nincs megkötve, jelezve ugat ha jön valaki, ott nálunk a kerítés tövében alszik kívül és belül is. Nem harap. Tegnap este apukám a fiammal (3éves) bicajozott haza, a kutya jött mellettük. Az alkoholista szomszédom fennhangon, megfenyegette az apámat, a fiam hallatára, hogy a vasvillát fogja átszúrni a kutyánkon ha nem lesz megkötve a másik vége pedig az apám fejében fog kikötni. Nem ez az első eset, de hangfelvétel nem készült eddig
Ha bemegyek a rendőrségre ilyennel, foglalkoznak az üggyel? Én is voltam már lekurvázva, és egyéb jelzőkkel illetve. Gyerekek előtt is. Féltem a gyerekeimet 1és 3 évesek, nem tudok más módon kijutni az utcánkból, ha otthon van, és észrevesz mindog van valami "kedves" szava. A férjemmel is volt már összeszólalkozása ennek a szomszédnak. Kiskorúak veszélyeztetése, fenyegetés, mi játszik ilyenkor? Ült már börtönben, 2 vagy 3 éve szabadult. A rendőrök egy időben heti rendszerességgel voltak nála, a barátnője hívta. Azóta az is börtönben van.
Félek, megmondom őszintén. És az apámmal van leginkább haragba. Azt tudni kell még, hogy q nyár elején még minden jó volt. Tőlünk vitték a napi vizüket, tisztálkodni, inni. Itt töltötték a telefonjukat. Csak mi meguntuk, hogy ez megy. Mi is pénzből élünk, és vasárnap este 8kor ne zörgessen, hogy adjmá vizet. Ezek csak kiegészítesek.

Lényeg, hogy fenyegetessel főleg a gyerekek előtt, fogok-e elérni valamit ha bemegyek a rendőrségre? Bocsi, ha hosszú lett. Válaszotokat köszi.Kovácsné

Almafás # e-mail 2018.08.04. 08:18

Jó napot kívánok - nagyon gyors leszek...!
Pár napja szakított velem a barátnőm - telefon, internetelérhetőség letiltva, éppen ezért képtelenség vele beszélni. Szeretném megtudni, hogy ha munkahelyétől nem messze, az utcán megvárom és megpróbálok vele beszélni, az élből zaklatásnak minősül e? EGYETLEN alkalomról lenne szó, a "rendszeresség nem valósul meg. És ha már itt tartunk: a "rendszeresség" mikor valósulhat meg jogi szempontból? Lehet ezt számszerűsíteni? Egy-két, nyolc-tíz alkalom?
Köszönöm a segítséget!

nagyz083 # e-mail 2018.06.29. 15:53

Ne foglalkozzanak vele. Ez az ember egy gyáva szar, képtelen beleállni a saját dolgaiba, ez bizonyítja, hogy a megbeszélésnél anyuci és még egy ismerős is jelen volt (gondolom félt, hogy Krisztina párja majd jól elkalapálja). Hozzáteszem ilyen mentalitással egy nő sem fog vele odaállni.
Nem kell vele foglalkozni nem ér annyit.

Ha mégis akkor bizonyítékok, tanuk összeszedése, email-ek, üzenetek, telefon megkeresések (rögzíteni nem lehet, csak a hívások időpontját lehet feljegyezni), illetve milyen gyakran, milyen időtájt jár arra fele. Ezekkel magánúton el lehet indítani a dolgot.

Rendőségre meg, ahogy Belior is írta, személyes megkeresésnél (akár leszólítja az utcán, vagy felhívja telefonon, esetleg üzenetet ír neki) lehet. De gondolom ezzel a zaklató is tisztában van, azért "leskelődik" csak.

Belior # e-mail 2018.06.29. 15:25

drbjozsef - rendben.

Szóval röviden:
Krisztinát zaklatták a munkahelyén, udvarló elküldve, de nem értette meg. Krisztina párja beszélt vele, jelen volt udvarló anyucija, ismerőse. Megbeszélték h békén hagyja. De mégsem, időnként feltűnik, előkerül, ugyan megkeresés nem volt, de folyamatosan a környékükön rohangál. Erre kerestem választ, h mit lehetne tenni?

Burn Out - gratulálok. Valószínű ez leállítana a "ketyóst". Nem is foglalkoznak vele. Amiket állít lehet pletyka, de kimeríti a rágalmazás, becsületsértés fogalmát. Erről is írásos bizonyíték van, h kinek miket mondott. Szembesítés nem gond, ha ez kell h eltakarodjon meg fogják lépni. Ja és valószínű arra van dolga este 11 kor...

Mindamellett szerencséjükre lett rendőrségi és jogi ismerős is + tanuk úh. Magánúton fel lehet jelenteni zaklatásért... rendőségre meg akkor lehet menni, ha akár csak leszólítja az utcán...

Burn Out # e-mail 2018.06.24. 23:40

Krisztinának egészen kicsit le kellene pippantania a zaklatóját, aztán az biztos leállna.

Ha Krisztina ebbe nem menne bele, akkor marad az, hogy nem foglalkoznak a ketyóssal. Ha hivatalos eljárást indítanak, akkor csak még többet fognak vele találkozni. Megjegyzem, csak pletykál Krisztináról. Az, hogy eljárkál a házuk előtt, nem bizonyít semmit se (lehet éppen arra van dolga...).