Tesco lopás

kadaj01 # 2009.04.01. 13:13

fiu20! A kérdésed alatt van a válasz.

önkéntes tűzoltó # 2009.04.13. 22:27

Sziasztok!
Nekem januárban volt egy esetem, 840 forint értékben labelló lopás. 3000 forint büntetés járt érte. Vidéken lakom, meg kellett előznöm a pletykát, így felkerestem a jegyzőt, még mielőtt a tesco kiküldte volna a levelet. Megbeszéltük, hogy nem küldik ki a hivatalos értesítőt, hanem megadtam a számomat, hogy majd hívnak, ha van valami. Minden a legdiszkrétebben zajlott, kaptam egy sárga kemény csekket, postára be, befizettem, elintézve.

Kérdés: ez az ügy 2 év múlva évül el. Most végzek az egyetemen, és munkahelyet szeretnék. Olyan létezik, hogy valami főnök mielőtt felvenne, lecsekkoljon, hogy volt-e valami ilyesmi ügyem??? És ha igen, akkor csak annyit fog tudni, hogy szabálysértés, vagy azt is, hogy lopás.

Amúgy tényleg jó ez az oldal, csak az a baj, hogy ezt mindenki már csak akkor olvassa, amikor már bajban van!!

anita11111 # 2009.04.17. 20:25

Sziasztok!
Meg tudná valaki írni, hogy a meghallgatáson (a jegyzőnél) mi fog történni, és kb. mennyi időt vesz igénybe, stb.
Köszi

monalisa1 # 2009.04.17. 22:20

A szarkulásod miatt egyáltalán van valami lelkiismereti furdalásod? Mert ahogy olvasom túl lazán veszed a lopás dolgát...

Egyébként "a" meghallgatás kis helyen a jegyzőnél történik, míg nagyvárosban a szabálysértési előadónál.

Ami a beszélgetés várható idejét illeti: adatfelvétel, rövid meghallgatás, jegyzőkönyvezés és majd az "itélethírdetés", mindenösszes 15-20 perc.

Ha flegmán állsz oda akár jól megbírságolhat (...) ha kellő megbánást tanúsítva esetleg megúszod figyelmeztetéssel - te választasz...

peter 84 # 2009.04.27. 21:23

Sziasztok!

Nekem előző évben volt tescos ügyem,2000Ft értékben,augusztusban.Novemberben kaptam levelet,hogy menjek a jegyzőhöz,neki elmondtam mi történt.Azóta semmi...pedig már lassan május van.Szerintetek kapok még valami bírságot?Mert akkor azt mondta a jegyző,hogy ő nem akar megbűntetni,de majd a Tesco-nak el kell küldenie a levelet.
Amúgy a felvételeket tárolják?

Légyszi írjatok,mert már november óta nem tudok megnyugodni,hogy mikor küldik a büntetést....

monalisa1 # 2009.04.28. 21:34

Szerintem az "eseted" miatt most már aludj jól, vagyis nagy a valószínűsége, hogy ad acta a dolog.

Mult év augusztusa...
Közel 100 Tesco kereskedelmi egység lehet már, és üzleten belül is jónéhány kamera, vagyis ha tárolják is a filmeket, de ilyen hosszú időre ennyi üzletből és kameráról egyszerűen képtelenség - rámenne a gatyájuk is...

Az esetből a tanulság a tiéd!

Bombi # 2009.04.30. 09:08

peter 84: A hatályos jogszabályok szerint a felvételeket 30 napig lehet őrizni,és eddig is őrzik mivel a rendszer automatikusan törli a 31.napon a felvételt.
A felvételeket abban az esetben kérik az önkormányzatok ha valaki nem ismeri el a lopás/rongálás tényét,de ez is csak 30 napon belül adható ki ,lefoglalási határozat ellenében.

jack4 # 2009.04.30. 19:43

peter84-nek: "Nincs helye felelősségre vonásnak, ha a cselekmény elkövetése óta hat hónap eltelt (elévülés)."(6) A szabálysértés miatt az eljárás alá vont személlyel szemben a szabálysértési hatóság,... által foganatosított eljárási cselekmények az elévülést félbeszakítják. A félbeszakítás napjával az elévülési idő újrakezdődik.
(7) A cselekmény elkövetésétől számított két év elteltével nincs helye szabálysértési felelősségre vonásnak."
Tehát, ha téged 2008. novemberében meghallgatott a jegyző, akkor azon a napon újra kezdődik az elévülés, ami hat hónap. Tehát a meghallgatás napjától számított hat hónapon belül meg kell hoznia a jegyzőnek a szabs. határozatot. Különben elévülteti az ügyet. Így könnyen kiszámíthatod, hogy mikor nincs már félnivalód. Ez persze, csak akkor igaz, ha közben nem foganatosított egyéb eljárási cselekényt, ami az elévülést félbeszakítja. Az elkövetéstől számított 2 éven belül azonban mindenképp be kell fejezni az ügyet, különben abszolut elévül. Mindez persze csak akkor van így, ha a tárgyaláson nem hozott határozatot, melyet veled ismertetett és te nyilatkoztál a jogorvoslatról. Az eljárás befejezéséről mindenképpen határoznia kell a hatóságnak, amit veled közölni kell. A fénykép szerintem nem lényeg, mert az eljárásban a tanúbizonyítás lehetséges és így kihallgathatók az őrök, dolgozók stb.

bigdady # 2009.05.02. 07:44

kötél :)

spark # 2009.05.04. 11:20

Üdv mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni, én is elkövettem 1 hülyeséget,loptam 1 Tesco-üzletből kb 600ft értékben.
Azt szeretném megtudni mekkora összegű bírságra számíthatok??
előre is köszönöm!

mikimano # 2009.05.06. 09:20

Sziasztok!

Megtudná valaki nekem mondani hogy: A szabálysértés, (10000 ft alatti lopás miatt) szerepel-e az erkölcsiben?
Sürgős lenne.
Előre is köszi a segítséget.

Tordesillas # 2009.05.06. 10:27

mikimano

nem

spark

hány éves vagy?
van-e saját jövedelmed, kereseted?
voltál-e már 2 éven belül szabálysétrtés miatt büntetve?

mikimano # 2009.05.06. 10:32

Szia!

Ez az eset már több mint öt éve volt, és most lenne szükségem erkölcsire. Soha nem volt még ezen kívül semmilyen ügyem, és ez egy kicsit aggaszt hogy benne lesz.
32 vagyok.

spark # 2009.05.06. 13:49

Tordesillas!

idén töltöm a 18at, nincs keresetem,nem voltam még soha büntetve.

bigdady # 2009.05.06. 14:29

majd leszel

Bombi # 2009.05.06. 16:28

Spark:

Többször elhangzott már..minden kerület/település másként bírálja el a szabálysértési ügyeket.
Hihetetlen,de így van..van amikor 19.000Ft-os lopásért figyelmeztetés, van amikor egy piti lopásért 10.000 Ft-ot rónak ki.
Nem lehet előre megmondani a szabálysértési összeget,de jó eséllyel indulsz a figyelmeztetés felé.
Ha 2 éven belül ismételten feljelentenek akkor biztos a pénz büntetés.
Nem éri meg..

spark # 2009.05.07. 16:04

Okey, Kössz az infót!!

joghurtus # 2009.05.09. 07:42

Üdvözletem!

Sohasem gondoltam volna, hogy ilyen témában tanácsot kell egyszer kérnem, de hát az élet tele van meglepetésekkel...
Öcsém csinált némi ostobaságot, természetesen a tescoban, hol máshol...
Nem lopásról van szó, az áru megrongálásának minősítették a dolgot. Konkrétan feltépte a fóliát egy dvd-n, és visszatette. Hogy miért, azt ne kérdezzétek, én már így is eléggé lecsesztem szerencsétlent...
Természetesen mindenben együttműködött, a dvd-t megvásárolta, adatait megadta.
Ezelőtt sohasem volt semmi ügye, sohasem volt feljelentve, büntetve. A kár egésszen pontosan 2990-ft. Már elég régóta nagykorú, bár a feje lágya ezek szerint még nem nőtt be.
Olvasgattam a korábbi hozzászólásokat, de úgy gondolom biztosnak, ha konkrétan leírom az esetet, és megkérdezem, hogy mit tudtok mondani ezügyben?
Előre is köszönöm a segítséget, és a válaszokat! :)

jack4 # 2009.05.09. 14:11

És biztos, hogy indult eljárás az öcséd ellen? Hány éves?

Grád András # 2009.05.09. 14:55

Kedves Joghurtus!

Ez amit leírt, legrosszabb esetben is csak a rongálás szabálysértése lehet, amiért esetleg kaphat párezer forint bírságot. De a leírtak alapján még a szabálysértés sem magától értetődő, mert nem magát az árut rongálta meg, hanem csak egy filléres cserélhető csomagolást. Úgyhogy nyugi, semmi baj nem lesz! Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

joghurtus # 2009.05.09. 14:57

Nemrég történt az eset, szóval még csak annyi történt, hogy a tescoban felvették a jegyzőkönyvet, vagy mit, amit aláírt. Abban azt írták le, ami történt, hogy felbontotta a fóliát, stb. Mondta, hogy előre bele volt nyomtatva, hogy lopás, ezt áthúzták, és rongálást írtak bele, és azt is hogy utólag megvásárolta.
Egyébként 32 éves, tehát valóban régóta nagykorú már.
Annyit kiemelnék, hogy elmondása szerint eléggé parázott, és ideges volt, és a biztonsági fickó viszonylag korrektül járt el vele. Gondolom az is közrejátszott, hogy maximálisan együttműködött, de abszolút nem alázta meg, és még nyugtatgatta is, hogy valószínűleg csak figyelmeztetést fog kapni, mert végülis kár nem keletkezett, mert kifizette.
Ennek ellenére érthetően eléggé megviselte a dolog, és azért érdeklődöm, hátha mégis tudna itt valaki valami bíztatót mondani.

Grád András # 2009.05.09. 15:03

Kedves Joghurtus!

Mondjak az általam lentebb már leírt megnyugtató szavakhoz még valami biztatót? Hajrá Joghurtus! -:)

Komolyra fordítva: Nyugi!Nincs mitől félni! :-)

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

joghurtus # 2009.05.09. 15:07

Köszönöm a megnyugtató választ. Sajnálnám, ha egy ilyen apróságból származna hátránya, bár az is igaz, hogy inkább egy ilyentől komolyodjon végre meg, mint valami súlyosabb ostobaságtól.
Mégegyszer köszönöm. :)

Bombi # 2009.05.10. 06:32

a csomagolás ugyan cserélhető,de a beszállító cég nem csomagolja újra..ergo megy( a selejtbe.
A csomagolás a termék részét képezi!
A leírtak alapján teljesen biztos vagyok abban ,hogy nem lesz belőle semmi,hiszen a kár megtérült.

tamas13 # 2009.05.14. 09:53

ÜDV MINDENKINEK!Nemrégiben én is szarkultam a TESCO-ban.
Táskámba tettem egy 9990FT értékű biztonsági kamerát.
Az operátor eszrevette és mikor a kijárathoz mentem,egy őr állt elém.Megnézték a táskámat, benne volta lopott tárgy. Azt mondta menjek vele a bizt. szobába,ahol kihalgattak és felvették a jegyzőkönyvet. Még csak 14 éves vagyok és nem tudom mire számíthatok. A jegyzőkönyv két példányban készült, egyeredetiben és egy másoltban.
Kérdezgettem volna az őrt hogy mire számíthatok,de mindenrecsak azt mondta, hogy majd azt a jegyző tudja csak....ő nem az.
Nagyon megbántam és megfogadtam , soha nem csinálok ilyeet többé!
Általános iskolai 8.osztályos tanulója vagyok,és informatikára szeretnék menni közép iskolába.
Mire számíthatok? Kisvárosban lakom, mikor kapom meg a levelet? Szülőket is behvják? Mennyi bénzbírságra számíthatok? Biztosan foglalkoznak az üggyel, és nem évül el mire a levél jönne? Az általános iskolát értesítik?
A VÁLASZOKAT ELŐRE IS KÖSZÖNÖM!