Tesco lopás

qqcezar22 # 2009.02.22. 03:07

Kedves Fórumozók!
Elvagyok képedve az alábbiaktól.

A „ghihkd” egyetemre jár és a Tescoban át címkéz, ingyen eszik.
Ezek után még van képe megkérdezni, hogy az egyetem ezt megtudja-e?
Ha rajtam múlna, én elküldeném az egyetemről. Nem oda való.

És itt a másik:
Nasaspirit....... 2009.02.16. 16:44
Sziasztok!
Én is beleestem a sokak által „hibának“ titulált ügyben!
Szerintem nem hiba mindenki magától dönt hogy megpróbálja-e vagy nem!Én megpróbáltam nem jött be!

Azt írja, hogy nem hiba.
DE HIBA, mert az erkölcsi értékeddel baj van!!!!!

Tordesillas # 2009.02.22. 09:52

sirdani

Ha az elkövető fiatalkorú, nincs jövedelme, nincs saját vagyona jelentősebb, első alkalommal követett el lopást, nincs 2 éven belül elkövetett más szabálysértése, akkor nem kaphat pénzbírságot, közérdekű munka sem fenyegeti, kap egy figyelmezetetést és annyi. Iskolát nem értesítik róla, nem lesz büntetett előéletű,még védelmebe vételét sem fogják valszeg kezdeményezni.
Az ügyintézővel vagy jegyzővel kell beszélni, attól függ melyik intézi az ügyet.
Egyébként vissza kellene olvasni pár oldalt, már sokszor le lett írva az eljárás és a várható jogkövetkezmények.

websas # 2009.02.22. 09:52

Én valamint a családom is, az alábbi fondorlatos módon játszuk ki az egyébként szemét, tetü biztonságiőröket : NEM LOPUNK!! kaját sem.

websas

Dííí # 2009.02.25. 06:36

qqcezar22 ! Véleményem szerint a fórum nem azért van/létezik/jött létre, hogy bíráskodj azok felett akiknek segítségre van szükségük. Senki nem mondta, hogy nem bűn lopni; de szerintem te sem akarod megmagyarázni nekünk, hogy soha életed során semmi számodra akár felróható dolgot nem követtél el (legyen az szimpla erkölcsi negatívum). És gondolom neked sem tetszene ha vki istent játszana fölötted :) Majd ő szépen megbűnhődik a tettéért, mint a többiek is, és remélhetőleg tanul belőle (ha nem az az ő baja). Hidd el elég büntetés neki a megalázás amit a helyszínen kedves biztonsági őreinktől kap (na meg az az utáni hercehurca)! Ennyi

verebke # 2009.03.01. 16:12

Sziasztok!

Már egy másik topikban (Loptam, beismerem, megbántam...) tettem fel kérdéseket, és objektív válaszokat sikerült kapnom.

Egy lopásnál (20.000 ft alatti értékben),felvették a jegyzőkönyvet, beküldik az illetékes önkormányzatnak, csekk, stb... minden világos (a körülményeket, ha vkit érdekel részletesen leírtam a másik topikban).
Pláne, hogy végigolvastam ezt a fórumot is.

Egy dolog van ami nem igazán hagy nyugodni: nem találtam kézzel fogható választ arra, hogy ez esetben szólni szoktak-e az iskolának vagy sem. Van erre esetleg vmilyen törvény, vagy bármi? Nem kérdőjelezem meg az eddigi válaszokat, sőt nagyon hálás vagyok érte, csak egész egyszerűen szeretnék erről megbizonyosodni vmilyen úton módon...

Előre is köszönöm a segítő válaszokat!

ui.: nagyon tetszik ez a segítő szándékú fórum, nagyon jó, hogy van ilyen, és tényleg rossz azt olvasgatni, hogy van, akik pocskondiázzák egymást. Szerintem ennek is megvan a maga helye, s a világunk teli van vele, minek kéne ilyen helyekre is behozni ezt. SZerintem ezen fórumokba leginkább olyan emberek irogatnak, akik már jócskán megfizettek saját lelkiismeretükkel, ami szerény véleményem szerint a legnagyobb (és mellesleg a legjobb módja a visszaesés megelőzésének) büntetés...

monalisa1 # 2009.03.02. 16:54

20 ezer forint értékhatár alatt szabálysértés történik, ergo nem szólnak az iskolának. (Persze azt most tudni kell, hogy egy nagyvárosban senkit sem érdekel a másik ember (...), ezzel szemben egy községben az önkormányzati előadótól "híre" mehet a dolognak...)

Monalisa
laikus hozzászóló

verebke # 2009.03.03. 18:53

Köszönöm a megnyugtató választ...

betty33 # 2009.03.13. 11:58

Sziasztok.Tegnap a gyerekek a tescóból 4en loptak.összesen 150ezer forint értékben+43ezer forint volt megállapítva rongálásnak.A lányomnál 20ezer forint értékben volt cucc.Érdeklődnék hogy a 150ezer forint egyben lesz számolva vagy külön-külön.A lányom kioskorú 15 éves nem volt még büntetve.Milyen birságra lehet számítani?Milyen következményei lehetnek ennek az ügynek?Válaszaitokat előre is köszönöm.Betty.

Dr. Mohos Gábor ügyvéd (törölt felhasználó) # 2009.03.13. 12:11

Innen nem tudjuk minősíteni a cselekményt.

betty33 # 2009.03.13. 12:27

Csak annyit szeretnék tudni hogy milyen büntetésre lehet számítani,és hogy az iskolát hogy befojásolja?Köszi a választ.

monalisa1 # 2009.03.13. 16:45

Általánosságban: 20 ezer forintos "szarkulás" esetében még szabálysértés, azon felül akár büncselekmény, azaz a hatóság fogja minősíteni a dolgot. Ha pl. csoportosan elkövetett lopás és rongálás büntette mellett teszik le a voksot, akkor abból felfüggesztett börtönbüntetés is kinézhet..., az eltulajdonított érték- és a okozott kár megtérítése mellett. (Mivel fiatalkorúakról van szó, fizetni majd a gyermekéért felelőséggel tartozó szülőnek kellhet.) Valamint az iskolát hivatalból tájékoztatják.

Szóval van amikor "a" diákcsín már nem az.

Lakus hozzászóló vagyok, én a fentieket valószínűsíttem.

Viktória1291 # 2009.03.13. 17:02

Sziasztok!

Sajnos tegnap én is elkövettem azt a nagy hibát, hogy loptam a Tesco-ból...soha életemben nem követtem még el ilyet sem semmilyen más szabálysértést (nekem azt mondták ez annak minősül). 17 éves vagyok most március.27-én töltöm a 18-at. Nagyon szégyenlem magam emiatt és borzasztó bűntudatom van, de tudni szeretném milyen következményekre számíthatok??!! Az lenne a kérdésem, hogy nekem azt mondták ezt elküldik az illetékes önkormányzatra a szabálysértési osztályra a jegyzőkönyvet, de még is milyen büntetésre számíthatok?? Pénzbüntetés vagy csak egy papír?? Együtt működtem és az eltulajdonított áruk értéke kb. durván 7600 Ft. A középiskolámba küldenek erről valami papírt?? És halottam valami ilyesmit, hogy ezt elküldik a gyermekjóléti szolgálatnak...de ugye nem vehetnek el édesanyámtól, nem ő tehet róla mindíg erkölcsösen nevelt és nagyon sajnálom, hogy ilyen szégyenbe hoztam.:(
Azonkívül anyukám az önkormányzatnál dolgozik de nem annál ahova a papírt küldik majd hanem egy másik kerületben...neki lehet ebből baja??

NAGYON KÖSZÖNÖM ANNAK AKI SEGÍT ÉS VÁLASZOL!!!

monalisa1 # 2009.03.13. 17:22

Szóba sem jön hogy "elvenének" az édesanyádtól, nem.

Általánosságban egy 7.600 Ft-os lopás már elég nagy "csín" ahhoz, hogy 20-30 ezer forintos szabálysértési bírság kinézzen érte...

Majd jön a címedre/nevedre egy hivatalos levél., személyes adatokat megadva kérdőívre kell válaszolni, és annak alapján - eredményeként - az esetleges személyes behívásod az önkormányzat illetékes előadójához. Aztán majd ő dönt: megbírságol-e vagy esetleg megúszod egy alapos letolással...

A suli nem kap értesítést a történtekről.
Azt, hogy a gyermekjóléti szolgálatnak írnak-e, nem tudom, vélem függ a vizsgálat eredményét.

Gondolom egy életre levontad a tanulságot...
Helyes, és innentől további minden jót!

Monalisa
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.03.13. 17:22

... elvennének

Viktória1291 # 2009.03.13. 17:33

Köszönöm monalisa1!!:$
Igen egy életre levontam a tanulságot az biztos...:(
Arról esetleg tudsz valamit, hogy Anyukám az önkormányzatnál dolgozik de nem abban a kerületben ahova majd a papírt küldik ahol lakunk ugye hanem másik kerületben másik osztályon...neki lehet ebből baja??
KÖSZÖNÖM!!

monalisa1 # 2009.03.15. 19:52

Kicsi a valószínűsége annak hogy adott kerület illetékes ügyintézője név szerint ismerné egy másik kerület majd' összes dolgozóját.

"Baja" bárkinek is a dologból csak neked lehet - ha, és netán.

manóóóó # 2009.03.18. 14:49

Én egy hónap után kaptam egy levelet amiben annyi volt, hogy eljárást indítottak ellenem.
Meddig tart még amíg eldöntik a büntetésemet?

pr23 # 2009.03.25. 10:29

fiatalkorú elkövetők esetén nem szólnak az iskolának, csak a szülőt kötelesek tájékoztatni. a gyámhatóságtól csak akkor kérnek óvó-védő intézkedést, ha az eljáró hatóság úgy látja, hogy veszélyeztetve van a fiatalkorú egészséges fejlődése, tehát ez abszolút szubjektív. ha első elkövetés, megúszhatja egy próbára bocsátással. egyébként fiatalkorúra szabálysértés esetén csak akkor lehet pénzbírságot kiszabni, ha rendelkezik vagyonnal vagy jövedelemmel. bűncselekmény esetén azonban simán kiszabhatnak pénzbírságot.

éppen ebből írom a szakdogámat :)

pr23 # 2009.03.25. 10:31

A kézbesítési szabályoknak köszönhetően, ha nem idéznek be meghallgatásra, és nincs semmilyen bonyodalom min 2 hónap.

Tordesillas # 2009.03.25. 12:29

13. § (1) A szabálysértés miatt alkalmazható büntetések:

1. az elzárás,
  2. a pénzbírság.

(2) A szabálysértés miatt alkalmazható intézkedések:

1. a járművezetéstől eltiltás,
  2. az elkobzás,

c)

1. a figyelmeztetés,
  2. kitiltás.

Szabálysértési jogban nincs próbára bocsátás, figyelemeztetés akart az lenni.

ex szabálysértési ügyintéző

pr23 # 2009.03.25. 13:50

Sztv 157. § (1) „Aki húszezer forintot meg nem haladó értékre lopást, sikkasztást, jogtalan elsajátítást,... követ el, úgyszintén aki e cselekmények bármelyikét megkísérli, százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.”

pr23 # 2009.03.25. 13:50

a második kritika jogos :)

gab187 # 2009.03.26. 21:01

Helo engem bolti lopáson értek a termék ára 1840 ft volt.jegyzőkönyvet vettünk fel de csak 1 példányban tehát nekem nem adtak.utána a terméket megvásároltam. mi lehet a következmény?

monalisa1 # 2009.03.26. 21:40

Pénzbírság, melynek összege sok mindentől függ.
Javaslom olvass vissza ezen topicban néhány oldalt, onnan mindent megtudsz.

fiu20 # 2009.04.01. 12:23

üdv!

2000ft értékben loptam, bevallottam, kifizettem!
jegyzőkönyv csak egy példányban készült,és előttem azt más nem írta alá!
Lehetséges-e hogy csak maguknak írták meg, ha esetleg újra próbálkozok? És nem is lesz belőle semmilyen ügy?