Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

Sherlock # 2011.03.17. 22:10

Ha eltelt a törvényi mentesítés fele, akkor bírósághoz, ellenkező esetben a Köztársasági Elnöki Hivatalhoz.

vyvyke:

az első kérdésre a választ ők tudják. Az erkölcsiben a szabálysértések nincsenek benne.

kolett83 # 2011.03.22. 20:34

Tisztelt Fórumozók!

A páromat 2009. május 31-én bocsátották szabad lábra. Lopás bűntettéért volt bent 10 hónapot. Az lenne a kérdésem, hogy biztonsági őri tanfolyamot szeretne elvégezni, és mivel büntetett előéletű, egyáltalán megcsinálhatja-e ezt a tanfolyamot.
A másik kérdésem az lenne, hogy mi a leghamarabbi időpont, amikor az erkölcsi bizonyítványt kézhez kaphatja?
Segítségüket előre is köszönöm!
kolett83

Gabicsek # 2011.03.22. 22:04

A vagyonőri tanfolyamhoz nem kell erkölcsi, azt elvégezheti, de utána még azért cca még 12 évig nem dolgozhat vagyonőrként, mert nem fogják kiadni a vagyonőri igazolványt.

Ugyanis:

2005. évi CXXXIII. törvény
a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól
6. §
(3) Személy- és vagyonvédelmi, valamint magánnyomozói tevékenységet nem végezhet:12

1. aki büntetett előéletű,
  2. akit a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény (a továbbiakban: Btk.) szerinti vagyon elleni szándékos bűncselekmény - felsorolják, a lopás is benne van - elítéltek, és a (4) bekezdésben meghatározott időtartam még nem telt el;

(4) Személy- és vagyonvédelmi, valamint magánnyomozói tevékenységet nem végezhet, akivel szemben a (3) bekezdés b) pontjában meghatározott
a) szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztést szabtak ki,
aa) öt évet el nem érő szabadságvesztés esetén a mentesítés beálltától számított tíz évig

Btk. pedig ezt mondja a mentesítésről:

A törvényi mentesítés
102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés

1. szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meg nem haladó szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését, illetőleg végrehajthatóságának megszűnését követő három év elteltével

Van azért ebben némi igazság, akit lopás miatt elítéltek, elég abszurd lenne, ha vagyonőrnek állna, miután kijött a börtönből.

Dodi69 # 2011.04.05. 04:49

Üdvözletem!
2005 ben elítéltek Adócsalás, és okirat hamisítás vétsége miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre 3 évre felfüggesztve.
Most a munkám miatt kellene az erkölcsi bizonyítvány. Szeretném megkérdezni, hogy ha megkérem az tisztán jön meg, vagy benne szerepel a büntetésem. Illetve meddig lesz benne,vagy mikor kapom meg tisztán az erkölcsit?
Előre is köszönöm válaszát!

Gabicsek # 2011.04.05. 16:05

Btk.
A törvényi mentesítés
102. § (1) A törvény erejénél fogva áll be a mentesítés315

1. közérdekű munka, pénzbüntetés, foglalkozástól eltiltás, járművezetéstől eltiltás és kiutasítás, esetén - foglalkozástól eltiltás vagy járművezetéstől eltiltás esetén a foglalkozás vagy a járművezetés gyakorlásának joga kivételével - az ítélet jogerőre emelkedésének napján;
  2. felfüggesztett szabadságvesztés esetén a próbaidő leteltének napján;

Elvileg megkapod az erkölcsit.

Dodi69 # 2011.04.06. 04:45

És elvileg tisztán?

LancerAti # 2011.04.08. 12:45

Üdv Mindenkinek!

Kb 4-5 éve kaptam 1 év felfüggesztettet. Azóta nem volt semmi ilyen dolog! Azt szeretném kérdezni, hogy ez bekerült-e az erkölcsi bizonyítványba? Ha bekerült, akkor esetleg azóta elévült e már? Előre is köszönöm!

végrehajtó1 # 2011.04.08. 13:40

legalább 2 hszel olvass vissza...le van írva.

Csontos3629 # 2011.04.10. 07:31

Üdvözletem!
Remélem tud valaki segíteni, nagyon fontos lenne!!
2007 augusztusában elkövettem egy súlyos testi sértést,2008 május 28.-án jogerőre emelkedett, a határozatban 10 hónap letöltendő 2 évre felfüggesztve szerepelt.Most lehetőségem lenne mentő ápolónak menni, érdekelne hogy az én esetemben kapnék-e most tiszta erkölcsit és elkezdhetném-e a tanfolyamot???
Segítségüket előre is köszönöm!!!

it_hun # 2011.04.11. 11:46

Láttam egy nagyon korrekt választ Gabesztől, hogy akit elitéltek lehet e vagyonőr.

Nekem az a kérdésem, hogy aki NEM LETÖLTENDŐ HANEM FEL FÜGGESZTETT BÖRTÖNBÜNTETÉST KAPOTT 2006 ban, 1 évet 3 évre fel függesztve - az lehet e vagyonőr? Köszönöm

anonimtom # 2011.04.11. 17:08

Sziasztok érdeklődni szeretnék ! Elterelésre jártam csekély kábítószerrel való visszaélés miatt , rá egy kis időre szabálysértést követtem el.Ettől függetlenül kaphatok erkölcsi bizonyítványt ?

Előrre is köszönöm !

onom # 2011.04.11. 19:22

Anonimtom, igen kaphatsz.

Ithun,a bcs típusától függ.

Csontos, mivel letelt a felfüggesztett, tiszta az erkölcsi, nem hiszem, hogy van valami extra tv ami nem erkölcsit kér mentőápolók esetén.Ha elég az erkölcsi, akkor okés a dolog.

Gabicsek # 2011.04.12. 19:03

It_hun!

Nem lehetsz vagyonőr még egy jó darabig.

Ezt tanulmányozd:

2005. évi CXXXIII. törvény
a személy- és vagyonvédelmi, valamint a magánnyomozói tevékenység szabályairól

6. §
(3) Személy- és vagyonvédelmi, valamint magánnyomozói tevékenységet nem végezhet
c) szándékos bűncselekmény miatt végrehajtásában felfüggesztett
ca) szabadságvesztést szabtak ki, a mentesítés beálltától számított nyolc évig,

Gabicsek # 2011.04.12. 19:05

Ha jól számolom, 2018-ban.

Éva59 # 2011.04.13. 06:53

Tisztelt Fórum!

Az lenne a kérdésem, hogy a pártfogónak kell-e megírni a kérelmet a büntetett előélet eltörléséhez?

onom # 2011.04.13. 17:48

Éva,nincs jelentősége, ki írja, egyébként konkrétan mit akar?mert a nyilvántartó nem törölhet semmit sem.

It_hun, amennyiben a vagyonőri tv-ben meghatározott bcs-t követte el, akkor igaz, amit Gabicsek írt, de ha csak olyan bcs-t követett el, ami ebben a tv-ben nincs benne, akkor az nem számít, ezért fontos, mit követett el.
Az alábbi segítség, nézze meg, ha nincs benne, amit elkövetett, örülhet:

akit a Büntető Törvénykönyvről szóló 1978. évi IV. törvény (a továbbiakban: Btk.) szerinti állam elleni
bűncselekmény (Btk. X. fejezet), emberiség elleni bűncselekmény (Btk. XI. fejezet), személy elleni bűncselekmény
[Btk. 166-168. §, 170. § (2)-(6) bek., 171. §, 174. §, 174/A. §, 174/B. §, 174/C. §, 175. §, 175/A. §, 175/B. §, 176. §
(2) bek. b) pont és (3)-(4) bek.], nemi erkölcs elleni erőszakos bűncselekmény [Btk. 197. és 198. §, 207. § (3) bek. b)
pont], hivatali bűncselekmény (Btk. XV. fejezet, IV. cím), hivatalos személy elleni bűncselekmények (Btk. XV.
fejezet V. cím), embercsempészés (Btk. 218. §), közveszélyokozás [Btk. 259. § (1)-(3) bek.], közérdekű üzem
működésének megzavarása (Btk. 260. §), terrorcselekmény (Btk. 261. §), nemzetközi gazdasági tilalom megszegése
(Btk. 261/A. §), légi jármű, vasúti, vízi, közúti tömegközlekedési vagy tömeges áruszállításra alkalmas jármű
hatalomba kerítése (Btk. 262. §), visszaélés robbanóanyaggal vagy robbantószerrel (Btk. 263. §), visszaélés
lőfegyverrel vagy lőszerrel (Btk. 263/A. §), visszaélés haditechnikai termékkel és szolgáltatással, illetőleg kettős
felhasználású termékkel (Btk. 263/B. §), bűnszervezetben részvétel (Btk. 263/C. §), a visszaélés radioaktív anyaggal
(Btk. 264. §), visszaélés nemzetközi szerződés által tiltott fegyverrel (Btk. 264/C. §), tiltott állatviadal szervezése
(Btk. 266/A. §), állatkínzás (Btk. 266/B. §), garázdaság (Btk. 271. §), önbíráskodás (Btk. 273. §), visszaélés
kábítószerrel (Btk. 282-282/C. §), visszaélés kábítószer-prekurzorral (Btk. 283/A. §), vagyon elleni szándékos
bűncselekmény (Btk. 316-324. §, 326. §, 327. §) vagy szökés és elöljáró vagy szolgálati közeg elleni erőszak
fegyveresen elkövetett esetei [Btk. 343. § (2) bek. a) pont és (4)-(5) bek., valamint Btk. 355. § (2) bek. a) pont] alapján, vagy olyan bűntett miatt, amelyet bűnszervezet keretében követett el elítéltek

cellem # 2011.04.15. 12:06

Tisztel Fórum!

Az év elején közúti baleset gondatlan okozása miatt pénzbüntetésre, illetve 1 év közúti forgalomtól való eltiltásra ítélt a bíróság.A sértett 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A kérdésem az lenne, hogy:

-ez bekerül e az erkölcsibe?
-ha igen mikor évül el?

válaszokat előre is köszöm!

Sherlock # 2011.04.15. 13:09

Kedves cellem,

nem; illetve a járművezetéstől eltiltás szerepelhet ha bejelöli az "E" rubrikát - az az egy év leteltéig, viszont nem kötelező bejelölni.

cellem # 2011.04.16. 23:17

köszönöm a gyors választ!

Azonban lenne még egy kérdésem. Van e lehetőségem arra, hogy az eltiltás időtartamát csökkentsék? Mivel most szerzem meg a diplomám és ez igen csak hátráltató tényező lenne az álláskeresésben. (ha jól tudom létezik ilyen mentesítési kérelem)

gab71 # 2011.04.17. 10:44

Tisztel Fórumozók!
Hatalmas kéréssel fordulok önökhöz.Leírnám a kálváriámat,és ha bármelyiküknek módjában áll segítséget,jogi tanácsot adni azt megköszönném.
A volt feleségem feljelentett évekkel ezelött gyermektartás elmulasztása miatt,amiért én 50 nap közmunkát kaptam.A pártfogóm kijelölt egy céget ahol ledolgozhattam volna a büntetésemet.Akkor a bíróság arról határozott,hogy majd a pártfogóm értesít,mikor is kezdjem meg letölteni a büntetésemet.Sokáig semmi sem történt,majd én külföldre mentem dolgozni,és megbíztam egy ügyvédet a képviseletemmel.3 évvel ezelött,anyám közölte velem telefonon,hogy a Fővárosi Bíróság BV csoportja körözést adott ki ellenem,mert nem vettem fel a munkát a kijelölt helyen.Telefonon egyeztettem az ügyvédemmel,aki közölte,intézkedik,és miután nem teljesen érti a BV bíró hozzáállását átkéri az anyagot Székesfehérvárra,elfogultságra hivatkozva.Nemsokkal később arról tájékoztatott,hogy az anyag átérkezett,a körözést visszavonták,majd innen fehérvárról értesítenek hol dolgozzam le a büntetésemet.Most pénteken igazoltattak,és közölték velem,a BV csoport köröz és előállítanak.Fel is vittek pestre,ahol az ügyeletes bíró elémtárt egy "sajtcetlit"a pártfogómtól,majd közölte az ügyvédemről nem is hallott,és közölte azt is,hogy átváltották az ítéletet 50 nap fogházra,amire kaptam 1 hónapot.Hiába mondtam,hogy az átváltoztató ítéletről semilyen határozatot nem kaptam,így jogorvosslattal sem élhettem,közölte,hogy most kezdem letölteni,vagy egy hónap múlva.Elfogadtam az egy hónapot.A gondom,hogy egy másfél éves gyereket nevelek,a nejem gyesen,és én vagyok az egyetlen kereső a családban.Anejem gyese a töredéke az albérletünk költségeinek.A kérdésem az lenne,hogy ilyen helyzetben van-e bármiféle esély arra,hogy ezt az átváltó határozatott megfellebbezzem,ill.hogy ezt a büntetést visszaváltoztassam?Az ügyvédet természetesen azóta nem érem el,holott ezért legombolt rólam 200.000ft-ot,viszont semmit nem intézett.Kérem valaki segítsen ezt a problémát megoldani,orvosolni,ill. tanáccsal ellátni.Válaszukat előre is köszönöm,üdvözlettel:
gab71

m.21 # 2011.04.19. 14:01

Tiszteletem!
Remélem tudnak segíteni a problémámban.Két "kedves" ismerősöm belevitt egy bolti lopásba tudtomon kivül.Minden kiderült,vallomástétel megvolt,most a tárgyalásra várunk mivel a két kedves barátom időközben eltünt,vagy csak nem hajlandó megjelenni.A kérdésem az lenne,hogy nekem ez már benne van az erkölcsi bizonyítványomban,vagy csak akkor ha a bíróság döntést hoz.Álláskeresés szempontjából fontos lenne a válasz.Előre is köszönöm. m.21

Éva59 # 2011.04.22. 12:34

Tisztelt Fórum!

Az lenne kérdésem, hogy mit kell tartalmaznia a kegyelmi kérvénynek, ha a büntetését már letöltötte?

Előre is köszönöm!

Gabicsek # 2011.04.22. 18:57

m.21!
Az erkölcsiben nincs benne, ha ellened büntetőeljárás van folyamatban és ezt az adatot nem is adják ki.

m.21 # 2011.04.22. 19:56

Köszönöm Gabicsek :)

Farkas János # 2011.05.09. 07:49

Tisztelt ügyvéd úr!

Még fk koromban volt egy büntető eljárás ellenem,felfüggesztettet kaptam.Az lenne a kérdésem,hogy ez még szerepel a bűnügyi nyilvántartásban?Esetleg elévülhet?Ez kb 20 éve történt.