Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány

Tamás2013 # 2013.04.12. 21:43

Tisztelt Úr/Hölgy!

Érdeklődni szeretnék azoktól a személyektől akik Ügyvédek vagy hasonló körben dolgoznak,mint pl.: rendőr,Bíró,Ügyész stb..!!

Tavaly elött kaptam egy Szabálysértést,azaz Pénzbüntetést!(2011-ben)!
Sajnos a Pénzbüntetésnek egy részét birtam kifizetni és sajnos elzárásra került sor! Nah most 2012.Március 24-én jöttem ki!

Most voltam bent a Borsodi Rfk-án! Mondtam szeretnék Biztonsági Őr lenni mivel,szeretnék elkezdeni egy Képzést! Azt mondta 2013.Ápr.12.-én Pénteken a Rendőrtiszt, hogy mivel csak szabálysértésem volt akkor is Tiszta lappal indulhatok! Viszont akkor most a Feddhetetlenségem is tiszta lenne? Sokat változott a Törvény de egy igen magas rangú rendőr tiszt mondta ezt nekem, hogy nincs smemi köze hozzá mivel nemvoltam a Társadalomra azaz az emberekre veszéllyel mert nem olyant követtem el! Ha meg elévülési idő van akkor mennyit kellene arra várnom, hogy feddhetetlenséget kapjak? De ezt már többször hallottam hogy nem kerül bele mert nem követtem el olyat!És hogy Tiszta Erkölcsim van az biztos!

Nos a Kérdésem akkor egyszerűbben:

• Kaphatok Feddhetetlenséget így is a Biztonsági Őr Képzésen?
  • Vagy ha nem kapok olyat akkor is elkezdhetem a Képzést?
  • És ha nem kaphatok mennyi az Elévülési ideje ennek hogy Biztonsági Őr lehessek?

Előre is Köszönöm a segítségüket fontos ás sűrgős lenne nagyon a válasz rá!

Tisztelettel: Tamás

bhoney # 2013.04.09. 10:19

Kedves monalisa1! Köszönöm az infót, sajnos nem mentem sokra vele. Ugyan büntetlen előéletű még nem vagyok, de most küldték a papírt, hogy amíg nem zárul le az ügy, addig ne is számítsak rá, hogy egyáltalán kiadják. Jobb, ha ezt mindenki tudja!
Üdv!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.05. 11:27

Azt akarod kérdezni, büntetett előéletűnek minősülsz-e. Nem.

bogboev # 2013.04.05. 08:20

Tisztelt Ügyvéd Úr!
2000-ben 2 gazdasági bűncselekményből kifolyólag kaptam 1,5 év letöltendő börtönbüntetést. 2002-ben szabadultam. Azóta semmi gond. A kérdésem, hogy ha most olyan munkahelyre tudnék elmenni dolgozni, ahol erkölcsi bizonyítványt kérnek, ezek a büntetések szerepelnek-e benne?
Köszönettel és Tisztelettel:
bogboev

sinkacs # 2013.04.04. 12:30

Nagyon szepen koszonom ugyved ur!! Kivanok tovabra is egy kellemes napot!!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.04. 11:04

Ahogy mondtam, kevered.

sinkacs # 2013.04.04. 10:02

Tisztelt ugyved ur!! EZT talaltam a forumon,hogyan ertelmezzem??? 19. § (1) A hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásába felvett adatokat gondatlan bűncselekmény miatt szabadságvesztésre ítéltek esetén

1. végrehajtandó szabadságvesztés büntetés kiszabása esetén a mentesítés beálltától számított nyolc évig,
  2. a szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztése esetén a mentesítés beálltától számított öt évig

kell nyilvántartani.
(2)16 A hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásába felvett adatokat gondatlan bűncselekmény miatt kiszabott közérdekű munka, pénzbüntetés, foglalkozástól eltiltás, járművezetéstől eltiltás vagy kiutasítás büntetés esetén a mentesítés beálltától számított három évig kell nyilvántartani.
(3)17 A hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásába felvett, a mellékbüntetésre vonatkozó adatokat gondatlan bűncselekmény miatt kiszabott mellékbüntetés esetén a mellékbüntetés végrehajtása befejezésétől vagy végrehajthatóságának megszűnésétől számított három évig kell nyilvántartani.
20. § A hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásába felvett adatokat

1. megrovás alkalmazása esetén az ítélet jogerőre emelkedésétől, ügyészi megrovás esetén a határozat kihirdetésétől,
  2. próbára bocsátás alkalmazása esetén a próbaidő, annak meghosszabbítása esetén a meghosszabbított próbaidő elteltétől,
  3. kényszergyógykezelést megszüntető végzés, elkobzás, vagyonelkobzás elrendelése esetén a jogerőre emelkedéstől,
  4. javítóintézeti nevelés esetén az intézkedés végrehajtásának befejezésétől,
  5. büntetés kiszabásának mellőzésével hozott, bűnösséget megállapító jogerős ítélet esetén az ítélet jogerőre emelkedésétől

számított három évig kell nyilvántartani.
Koszonom a segitseget!!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.04. 09:43

Kevered a nyilvántartásból törlést a mentesüléssel. Te sem vagy már büntetett előéletű, a próbára bocsátás idejének lejártával mentesültél a hátrányos jogkövetkezmények alól.

(Hagyjuk már ezt az olvasószerkesztői szenzációhajhászásból született csúsztatást! Az erkölcsi bizonyítvány szabályai ebben a tekintetben jottányit sem változtak.)

sinkacs # 2013.04.04. 09:39

Segítségüket szeretném kérni a következőkkel kapcsolatban.
Tudomásomra jutott,hogy 2013,jan.01-től módosult az erkölcsi bizonyítvány tartalma (is).
Én sajnos 7 éve elkövettem egy buncselekmenyt,mert anyagi problemaim voltam, lopás..amit máig szégyenlek..de nem lett itelet csak intezkedes ,PROBARA BOCSAJTAS..
Akkor a bíróság 3 ev proba idore bocsátott.
Azota eltelt 7 ev,meg szerepelek a hatranyos jogkovetkezmenyekkel jarok listajan vagy mar mentesultem?
Az itelet 2006 julius 6-an lett jogeross es 2009 julius 6-an jart le a probara bocsatas ideje,tudtomal meg 3 evig szerepelek a buntetlen eloeletu hatranyos jogkovetkezmenyekel iaro nyilvantartasban,normalisan mar 2012 julius 6-an kellet volna torlodjon,ez az eljaras automatikusan torlodik a nyilvantartasbol?Elore is koszonom a segitseguket!!
Kérem segítségüket!

Szentes # 2013.04.04. 08:12

Köszönöm Ügyvéd úr a segítségét.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.04. 07:59

És ne mindenféle kültelki hírforrásokból tájékozódj, ahol azt sem tudják a slapajok, miről írnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.04.04. 07:57

Ok nélkül félsz.

Szentes # 2013.04.03. 22:52

Tisztelt jogi fórum!

Segítségüket szeretném kérni a következőkkel kapcsolatban.
Tudomásomra jutott,hogy 2013,jan.01-től módosult az erkölcsi bizonyítvány tartalma (is).
Én sajnos 12 éve elkövettem egy nagy butaságot,mert anyagi padlon voltam.
(19 000 ft értékben bolti lopás..amit máig szégyenlek..
Akkor a bíróság próbaidőre bocsátott.
Azóta már több mint 5 éve ugyan az a munkahelyem.
2 éve bekérték az erkölcsi bizonyítványt,ami tiszta volt,mivel a próbára bocsátás is lejárt már.
Most a munkáltatóm ismét erkölcsi bizonyítványt kér és félek,hogy a megváltozott részletesebb tartalom miatt szerepelni fog a régi baklövésem és elveszíthetem munkám.
Vagy netán teljesen tiszta vagyok azóta?
Mennyire befolyásolja a speciális feltételeknek való megfelelés?..Pénzel való munka?..
Kérem segítségüket!

Köszönettel: Szentes

monalisa1 # 2013.03.29. 13:29

bhoney
Amíg nincs jogerős ítélet büntetlen előéletű vagy.

Lali111
Jól tudod.

kerdezo30
Az hogy 5 napig tartott míg beérkezett a fellebbezés neked nem róhatják fel.

---
  • laikus hozzászóló
kerdezo30 # 2013.03.29. 12:48

Köszönöm Monalisa.

Fellebbeztem időben (ítélet után 2 nappal) írásban.
Tértivevény, ahogy kell...
Viszont mire átvették, eltelt kb 5 nap...
Megkérdeztem, a feladási idő számít, nem az, mikor veszik át.

A kérdés az lenne, hogy ez esetben belekerülhetett véletlenül az erkölcsimbe valami? Eddig semmi nem volt benne, első fok ellen ahogy írtam, fellebbeztem.

Lali111 # 2013.03.28. 11:49

Tisztelt Jogi Fórum!
2002 októbertől 2006 júliusáig börtönben ültem. 5 évet kaptam de kedvezménnyel 3 év 9 hónapot kelet leülnöm. Kaphatok én valaha sima erkölcsi bizonyítványt? Van ennek elévülési ideje?
Valahol azt olvastam hogy a büntetés ami nálam ugye 5 év és kedvezmény nélkül 2007 októberben szabadultam volna onnan számítva 5 év múltán lehet kérelmezni attól a bíróságtól ahol elítéltek a mentesítést. Illetve hogy 10 év múltán meg automatikusan tiszta lesz. Remélem érthetően írtam :)

bhoney # 2013.03.27. 14:00

Üdv!
A kérdésem a következő lenne:
Folyamatban lévő ügy (csoportos garázdaság) esetén kiadják-e az erkölcsi bizonyítványt, illetve fog-e benne szerepelni ez az ügy bármilyen formában? Tárgyalás, ítélet még nem volt, szembesítés most lesz.
Előre is köszönöm!

wers # 2013.03.18. 11:16

Abban az esetben utólag fel kellene mondanom
Abban az esetben nem lesz rá szükséged, meg sem kötik a munkáltatói szerződést. Rutinosabb pályáztatók már a felvételi elbeszélgetésre, vagy a pályázathoz kérik az erkölcsit.

Véleményem # 2013.03.18. 11:03

Ezt talán a jövőbeli munkahelyeden kérdezd meg. Az ottani főnököt vagy munkáltatót hogy mennyire akadály ez...
Ha tiszta erkölcsihez kötik, hogy felvegyenek a munkára akkor úgyse vesznek fel...

kínos_kérdés # 2013.03.18. 05:04

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne, hogy közalkalmazotti jogviszony létesítéséhez minden munkakörben, és esetben szükség van az erkölcsire?

A történetem, hogy 2012 januárjában 2 év felfüggesztettre ítélt a bíróság. Sikerült utánanéznem, hogy emiatt az erkölcsim nem lenne tiszta, és az alapján amit eddig találtam, mentesítésre sem vagyok jogosult.

Mivel egy kisvárosban élek, ahol mindenki ismer mindenkit, főleg a közalkalmazottak egymást, roppant kínos lenne, ha felvennének és kérnék az erkölcsit. Abban az esetben utólag fel kellene mondanom.

Szerintetek lenne esélyem egy ilyen munkakör betöltésére, vagy meg kell várjam a felfüggesztés lejártának a napját?

Agent Cooper # 2013.03.15. 00:52

uuuoooáááeeee: Igen.

zsopapesz: kérelem az elsőfokon eljárt bírósághoz, illeték 5000 Ft

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

uuuoooáááeeee # 2013.03.12. 11:33

Jó napot! Csendháborítás szabálysértés miatt 20ezer forint pénzbírságot kaptam. Kaphatok ezután én erkölcsi bizonyítványt? Válaszát előre is köszönöm :)

zsopapesz # 2013.03.06. 16:19

Üdvözlöm,
szeretnék bírói mentesítést kérni a büntetlen előélet hátrányai alól... idén augusztusban egyébként is lejárna, de állás vállaláshoz nagy szükségem lenne az erkölcsire. A kérdésem az lenne, hogy a mentesítés kérelmének mi a menete, formaisága, illetéke, illetve, hogy melyik bíróságnak kell címezni?
Válaszát előre is köszönöm!

Agent Cooper # 2013.03.05. 16:11

Kedves tibi1, aki ZITA!

Ha kevesebb büntetést kapott, mint 5 év szabadságvesztés, akkor tiszta.

Üdv: A. Cooper

védelem és sértetti képviselet
e-mail: bartas@bartinfo.hu
http://frzs.hu/hir.php?…

monalisa1 # 2013.03.05. 15:15

kérdező30

Gondolom adminisztratíve van egy kis átfutási idő mire az itélet rákerül a piruszodra., ha eddig nem volt mostantól van.

A másodfokú tárgyalás idejéről tájékoztat majd a bíróság, 3-12 hónap is eltelhet mire egy ügyet tárgyalni tudnak.

tibi1

Az itéletben megszabott idő letelte + 3 év, általánosságban ez. Egész valószínű hogy kapsz már erkölcsi bizonyítványt, de priuszod lett és azon meg is marad.

----
  • laikus hozzászóló