Kidobott a rendszer, emiatt a válaszom nem ment el. Most röviden összefoglalom, amit írni akartam.
Az, hogy még nem történt baj, az nem jelenti azt, hogy nem fog. A kétpártrendszer erősödésével a többcsatornás alkotmánybíró-választás híján "abból lesz alkotmánybíró, akiből én akarom". És mivel rengeteg minden csak gyakorlat kérdése, amihez nincs kötve az AB, elvileg bármitől eltérhet. A jogágak elválasztása csak egy mondatos szabály lenne, dehogy könyv. A halálbüntetés tilalma hiányzik az emberi jogok közül. Lehetne akár igazságszolgáltatási alapelv is, mint ahogy sokfelé az. 20 év múlva lehet, hogy visszavezetik, és a szűk politikai elit által delegált AB tagok jóváhagyják. Sőt, megállapítják, hogy a 23/1990. (X. 31.) AB határozattal összhangban vannak.
Nem tudom, hogy tudtad-e, a kormányhatározat jogszabály. A szegény joghallgatók fejét meg tömik azzal, hogy állami irányítás egyéb jogi eszköze. Ennek oka az, hogy mindenki szégyelli. Lehet is. Györgyi Kálmán mesélte múltkor, hogy elmesélte az alkotmányuk történetét külföldieknek. Az illetőket fel kellett locsolni, és állandóan azt kérdezték, hogy miért nem történt nálunk rendszerváltás. Igen nehéz volt megmagyaráznia, hogy volt, csak hát ilyen.
A felhatalmazási klauzula hiánya miatt - döbbenetes -, de az ENSZ alapokmánya alkotmányellenes. Az ENSZ ugyanis mindenféle felhatalmazás nélkül gyakorol hatásköröket nálunk. Ezt hamarosan tetézi a Nemzetközi Büntetőbíróság, mert lehet, hogy nem fogják elfogadni a már nyáron beterjesztett alkotmánymódosítás 1. §-át. A NATO ugyancsak szégyenfolt. Igen sokat égünk a jelenlegi rossz szabályok miatt. Magyarország sérti a legalapvetőbb nemzetközi jog alapelvet, a "pacta sunt servanda" elvet.
Veszélyforrás az hogy minden csak gyakorlati szinten létezik, a láthatatlan alkotmányban van csak meg. Amíg ez így van, addig csak az AB jóindulatából él az alkotmányos rendszer. Csak akik az AB tagjait választják, egyre kevésbé jóindulatúak. Válság jegyeit mutatja a parlament. Érdemes egyszer felülni a karzatra, és tudni fogod, miről beszélek. Ez a válság mélyülni fog, és csak remélni lehet, hogy ez egy új alkotmánnyal megállítható. De lehet, hogy azzal sem.
Hivatkoztál arra, hogy stabil az alkotmány. Ezt elegendő a hozzá fűzött lábjegyzetek számával cáfolnom. A módosítások pedig egyre töredékesebbé teszik a már így is romokban heverő Alkotmányt. A most tárgyalt szöveg alapvető szabályokat vinne a szövegbe, amelyek eddig hiányoztak. Szurkoljunk neki.
Rogyadozás tapasztalható a jogrendszerben, rengeteg álhatályos – formailag nem helyezték hatályon kívül, de utóbb alkotott, vagy magasabb szintű jogszabály lerontja hatályát – szabály kering, ami alapjaiban sérti a jogállamiságot. Tudnék idézni pár rossz – akár Legfelsőbb Bíróság által elkövetett – ítéletet. Remélem Téged senki nem fog ilyennel támadni.
Most csak nagyon röviden ennyit. Észrevettem, hogy elbeszélünk egymás mellett. Kérlek olvass figyelmesebben. Azt viszont meg kell jegyeznem, hogy a jog az a terület, ahol leginkább egymásba simul az elmélet és a gyakorlat. A felsőbírósági, de még az alsóbb bírósági ítéletek is hivatkoznak a jogirodalmi álláspontokra, míg az elmélet a gyakorlat céljait igyekszik szolgálni. Épp emiatt nem lehet csak úgy elutasítani az ilyen érveket. Én ezért is szeretem a jogot.
Kíváncsi vagyok a Te részletes érveidre. A politikusok mindig azt mondják, ha már nem tudnak új érvet hozni, hogy "úgysem lenne meg a kellő többség". A fennálló helyzet védelme azért, mert fennáll, nem vezet sehová. Ez elég keskeny alappal bír. Az, hogy még nem omlott össze, az sem az alkotmányos rendszeren múlik, hanem csak egynéhány ember jóindulatán, ami pedig az emberek megváltoztatásával megdönthető.
Egyébként igen pesszimista vagyok, szerintem még jó ideig a jelenlegi szörnyszülöttet csodálhatjuk. A most végzett műtét, ha sikerül, akkor sok hiányt pótolhat, és életképesebbé válhat a rendszer. Még pár igen durva műtét kellene, és akkor már tényleg csak annyi maradna, hogy régi a sorszáma, és ósdi a szerkezete – amit megváltoztatni nem lehet, különben önmagába ütközne az alkotmány. Kihirdetett jogszabály szerkezeti egységeinek átcsoportosítása 1990 óta tilos, mert sérti a jogalkotással szembeni legalapvetőbb jogbiztonságból fakadó elvárásokat.
Röviden tényleg csak ennyi, majd válaszolok hosszabban is.
Tapsi