Az Alkotmánybíróság függetlenségéről


Sherlock # 2010.08.02. 07:52

Az USA eddig 27 alkotmánykiegészítésnél tart, a legutóbbi óta 18 év telt el.

XXVII. CIKK

"A szenátorok és képviselôk fizetését szabályozó törvények csak a következô választási ciklus után léphetnek életbe."

Rexor # 2010.08.02. 07:43

Kedves Cat: sorolhatnék még más dolgokat is, de ez az egyik dolog, ami mindenki számára kézzelfogható. Gyerek voltam még, de még emlékszem arra az útlevélre, ami csak a szocialista országokba voltr érvényes.

Alkotmány témához visszakanyarodva:

Továbbra is azt állítom, hogy az Alkotmányunk egy működőképes alaptörvény, egyetlen nagy hibája van, hogy ugyanúgy lehet módosítgatni (legalábbis a jelnelgi környezetben), mint bármely más törvényt. Ez véleményem szerint nagyon nagy hiba, így tényleg nem ér semmit sem. Az alkotmánymódosítás feltételeit kőkeményen körül kellene bástyázni, az elfogadhatatlan, hogy akármilyen politikai erő is a saját kénye kedve szerint módosítgassa. Legjobb tudomásom szerint pl. az USA-ban a több mint 200 éves alkotmányt alig harmincszor módosították eddig (mi 2 hónap alatt fogunk lassan itt tartani).

Leg: azért a régi rendszer sem csak ávósokból és körömletépőkből állt :).

cat981 # 2010.08.02. 07:18

...de itt megtaláható pár érdekesség...
http://www.aquanet.fw.hu/

cat981 # 2010.08.02. 06:44

én a Lenkeis cikkel arra utaltam, hogy ma ugyan az megvan mint amire Leg hivatkozott, csak most a megbízó nem az állam, hanem (az egyébként mögötte és felette álló) pénzhatalom.

Legislator # 2010.08.02. 06:15

cat981: Köszönöm. Tejfalussy András mérnöknek vannak ilyesfajta ügyekben 2-3 évtizede folyó küzdelmei.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.08.02. 06:12

guba,

Ha lesz felkérés, meg is írom. Az első lesz, hogy neked szólok. Illetve úgy két-három éve volt egy (a sajtóban titkosnak becézett) konferencia az MTA-n, akkor a pécsiek voltak alkotmányozó szerepben, úgy emlékszem az alkotmány preambuluma és az emberi jogok volt a téma, ott mondtam 5-6 ötletet.

P.S.: Te írtad a közbeszerzési törvény módosításáról a fórumban megjelent cikket? (Nem szükséges nyilvánosan válaszolnod).


Sunshine after the rain.

hunfrakk # 2010.08.01. 20:16

dr. Lenkeinek nagyjából igaza lehet vitamin ügyben
de nem tudok neki hinni mert ő a szcientológia egyház egyik legnagyobb hazai vezetője, egy üzletember...

cat981 # 2010.08.01. 17:49

"Akinek nem tetszik, az hozza vissza a hatalomba Biszku Bélát, meg azokat a körömletépő ávósokat, akik még élnek. Majd ők adnak a „demokráciának“."

Leg,
ajánlanám figyelmedbe ezt a cikket (most hirtelen csak ez van kéznél de zsákszámra mutathatnék ehhez hasonlókat).

http://www.naturhirek.hu/index.php?…

Rexor,
úgy imádom mindig azokat a leglényegesebb dolgokat kiemelő példálózásaidat :)

guba # 2010.08.01. 16:39

Ha elkészültél, szólj! :-)

Legislator # 2010.08.01. 15:02

Majd ha felkérnek, írok egy tanulmányt erről.


Sunshine after the rain.

guba # 2010.08.01. 06:07

Egyébként tudjátok, kik csinálták ezt a javított alkotmányt? Persze, el lehet ezzel funkcionálni, én nem mondom. De ez messze nem ideális.

Konkrétan is meg tudod nevezni, hogy mi az amin változtatnál a jelenlegi alkotmányban az ideális állapot eléréséhez, és miért?

Dr.Attika # 2010.07.30. 17:34

Igazad van Legistlator. 1949-ig is megvolt a nemzet írott Alkotmány nélkül. Azt követően meg nem lett betartva. Húsz éve meg arra jó, hogy az Alkotmány Bíróságnak munkát adjon. Példaként. A vámhatóság úgy le szarja az alkotmányos alapelveket, hogy mikor erre hivatkozom "skandináv gombjuk" sincs, hogy miről beszélek. És ezek a "leszaró" emberek már a rendszerváltás után lettek jogalkalmazók.

Legislator # 2010.07.30. 17:22

Akinek nem tetszik, az hozza vissza a hatalomba Biszku Bélát, meg azokat a körömletépő ávósokat, akik még élnek. Majd ők adnak a "demokráciának". Egyébként tudjátok, kik csinálták ezt a javított alkotmányt? Persze, el lehet ezzel funkcionálni, én nem mondom. De ez messze nem ideális. Tartok tőle, hogy sokadik kísérletre sem lesz új alkotmány, egyébként nemcsak írott alkotmányokból, meg köztársaságokból áll a világ. És minden volt szovjet érdekszférába tartozó országnak van új alkotmánya, nekünk nincs, bár mondom, én nem ragaszkodom ehhez. De módosítások, kiegészítések elkelnének.


Sunshine after the rain.

Rexor # 2010.07.30. 15:42

Szerintem ez kissé le van egyszerűsítve, az igazság az, hogy sok minden jobb lett, sok minden nem változott és bizony sok minden rosszabb lett.

Az biztos, hogy a jelenlegi rendszerben sokkal több lehetőség van, mint a rendszerváltás előtt volt (pl. akkoriban senki nem is álmodott arról, hogy lesz olyan idő, amikor egy fürdőgatyában és személyi igazolvánnyal a kezünkben átruccanhatunk Ausztriába).

Csakhát mi kissé pesszimista nép vagyunk és minden rendszerben valami miatt károgunk.

Dr.Attika # 2010.07.30. 15:29

cat981!
Teljeséggel igaz a felvetésed. Még azért hozzáfűzném, hogy sem 1949-ben, sem 1989-ben nem kérdezték meg a népet arról, hogy akarják-e azt a rendszert. Az 1990-es választáson is csak a pártok közül választhattunk és nem arról, hogy milyen gazdasági, társadalmi rendszerben akarunk élni.

cat981 # 2010.07.30. 15:07

én kb. 4-5 évvel ezelőttig úgy rühelltem a szocializmust hogy azt el nem lehet képzelni. De azért tekintsünk már vissza az elmúlt húsz évre, illetve a mai állapotra, mint a demokratikus jogállamra és piacgazdaságra. Jobban megy a gazdaság? Hát nem... Jobb az oktatás? Hát nem... Jobb az egészségügy? Hát nem...jobb az emberek egymáshoz való viszonya? Hát nem... Kevesebb a bűncselekmény, lopás, átverés stb.? Hát nem... Jobb lett a jogszerszer? Szerintem ez sem. Jobb az életszinvonal? Hát nem... vagy talán. (igaz hogy szebb és job autókkal járunk, szebb és jobb lakásunk van csak éppen minden hitelből.) Az azóta sokszorosára nőtt államadósságról nem is beszélve. Sokkal nyugodtabb és kiengyensúlyozottabb volt az emberek élete. Na akkor most melyik rendszert akarjuk szídni? Most ezek után nehogy azt gondolja bárki is hogy vissza akarom állítani a szocializmust, szó sincs róla, de azért ha enynire szídjuk a 89 előtti éveket azt is vegyük kicsit jobban górcső alá mi lett jobb 89 után...

Rexor # 2010.07.30. 14:45

Szerintem nem kell megtagadni a múltat, ez is a történelmünk része. Leginkább azt kellene megtanulni, hogy együtt tudjunk élni vele. Az olyan formális dolgok, mint új számozással csillogó villogó új Alkotmány készítése olyan, mintha egy rohadó Trabantar Rolls Royce dísztárcsát szerelnénk. Szép, ha bírja a felni, de minek.

ObudaFan # 2010.07.30. 14:05

Azzal, hogy születik egy új Alkotmány, önmagában nem lenne baj, mert így az ország deklarálhatná, hogy befejeződött a rendszerváltás, végképp megszilárdult a Köztársaság, a népköztársasági múltat, a 89. előtti múltat mindenben megtagadjuk.

Csak az elmúlt hónapok közjogi ámokfutása után mégis tartok attól, milyen lesz az új Alkotmány.

Legislator # 2010.07.30. 13:28

20. § (2) bek., bár itt nincs időgépfunkció.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.07.30. 13:18

A CompLex meg nem működik, amikor kéne.


Sunshine after the rain.

Legislator # 2010.07.30. 13:16

Nem, meg fogom nézni konkrétan, van valahol egy olyan, hogy a képviselő közérdekből látja el feladatát...


Sunshine after the rain.

Rexor # 2010.07.30. 13:01

Szia Legislator,

Lecsekkoltam a 21.§ nem ugyanaz...

Pont arról van szó, hogy az évszámon kívül már semmi nem emlékeztet az eredeti szövegre, hogy teljesen őszinte legyek én nem is nagyon értem mi ezzel a probléma. Kiváló alkotmánybírók és alkotmányjogászok is egyetértenek azzal, hogy a magyar alkotmány teljes mértékben alkamas a funkciójának a betöltésére.

Annyi tényleg fontos dolog van, amivel foglalkozni kellene, nem hiszem, hogy ez lenne a legégetőbb problémája a magyar jogalkotásnak...

Legislator # 2010.07.30. 12:14

Mindenesetre az évszáma sztálini időket idéz. Azonban senki nem vette a fáradtságot, hogy tényleg összevesse az eredeti alkotmányszöveget a SZU alkotmányának szövegével. Még azt sem tudjuk, anno kik voltak a magyar megalkotók (két nevet tudnék nagyon erős tippnek). A nagy alkotmánymagyarázat sem mert szembenézni számos problémával, megmaradtak a tételesjogiság szintjén. Egyébként azt hiszem, a 21.§ a nyolcvanas évek közepe óta ugyanaz, de ezt fejből írom, meg kellene néznem.


Sunshine after the rain.

guba # 2010.07.29. 19:46

Van annak egy diszkrét bája, ahogy a mi professzorunk becsempészi a kiváló hozzászólásaiba a szakmai múltjának egy-egy fontos epizódját. Komolyan, én egyre jobban tisztelem, mióta az egész önéletrajzát sikerült megismernem.

Berényi Miki # 2010.07.26. 08:24

Kedves Dr Grád András!

Szerintem nem ismerjük egymást személyesen ahhoz, hogy tisztában legyen a tárgyi tudásommal és a szárnyaló fantáziámmal. Képzelje, olvastam már az Alkotmányt, képzelje, tudom, hogy szövege egy az egyben megváltozott. Tudom, hogy semmi nyoma nincs benne sztálinizmusnak. Nem is azt írtam, hogy sztálinista, azt írtam, a sztálinista alkotmány alapjain nyugszik. Ami igaz is, hiszen 1949. évi XX. tv a neve.

Mondom, képzelje el, hogy Franciaország alkotmánya a többször módosított 1943. évi XX. tv; és csak annyi maradt meg a Petain-i alapokból, hogy "Franciaország fővárosa Párizs."

Ön nyilván egy nagy tudású, szakmailag méltán elismert ember, de a személyeskedés, és az ismeretlen emberek egy mondat alapján történő megítélése, pocskondiázása Önnek se válik előnyére. Csak úgy, mint a politikai szálakat sem nélkülöző vitákban a jobboldalinak vélt kritikákra válaszul a "nyilván ez is egy kommunista trükk" klasszikus, politikai bloggerek ironikusnak szánt, unalmas fordulatával vagdalkózni.

Következtetést én nem vonok le :)