Az Alkotmánybíróság függetlenségéről


ObudaFan # 2010.06.21. 10:48

Ez azért nem ennyire egyértelmű. Az 1995. évi XLIV tv. 2. § az 1995. évi XLIV tv. és nem az Alkotmány 24.§ (5) -t helyezte hatályon kívül. Hogy ez meg mit is jelent, az 12 éve vita tárgya a szakmában.

Dr.Attika # 2010.06.21. 10:45

Kedves Rexor!
Lemaradtál. Az Alkotmány 24.§ (5) bekezdését az 1995. évi XLIV tv. 1.§-a iktatta be. Ugyanezen tv. 2.§-a szerint e rendelkezés hatályát veszti az 1994-ben megválasztott OGY megbizatásának megszűnésekor. Az akkori OGY megbizatása 1998. június 18-án szűnt meg. Tehát már nem hatályos.

Rexor # 2010.06.21. 10:18

Kedves Attika,

Lehet hogy lemaradtam, de akkor miről szól az Alkotmány 24. § (5) bekezdés (han jól tudom ez még mindig hatályban van)?

Dr.Attika # 2010.06.21. 09:32

Kedves Rexor!
Már kiveséztük, hogy ez a 4/5-ös hozzájárulás 1998. júniusától hatálytalan.

Rexor # 2010.06.21. 08:55

Kedves Kacsa,

Ez is igaz, de az egy másik igazság, hogy a számát tekintve már semmi köze nincs ennek az Alkotmánynak a régi alkotmányhoz. De ha valakit a forma zavar, át lehet nevezni 2010. évi 200-as törvénynek (pont abban van a csavar, hogy egyedül ehhez szükséges 4/5-ös többség - ami tartalom szempontjából nem oszt nem szoroz.) Faramuci módon tehát lehet új Alkotmányt csinálni jelenleg minden nehézség nélkül, de csak a régi számozással :).

Kacsa1111 # 2010.06.21. 08:23

Kedves Rexor,

azért az sem müködik, hogy egy 49-ben írt firkálmánnyal kelljen a világvégéig vesződni...


Kacsa11

Rexor # 2010.06.21. 07:38

Az a nagy probléma szerintem, hogy anno az Alkotmánymódosítás lehetőségét nem bástyázták körül kellően. Nálunk sajnos nagyon nagyon könnyű az alkotmány szövegét módosítani. Jogállamban - véleményem szerint - egy pártnak sem lenne szabad akkora hatalmat adni, hogy akár 2/3-os, akás 100%-os többséggel csak úgy módosíthassa az Alkotmányt ahogy neki tetszik. Lényegében így az EU-n kívül nem sok kontrollja marad a a hatalomnak.

Sz.Márton # 2010.06.20. 09:58

Egyébként, nem kell félteni az AB függetlenségét, nem olyan emberek a tagjai, hogy ne tudnának bármit is okosan megtenni,az érdekérvényesítő képességeikkel! Mint az közismert, jól és magasan képzett egyetemi oktatók, elég széles, többen koruknál fogva még 1989-előtt is kialakított, kapcsolatokkal és jogászi-harcostársi tapasztalatokkal..(...)

Elég érdekes lenne, ha a mezei honpolgároknak kellene aggódni ilyen magasan kvalifikált és elismert emberek hivatásának és beosztásának intézményi függetlenségéért, hiszen a tanítványaikat azért még ők is megismerik!!!
Remélhetjük azért még gondolatban köztünk élnek és mi értünk porszemnyi egyénekért (is)vannak!

Sz.Márton # 2010.06.20. 09:44

Dr.Attika!

A témától függetlenül, /bár az AB tagjai, egyes ügyekben, néha egymástól teljesen eltérő jogászi érveléssel fűszerezett különvéleményként leírt levezetéseket írnak, néha ugyanazon jogelvre visszavezetve, más-más szemszögből és világnézetből, vajon miért is?/

"jogitanacs.info" honlapod életrajzi elemei között, ezt azért, amit tőled idézek, ajánlom kijavítani: (ez is csak egy tanács, de tényleg jószándékú...)

"ügyvédejlölti, foglalkozással" (..?!)

guba # 2010.06.20. 09:43

Bauer Tamás abstart hátborzongatóan irritáló politikus, vagy újabban már "elemző", főleg amikor a maga kenetteljes stílusában elkezdi elemezgetni, hogy addig örüljünk, ameddig a multik behozzák nekünk az olcsó szlovák tejet, mert, ha ezt nem tennék, akkor a magyar tej ára az egekbe szökne. (mondom, hogy kiválóan ért a fékekhez és ellensúlyokhoz, és nem csak politikai, hanem közgazdasági értelemben is. Pótolhatatlan zseni.)

Dr.Attika # 2010.06.20. 09:17

Guba! Nem tetted idézőjelbe, hogy Bauer Tamás kiváló közgazdászunk, de gondolom, hogy így akartad. Nem kiváló közgazdászunk. Ha olvastad publikációit és olvastad az életútját, akkor látnod kell, hogy egy kártékony közgondolkadó. Folyamatosan "fikázza" a FIDESZ-t. Nulla érvekkel. Édesapja "ávósként" közremúködött egy volt igazságügyi miniszter halálra veretésében. Rendszerváltás előtt és azt követően az SZDSZ- ávós fiuk gyülekezete- tevékenységében aktív szerepet vállalt, de onnan is ki ba....szták. Próbálja magát "szinten tartani" főleg az ATV műsoraiban, de hiteltelen és buta közgazdaságilag.

guba # 2010.06.20. 09:17

Nyilván azzal a megszorítással, hogy a diktatatórikus átrendeződést egyrészt ostobaságnak, másrészt lehetetlennek is tartom.

guba # 2010.06.20. 09:15

Igazából engem az lep meg, hogy te is beálltál a demokráciát siratók kórusába. Erről az egészről lehet persze értekezni akár egy kicsit felülemelkedve is a mai magyar pártpolitikai valóságon, de nekem az a véleményem, hogy a baloldal mögött álló médiatúlsúly sokkal többet ér, mint az összes hatalomkorlátozó demokratikus intézmény összesen.

ObudaFan # 2010.06.20. 09:07

Van humorérzéked, látom!

Az a baj, hogy nálad sosem lehet tudni, hogy a vad állításaidat nem gondolod-e komolyan.

guba # 2010.06.20. 09:05

Ezt így talán még te sem gondoltad komolyan.

Van humorérzéked, látom! Valóban, ezt még én sem gondoltam így komolyan. :-)

ObudaFan # 2010.06.20. 08:23

tehát nincsen azzal semmi probléma, ha mindegyikük fidesz „pártkatona“

Ezt így talán még te sem gondoltad komolyan.

guba # 2010.06.20. 06:44

Kétharmaddal egyébként is csak hatalomgyakorlási részletkérdés, hogy az alkotmányt változtatom, vagy az alkotmánybíróságot. :-)))

guba # 2010.06.20. 06:42

Az alkotmánybírák soha nem döntöttek pártpolitikai szempontok szerint, tehát nincsen azzal semmi probléma, ha mindegyikük fidesz "pártkatona". Az ORTT mennyivel demokratikusabban szervezett intézmény bezzeg, ott nincsen baj a fékekkel és az ellensúlyokkal, ami miatt Bauer Tamás kiváló közgazdászunknak oly sokat fáj manapság a feje.

Kacsa1111 # 2010.06.16. 11:36

na, ja...
a jobbik csökkentette volna az államadósságot...
vagy javított volna az ország energetikai függetlenségén (pl. pont az orosz piac felé nyitással - mert az oroszok majd beverik az ácsgerendába a fejüket, és majd pont nem gázzal akarnak majd fizetni...éltél te már oroszok között?:) )
:)))


Kacsa11

cat981 # 2010.06.16. 11:19

kbs,

"Hiába próbálsz közös platformra kerülni ObudaFannal, cat. Nem fog menni."

közös platformra azért nem, illetve nekem nem jogásznak nem kell annyira illedelmesen, óvatosan, mértékletesen fogalmaznom. Azért érdemel még külön tiszteletet a szememben, mert hangot mer adni az aggályainak és fel meri vállalni, amelyek minden jogot végzett ember számára világosnak kellene lenni, nem az a fajta csatlós, bólogató jogász aki azonnal meghajlik bármilyen rendszer előtt és helyesli akármilyen sza.r, vagy korrupt is.
Egy másik tipicban korábban éppen én is azt fejtettem ki, hogy az hogy itt tart az ország és a jogállamiság éppen azoknak a bólogató csatlós korrput jogászoknak köszönhető elsősorban akik elnézik, sőt meg is szavazzák (meg ugye ki is dolgozzák) ezeket a rettentő korrekt és tiszta tv-eket.

Én egyébként is (és szándékosan) kisarkítva szoktam általában itt nyilatkozni a "végállomásra" rámutatva, aztán a köztes skálán mindenki belövi magának szerinte mi hol áll...

A „nem változik semmi“ szöveg pedig szintén a főirányra vonatkozott, nem lesz valós reform, csak intézkedések ennek irányában, de a gyakorlatban, illetve végeredméynben ez nem vagy alig fog megmutatkozni pl. némileg csökken csak majd az államadóság, a munkanélküliség, némileg javul csak majd a gazdaság, az oktatásügy, egészségügy, az ország energegtikai, pénzügyi és politikai függetlensége stb. mert a "főnökük" csak ennyit enged meg nekik. Ezek az intézkedések pedig azta célt szolgálják, hogy ne tudjon már bezavarni a pontosan időzített tervmenetbe olyan kis kötsög pártok mint pl. a jobbik.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.06.16. 10:54

Éppen ezért szerintem célszerű lenne nekünk, a közvélemény képviselőinek ezeket a vitákat egy picit a pártállásunk fölé emelkedve lefolytatni.

Igyekszünk. Bár hogy a "közvélemény képviselői" lennénk...

Rexor # 2010.06.16. 10:06

Az Alkotmánybíróság azért kicsit több mint személyi változás. Az dícséretes, hogy helyre akarják állítani az Alkotmánybíróság működőképességét, de tény és való, hogy ezt jóval elegánsabban kellene megoldani. Végülis egy nagyon fontos intézményről van szó, amely az egyedüli korlátja az Országgyűlésnek.

ObudaFan # 2010.06.16. 09:51

De úgy tűnik, meg kell szoknunk, hogy ha a demokratikusan választott többség, az alkotmányosság keretei közt valamit, ami régóta nem működik, megváltoztat, az ellenzék a demokráciát siratja.

Az kétségtelen, hogy az elmúlt időszakban gyakran emelték fel a szavukat ebben a témában olyan emberek, akik teljesen hiteltelenné váltak - többek között éppen az alkotmányossághoz fűződő ambivalens viszonyuk miatt is.

Azért egy ilyen fórumon ettől függetlenül csak érdemes megvitatni a hasonló kérdéseket, mert azért a 20 éves magyar jogállamiságnak van még hová fejlődnie. És mikor lenne aktuálisabb beszélni erről, mint most, amikor 12 éve nem látott mértékű parlamenti többsége van a kormánypártoknak, így szinte bármit kijavíthatnak, de el is ronthatnak. Ráadásul az ebben a 4 évben módosuló szabályok sokáig velünk élhetnek, mert ritkán kap ekkora többséget egy politikai oldal.

Éppen ezért szerintem célszerű lenne nekünk, a közvélemény képviselőinek ezeket a vitákat egy picit a pártállásunk fölé emelkedve lefolytatni.

ObudaFan # 2010.06.16. 09:38

Bihari Mihály személye talán valamelyest enyhíti az aggodalmat.

Valamelyest igen, ez tény. De azért meg nem szünteti.

Berényi Miki # 2010.06.16. 09:09

"a demokráciért és a jogállamiságért való aggódás nagyon hülyén áll egy alapvetően fasisztoid párt szimpatizánsának…"

Van ma Magyarországon "alapvetően fasisztoid párt"? Azt hittem ez csak a politikai blogok aluliskolázott kommentelőinek az agyréme.

Bár az való igaz, hogy az általuk "alapvetően fasisztoidnak" tartott pártnak nem tesz jót, ha az MSZP-vel karöltve a többség minden lépésében a demokrácia halálát látják.

Igen, meg lehetett volna oldani szebben is, de ez a lépés kellett, mert nem tartható, hogy olykor az ÁB működőképessége is veszélyben van. De úgy tűnik, meg kell szoknunk, hogy ha a demokratikusan választott többség, az alkotmányosság keretei közt valamit, ami régóta nem működik, megváltoztat, az ellenzék a demokráciát siratja. Gondolom elvárnák, hogy a 2/3 miatt a többség semmit se csináljon, mert az a demokrácia. Úgy biztos nem élnek vissza a hatalommal...