Fórum adózás, illeték és pénzügyek újabb elöl     új hozzászólás


Tartozás elévülés 5 év után létezik?

gerbera317 # e-mail 2020.05.23. 17:56

Ha a követeléskezelő nem tartaná be az ilyen ígéreteit, már rég lehúzhatta volna a rolót.

DAniel88 # e-mail 2020.05.23. 18:12

Köszönöm a választ .
Elnézést nem tudom pontosan ezeket a dolgokat , ezért is érdeklődöm .
Próbáltam minél mélyebben átnézni az internet bugyraiban , de sajnos nem találtam olyan oldalt ahol megtaláltam egy teljes leírást ilyen dologgal kapcsolatban , sajnos nem találtam , ezért is bátorkodtam itt kérdezni mert sajnos tudatlan vagyok ilyen dolgokban.
Megyeszer köszönöm

drbjozsef #   2020.05.24. 09:50

DAniel88,

Ha van ügyfélszolgálat, menj be személyesen és intézd ott el, ha nincs, gyorsan kérj tőlük egy konkrét megállapodást, levélben, ne emailban, amit ha aláírsz, akkor elfogadod az általuk felajánlott feltételeket. Már ha megfelel neked. Az apróbetű is.

Ez jó neked, mert lesz egy konkrét követelés, és jó nekik is, mert azt az aláírásoddal elismered. Innentől ha ezt a megállapodást nem fizeted, ezt végrehajthatják akkor is, ha egyébként az eredeti teljes követelés esetleg rég el is évült volna.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

DAniel88 # e-mail 2020.05.24. 15:15

Tisztelt drbjozsef.
Köszönöm a válaszát . Megpróbálom . Én is ilyesmiben gondolkodtam. Sok helyen írták hogy közjegyző a legbiztosabb , de ugye az költségesebb .
Igazából azt reméltem , hogy ez egy egyszerű dolog , ha fizetek akkor vége és mindenkinek egyszerű az élete. De megértem , hogy a követelés kezelők próbálkoznak .
Ahogy olvasgattam nem is évülhet el a tartozás mivel 2014 előtt keletkezett , így egy levél mindig megszakítja az elévülést és újraindul az 5 év.
Válaszát még egyszer köszönöm.
Azt esetleg megkérdezhetem , hogy a levélben felajánlják hogy a teljes összeg kifizetése esetén a következő napon a fennmaradó követelés teljes összegét elengedik. Ez a kijelentés kötelezi őket vagy nem?
Esetleg valakinek van tapasztalata az MKK val kapcsolatban?

drbjozsef #   2020.05.24. 15:47

DAniel88,

Ahogy olvasgattam nem is évülhet el a tartozás mivel 2014 előtt keletkezett , így egy levél mindig megszakítja az elévülést és újraindul az 5 év.

Ez így ebben a formában nem pontos. A régi Ptk. hatálya alá tartozó követelések esetén a fizetési felszólítás valóban megszakítja az elévülést (HA nem indult végrehajtási eljárás).

De ezt bizonyítani is kell, szerencsédre ilyenkor megfordul a bizonyítási teher : te hivatkozol az elévülésre, és annak megszakadását a jogosultnak kell bizonyítania.

Ha csak sima, nem könyvelt (ajánlott, tértis) leveleket küldött, az nem számít, mert azt nem tudja bizonyítani, hogy átvetted. Csak a könyvelt küldemények számítanak. Ha olyat kaptál az elmúlt években, akkor elképzelhető, hogy megszakadt, és nem évült el. De biztosra nem tudhatod (ha pl. költöztél, és az erstének nem jelentetted be az új címedet, akkor a régire is küldhettek, és az szabályosan kézbesítettnek is számíthat kézbesítési fikcióval, hiába nem is tudsz róla). És feltehetőleg az MKK sem fog erről tájékoztatni.

Ha az engedményezés 2011-ben szabályos volt, akkor 2016-ig akár el is évülhetett, azóta pláne. De hát ki tudja. Ha neked megfelel az egyezség, kösd meg, fizess, aztán próbáld meg az adóson behajtani, legalább egy részét.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

DAniel88 # e-mail 2020.05.24. 16:40

Tisztelt drbjozsef.

Köszönöm még egyszer , jó pár hasznos tippet adott , le a kalappal.
Elnézést a pontatlanságért , sajnos csak nemrég kezdtem elmerülni a jogban , így elnézek dolgokat.

Nekem is és az adósnak is küldtek leveleket az évek alatt hogy biztosra menjenek hogy nem évül el. Nem vagyok benne száz százalékosan biztos , de őszinte leszek nem akarok ügyeskedni . Úgy vagyok vele , hogy ugye ez a tartozás fel lett véve , el lett költve , így jobb kifizetni, én is jobban alszok.
Próbálok óvatos lenni , mert a túl jól hangzik hogy igaz legyen, de megértem hogy az MKK nak is megéri mert ők 20 - 50 százalékos áron vették meg a banktól .

Sajnos az adós közeli hozzátartózó , így lenyelem a költséget.
Úgy vagyok vele eltelt több mint tíz év , már magam mögött akarom tudni és így semmi tartozás nem lesz a nevemen. Elgondolkodok néha hogy érdemes lenne e próbálkozni az elévüléssel vagy mennyit sikerülne még alkudni, de a nap végén ennek is örülök. Csak azt nem szeretném hogyha kifizetem az ajánlatukat , valamilyen jogi csavarral igy a többit is követelhetik.

Nagyon köszönöm még egyszer a segítségét és idejét

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.24. 17:34

(HA nem indult végrehajtási eljárás)
Ha nincs a követelésről végrehajtható döntés. Hogy indult-e végrehajtás, nem lényeges ebből a szempontból.

www.kbs-ugyved.hu

Kilmike27 # e-mail 2020.05.26. 21:05

Segítséget kérek.
2006-os tartozás behajtásának elévülése miatt kérdezek.
Külföldön voltam és nem tudtam egyátalán (ha voltak) kiküldött felszólítások. Ha arra akarnának hivatkozni, hogy igenis kiküldték, akkor egészen biztos hogy nem elég, hisz semmi nyoma hogy átvettem! Illetve elolvastam, tudomásul vettem...vagy megbeszéltünk volna valami fizetési konstrukciót.
A kérdésem tehát.
Ennyi idő távlatából érvényesíteni lehet a tartozást, ha semmivel nem tudják igazolni a felszólítások célbaérését? Hisz nem is voltam az országban. A címen nem vette(vehette!) át senki.

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.26. 21:25

Ha nem... És ha igen?

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2020.05.27. 07:50

Kilmike27,

Sajnos tévedésben vagy. A fizetési felszólításnak az elévülés megszakításához egyáltalán nem kell feltétlenül, hogy átvedd, pláne nem, hogy elolvasd, megértsd, tudomásul vedd, megbeszéld.

Keress utána a "kézbesítési fikció"-nak gugli barátunkkal.

Igazolnia kell a felszólítás esetén, hogy vagy átvetted, vagy ha nem, akkor elég azt, hogy a megfelelő címre küldte, és onnantól a te bajod, ha nem vetted át.

Amikor külfüldre költöztél, ugye nem jelentetted be az új elérhetőségeidet a jogosultnak? No, ezért lesz az a felszólítás így is megszakító hatályú - már persze, ha egyáltalán igazolni tudják a kiküldését.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Ori82 # e-mail 2020.06.19. 23:42

Tisztelt Fórumozó!

Szeretném a segítségeteket, javaslataitokat kérni a következő ügyben.
Még a 2000-es évek elején felvettem hitelt, amivel nem foglalkoztam és a bank sem keresett ez ügyben.
Nemrég felvettem a kapcsolatot hitelrendezés céljából.

Első körben azt a választ kaptam "késedelmes tartozását üzleti döntés alapján lezártuk, ezért szerződése a Khr rendszerben is lezárásra került." (dátum: 2020.05.13.)

Rá 2 hét múlva kaptam a következő levelet, amelyben az általam megadott visszafizetési feltételeknek kellene eleget tennem.(dátum: 2020.06.05.)

Kérdésem a következő: ebben a formában az elévülés megvalósult-e? Illetve mint természetes személy hogyan tudok lekerülni a Khr rendszerből minél előbb: ha ténylegesen megvalósulás a kedvezményes befizetés VAGY megvárom az elévülési időt knem tudom, hány év pontosan) ?

Válaszotokat előre is köszönöm!

drbjozsef #   2020.06.20. 08:34

Ori82,

Kérdésem a következő: ebben a formában az elévülés megvalósult-e?

Ha az elmúlt 10+ évben volt összefüggő olyan 5 év, amikor nem kerestek, akkor igen, elévülhetett. Biztos sose lehetsz benne, de igen jó esélyed van rá.

Ettől még önként természetesen megfizetheted a tartozásodat, ahogy a jogosult is követelheti. Csak behajtani nem fogja tudni. Ha elévült.

Illetve mint természetes személy hogyan tudok lekerülni a Khr rendszerből minél előbb: ha ténylegesen megvalósulás a kedvezményes befizetés VAGY megvárom az elévülési időt knem tudom, hány év pontosan) ?

A KHR listára a rossz adósokat teszik. Ha teljesen visszafizeted a tartozásodat, akkor ez után egy évvel kerülsz le. Ha megegyezéssel csak részlegesen fizetsz, akkor öt év után. De ha egyáltalán nem fizetsz, 10 év után, akkor is törölniük kell a rendszerből.

Ehhez tudni kellene ki, mikor rakott fel a listára (referencia adat szolgáltatás időpontja). A legegyszerűbb postán kikérni a BISZ Zrt.-től az ún. "saját hiteljelentés"-edet. Ez ingyenes. Kérelem formanyomtatvány letölthető innen :

https://bisz.hu/dokumentumtar/

Küldheted a BISZ-nek, de a bankodnál is elindíthatod.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drszeva # e-mail 2020.07.02. 10:07

Tisztelt Szakértők! Sógorom 2018 januárjában elhunyt, oldalági örökség révén szintén elhunyt testvérének gyerekei (három felnőtt korú) örökölték ingatlanját. A közüzemi szolgáltatóknál átíratták a szolgáltatásokat még 2018-ban, rendezve a számla elmaradásokat. Márciusban DHK-tól érkezett egy (sima) levél az elhunyt nevére és címére, hogy 2020 januárban az ELMŰ átadott egy követelést részükre. 2017 júliusban szabálytalan áramvételezést állapítottak meg, s a megállapított kötbér (bírság), nem került befizetésre (2017 okt. fizetési felszólítás) Feltételezzük, hogy a DHK-t nem értesítette az ELMŰ az adós elhunytáról, pedig átíráskor a hagyatéki végzést, tulajdonlapot is csatolni kellett. Tegnap érkezett egy második levél is a DHK-tól, (szintén sima levél). Mivel az ingatlan üresen áll, az iker szomszéd postaládájába dobta be a postás. Mi a teendő? Visszaküldjék-e a felbontatlan levelet a DHK-nak a címzett elhunyt jelzéssel? Mennyi az elévülési ideje a fenti cselekménynek, erre is vonatkozik-e a 3 év, vagy az csak a közműszámlák esetén érvényes, bírságra nem. Köszönöm véleményüket.

wers # e-mail 2020.07.02. 10:43

3 év elévülés 2019-től érvényes. Előtte 2 év volt. Szerintem a 2017-es követelésre a régi érvényes.

Minden esetre nekem mindig forog a zsebemben a bicska, mikor egy megszűnt - lezártnak, rendezettnek hitt szolgáltatásnál a szolgáltató évek múlva kivarázsol a kalapból egy rendezetlen tételt. Melyik szemüket takartál le 2018-ban? (a pénztárnál ki szokták írni, hogy távozás után nincs reklamáció... oda-vissza nem érvényes, csak oda?)

Nem tudom, hogy a szerződés felmondása, megszüntetése megszakítja-e az elévülést. (elég furán hangzik)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.02. 11:31

(Ugye, tudod, hogy "a pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el" tábla is hülyeség?)

www.kbs-ugyved.hu

wers # e-mail 2020.07.02. 12:01

(Ugye, tudod, hogy "a pénztártól való távozás után reklamációt nem fogadunk el" tábla is hülyeség?)

:)))) "tudtam, csak nem sejtettem"

drszeva # e-mail 2020.07.02. 13:28

Az ELMŰ ügyfélszolgálatán sem 2018-ban az átiratáskor, sem most nem látták ezt a bírságot. Végül a Számlázás és követeléskezelő osztály írta meg, hogy a számla 2017 októberében készült (720 ezer Ft). Ők adták tovább 2020 januárban a DHK-nak az elhunyt nevén. Mint korábban kérdeztem a fő problémája az örökösöknek, hogy reagáljanak-e bármit a DHK-nak, vagy várjanak amíg megtalálják őket. Ha felveszik a kapcsolatot a DHK-val megszakadhat az elévülés, ha várnak, akkor előfordulhat, hogy a DHK végrehajtásra adja tovább, még az elhunyt nevén? Mi az általános ügymenet ezekben az esetekben? Mennyi az elévülési idő? (Ha megtalálják őket, tudnak-e erre hivatkozni?) Köszönöm a segítséget.

drbjozsef #   2020.07.03. 06:18

drszeva,

Visszaküldjék-e a felbontatlan levelet a DHK-nak a címzett elhunyt jelzéssel?
Ugyan minek egy sima levelet.

Mennyi az elévülési ideje a fenti cselekménynek, erre is vonatkozik-e a 3 év, vagy az csak a közműszámlák esetén érvényes, bírságra nem.

A törvény ennyit ír :

VET. 63.§ (3) A villamosenergia-kereskedő és felhasználó közötti villamosenergia-vásárlási szerződésből eredő polgári jogi igények három év alatt évülnek el. Az elévülés a követelés esedékességének napján kezdődik.

Nem tér ki külön kötbérre. Ha szigorúan értelmezzük, akkor csak az áramvásárlásra vonatkozik (vagyis a villanyszámlára), ha tágan, akkor a szerződésből eredő követelésekre általában, így a kötbérre is.

Ha felveszik a kapcsolatot a DHK-val megszakadhat az elévülés, ha várnak, akkor előfordulhat, hogy a DHK végrehajtásra adja tovább, még az elhunyt nevén?

A kapcsolat felvétele nem szakítja meg, legfeljebb a tartozás elismerése. Azt még telefonba se mondják. De érdeklődni lehet.

Mi az általános ügymenet ezekben az esetekben?
Attól függ mit akar a jogosult. Ha lát esélyt a behajtásra, akkor fizetési meghagyás, végrehajtás a jogutódok ellen.

Mennyi az elévülési idő? (Ha megtalálják őket, tudnak-e erre hivatkozni?) Köszönöm a segítséget.

A 3 vagy 5 év, és igen, a jogutódok is hivatkozhatnak rá.

De még csak a 3 év is elég neccesen van meg, mert lehet, hogy az engedményezésről szabályosan értesítették az elhunytat, és akkor megszakadt az elévülés.

Én felbontanám, elolvasnám, sima levéllel abból nem lehet baj. Hátha kiderül belőle valami.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers # e-mail 2020.07.03. 07:14

Általános szabály : „Az elévülés a követelés esedékességének napján kezdődik.

Ha 2017-es a követelés, akkor nem a régi 2 éves elévülés vonatkozik rá?

drbjozsef #   2020.07.03. 08:47

De, igen.

Ezért jó eséllyel el is évülhetett.
Már ha a kötbérre is vonatkozik a 2 éves elévülés. Szerintem igen, én tágan értelmezném azt a passzust, ami a szerződésből eredő követelés, arra 2 év az elévülés.

Lehet egy próbát megér, írni egy levelet a DHK-nak, hogy a követelés elévült, aviszonthallásra.
Ha nem, akkor úgyis érvényesíteni fogják/tudják (a követelés elismerése sem számít).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

drszeva # e-mail 2020.07.03. 22:41

Köszönöm a segítséget. Kicsit attól tartanak az örökösök, hogy ha nem tud a DHK az elhalálozásról, egy idő után átadja végrehajtónak.(Erről már ajánlott, tértivevényes levelet kell küldeniük?) Ha pedig közlik, hogy elhunyt, és még nem járt le az elévülési idő, akkor már tőlük követelik. Ezért lenne fontos tudni, hogy erre a bírságra 2, 3, vagy 5 év vonatkozik A 2 év lejárt, a 3 évhez még 4 hónapot kellene "kihúzniuk". Az áramlopás a jog szerint bűncselekmény? A bűncselekményből származó károkozás is öröklődik? (Tudom, ez nagyon laikus kérdés, elnézést.) Holnap érkeznek vissza nyaralásból, a sima levelet így valószínű felbontják, nem küldik vissza. (A szomszéd nekem adta át, az én lakcímemet ismerte csak.)

drszeva # e-mail 2020.07.03. 23:18

Az ELMŰ hibázott-e, amikor 2020 januárban úgy adta át az ügyet a DHK-nak, hogy tudnia kellett, akitől követel, az elhunyt, tudta az örökösök nevét, címét (hagyatéki végzés, tul. lap beadva 2018-ban). Ha erről tértivevényesen küldött értesítést, akkor a postás biztos visszavitte (tudott az elhalálozásról, pl. nyugdíj kézbesítés megszüntetése), sima levél nem érkezett az ELMŰ-től. Ebben az esetben is megszakadhat az elévülés?

gerbera317 # e-mail 2020.07.04. 09:47

Összetéveszted az ELMÜ-t a földhivatallal.

drszeva # e-mail 2020.07.04. 11:30

gerbera317 Bocsi, ezt most nem értem.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.07.04. 12:02

Pedig egyszerű. Miért kellene az engedményezőnek értesítenie az engedényest arról, hogy a korábban engedményezett követelés adósa meghalt?

www.kbs-ugyved.hu