ingatlan eladás után fizetendő adó


kiábrándult # 2006.01.09. 12:26

Az örökölt ingatlan eladásából származó jövedelmet úgy számítod, hogy az eladási árból levonod azt az összeget, amely alapján az illetékhivatal kivetette az illetéket. Vagyis esetedben az adó alapja 0,9 M Ft. Tehát ha Te vagy közeli hozzátartozód 0,9 M Ft-nál nagyobb összeget fordít lakásszerzésre, nem kell megfizetned az adót a 0,9 M ft után.

Agnusdei # 2006.01.09. 12:07

Sziasztok!

Tudna valaki segíteni nekem?

Örököltem 2004-ben egy ingatlant, amit 16 M-ra értékeltek fel. Ezt most eladtam 16,9 M Ft-ért, de csak 8 M Ft-ért vennék másik ingatlant. Kell-e adóznom így? És ha vennék MÉG egy ingatlant 8 M Ft-ért, akkor ?

Légyszi segítsen valaki, sürgős lenne!!

Köszi

kilenc # 2006.01.06. 21:45

Kedves Mila!

(Nem vagyok ügyvéd, de ugye nem baj?:)
Az APEH-ot sem akarom védeni, de sajnos igazuk van. A törvény az igazolásra több féle dolgot sorol fel, attól függően, hogy mi a tényállás. Lakás vásárlása esetén a bejegyzési kérelem kell. Csak hogy itt nem erről van szó. (Ezt - gondolom - nem tudta az AEPH.) Ugyanis amig nincs használatba vételi engedély, addig nincs lakás sem, vagyis nem lehet lakást sem venni. :-((
Itt lakás építtetéséről van szó (nagy valószínűséggel.)
Az egyértelműség kedvéért idézem a törvényt:
(4) A lakáscélú felhasználás igazolására a következő okiratok szolgálnak:

  1. lakótelek, lakás tulajdonjogának, haszonélvezetének, használatának és a lakáshoz kapcsolódó földhasználati jognak a megszerzése esetén az érvényes szerződés és a földhivatalhoz benyújtott bejegyzési kérelem, valamint az összeg felhasználását igazoló okirat;
  2. lakás építése, építtetése és lakás alapterületének növelése esetén a jogerős használatbavételi engedély, valamint az összeg felhasználását igazoló, a használatbavételi engedély kelte napjáig, illetve a használatbavételi engedélyben megjelölt feltételek teljesítése határidejéig kibocsátott, az építési engedély jogosultja nevére kiállított számla;

Szóval remélem világos az "a" és "c" pontok közötti különbség. Ha jól értem, akkor korábbi (2005 előtti) ingatlan eladásból származó jövedelem adóját kellene visszaigényelni. Erre sajnos tényleg nincs lehetőség a használatba vételi engedély előtt :-((

Megoldást én se tudok jobbat, mint valamiféle kölcsönt. Esetleg az építővel (eladóval) egyezkedni, de nem nagy esélyt látok ...

mila # 2006.01.06. 09:55

Tudna valaki segíteni az alábbi témában?


Mitnyik László

mila # 2005.12.28. 10:33

Tisztelt ügyvédek,

2005 Júnis 20-n szerződést kötöttem egy épülő lakásra. A fizetés több részletben történik. Az utolsó részlet befizetésekor kapom meg a használatbavételi engedélyt. Az első részlet befizetésekor az ingatlan tulajdoni lapján már széljegyzetként bekerült a adásvétel iránti bejegyzési kérelmem, az eladó tulajdonjoga fenntartásával. Az első részlet már bőven fedezte a tavaly eladott lakás utáni és már befizetett SZJA-t. Kérdéseim:

  1. Mikor igényelhetem vissza a lakásszerzési kedvezményt?
  2. A törvény csak annyit mond, hogy igazolnom kell a lakáscélú felhasználást. Ebben az esetben -szerintem- egyértelmű a lakáscélú felhasználás. Ki és mi alapján mondja meg, hogy milyen papirokat kell elfogadnia az APEH-nek, hogy hajlandó legyen visszafizetni a visszatérítést?

(Érzésem szerint esetemben az APEH az időt húzza és mindíg más papirokat kér. Először még a „Földhivatalhoz benyújtott bejegyzési kérelmet” kérte. Azt megkapta, nem történt semmi, Most pedig azt kifogásolja, hogy az eladó tulajdonjog fentartását töröltessem a tulajdoni lapról. Ez szerződés szerint az utolsó részlet kifizetésével történik meg, amikor a használatbavételi engedélyt is megkapom. De az utolsó részlet befizetését a visszaigényelt adóból tudnám megtenni. Patt ill. számomra matt helyzet. )

Mi a megoldás? Vegyek fel kölcsönt? Aminek a fedezete az APEH visszatérítés lenne? :)))

Segítségüket előre is köszönöm.

  • mila-

Mitnyik László

Bogie # 2005.12.10. 22:35

Az illeték hivatal azzal fog "kekeckedni", aki tőled olcsón megveszi és nem vagy csak elenyésző illetéket szándékozik majd az összeg után fizetni... (szerintem)

dezoxiribo # 2005.12.09. 13:32

Köszönöm a segítséget, magyarul eladhatom alacsony áron, esetleg az illetékhivatal kekeckedhet...

Rexor # 2005.12.09. 07:55

SZJA szempontjából nem jelent problémát ez, viszont az illetékhivatal az illetéket a forgalmi érték alapján vetheti ki, ha nagyon alacsony a vételár.

obsitos # 2005.12.08. 11:15

A "butatásot" szó emígyen szól: butaságot.

obsitos # 2005.12.08. 11:14

Adózni valóban a bevétel után kell, ebben igazad van. Aztán van az is, hogy egy ingóságunkat és/vagy ingatlanunkat valamely ok miatt gyorsan pénzé kell tennünk, és ilyenkor valóban áron alul vagyunk kénytelen megvállni tőle.

Tehát egyáltalán nem írsz butatásot - ilyen is az élet.

Én csak egy esetleges feltünő értékaránytalanságra hívtam fel a figyelmet - amely -50%-tól valósul meg -, melyre az illetékes hivatal felfigyelhet...

Ingatlan értékesítése esetén a szerzéskori és eladáskori érték különbsége után kell adót fizetni.

Egyéb bővebbet www.ingatlanjog.lap.hu alatt olvashatsz.

dezoxiribo # 2005.12.08. 08:42

Kedves Obsitos!
Köszönöm a gyors választ. Magyarul, ha gyorsan van pénzre szükségem, akkor sem adhatom el mélyen áron alul az ingatlanomat? Vagy szorult helyzetemben eladhatok egy 1 milliós ingatlanrészt 300ezer Ftért, de teszem azt, ez után lehet, hogy 100ezer Ft-ot kell adóznom? Adózni nem a bevétel után kell?
Lehet, hogy butaságot kérdezek, de kissé furcsa ez az egész...

obsitos # 2005.12.07. 09:57

dezoxiribo,
ha egy ingatlan/rész/ mélyen áron alul cserél gazdát, az feltünő lehet., az értékaránytalanságot a hivatal korrigáljhatja...

Azzal nem lehet indokolni egy jelentős árkedvezményt, hogy a testvéremnek adtam.
(Tehát csak annyival csökkentsd az eladási árat, hogy az "annyira" feltűnő még ne lesz
.)

Azt különösebben nem vizsgálják, hogy ténylegesen történt-e pénzmozgás., ez az eladó és a vevő magányügye mindaddig, amíg köztük később netán vita nem származik a dologból - de ez akkor már peres ügy.

Így az első bekezdésre figyelemmel az aktuálisan fizetendő összeg nemigen határozható meg. (Ha "sok" és egyösszegben esetleg nem tudod befizetni, lehet kérni részletfizetésre lehetőséget - egyéni vizsgálat dolga.)

dezoxiribo # 2005.12.07. 09:22

Édesapám után örököltem egy ingatlan 1/4 részét (a tavalyi évben). Az ingatlan jelzáloggal terhelt, így mindösszesen illetékként kb. 30ezer Ft-ot kellett fizetnem. Ezt az ingatlant szeretném továbbadni a testvéremnek, aki szintén 1/4 résszel rendelkezik. Egyrészről: eladhatom-e mélyen áron alul (pl. 300E Ft-ért), másrészről mekkora adót kell nekem (esetleg a testvéremnek) ezért fizetnem.

pace # 2005.11.29. 11:11

Segítséget kérek a következőben:
2004-ben eladtam a lakásom 11,5 millió Ft-ért, amely papíron egyenlő arányú közös tulajdon volt köztem és egy másik személy között. Abban az évben vettem egy másik lakást 19,5 millióért, amelyre az illetéket 19,5-(11,5/2) alapon számolta ki az illetékhivatal.
Tudom -e valamivel indokolni az illetékhivatal felé, hogy a teljes eladási árral csökkentsék az illeték alapját?

A másik fél az elméletileg rá jutó lakás vételár felét nem vallotta be az adóbevallásában sem, mivel azt hittük, hogy egy lemondó nyilatkozat elég, de a tulajdoni lap állapota az eladás pillanatában közös tulajdon volt.

köszönöm

speedy # 2005.11.25. 11:11

Jól tudod, ha ugyananyiért adod el mint vetted nem keletkezik jövedelmed.

csimpok # 2005.11.15. 19:35

2005-ben 25,7 millió Ft-ért adtuk el lakásunkat, melyet 1995-ben lakáscsere folytán szereztünk meg. Az ingatlan akkori (vételi) értéke semmilyen okiratban, szerződésben nem szerepel, csak a két ingatlan különbözete. Emlékeim szerint e különbözet után kellett illetéket is fizetnünk 1995-ben.

Az a kérdésem, hogy ilyenkor azt a szabályt kell-e használni (minthogy az ingatlan szerzéskori értéke nem állapítható meg), hogy az eladási ár 25%-a számít bevételnek? Ebben az esetben is 50%-kal lehet ezt a bevételt csökkenteni, mivel a 10. évben történt az eladás? Ekkor is még lehet a bevételt a különböző költségekkel (illeték, ügyvédi díj, felújítás) csökkenteni?

obsitos # 2005.11.15. 14:06

bizkit: Ingatlapjog.lap.hu

bizkit # 2005.11.15. 12:46

Akkor máshogy kérdezem:
Tavaly 5 MFt-ért vettem egy lakást, és idén eladom 5 MFt-ért. Kell-e e utána adóznom ha nem fordítom lakásvásárlásra?
Tudtommal nem kell adózni, csak ha drágábban adom el mint vettem, azaz jövedelem keletkezik.
Ez így értelemszerűnek is tűnik, de mindig azt hallom, hogy ezt lakásvásárlásra kell fordítanom, hogy ne adózzak! ???
Hogy van ez?
Előre is köszi.

Két Lotti # 2005.11.15. 11:29

Az egyéb költségekről azonban legyenek meg a számlák, mert számonkérhetik.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

ObudaFan # 2005.11.14. 21:16

Nem, mert az adó alapja az eladási és a vételár közti különbség, mínusz az egyéb költségek.

bizkit # 2005.11.14. 14:06

Üdv mindenkinek!

Kérdésem: Tavaly vettem egy lakást 5 MFt-ért.
Idén eladom a lakást 5 MFt-ért, és veszek egy drágább lakást de abba csak 4.5 Mft-ot fizetnék bele más kiadások miatt (a többi hitel).
Ilyenkor adóznom kell a 5-4,5= 500eFt után 25 %-ot??? Nem számít hogy tavaly 5MFt-ért vettem?
Válaszokat előre is köszi.

Két Lotti # 2005.07.07. 13:13

Kedves chocolet,

Először is illeték. igen, van negatív illetékkülönbözet is, bár szerintem csak rosszul van megírva a törvény ("vagyonszerzési illeték"-ről kéne ugyanis szólnia), csak amikor rájöttek, akkor úgyhagyták...

Szóval a különbözet után is ki fogják szabni, 4 millió után 2%, felette lévő részre 6%.

Adó.
Megintcsak a különbözet a lényeges. Tehát, ha ugyanannyiért adod el, amennyiért vetted, akkor nincs adó, azonban, ha 5 éven belül már igénybe vettél lakásszerzési kedvzményt, akkor elvileg a kedvezmény összegét most hozzá kell írnod a mostani jövedelmedhez és leadózni. Tehát, akkor jársz jól, ha pont annyival vennél drágább ingatlant mint a múltkori esetben a kedvezmény összege volt.

A válasz tehát az, hogy 5 éven belül is él az adókedvezmény, de csak abban az esetben, ha megint drágább ingatlant veszel, tehát az egész ingatlanból származó jövedelmed elköltöd megint ingatlanra.

Ha van még kérdésed, írj magánban!


Ügyvéd - Társasági szakjogász

fblade # 2005.07.06. 12:00

Sziasztok

Hasonló a problémám chocoletéhez.

Édesanyám halálát követően eladtuk a házát és vettem egy másik ingatlant abban az értékben.Ha én ezt a házat 5 éven belül eladom de másik ingatlant kívánok venni az árából akkor meg kell fizetnem az eredeti adót vagy ennél az ingatlannál is él az adókedvezmény?
Kösz minden segítséget!!

chocolet # 2005.07.06. 09:41

Mostani ingatlanomat kb. 21-22 M Ft-ért szeretném eladni. Másfél éve vásároltam 21 M ft-ért, akkor igénybe vettem lakásszerzési kedvezményt az előtte eladott ingatlanomból származó jövedelmemre.
A vásárolt ingatlanom értéke 15,5 m Ft lenne, tehát alacsonyabb, mint az eladott ingatlan értéke.
Szeretném tudni, hogy mennyi illetéket, illetve adót kell fizetnem, mivel hallottam bizonyos "negatív" illetékről, amit akkor kell fizetni, ha az eladott lakás értéke magasabb, mint a vásárolt lakásé. Az adózás is érdekel, mivel még nincs 5 éve a tulajdonomban, és nem tudom, hogy ilyen esetben mi a teendő, mivel úgy olvastam, hogy 5 éven belüli eladás esetén az előző kedvezményt be kell fizetni. Ha azt be is kell fizetni, azon kívül kell még a megszerzett jövedelem után is fizetni?
Köszönöm szépen.

mmpeter # 2005.06.30. 14:20

Köszönöm.