ingatlan eladás után fizetendő adó


old-guy # 2004.10.17. 18:28

Az ingatlannal kapcsolatos adókérdések ennyi infóból nem válaszolhatók meg. Minden adóévet külön kell vizsgálni.
A 2005. évi értékesítések jövedelmét 2005.-ben kell elszámolni.
Csak a beruházások számlával. szerződéssel igazolt értékei vonhatók le a jövedelemből, a felszerelési tárgyaké nem.
Az idén előre kifizetett bérleti díjak az idei adószabályok szerint adóznak.
Jelenleg 4 M Ft az alanyi adómentesség értékhatára, egyelőre nem változik.( Ebbe az értékhatárba nem tartoznak bele az ÁFA tv. szerinti tárgyi adómentes értékesítések, pl. lakás bérbeadás.)

zituci # 2004.10.17. 11:02

Kedves Tanácsadók!

Elég bonyolult ügyben szeretném a tanácsukat kérni:
2002-ben örököltem, jövedelmem 7 m után az adót befizettem. még ebben az évben építési telket vettem 16 m-ért, azóta építkezünk.
2004-ben eladtam a házamat amiben éltünk 33 m-ért. Anno a telket 1992-ben vettem, a ház felépítésére fordított összeg "nem állapítható meg" alig volt számlám.. így a jövedelmem a bevétel 25%-a. Nem tudom jól gondolom-e, hogy mivel 11 éve épült 60%-al csökkenthetQ , így itt 3.3 m jövedelmem keletkezett.
2004-ben férjem eladta az 1998-ban /!/ vásárolt földterületét. Itt 17 m jövedelme keletkezett. / csökkenthetQ 10%-al ??/
Jelenlegi építkezésünknél a telek az én nevemen, építtetQként és a számlákon mindkettQnk nevén fut.
Kérdéseim:
Összevonhatók-e a jövedelmek? számlám 25 m-ról van plusz a telek adásvételije .
Ha igen elég-e az én adóbevallásomban szerepeltetni?
Az utóbbi két tranzakció adóját, hogy ne kelljen megfizetnem, 2005 márc.20.-ig kell-e a használatbavételi engedélyt megszereznem?
Ha férjem 2005-ben elad még egy földet, a használatbavételi eng. elQtt még adómentes-e? és utána már nem?
A fürdQszobai felszerelések, konyhagépek, bútorok, öntözQrendszer számlái beszámítanak-e?

Másik téma:
Ingatlan bérbeadás forrásadója 25%-ra nQ.Ha 2004 dec.31-ig elQre kifizeti a bérlQ akkor még 20% az adó?
Évente jelenleg mi az a felsQ értékhatár aminél alanyi ill. tárgyi adómentes lehet a bérleti díj?
ElQre is nagyon köszönöm, hogy segítenek.

ZFKATA # 2004.09.07. 07:08

Köszönöm.

old-guy # 2004.09.03. 14:50

Kedves ZFKATA,
El szeretném adni a házamat, amit 4 éve csere útján szereztem,” kérdésére az illetékhivatali 0 érték azt jelenti, hogy a cserelakás akkori forgalmi értéke lesz most az eladáskor a szerzéskori érték.

ZFKATA # 2004.09.03. 10:46

Csak azt kell bizonyítania, hogy ennyiért eladott ekkor, annyiért vett akkor - szerződésekkel, amiken rajta van a pecsét, hogy a földhivatalba benyújtották őket.

Totya # 2004.09.03. 10:22

Kedves Kata,
Köszönöm a válaszát. A kérdésemet egy kicsit pontosítanám: kell-e bizonyítanom az adóhatóság felé, hogy a lakáseladásból származó pénzt a másik lakásvásárlására fordítottam? Vagyis ha 100%-ban hitelből veszem az új lakást, akkor a régi lakás eladásából származó bevétel után le kell-e adóznom, feltételezve hogy nem lakáscélre (hiteltörlesztés vag felújítás) fordítom ezt az összeget, hanem mondjuk a zsebemben marad.

ZFKATA # 2004.09.03. 07:21

Kedves Totya, ha a vásárlás nem több, mint egy évvel előzi meg az eladást, érvényesíthető a lakásszerzési adókedvezmény, vagyis az eladásból származó jövedelmet be kell vallani az éves személyi jöv. adó bevallásban, de mivel az összeget klakásvásárlásra fordítottad, nem kell az adót befizetni.

ZFKATA # 2004.09.03. 07:18

Kedves Apacuka, ha az eladást követő adóbevalllásod benyújtásáig Te vagy közeli hozzátartozód nem vásárolt lakóingatlant, (akár az eladás előtt egy évvel is!), be kell vallani az eladásból származó jövedelmet, és be kell fizetni az adót. Ha eladás után 5 éven belül Te vagy közeli hozzátartozód vásárol lakóingatlant, érvényesíthető a lakásszerzési adókedvezmény, visszaigényelheted. Az origo üzleti negyedében pont ma közöltek egy nagyon jó összefoglalót a témáról.

ZFKATA # 2004.09.03. 06:30

Kedves old-guy! Köszönöm a választ a kérdésre:
El szeretném adni a házamat, amit 4 éve csere útján szereztem, egy akkor már 11 éve a tulajdonomban lévő lakásért. A csereszerződésben nem szerepeltek pénzösszegek, a két ingatlant azonos értékűnek vettük. Így nem tudom, hogyan számítsam ki a ház eladásából származó jövedelmet, ami az adóbevallás alapja kellene hogy legyen. ” Megnéztem az illetékhivatali határozatot, ahol 0 Ft a szerzett lakásvagyon értéke, mivel egyenlő értékű ingatlanokat cseréltünk. Most mit tehetek?

Totya # 2004.09.02. 16:06

Kedves jogi szakértők!
Kérdésem a forrásadóra irányul. Ha most vásárolok egy lakást 100%-ban hitelből és fél éven belül eladom a kisebb értékű korábbi lakásomat, akkor kell-e az eladott lakás után 20 % forrásadót fizetnem, mivel ezt az összeget effektíve nem a lakásvásárlására fordítottam? Avagy elegendő az a tény, hogy eladtam egy lakást x-ért és vettem egy lakást x+2-ért fél év különbséggel (a vétel megelőzi az eladást)?
Köszönöm a válaszukat!

apacuka # 2004.09.01. 20:35

Kedves Mindentudók!
Számomra teljesen egyértelműnek tűnik, hogy abban az esetben, ha most adom el a lakásomat, (és nem veszek másikat) akkor azt a következő évi adóbevallásomban kell bevallani a tárgyévre (2004) vonatkózóan és ekkor ezt be is kell fizetni.
Ezzel szemben többen azt erőltetik, hogy az eladás időpontjától számított egy éven belül még "nálam lehet" a pénz és csak akkor kell befizetni, de évközben ugyebár nincs adóbevallás, tehát mi alapján???
Most akkor kinél van az igazság?
Köszönöm a válaszotokat!

ui: a már befizetett adót milyen gyorsan utalja vissza az APEH és milyen dokumentumokkal kell hozzájuk járulni?

old-guy # 2004.08.25. 17:29

Mivel a csere útján szerzett ingatlanról is készül illetékhivatali határozat, így a forgalmi érték abban is szerepel - ez a szerzéskori érték.

ZFKATA # 2004.08.25. 05:29

El szeretnám adni a házamat, amit 4 éve csere útján szereztem, egy akkor már 11 éve a tulajdonomban lévő lakásért. A csereszerződésben nem szerepeltek pénzösszegek, a két ingatlant azonos értékűnek vettük. Így nem tudom, hogyan számítsam ki a ház eladásából származó jövedelmet, ami az adóbevallás alapja kellene hogy legyen. Tud valaki segíteni? Köszönöm.

old-guy # 2004.08.06. 17:59

Kedves fejezet,

Ezekre a kérdésekre nem lehet látatlanban válaszolni, javaslom szakember igénybevételét.

Az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem csökkentésének egyetlen módja a lakásszerzési kedvezmény igénybevétele (a feltételek megléte esetén)

Üdv.
old-guy

fejezet # 2004.08.06. 08:01

Tisztelt urak!
Köszönöm gyors válaszukat. Következő kérdésem:
Ha édesanyám ingatlant ad el, és az én
lakásomban haszonélvezetet vásárol tőlem,
akkor ezen vásárlás is csökkenti a fizetendő
adót? Ebben az esetben nekem van-e
adófizetési kötelezettségem a bevétel
után? Jobban járok-e így, vagy felesleges ezzel próbálkozni?
Tud-e valamit tanácsolni, hogy - mivel hosszabb távon sem tervezek már ingatlanvásárlást, és persze édesanyám sem - ebben az esetben ne kelljen adót fizetnie vagy legalábbis a lehető legkevesebbet? Mivel tudnám csökkenteni a bevételét?
Köszönettel
fejezet

old-guy # 2004.08.05. 19:44

Kedves fejezet,

van-e valamilyen mód ill. esély, hogy kérvény alapján méltányosságból eltekintsenek az adó fizetésétől.
Sajnos, ilyen lehetőség nincs.

Mi van akkor, ha a 6 éve vásárolt lakás adásvételi szerződését 'elvesztettem',
A Földhivatalnál megtalálják az eredeti szerződést.

ha egy nyugdijas ad el ingatlant, aki egyébként nem készít adóbevallást?
Ebben az esetben a nyugdíjasnak is van adóbevallási kötelezettsége.

Üdv.
old-guy

neorém # 2004.08.05. 08:02

Tisztelt old-guy!

Válaszát köszönöm !

Üdv.: Neorém

fejezet # 2004.08.05. 06:46

Tisztelt urak!
Problémám, hogy 14 honapja vettem egy ingatlant, azóta próbálkozom eladni a saját (6 éve birtokolt) lakásomat, de sajnos ez nehézségekbe ütközött, még nem sikerült. Mivel ez túl van az 1 éven elvileg az eladáskor adót kell rá fizetnem. Kérdésem, hogy van-e valamilyen mód ill. esély, hogy kérvény alapján méltányosságból eltekintsenek az adó fizetésétől. Hivatkoznék arra, hogy az új ingatlant csak novemberben foglalhattam el, és az ingatlanpiac gyenge forgalma miatt nem tudtam eladni a lakást, az új ingatlan értéke jóval meghaladja az eladott lakás értékét.
Másik kérdés, hogy ugye a lakás eladási- és vételára közti különbség után kell a 20%-ot fizetni? Mi van akkor, ha a 6 éve vásárolt lakás adásvételi szerződését 'elvesztettem', mi alapján kell ilyenkor számolnom a jövedelmet?
Mi van akkor, ha egy nyugdijas ad el ingatlant, aki egyébként nem készít adóbevallást?
Válaszaikkat előre is köszönöm
fejezet

old-guy # 2004.08.03. 19:20

Kedves neorém,

Lakás építésekor a határidőn belüli, (az ingatlan eladását megelőző 12, ill. azt követő 60 hónap alatt) az adóalany nevére szóló építési anyag- és alvállakozói számlák beletartoznak az önerőbe. A lakáscélú felhasználást a határidőn belül megkapott lakhatási engedély igazolja.
Ha az ingatlan eladási évét követő adóbevallási határidőig nincs meg a lakhatási engedély, akkor a jövedelemadót be kell fizetni, és külön kérelemre, az igazolások alapján utalják vissza.

Üdv.
old-guy

neorém # 2004.08.02. 11:35

Tisztelt old-guy !

A "saját erős" rész mértékét a hitelintézet tudja igazolni, vagy nekem az építési anyagokról ill. munkadíjról kell ezt számlákkal igazolni. Illetve ha már a "saját erő"s pénzt (előzetes megtakarításaimat ) már ráköltöttem az építkezés megkezdésére, azért gondolom az időközben eladott ingatlan ezen részét érvényesdíthetem mint kedvezményt az eladás időpontját megelőző 1, rákövetkező 5 éven belül ?!

old-guy # 2004.07.30. 18:59

Az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem lakáscélú felhasználásakor a lakásszerzési kedvezmény nem érvényesíthető a kölcsönzött összegre, csak a "saját erős" részre.
Üdülőingatlan értékesítéséből is származhat a jövedelem - hiszen az is ingatlan - és ugyancsak érvényesíthető a lakásszerzési kedvezmény a "saját erős" mértékig.

neorém # 2004.07.22. 09:34

Tisztelt Ügyvéd urak !!
1.Az iránt érdeklődnék, hogy egy ingatlan eladásából keletkező jövedelmet (bevétel-klts.) lakásfelhasználás céljából, lehet e már előzőleg megkezdett családiház építéséhez felvett lakásépítési kölcsön törlesztésére fordítani ?
Vagyis azon pénzösszeg után, amit törlesztőrészletre fordítok kell-e adóznom ??

2. A másik kérdésem az lenne, hogy külterületi üdülőingatlan eladásából keletkező jövedelem is felhasználható-e lakásépítésre adózatlanul ?
Természetesen az adott időkereteket betartva mindkét kérdésnél.

Válaszukat előre is köszönöm.

zotyesz # 2004.07.07. 06:07

Nagyon szépen köszönöm az információkat.
Nagyon sokat segítettetek.
Üdv:Zotyesz

Bubó # 2004.07.05. 18:48

Kedves Zotyesz!

Amikor eladsz egy ingatlant, abban a szerződésben egyáltalás nem kell megjelölni, hogy a kapott vételárat mikor, mire fogod fordítani, elkölteni.

A bevétellel majd az eladást követő év márc. 20-ig kell elszámolnod az adó-bevallásodban, feltéve, ha egyébként nem illet meg törvény szerinti adó-mentesség (mint pl. a 15 évnél régebben szerzett ingatlanok értékesítése esetében).

Alapesetben a kiszámított jövedelmet 20 %-os szja kötelezettség terheli, de vigyázat! nem a teljes bevételt, hanem csak a kiszámított jövedelmet! Sokan hiszik azt, hogy a lakáscélú kedvezmény csak akkor jár (tehát nem kell az adót megfizetni), ha a kapott vételárat teljes egészében lakáscélra fordítják. Ez pedig nagy tévedés!

Tehát először azt kellene pontosan kiszámolnod, a lakás eladásából szárma-zó bevételből mennyi a jövedelemrész, az az feletti bevétellel szabadon ren-delkezel, csak a jövedelmet kell lakáscélra fordítanod az adóelkerülés céljá-ból.

Egyébként jól látod, többféle lehetőség van az adókedvezmény megszerzé-sére, saját magad, vagy valamelyik hozzátartozód részére kell a bevétel-szerzést megelőző 1 éven, vagy azt követő 5 éven belül lakáscélra felhasz-nálni a jövedelmet. Ez a felhasználás lehet haszonélvezeti jog szerzése is.

A vételi szerződésben nem kell megjelölni, hogy az a pénz honnan szárma-zik, a jövedelem lakáscélú felhasználása igazolásának az nem előfeltétele.

Ezzel szemben feltétlenül kell a vételi szerződés, a vételár összegszerűsé-gének az igazolására, a földhivatali bejegyzési kérelem, amivel az ügyvéd a szerződést benyújtja, valamint születési anyakönyvi kivonat, a rokonsági fok igazolására.

Ha a jövedelem lakáscélú felhasználására az adóbevallás benyújtásáig sor került, akkor a felsorolt bizonylatokat csak megőrizni kell (5 évig), ha vi-szont azt követően kerül sor a lakáscélú felhasználásra, az adót határidőre be kell fizetni, majd a jelzett dokumentumokat egy kérelemmel be kell kül-deni az apeh adóeljárási osztályára a befizetett adó visszaigénylése céljából.

Remélem, segítettem. Üdv.

Kago (törölt felhasználó) # 2004.07.05. 07:34

Kedves Zotyesz.
Az SZJA törvény szerint az ingatlan értékesítésből származó jövedelem adóköteles ( 20 % forrásadó ) ezt azonban nem kell megfizetni akkor, ha az adózó az ingatlan értékesítésből származó jövedelmét egy másik, lakás célú ingatlan megvásárlására fordítja a saját maga, vagy közeli hozzátartozója részére. A szülő nyilvánvalóan közeli hozzátartozónak minősül, így megúszhatod az adófizetési kötelezettséget, feltéve, ha a szerződésből egyértelműen kiderül, hogy a vételárat Te magad, ( és nem a mama ) fizette ki. Javaslat: az adás-vételi szerződést úgy kell szövegezni, hogy a szerződő felek ( Ti.: a z eladó, és a mama ) abban állapodnak meg, hogy a vételár teljes egészét Te fizeted ki a a saját ......... hrsz-ú ingatlanod értékékesítéséből suzármazó jövedelmedből.
Ezzel tehát megúszhatod az adót, a mama azonban nem ússza meg a saját ingatlanszerzési illeték fizetési kötelezettségét, mint ahogyan Te, és a húgod sem fogjátok megúszni később az öröklési illetéket.
Jobban járnátok, ha az ingatlant eleve a saját nevetekre vásárolnátok meg, és a mama pedig ezzel egyidejűleg holtig tartó haszonéllvezeti jogot kapna az ingatlan felett.