Tudjad: itthon mostantól lényegesen megkönnyebbült vállalkozást létrehozni: be kell menni az okmányirodába és lényegében megvan.
TB fizetés
Tisztelt szakértő!
A következő felől szeretnék érdeklődni, hogy végre tisztán lássak:
A feleségem most 3 hónapos terhes, augusztus 30-ra várjuk a babát és szeretnénk tudni, hogy jogosult-e a terhességi-gyermekágyi segélyre ha:
2007.12.03.-tól 2008.07.04.-ig volt folyamatos munkaviszonya,
majd ezután 2008.07.08–2008.10.05.-ig munkanélküli ellátásban részesült
ezt követően 2008 szeptemberétől AM kiskönyvvel dolgozott és saját maga után fizette a TB-t
2009.02.27.- 2009.06.13.-ig bejelentett munkaviszonya volt, jelenleg pedig ápolási díjat kap 2009.09.23.-tól.
Sok féle verziót olvastam már, remélem most egyértelmű választ kaphatok mindenre, még arra is ha nem vagyok erre jogosult.
Előre is köszönöm. Izgatottan várom a válaszát.
Szeretném megkérdezni, hogy kell e nekem fizetni a 4500 ft-ot, lejárt februárban a munkanélkülim, sajnos nem dolgozom, a férjem után özvegyi nyugdíjban részesülök.
Hol az Apeh-nél kell rendezni?
Köszönöm
Kedves hozzáértők.
Olyan ügyben szeretnék segítséget kérni, hogy 2éve vagyok munkanélküli, nem volt fizetve a tb-m.
Jelenleg is munkanélküli vagyok.
Családomban még egy munkanélküli és egy Apeh 0-ás jövedelem igazolással rendelkező él.
Olvastam már több helyen hogy van akinek szociális rászorultsága miatt nem kell Tb-t fizetni.
Valaki tudna nekem segíteni abban, hogy mik a feltételek ehhez?
Előre is köszönöm.
Ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 34.200,-Ft-ot, akkor lehet mentességet kérni.
Be kell menni az önkormányzati jegyzőhöz, ő fog igazolást adni, ill. jelenteni az APEH felé.
Fontos tudni, hogy visszamenőleg nem fog igazolni semmit, tehát az elmúlt két évet másképp kell rendezni, pl. méltányosságot kérni az APEH-től.
Tisztelt Szakértők!
Olyan kérdésem lenne, hogy több éve folyamatosan az EU-ban dolgozom (Olaszo., majd Németo.) A TB járulékot fizettem itthon, hogy megkapjam az E109-es nyomtatványt.
Eközben a német munkaadóm is fizette N.o.-ban a járulékot utánam.
Most, hogy le kívánom mondani az itthoni TB-t azt közölték velem, hogy büntetésre számíthatok, mert két helyre nem lehet egyszerre fizetni.
Kérdésem, ez hogy működik pontosan? Mit tegyek, hogy ne kelljen büntetést fizetnem?
Köszönettel:
kllzslt
T. Szakértő!
Azt szeretném megkérdezni,hogy férjem 2001. júniusában abba hagyta az egyéni vállalkozását és át ment egy Bt-be /Saját vállalkozás ahol Ő alkalmazott/ dolgozni ahol azóta is rendszeresen fizetik utána a járulékokat,de most kapott a Bt egy levelet miszerint nincs bejelentve hozzájuk mint alkalmazott.Hogyan fordulhat az elő hogy tíz évig senkinek sem tűnt fel,hogy csak fizetnek utána és nincs nyilvántartva. A Bt-re milyen büntetést szabhatnak ki?
A válaszát előre is köszönöm.
Tisztelt Szakértő!
1990-ben rokkantnyugdíjat állapítottak meg számomra. Felépültem, 1993 és 1996 között újra dolgoztam. Időközben elértem a nyugdíjkorhatárt. Jelenleg őszintén szólva előnyösebb lenne, ha öregségi nyugdíjban részesülhetnék. Kérhetem-e felülvizsgálatomat, illetve lemondhatok-e a rokkantsági nyugdíjamról azzal, hogy öregségi nyugdíj megállapítását kérem? (Ehhez elég szolgálati idővel rendelkezem.)
Válaszát köszönöm!
Tisztelt Ügyvédek,
egy egyszerű kérdésem lenne:
ha az orvos kiir táppénzre mondjuk 3 napra, de én két nap után megyek dolgozni, akkor a bérszámfejtő 3 nap táppénzt akar számfejteni. Ez biztos, hogy rendben van igy, nincs mód arra, hogy a tényleges betegállományt számolják el?
A bérszámfejtő csak a rendelkezésre álló okmányok szerint tud számfejteni. A jelenléti íven hogyan szerepel?
Az nem jogellenes, ha az orvosi igazolás ellenére is dolgozol, sőt, szerintem teljes bért kell fizetni arra a napra, nem pedig betegszabit vagy táppénzt.
Jelenléti iven nyilván a valóságnak megfelelően munkanapként jelöltem.
Ők arra hivatkoznak, hogy csak azt tudják figyelembe venni, ami az orvosi igazoláson áll. Viszont ezzel nem röviditjük meg a tb-t, sőt, a tb jó járna, tehát nem értem, mi a gond.
Előző munkahelyemen egyébként ugyanez volt. Én ezt tipikus magyar bürokratikus fontoskodásnak tartom.
Nem teheti meg, hogy a ledolgozott napra nem fizet bért!!!
Te megtehetted volna, hogy az orvosi igazolás alapján nem dolgozol. De bementél, dolgoztál, így jár a bér.
Ezt mint jogi szakvéleményt állitod, vagy csak ez a véleményed?
Hivatalos válasz itt nem jön?
ungern
Irjon levelet -vagy e-mailt- a Nyugdíjbiztosító Igazgatóság lakhely szerint illetékes ügyfélszolgálatára - az összes vonatkozó adat pontos megadásával. Pár héten belül érdemben választ fog kapni a problémájára.
Külön kérdés hogy 93 és 96 között tényleges munkaviszony állt-e fenn, vagyis be volt-e jelentve, fizettek- vontak-e nyugdíjjárulékot stb. Ez majd kiderül a Nyufig nyílvántartásából.
A honlap jobb oldalán található az ügyfélszolgáltról a tájékoztató.
"Lisa"
laikus hozzászóló
Dávid 78
Mostanság komolyabb betegséggel sem mernek az emberek betegszabadságra menni, féltve a munkahelyüket. Az 1-2 napos "betegség" legfeljebb macskajaj...
David:
Veheted nyugodtan jogi szakvéleménynek is!
A lényeg az, hogy a munkavállaló köteles munkát végezni, kivéve, ha pl. orvosilag indokoltan távol van.
De ha te az igazolás ellenére is dolgoztál, akkor arra bizony munkabér jár.
Egyébként ha totál hivatalos szakvéleményt szeretnél, fordulj bátram az OMMF-hez, vagy a Munkaügyi bírósághoz.
Kedves Peter111!
Az Ebtv. 40§-a alapján TGYÁS-ra az jogusult:
- akinek a szülést megelőző két éven belül 365 nap biztosítási ideje van,
- a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követően szül (ezen túl baleseti táppénz, biztosítás megszűnése után folyósított táppénz folyósításának időtartama alatt szül).
Az ápolási díjból nyugdíjjárulékot vonnak, tehát szolgálati időnek számít, de TGYÁS-ra ez alapján nem lesz jogosult.
Üdv.
tyramp
Sziasztok!
Lenne egy olyan kérdésem,hogy most jelentkeztem be munkaügyi központba mint pálya kezdő,soha nem volt még bejelentett munkaviszonyom, és a sulit 2004be fejeztem be.Törvény szerint most mi a helyzet a TBvel? Orvosnál nem voltam 5-6 éve legalább.Engem csak az érdekelne hogy ha lesz bejelentett munkaviszonyom akkor visszamenőleg APEH le fogja vonni a fizetésemből a TB-t vagy nem.
Ha határozattal megállapítják visszamenőleg (2007.04.01-től), hogy kötelezett lettél volna az eü. szolg. járulék fizetésére, akkor utána vonhatják.
Mi az a HA? most vagy vonják vagy nem szerintem ez 2 út van ebben a szép kis országban :)
Mondjuk az is vicces,hogy önkormányzat mondta hogy az nem kizáró ok,hogy nincs munkám :).Hogy támogatnak e TB fizetésben vagy nem.Államot se értem ha egyszer nincs munka nincs pénz,hogy fizetem TB-t? akár kötelező akár nem,nem értem.Orvos max nem lát el,vagy igen de akkor meg APEH betalál hogy fizessem ki amibe került az a kezelés.
De ahogy nézem ott vagyok ahol az elején.Lesz bejelentett hivatalos munkám végre,és majd APEH meg elkezdi visszamenőleg levonni a TB-t,boldog leszek kifizetni 200e Ftot nekik.De utána tuti heti 4 napot orvosnál leszek és minden vizsgálatra elküldetem magam.
Szia ates!
Én is voltam ilyen helyzetben. Pályakezdőként bejelentkeztem a munkanélkülibe. Kb fél év múlva derült ki a háziorvosnál, hogy nem vok biztosított. Hosszabb utánjárás után kiderült, hogy Apeh-ba be kell jelentkezni és havonta csekken fizetni a TB-m. Visszamenőleg is. Anno nekem azt mondták, hogy ha nem fizetem és kiderül meg is büntetnek. Ja és ha már munkahelyed ki kell jelentkezned az APEH-nál, személyesen.
Egyébként orvosi ellátást kapsz, csak szólnak, hogy nincs TB-d,meg aszem kapsz vmi papírt, hogy szóltak és alá kell írnod, hogy tudomásul vetted.
Ági
Én nem voltam orvosnál vagy 5-6 éve,én is csak akkor tudtam róla hogy fizetni kell mikor mondták munkaügyibe.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02