TB fizetés

monalisa1 # 2010.02.19. 21:52

Tudjad: itthon mostantól lényegesen megkönnyebbült vállalkozást létrehozni: be kell menni az okmányirodába és lényegében megvan.

peter111 # 2010.02.19. 23:55

Tisztelt szakértő!

A következő felől szeretnék érdeklődni, hogy végre tisztán lássak:

A feleségem most 3 hónapos terhes, augusztus 30-ra várjuk a babát és szeretnénk tudni, hogy jogosult-e a terhességi-gyermekágyi segélyre ha:

2007.12.03.-tól 2008.07.04.-ig volt folyamatos munkaviszonya,
majd ezután 2008.07.08–2008.10.05.-ig munkanélküli ellátásban részesült
ezt követően 2008 szeptemberétől AM kiskönyvvel dolgozott és saját maga után fizette a TB-t
2009.02.27.- 2009.06.13.-ig bejelentett munkaviszonya volt, jelenleg pedig ápolási díjat kap 2009.09.23.-tól.
Sok féle verziót olvastam már, remélem most egyértelmű választ kaphatok mindenre, még arra is ha nem vagyok erre jogosult.

Előre is köszönöm. Izgatottan várom a válaszát.

inci54 # 2010.03.11. 11:50

Szeretném megkérdezni, hogy kell e nekem fizetni a 4500 ft-ot, lejárt februárban a munkanélkülim, sajnos nem dolgozom, a férjem után özvegyi nyugdíjban részesülök.
Hol az Apeh-nél kell rendezni?
Köszönöm

Vidosa3 # 2010.03.16. 11:28

Kedves hozzáértők.
Olyan ügyben szeretnék segítséget kérni, hogy 2éve vagyok munkanélküli, nem volt fizetve a tb-m.
Jelenleg is munkanélküli vagyok.
Családomban még egy munkanélküli és egy Apeh 0-ás jövedelem igazolással rendelkező él.
Olvastam már több helyen hogy van akinek szociális rászorultsága miatt nem kell Tb-t fizetni.
Valaki tudna nekem segíteni abban, hogy mik a feltételek ehhez?
Előre is köszönöm.

nandy # 2010.03.17. 10:10

Ha a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a 34.200,-Ft-ot, akkor lehet mentességet kérni.
Be kell menni az önkormányzati jegyzőhöz, ő fog igazolást adni, ill. jelenteni az APEH felé.

Fontos tudni, hogy visszamenőleg nem fog igazolni semmit, tehát az elmúlt két évet másképp kell rendezni, pl. méltányosságot kérni az APEH-től.

kllzslt # 2010.04.05. 13:55

Tisztelt Szakértők!

Olyan kérdésem lenne, hogy több éve folyamatosan az EU-ban dolgozom (Olaszo., majd Németo.) A TB járulékot fizettem itthon, hogy megkapjam az E109-es nyomtatványt.
Eközben a német munkaadóm is fizette N.o.-ban a járulékot utánam.
Most, hogy le kívánom mondani az itthoni TB-t azt közölték velem, hogy büntetésre számíthatok, mert két helyre nem lehet egyszerre fizetni.

Kérdésem, ez hogy működik pontosan? Mit tegyek, hogy ne kelljen büntetést fizetnem?

Köszönettel:

kllzslt

Kuszák # 2010.04.06. 14:34

T. Szakértő!

Azt szeretném megkérdezni,hogy férjem 2001. júniusában abba hagyta az egyéni vállalkozását és át ment egy Bt-be /Saját vállalkozás ahol Ő alkalmazott/ dolgozni ahol azóta is rendszeresen fizetik utána a járulékokat,de most kapott a Bt egy levelet miszerint nincs bejelentve hozzájuk mint alkalmazott.Hogyan fordulhat az elő hogy tíz évig senkinek sem tűnt fel,hogy csak fizetnek utána és nincs nyilvántartva. A Bt-re milyen büntetést szabhatnak ki?
A válaszát előre is köszönöm.

ungern # 2010.05.14. 12:04

Tisztelt Szakértő!

1990-ben rokkantnyugdíjat állapítottak meg számomra. Felépültem, 1993 és 1996 között újra dolgoztam. Időközben elértem a nyugdíjkorhatárt. Jelenleg őszintén szólva előnyösebb lenne, ha öregségi nyugdíjban részesülhetnék. Kérhetem-e felülvizsgálatomat, illetve lemondhatok-e a rokkantsági nyugdíjamról azzal, hogy öregségi nyugdíj megállapítását kérem? (Ehhez elég szolgálati idővel rendelkezem.)

Válaszát köszönöm!

David 78 # 2010.05.18. 09:55

Tisztelt Ügyvédek,

egy egyszerű kérdésem lenne:

ha az orvos kiir táppénzre mondjuk 3 napra, de én két nap után megyek dolgozni, akkor a bérszámfejtő 3 nap táppénzt akar számfejteni. Ez biztos, hogy rendben van igy, nincs mód arra, hogy a tényleges betegállományt számolják el?

nandy # 2010.05.18. 13:25

A bérszámfejtő csak a rendelkezésre álló okmányok szerint tud számfejteni. A jelenléti íven hogyan szerepel?

Az nem jogellenes, ha az orvosi igazolás ellenére is dolgozol, sőt, szerintem teljes bért kell fizetni arra a napra, nem pedig betegszabit vagy táppénzt.

David 78 # 2010.05.18. 14:52

Jelenléti iven nyilván a valóságnak megfelelően munkanapként jelöltem.

Ők arra hivatkoznak, hogy csak azt tudják figyelembe venni, ami az orvosi igazoláson áll. Viszont ezzel nem röviditjük meg a tb-t, sőt, a tb jó járna, tehát nem értem, mi a gond.

Előző munkahelyemen egyébként ugyanez volt. Én ezt tipikus magyar bürokratikus fontoskodásnak tartom.

nandy # 2010.05.19. 10:08

Nem teheti meg, hogy a ledolgozott napra nem fizet bért!!!

Te megtehetted volna, hogy az orvosi igazolás alapján nem dolgozol. De bementél, dolgoztál, így jár a bér.

David 78 # 2010.05.19. 10:47

Ezt mint jogi szakvéleményt állitod, vagy csak ez a véleményed?

Hivatalos válasz itt nem jön?

monalisa1 # 2010.05.19. 14:54

ungern

Irjon levelet -vagy e-mailt- a Nyugdíjbiztosító Igazgatóság lakhely szerint illetékes ügyfélszolgálatára - az összes vonatkozó adat pontos megadásával. Pár héten belül érdemben választ fog kapni a problémájára.

Külön kérdés hogy 93 és 96 között tényleges munkaviszony állt-e fenn, vagyis be volt-e jelentve, fizettek- vontak-e nyugdíjjárulékot stb. Ez majd kiderül a Nyufig nyílvántartásából.

http://www.onyf.hu

A honlap jobb oldalán található az ügyfélszolgáltról a tájékoztató.

"Lisa"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2010.05.19. 14:58

Dávid 78

Mostanság komolyabb betegséggel sem mernek az emberek betegszabadságra menni, féltve a munkahelyüket. Az 1-2 napos "betegség" legfeljebb macskajaj...

nandy # 2010.05.19. 20:44

David:

Veheted nyugodtan jogi szakvéleménynek is!

A lényeg az, hogy a munkavállaló köteles munkát végezni, kivéve, ha pl. orvosilag indokoltan távol van.
De ha te az igazolás ellenére is dolgoztál, akkor arra bizony munkabér jár.

nandy # 2010.05.19. 20:46

Egyébként ha totál hivatalos szakvéleményt szeretnél, fordulj bátram az OMMF-hez, vagy a Munkaügyi bírósághoz.

tyramp # 2010.06.01. 11:02

Kedves Peter111!

Az Ebtv. 40§-a alapján TGYÁS-ra az jogusult:

• akinek a szülést megelőző két éven belül 365 nap biztosítási ideje van,
  • a biztosítás tartama alatt vagy a biztosítás megszűnését követően szül (ezen túl baleseti táppénz, biztosítás megszűnése után folyósított táppénz folyósításának időtartama alatt szül).

Az ápolási díjból nyugdíjjárulékot vonnak, tehát szolgálati időnek számít, de TGYÁS-ra ez alapján nem lesz jogosult.

Üdv.
tyramp

ates2 # 2010.06.02. 10:43

Sziasztok!

Lenne egy olyan kérdésem,hogy most jelentkeztem be munkaügyi központba mint pálya kezdő,soha nem volt még bejelentett munkaviszonyom, és a sulit 2004be fejeztem be.Törvény szerint most mi a helyzet a TBvel? Orvosnál nem voltam 5-6 éve legalább.Engem csak az érdekelne hogy ha lesz bejelentett munkaviszonyom akkor visszamenőleg APEH le fogja vonni a fizetésemből a TB-t vagy nem.

nandy # 2010.06.02. 10:51

Ha határozattal megállapítják visszamenőleg (2007.04.01-től), hogy kötelezett lettél volna az eü. szolg. járulék fizetésére, akkor utána vonhatják.

ates2 # 2010.06.02. 11:07

Mi az a HA? most vagy vonják vagy nem szerintem ez 2 út van ebben a szép kis országban :)

ates2 # 2010.06.02. 11:42

Mondjuk az is vicces,hogy önkormányzat mondta hogy az nem kizáró ok,hogy nincs munkám :).Hogy támogatnak e TB fizetésben vagy nem.Államot se értem ha egyszer nincs munka nincs pénz,hogy fizetem TB-t? akár kötelező akár nem,nem értem.Orvos max nem lát el,vagy igen de akkor meg APEH betalál hogy fizessem ki amibe került az a kezelés.

ates2 # 2010.06.02. 11:46

De ahogy nézem ott vagyok ahol az elején.Lesz bejelentett hivatalos munkám végre,és majd APEH meg elkezdi visszamenőleg levonni a TB-t,boldog leszek kifizetni 200e Ftot nekik.De utána tuti heti 4 napot orvosnál leszek és minden vizsgálatra elküldetem magam.

agika111 # 2010.06.09. 15:57

Szia ates!
Én is voltam ilyen helyzetben. Pályakezdőként bejelentkeztem a munkanélkülibe. Kb fél év múlva derült ki a háziorvosnál, hogy nem vok biztosított. Hosszabb utánjárás után kiderült, hogy Apeh-ba be kell jelentkezni és havonta csekken fizetni a TB-m. Visszamenőleg is. Anno nekem azt mondták, hogy ha nem fizetem és kiderül meg is büntetnek. Ja és ha már munkahelyed ki kell jelentkezned az APEH-nál, személyesen.
Egyébként orvosi ellátást kapsz, csak szólnak, hogy nincs TB-d,meg aszem kapsz vmi papírt, hogy szóltak és alá kell írnod, hogy tudomásul vetted.
Ági

ates2 # 2010.06.10. 09:56

Én nem voltam orvosnál vagy 5-6 éve,én is csak akkor tudtam róla hogy fizetni kell mikor mondták munkaügyibe.