TB fizetés


bestildi # 2011.03.26. 16:17

Tisztelt Szakértő!

Párom jelenleg egyéni vállalkozó itthon Magyarországon. Májustól Németországban dolgozna heti 40 órás, bejelentett munkaviszonyban úgy, hogy mellette megmaradna az itthoni vállalkozása is (csak papíron, bevétel nélkül). A kérdésem az lenne, hogy itthon lesz-e valamilyen járulékfizetési kötelezettsége a vállalkozás után?

Válaszát előre is köszönöm!
Ildikó

Bogyex # 2011.03.24. 16:51

Üdvözletem!

Tavaly május 31.-én végeztem a sulival,azóta nem dolgozom,munkahelyet keresek. Viszont azóta én nem fizettem TB-t.
A kérdésem az lenne,hogy visszamenőleg be kell fizetnem az "elmaradást" vagy sem?
Olvastam már mindenfélét,de szeretném tudni pontosan,hogy is van ez. Pl.: hogy akkor nem kell fizetni,ha nem voltam dokinál (márpedig nem voltam), máshol azt olvastam,hogy kamatokkal együtt kell fizetni. Na már most úgy 5e ft körül van ha jól tudom havonta,az nekem kb 50e Ft lenne,amit képtelen lennék kifizetni. Viszont február eleje óta regisztrálva vagyok a munkanélkülin,mint pályakezdőként. Mivel,hogy nem volt jövedelmem így nem volt miből fizetni sem.
Most úgy néz ki,hogy lesz munkám,be leszek jelentve,így a TB is fizetve lesz.
Választ előre is köszönöm.

Rexor # 2011.03.18. 08:53

Mi veszne el? Ez egy díj, amit fizet azért, hogy TB ellátást kapjon. Annyi különbséggel, hogy ez nem akarat kérdése, ha nem fizet behajthatják rajta kamatostul.

Picur23 # 2011.03.17. 17:21

Jó napot!

Egy ismerősöm kérdését tenném fel.
Évek óta fizeti a tb-jét rendszeresen, mivel nincs munkahelye.
Mi a következménye annak ha nem fizet tovább?
Vagy ha kihagy egy-két hónapot?
Azt mondta ő úgy tudja, ha nem fizet amit eddig befizetett az elveszik. Ilyen szerintem nem létezik. Köszönöm a választ Piroska

atesz928 # 2011.03.15. 17:35

Jó napot.Angliában dolgozunk barátommal.Van itteni biztosításunk.Otthon nem engedték meg a TBnél hogy fizessem a tbt saját jogon.Cukorbeteg vagyok és sajnos nem tudom hogy az angliai NI number mit fedez.Van inzulinpumpám és nem tudom hogy itt tudok-e majd hozzá szereléket iratni itt majd.Ez otthon 300ezer ft de tb-vel 30 ezer ft fél évre.Ez nagy kérdés bennem mert ha itt ez nem működi akkor haza kell mennünk mert ugye itt inzulin nélküll nem maradhatok.Ön mit tanácsol mit tegyek vagy mit lehet csinálni.Köszönöm a segítséget.

nandy # 2011.03.13. 16:20

7 nap türelmi idő van.

nagyandri # 2011.03.11. 09:16

Üdv!

Eddig 3 hónapon át fizettem magam után a TB-t, majd munkaviszonyt létesítettem. Sajnos nagyon rossz volt, így 7 nap után ott hagytam.
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben is jár-e a 45 nap türelmi idő, s majd csak azután jelentkezni az APEHnál, vagy egyből a munkaviszony megszűnését követő naptól be kellene jelenteni és fizetni?
Köszönöm!

mailtotib # 2011.03.01. 12:17

Köszönöm a választ.
Nem, nem úgy gondoltam.
Úgy gondoltam, hogy mostantól elkezdek itt fizetni tb-t, hogy itthon is legyen ellátásom.

C a s a b l a n c a # 2011.03.01. 08:27

Ugye nem úgy gondoltad, hogy külföldön dolgozol, keresel, ott adózol, ott fizetel egészségügyi hozzájárulást stb. és itthon ingyenes orvosi ellátásban kívánsz részesülni?

Minden problémát elkerülhetel, ha egészségügyi problémád esetén magánrendelést veszel igénybe...

mailtotib # 2011.02.28. 23:17

Kedves mindenki,

már több éve dolgozom külföldön. Angliában és cipruson is jártam (mindkettő eu-s).
Sajnos nem jelentettem én senkinek semmit. Egyszerűen nem vallottam be adót és nem is fizettem tb-t. Külföldön legális munkám volt mindenhol, ahol adót és társadalom biztosítást is fizettem.
Most hazajöttem, munkát egyenlőre nem tervezem, hogy vállalok itthon, megyek vissza külföldre, de szeretnék orvosi ellátást igénybe venni.
Meg tudná nekem valaki írni, hogy mire számíthatok?
Elkezdhetem csak úgy fizetni most a tb-t? Utólag bejelenthetem a keresetemet? Számíthatok akármilyen büntetésre? Ha igen milyenre?
Végül is mit tegyek ebben a helyzetben? Próbáljak várni öt évet, hátha? Nem szeretek törvényen "kívül" élni de erre akkoriban nem figyeltem oda.
Nem szeretném utólag befizetni a tb-t, hiszen külföldön fizettem.
Segítségeteket előre is köszönöm.

Katieee # 2011.01.21. 14:50

Kedves Szakértők!

Jelenleg ikergyesen vagyok a 2 éves ikreimmel. Úgy tervezzük, hogy 3 éves koruktól egyetemre megyek, viszont suli mellett nem tudok visszamenni dolgozni. Ha esetleg a munkahelyem felmond nekem akkor is lesz tb biztosításom? Úgy olvastam valahol, hogy gyes mellett biztosított a tb mivel nyugdíj járulékot vonnak belőle. Válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Réz Katalin

LacCH # 2011.01.19. 11:28

Sziasztok,

Január végével meg fog szűnni a hallgatói jogviszonyom, én pedig külföldre megyek dolgozni.

Természetesen külföldön lesz biztosításom, de úgy gondoltam, hogy itthon is szeretném biztos ami biztos alapon fizetni a Tb-t magamnak (5100 Ft/hó).

Megtaláltam a 10T1011-s nyomtatványt amit ki kell töltenem.
Van egy olyan sora a nyomtatványnak, hogy:

NYILATKOZAT MÁS ÁLLAMBAN FENNÁLLÓ BIZTOSÍTÁSI JOGVISZONYRÓL
Alulírott nyilatkozom arról, hogy más EGT államban, külföldön fennálló biztosítási jogviszonnyal nem
rendelkezem. A Magyar Köztársaság által kötött nemzetközi egyezmény hatálya alatt nem állok,
illetve nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében létrejött biztosításom nincs.

Nyilván ha lesz külföldön biztosításom akkor ezt a mezőt üresen kell hagynom.
Ezek után nem is fizethetem a Tb-t magamnak?
Vagy igen, csak igazolnom kell a külföldi biztosításomat?
Vagy más szabályok(fizetési..) lesznek rám igazak mert külföldön is biztosítva vagyok?

Köszi a válaszokat!

progtech # 2011.01.06. 18:49

Helló. Egy olyan kérdésem volna, hogyha ön tb fizető akarok lenni tehát apehen keresztül csekken fizetni a tb-t akkor visszamenőleg is fizetnem kell a bejelentéstől számítottan vagy mikortól kezdhetem melyik hótól a befizetéseket. Csakmert olyan időszakra is kérnek befizetést visszamenőleg amikor nem is részesültem betegbiztosításban. Segítségeket előre is köszi..

gabor82 # 2011.01.03. 13:23

nandy: Személyesen voltam bent az APEH-nál, és kitöltöttem a szükséges nyomtatványt, és eddig minden hónapban befizettem az esedékes összeget. Rendben is volt minden ezidáig, de karácsony alkalmából megleptek egy "Ezúton értesítem, hogy Őn nem szerepel az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira jogosultként az OEP nyilvántartásában." szakszöveggel kezdődő bla-blával, aminek az a lényege, hogy sürgősen kezdjem el rendezni a jogviszonyom, vagy szólnak az APEH-nek. Na most ez baromi vicces, ugyanis ha jól tudom, az APEH-nek kéne ezt a dolgot tisztázni az OEP-el. De ha belépek az ügyfélkapun, és ellenőrzöm a TAJ számomat, akkor azt látom, hogy van biztosítási jogviszonyom, az ügyfélkapu meg gondolom az OEP-től kéri le az adatokat, szóval nem értem a dolgot, biztos április elsejére akarták időziteni, csak ez sem sikerült nekik... Szebb jövőt!

nandy # 2010.12.30. 11:31

gabor82: az APEH-nál bejelentkeztél már? A fizetés ugyanis kevés, be is kell jelenteni, hogy nincs biztosítási jogviszonyod.

nandy # 2010.12.30. 11:30

Be kell jelentkezned az APEH-nál. 2010-ben havi 4.950,-Ft-ot, 2011-ben havi 5.100,-Ft-ot kell fizetni. Kapsz csekket.

henry25 # 2010.12.28. 11:10

sziasztok

az elmúlt egy évben 2010. október 31-ig az önkormányzat fizette utánam a TB-t.. Tehát elvileg novembertől nem lennék biztosított..

Nos én időnként megszoktam nézni neten (TAJ autorizáció), hogy mivan a TB-mel.. Mai napig azt írja ki az ellenőrzés során, hogy a megadott Taj szám létezik és érvényes...

Hiba lehet a rendszerben? Vagy van egy átfutási idő amíg nemvonják meg a biztosítást?

illetve ha magamnak szeretném fizetni a TB-t az mennyibe kerül?

köszi üdv

gabor82 # 2010.12.21. 13:39

Hi! Január óta fizetek TB-t, tavasszal jártam dokinál, és azóta rendszeresen gyógyszert szedek. Eddig semmi gond nem volt, de most gyógyszer íratásnál azt mondták, hogy nincs érvényes jogviszonyom, és rendezzem haladéktalanul, mert küldik az apekkknek az infót, és behajtják rajtam a hátralékot. Ez hogy lehet? Az ügyfélkapun ha belépek, ott is azt látom, hogy van jogviszonyom. Most mi bajuk lett hirtelen? Mint mondtam eddig nem volt gond. Hogyan és hol igazoljam, hogy rendszeresen fizetem a pénz?

Aleee # 2010.11.07. 15:02

Sziasztok!
Egy kérdésem lenne hozzátok. 2009. októberéig nappali jogviszonyban álltam egy felsőoktási intézménnyel. Ezután kértem az elbocsátásomat, mert nem akartam folytatni a kétéves képzést. ( 1év után hagytam ott)
Megnéztem a neptunt, és a tanulmányi adataim között ott volt a befejezés időpontja, viszont az OEP fül alatt csak a bejelentés dátuma volt, a kijelentés alatt nem volt bejegyzés. Ezek szerint nem jelentettek ki, és fizetnek utánam?

pazs # 2010.11.04. 12:48

Egyébként pedig, ha külföldre mész dolgozni, akkor valószínűleg ott biztosított leszel, tehát semmi szükséged az OEP által kiállított EU-s tajkártyára.

nandy # 2010.11.04. 12:15

Én BIZTOS HOGY NEM FIZETEK SEMMIT SENKINEK!
EDDIG IS ELLÁTTAK!

Elég baj, hogy eddig ingyen elláttak! És még neked áll feljebb...

emma24 # 2010.11.04. 11:08

Üdvözlök mindenkit!
Van egy problémám ,mint mindenkinek,de elég NAGY!
Megyek a párommal ki külföldre,és a tajom mar nem jo 2007 -óta,így nem tudok eu-s kártyát sem igényelni!
Elmentem az oepba ott elküldtek hogy rendezzem a tajt.El is mentem....
Elmentem az apehba hogy rendezzem a tajt,erre a nő kitalálta hogy durván 197000-es adoságom van!
Kérdesztem hogy hogyan tudnám ezt rendezni,hogy igényeljek külföldi munkához eu-s kártyát?
Erre ő:részletfizetésben,de nem hiszem hogy megadják!
Majd szétvágott a méreg!
Hol élünk????
Nem találni ezen a rohadt magyarországon munkát,el akar az ember menni dolgozni ,és még akkor is lehúzni akarják!
Én BIZTOS HOGY NEM FIZETEK SEMMIT SENKINEK!
EDDIG IS ELLÁTTAK!
De ha még azt se hadják hogy magam után fizessem akkor mit várnak az emberektől??Ígyis 5000 1 hónapra most a tb!
Hova menjek?Mit csináljak?Valaki tud valamit,mert szükségem van az eus kártyára!Először a tajt kellene rendezni,de ha nem engedik???hmm?
Ha valaki tud valamit írjon!
Üdv Emma

nandy # 2010.10.21. 21:42

Pontosan, van egy átmeneti, 45 napos időszak, ami alatt még nem kell fizetni a járulékot, bár már nem áll fenn biztosítási jogviszony.

(A 45 nap lehet rövidebb is, de nem ebben az esetben)

bonn2004 # 2010.10.21. 13:14

Kedves Zsuzska.
én is hasonló helyzetben vagyok, annyi különbséggel, hogy én tavaly voltam így, sajnos nem fizettem a tb magam után ezért most 2009 december 16-tól meg kell fizetnem 2010 aug. 3-ig, mert azóta a helyi önkormányzat fizeti helyettem, mert ellást kapok tőlük.

"A nappali tagozatos hallgatók a hallgatói jogviszony kezdetétől a diákigazolványra való jogosultság megszűnéséig jogosultak egészségügyi szolgáltatásra"
tehát október 31-ig, utána passzív jogon még 45 napig.

Veci # 2010.10.20. 14:08

Zsuzska21
Nehogy használd a diákot október 31 után, mert keményen megbüntetnek. Az Apehnál december 15-ig vagy biztosított, ezért mondták, hogy dec 16-án menj vissza.


Üdvözlettel Veci