Banki tartozásért börtön?

davemixwell # 2009.07.24. 17:42

Az a baj, hogy szerintem csak úgy nem adhatsz el egy hitellel terhelt járművet, mivel annak törzskönyve a banknál van (tehát a bank tulajdona és nem a tiéd elvileg). De okoskodni nem akarok, úgyhogy inkább ne rám hallgass, csak a véleményemet mondtam el.

Tyson666 # 2009.07.23. 21:40

sziasztok,segitségeteket kérem 2évvel ezelött vettem egy robogot 500.000ft-ért és fél év után eladtam,1 évig semmi gond nem volt,sajnos nem lett állásom és ezáltal nem tudtam fizetni a törlesztöt,4 havi csekkel voltam elmaradva 90ezer de ök azt mondták fizessem be és nem lesz gond eközben ök megtudták hogy a motort eladtam ezek után már a bankot nem érdekli hogy ha befizetem vagy sem nem fizettem be de nem értettem öket mivel nincs meg a motor feljelentettek,pedig én akartam fizetni,de már öket nem érdekelte.Jövö héten megyek a rendörségre kihalgatásért,Mire számithatok meg tudhatnám valahogy oldani? elöre is köszönöm a választ.

Lhotse # 2009.07.23. 07:47

Ne aggódj nagyon, a személyi kölcsön - gondolom - néhány százezer forintos volt (nincs 2 millió), illetve - gondolom - büntetlen előéletű vagy, így gyakorlatilag kizárt a szabadságvesztés büntetés alkalmazása. Tehát legrosszabb esetben pénzbüntetés nézhet ki. De ha fizeted rendesen, sose derül ki...

Ami az a) és b) lehetőségeket illeti, az nem jogi kérdés, ez a bankon múlik, illetve azon - amit nem tudunk - hogy mennyiben volt szempont a hitelbírálatnál a tévesen megadott adat.

davemixwell # 2009.07.22. 20:30

Még annyit azért kérdeznék, hogy abban az esetben mi a pálya, ha:

• befizetem a törlesztőket, bemegyek, és megmondom, hogy tévesen lett beikszelve a lakcímhez tartozó jogviszony, és írjuk át.

(a) Fennáll-e esetleg annak a lehetősége, hogy ezzel magam alatt vágom a fát, mivel ki tudja, hogy mennyire játszott ez szerepet a banki hitelbírálatnál.

(b) Vagy gond nélkül írunk egy új szerződést adatmódosítással?

Erre azért direktben nem szeretnék rákérdezni a banknál, hátha az (a) eset áll fent. Márpedig nekem van egy ilyen sanda gyanúm.

davemixwell # 2009.07.22. 20:16

Na jó. Megnéztem a szerződést, tulajdonosként vagyok feltüntetve a lakcímemen. Aminek már előtte két hónapja nem voltam a tulajdonosa. Na most mi lesz?

Kurvára nem szeretnék sittre vonulni, remélem hogyha befizetem a törlesztőket, akkor békén hagynak, és nem kezdenek vizsgálódni.

Mennyi erre az esélyem? Mármint hogy akkor hagynak...

Lhotse # 2009.07.22. 19:55

Igen, lényegében ez lenne a helyes eljárás. Minden hitelt tessék rendben fizetni. (Tudom: Ha ez ilyen egyszerű lenne...!)

davemixwell # 2009.07.22. 19:50

Tehát a helyzet a következő:

1. ha fizetem rendben a tartozást, akkor esetleg az egész nem derül ki
  2. ha fizetem rendben a tartozást, de valahogy mégis kiderül, akkor hivatkozzak arra, hogy nem szándékos volt a megtévesztés, hanem véletlen húztam rossz helyre az X-et?

Ezen kívül van egy olyan problémám is, hogy van folyószámla hitelkeretem is, amihez viszont szóban mondtam ki (felvétel készült róla) hogy családtag vagyok (vagy tulaj, már nem emlékszem mit mondtam) és történetesen ez a felvétel is a bank birtokában van.

Lhotse # 2009.07.22. 19:43

Még nem volt személyi kölcsönöm. Akkor fizessed redben. Ugyan én is büntetőzöm, de az LB-s újdonságot is meg kellene nézni a témában...

davemixwell # 2009.07.22. 19:40

Az a probléma, hogy senki nem tudja, hogy milyen adat volt feltétel a hitelbírálatnál. Ezt nem közlik az emberrel, hogy konkrétan milyen adatot vizsgáltak meg.

Az ilyen igénylőlapokon már majdhogynem a vércsoportot és a DNS láncolatot is megkérdezik.

Lhotse # 2009.07.22. 19:37

Gyorsan fizessed be, akkor nem kezdenek el kutakodni a vagyontárgyak után és sose derül ki... Vagy bemehetsz, és "sírj" egy kicsit, hogy véletlenül rosszat jelöltél be... De ekkor is legyen rendezve az aktuális részlet! Ha ez az adat nem volt feltétel a hitelbírálatnál, nem nagyon szívózhatnak...

davemixwell # 2009.07.22. 19:25

És ha egy éven keresztül rendesen fizettem a törlesztőrészleteket, csak most elcsúsztam eggyel?

Lhotse # 2009.07.22. 19:23

Akkor - álláspontom szerint - már lehet csalás feltéve, hogy direkt azért adtál meg téves adatot, hogy aztán nem fizetsz és megnehezíted a követelés érvényesítését. Ekkor már ott van a jogtalan haszonszerzés szándéka! De ebben a témában most mondott egy érdekeset az LB. Ha valamelyik kolléga belinkelné, jó lenne...

A hitelezési csalásnál ott van a "gazdasági tevékenység gyakorlásához" kitétel...

Minden hitelnél lényegében minden vagyontárgyad, jövedelmed a hitel "fedezete", hiszen ezekre tekintettel adja neked a bank a hitelt. A (jelzálog)hitelnél annyi a könnyebbség a hitelezőnek, hogy a zálogból közvetlenül kielégítést kereshet.

davemixwell # 2009.07.22. 19:18

Még valami:

Ez egy privát kölcsön, azaz nem jelzálog kölcsön. Tehát az ingatlan nem szolgál fedezetül papírforma szerint.

Ilyenkor mi van?

davemixwell # 2009.07.22. 19:12

És ha nem fizetem rendesen?

Lhotse # 2009.07.22. 19:10

Ha a tévesen közölt adat ellenére rendben fizeted a hitelt, akkor ez "csak" hitelsértés, ami nem csalás. (az előbbi vétség, az utóbbi már bűntett)

davemixwell # 2009.07.22. 19:02

Adj' Isten!

A következő a kérdésem:

Tavaly eladtuk a megörökölt családi házunkat, ahova még most is szól a lakcímkártyám.

Rá pár hónapra vettem fel egy személyi kölcsönt amiben még mindig az a lakcím szerepel.

A kölcsön felvételekor megkérdezték, hogy tulajdonos vagyok-e, vagy családtag stb.

Én vagy tulajdonost, vagy családtagot X-eltem be.

A kérdés, hogy ezzel megvalósítottam a hitelezési csalást?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.08. 05:35

Aalbert: főszabályként igen. De a haszonélvezet momentán éppen nem.

angelika # 2007.08.08. 01:57

köszönöm

üdvözletel

monalisa1 # 2007.08.07. 21:02

Angelika!
Ha az édesanyád címén még megvan a valamikori leánykori szobád, nos ha igen, akkor onnan/abból vihet a végrehajtó ezt -azt, bár vélem érdemlegesebb holmid nincs már ott. Így tehát várakozik (...) és mi mást tehet mint egyre-másra küldi a felszólítást arra címre és nevedre, a hiteltartozásod mielőbbi lerendezésére. És minél később fizetsz, a késedelmi kamat és az újabb és újabb végrehajtási költségek egyre csak növelik a tartozásodat. Javaslom mielőbb vedd fel a kapcsolatot a végrehajtóval és egyezz meg vele részletfizetésben.

Aalbert!
Amennyiben a haszonélvezettel rendelkező hivatalosan bejelentve szobát/lakást/háza/termőföldet stb. ad bérbe, úgy az abból bejövő jövedelem képezheti végrehajtás tárgyát.

Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) az előző Bankközi Adós- és Hitelinfrmációs Rendszernek (BAR).

aalbert # 2007.08.07. 19:27

Vagyoni értékű jog, pl. ingatlan haszonélvezeti joga is képezheti végrehajtás tárgyát ?

Nyugdíjas nyugta?

angelika # 2007.08.07. 03:41

ahol anyukám lakik arra a cimre lett felvéve a pénz anyukámnak csak nem fizete ezért én szivok oda is mehet végrehajto? mi az KHR??????

üdvözletel

monalisa1 # 2007.08.06. 20:55

Angelika!
Neked van tartozásod vagy az élettársadnak?

Ha neked, akkor a végrehajtó akkor is bemegy a lakásodba - hatósági tanú jelenlétében - amikor tán éppen nem vagy otthon és foglal amit tud. Ha szerencsés vagy és éppen otthon tartózkodsz amikor érkezik hozzád a végrehajtó, az értékesebb dolgok közül esetleg néhányról "elhiszi" hogy az nem a tiéd hanem valaki családtagé, már ha nem kimondottan egymagad lakod a lakást.

Amúgy a végrehajtás költsége is növeli a tartozást...

angelika # 2007.08.06. 06:56

szertném meg kérdezni hogy ha az élettársamnál lakom akkor az ö tulajdonát bánthatják e a végre hajtok? melyik cimre mennek ki?

üdvözletel

Lhotse # 2007.06.18. 08:55

Chooky! Nem mindegy. Ezt nem magyarázta el senki, amikor szerződtetek?!? Hihetetlen alakok vannak! Szóval: a "sima" kezestől csak akkor követelhetnek (hajthatnak tőle végre), ha az eredeti adóstól nem behajtható. (Mögöttes felelősség.) A készfizető kezesől azonban akkor is végrehajthatnak, ha az adós egyszerűen nem akar fizetni, vagy tőle macerásabb lenne a végrehajtás. (Pl. van neki egy nehezen eladható nagyobb értékű ingatlana, feketén keres százezreket, de nem fizet és a végrehajtás letiltásból hosszadalmasabb lenne.) A bankok ebben az esetben a könnyebb ellenállás (készfizető kezes) irányába mehetnek el.

monalisa1 # 2007.06.14. 15:24

Elsősorban a fizetésedből/jövedelmedből, másodsorban az esetleg vagyonodból...