Mit jelent az hogy készfizető kezes vagyok-e?
Banki tartozásért börtön?
chooky! Készfizető kezes vagy?
Egyébként abból a szempontból mindegy, hogy igen, a Te 60.000,- Ft-os fizudból fogják végrehajtani. Csak az a kérdés, hogy előbb, vagy utóbb.
Kérdésem lenne hozzáértőktől.
Ismerősöm (illetve szülei) vettek egy autót résztetre kb. 2 éve. Én vagyok a kezes. Az autót elvitték tőlük a napokban nem fizetés miatt. A faterja nevén van az autó, de munkahelye nincs már. Házuk van de az a muterja nevén van és csak élettársi kapcsolatban vannak. Nekem semmi nincs a nevemen viszont van munkahelyem.
Mire számíthatok a következőkben? Tudtommal az az eljárás menete hogy értékesítik az autót és az eladási ár meg a márbefizetett részleteket levonják a visszamaradó banki hitelből és a különbözetet hajtják be. Csak az a kérdésem hogy kitől hajtják be? Az én 60.000Ft-os fizumból?
Köszönöm előre is a válaszokat...
Miért hajtanák be rajtatok?! Ne butáskodjunk már!
Ha nincs mit végrehajtani, akkor nincs mit végrehajtani. Majd melegen tartják az ügyet, amíg lesz.
Üdv!
Egy kis segítségre lenne szükségem.
Egyik rokonom felvett hiteleket, de elég nagy összegeket (pl. 1,8 millió, 500e, több helyen 100e, össz.:közel 2,8 millió) különböző bankoknál. Időközben megszünt a munkahelye (felmondtak neki), így nem tudja fizetni a havi közel 100e Ft törlesztőrészleteket. Hozzánk költözött ideiglenesen, mert nincs saját lakása és nem tud albérletet egyedül fenntartani - mert nincs miből. Emellett már kapott többszöri felszólítást, h fizessen.
A kérdésem, hogy ha bíróságra kerül az ügy, mit fognak tőle elvenni, ha nincs semmije, csak pár ruhája? Mit tehet a bíróság, ha pl. kiszab egy összeget, de nem tudja a rokonom fizetni?
Ilyenkor pl. tőlünk is behajthatják az adósságot?
Köszönöm a választ
áh, ahogy ismerem az ismerősöm,tuti nem menne bele.. annyit kellett rágni a fülét már azért is,hogy hozzá már el a cuccait az exétől, de ő még azt sem akarta volna, mert ő amit egyszerre el tudott hozni, azt elhozta, a többivel meg legyen boldog az ex.. (otthagyott nála telefont, számítógépet, számítógépasztalt, autómata kávéfőzőt meg még sorolhatnám...)
Ennek ellenére is meg lehetne próbálkozni behajtani rajta a kölcsöntartozás rá eső részét az élettársi vagyonközösségre tekintettel. De valószínűleg hosszú és csúnya per lenne.
hál'isten, nem :) ismerősöm nagyon hozzá akart menni,de az ex már egyszer elvált, és iszonyat háézasságellenes lett, aztán mire meggondolta volna magát, hogy egye fene mégis lehet esküvő, addigra meg már a csaj nem akarta :D a sors iróniája :)
Az a legokosabb...
Felteszem az az "ex" nem házastársat jelöl.
nem írtam, igazad van, de már így is hosszúnak éreztem a sztorit :)
köszi az infókat, sokat segítettetek :) (jól befosattam az ismerősömet, és most elmegy, elhoz mindent az exétől,amit otthagyott, eladja, és befizeti a tartozást:))
Ezt mintha nem mondtad volna. Csak azt, hogy nem tudja fizetni, mert nincsa munkahelye. Ebből - ha csalás nem is, de - egy hitelezési bűncselekmény összejöhet esetleg.
de ennyi erővel az ismerősöm is ezt csinálta, azzal a kivétellel, hogy neki nem volt a nevén semmi.. de felmondott a munkahelyén, és elköltözött egy másik városba :)
Az nem ugyanaz. Az már csalás.
hát remélem igazatok van... de akkor nem vili most ez igazából. ennyi erővel én is vehetnék fel hitelt, jól elköltöm, mindent átiratok a nevemről, a fizetésemet kézbe kérem, nem fizetek vissza semmit a banknak, és nem tudnak velem kezdeni semmit?
király :D
rendes simába sem ... ha nem követett el bcs-t... ha "csak" nem fizeti a tartozását, akkor nem megy börtönbe!
de nem adósok börtöne, hanem a rendes simába :)
mivel, ha a bíróság szab ki bírságot, és nem fizeted, azt sztem le kell ülni.. nincs itt egy ügyvééééd?:)
Magyarországon az adósok börtöne intézmény megszünt.
Az ismerősöd ezért nem csukhatják le.
Értető, de nem. Nincs ilyen.
Sziasztok!
nekem is van egy ismerősöm,aki vett fel egy banknál hitelt az exének a saját nevére.. amióta szakítottak, a srác cseszi fizetni.. oké, az ismerősöm volt a hülye, hogy ennyire megbízott az exében.. persze az ex nem jelentette be, hogy ő nem fizet, egyszercsak jöttek a figyelmeztetések az ismimnek, hogy fizessen! az ismim fizetne is, de nincs munkahelye,sem ingatlanfedezete, se semmije, ami az ő nevén lenne... szóval nem tudja fizetni a hitelt...
sztetek tényleg létezik olyan, hogy a bank eladja a tartozást egy bahjtó cégnek, aki ugye megnézi, hogy mi van az ismerősöm nevén, és ugye mivel nem talál semmit, ezért bíróságra viszi az ügyet, ahol a bíróság kiszab valamennyi pénzbüntetést, mivel nincs jövedelme, ezért a büntetést sem tudja fizetni, és így lecsukhatják-e?!
húú, ezt jólmegkérdeztem,remélem érthető..
Értem. Köszönöm a válaszokat. Majd felkészítem a nagybátyámat. Nem hinném hogy kitörő örömmel fogadja.
Azt, hogy rendszeresen megszakítja az elévülési idő folyását: felszólítással, bírósághoz fordulással, stb.
Hát, remek kilátások. Az információk szerint angliába ment. De hogy ott van-e még, ill. meddig marad ott, nem tudni. Perelni? És ha sose jön vissza? Vagy 10 év múlva? Érdekes dolgok ezek...
Mit jelent az, hogy a bank vigyáz, hogy ne évüljön el egy kölcsön?
Viszont nagybátyád majd perelheti az adóst... kérdés hogy mit és hogyan lehet majd rajta behajtani.
EU tagországban él az adós?
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
És igen, az ilyen kölcsönnek a kezese is megbízhatatlan adósnak minősül és így listázzák.
Arra bank vigyáz, hogy a kölcsönből eredő követelése ne évüljön el. Egyébként bármikor követelhetik a kezestől, hogy teljesítsen az adós helyett. Sőt, adott esetben végrehajtást is kérhetnek.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02