KBS, nekem nem volt ismerős a stílus. Kire gondolsz?
Banki tartozásért börtön?
monalisa1, én ezzel tisztában vagyok, Feri29-nek mondjad ezt, aki mondja a baromságait itt összevissza.
kadaj01
A bérbeadó dolga hogy fizeti-e a szja kötelezettségét vagy sem - tehát ez nem a te dolgod, gondod. (Egyébként jövő év május 20-ig ráér ezen törni a fejét...)
Egyébként lakhaszt nála pl. mint szívességi lakáshasználó - ekként kell megírni az ott tartózkodásról a papírt -, és ebben az esetben mindjárt lenne miből törleszteni havonta a hitelt.
Sajnálatos a helyzeted, azonban fizeni muszáj, enni stb. nem okvetlenül...
Az elévülés dolgát meg felejts el, illetve keress rá itt a fórumon mely előzőekben többszörsen is kivesézett témára már. (Csupán annyit, ha a behajtócég jogásza teszi a dolgát akkor még a majdani nyugdíjadból is fizeted a tartozást egálig - ennyit az elévülésről.)
"Lisa"
laikus hozzászóló
Feri29, ha jól értem, te ezek szerint azt a tanácsolod, hogy nem kell kifizetnie az egy éves, több százezres albérleti díjat, arra hivatkozva, hogy a bérbeadó nem adózik utána. No comment.
A világ nem úgy működik, hogy akkor fizetek ha lesz miből. Egyszer. Talán. Majd. Aztán jövök az elévülés dologgal, igaz?
Nem ismered meg a stílusát, Feri? Pedig elég jellegzetes.
Ha viszont nem tudod igazolni, hogy fizettél bármit is, akkor az elég problémás lehet, mert akkor azt is követelheti, amit már kifizettél. Ez esetben az adócsalásos feltételezés sem működik, mert azt mondhatja, hogy ő semmilyen pénzt nem vett át tőled.
Egy olyan megállapdást kellene kötni vele, mely tartalmazza, hogy a bérleti díjból ennyi és ennyi összeget már megfizettél a neki, az ilyen és ilyen összegű bérleti díj hátralékot és rezsi tartozást pedig ekkor és ekkor fogod a részére megfizetni.
Ha nincs semmilyen vagyonod és jövedelmed, akkor most nem tudják az adósságot behajtani rajtad. Ha végrehajtási eljárás indul és majd lesz fizetésed, akkor abból tudnak majd vonni, egy adósság esetén max. 33%-ot, több adósság esetén max. 50%-ot.
A bank (banki behahtó) felé én olyan lépést tennék a helyedben, hogy írnék nekik egy levelet, melyben fizetési haladékot kérnék. Leírnám, hogy jelenleg fizetésképtelen vagyok, mivel nincs se munkám, se értékesíthető vagyonom, de a fizetési hajlandóságom fennáll. Amint lesz jövedelmed, fel fogod őket keresni az adósság rendezése ügyében.
Mivel most nincs pénzed, nem tudsz velük megegyezni a visszafizetést illetően, ennél többet szerintem nem nagyon tehetsz.
Ami a bérbeadó hölgyet illeti, vele is meg kellene egyezni, hogy majd rendezed a tartozást ha lesz miből.
Feltételezem (mivel ez nem nagyon szokás), hogy a bérleti díjat nem tüntette fel a hölgy az adóbevallásában. Ha továbbra is ezzel az egyébként teljesen súlytalan feljelntéssel jönne, akkor én lehet, hogy megjegyezném neki, hogy amennyiben nem vallotta be ezt a jövedelmét, akkor ő követett el bűncselekményt (adócsalást), szóval ne fenyegetőzzön ezzel a feljelentéssel. Nem érdemes elmérgesíteni a viszonyt, a korrekt megegyezéssel mindenki jobban járna.
Bocsánat a "szemetelés" miatt de sajnos az nem írtam le ,hogy az albérletessel személlyel nem írtunk elismervényt a havi albérlet illetve rezsi kifizetéséről
Ja és nem mellékes hogy a havi törlesztésről papírt nem írtunk alá semmiylen formában ,hogy én azt kifizettem vagy nem fizetem ki. Ebből nem lehetne valami hasznot húzni vagy javamra fordítani ha esetleg per lesz a vége?
Üdv.: Petike
Üdv ismét és köszönöm a rendkívül gyors választ.
Nos akkor ahogy a szavaidból kivettem mind a bank ,mind az albérletes személy be tudja rajtam hajtani a tartozást? (Ez nem azt jelenti hogy nem akarok fizetni, mert akarok, csak egy összegben és egy darabig részletfizetéssel sem tudok törleszteni) Az nem lehet megoldás hogy például ha majd lesz állásom akkor a jövedelmemből vonjanak le egy bizonyos %-ot a bank és az albérletes személy felé? Ez lenne számomra az ideális megoldás remélem ki tudom vagy ki lehet ezt harcolni. Akkor most milyen lépést tegyek a bank illetve az albérletes személy felé? Kicsit tág kérdést tettem fel tudom de érdekelne egy kézenfekvő megoldás ami minden fél számára "gazdaságos". Bocsi télleg a kérdés miatt de most berezeltem télleg emiatt a tartozások miatt. :(
A választ ezúttal is köszönöm, Üdv.: Petike
A feljelentés az első esetben blöff, a második esetben blöff vagy tudatlanság. Ettől nem kell tartanod, tartozni valakinek nem bűncselekmény, ezért nem is fogsz börtönbe kerülni.
A követeléseket polgári jogi úton tudják rajtad behajtani, valószínűleg fizetési meghagyással fognak próbálkozni. Ennek lesz párezer forintos többletköltsége, amit majd neked kell megfizetni, plussz a kifizetés napjáig rárakodó késedelmi kamatokat.
Sziasztok!
Nos nagy bajban vagyok. Lett az egyik banknál 113.000ft tartozásom ,ami személyi kölcsön néven fut. Nos a gond az ,hogy kirúgtak az állásomból és bevétel nélkül nem tudtam fizetni. A bank (Erste) átadta az ügyet egy külsős cégnek aki be akarja rajtam hajtani, és azt mondta hogy fizessem ki nekik Január elséjéig a teljes összeget mert ami marad utánna azzal feljelentenek és perköltség stb. Azt mondták hogy ha feljelentenek akkor a perköltség +200.000ft-ot jelent ami engem terhel. Nos én ezt nem tudom kifizetni mert nincs jövedelmem és állásom sincs sajnos.
A kérdésem a következő lenne: Mit tud/fog velem csinálni az Erste/behajtó ha nem tudom nekik kifizetni a kölcsönt egy összegben, és a törlesztőrészletet kezdetét sem tudom válalni minimum 2010.02.01.-ig? Mehetek ez miatt börtönbe? A nevemen sajnos nincs semmi, nincs semmi vagyonom és ingóságom sincs.
Aztán lenne itt még valami :( :
Nos elmentem régebben egy albérletbe ahol körülbelül 1évet laktam. Ez alatt az 1 év alatt a tartozásom (munka megszüntetés miatt) itt is felment 200.000ft-ra. A hölgyel kötöttünk szerződést a beköltözéskor és tanuk jelenlétében alá is írtuk. Jelenleg már 4-5 hónapja nem lakom az albérletben és havi szinten (mikor tudtam) törlesztettem neki havi 20.000ft-al. Jelenleg most azt mondta hogy ,vettek fel a főnökétől hitelt amiből kifizettek minden "rezsi-jellegű" csekket. Tehát most nekem neki kell törlesztenem a tartozásom (és nem az elmaradt rezsit fizetni) Miután már rég fizettem neki törlesztő részletet ,a mai napon felhívot és azt mondta, hogy ha nem fizetek ki neki egy X összege akkor feljelent. Itt most a hangsúlyt arra fektetném hogy: mi fog velem történni ha feljelent? Ez miatt mehet börtönbe?, vagy (nem nagyon vagyok az ilyen nagy szavak embere) mit fognak mondani a bíróságon ,mire számítsak. Itt is lesz per költség, ki kell fizetnem neki egy összegben? Ad a bíróság részletfizetést vagy esetleg részletfizetési halasztás?
A mielőbbi választ nagyon köszönöm ,és jobb éjszakákat mint nekem vannak.
Üdvözlettel: Petike
Közben még egy kérdésem felmerült. Mivel én "csak"
kezes vagyok, a hitel felvételekor az adósnak fizetnie kellett a Hitelgaranciához is díjat, tehát van az OTP-s Lendület Plusz-os hiteléhez Garantiqa Hitelgaranciás kezesség. Ilyen esetben a Hitelgarancia kifizeti az OTP-nek a hiteltartozás 80 %-át? Illetve vannak-e kivételek? Hogy milyen esetben nem? Plusz a maradékot követelik majd csak a kezestől, azaz tőlem, vagy a teljeset is majd, csak a továbbiakat a Hitelgarancia hajtja be?
És az eddigi válaszokat is nagyon szépen köszönöm!
Az 1/3-ados korlát valóban csak a jövedelemre vonatkozik, a vagyonra nem.
Attól még, hogy tiltanak a munkabérből, foglalhatnak továbbra is pénzt (inkasszó),ingóságot, ingatlant, követelést...
És a követeléseim lefoglalásakor pedig nem nézik, hogy annak csak az egyharmada legyen, hanem a teljeset, gondolom. Akkor inkább legyen az ember főállásban alkalmazott, így a nettó munkabér egyharmadát vonják csak, ugye?
Letiltani értelemszerűen nem tudnak. Viszont inkasszózzák a pénzforgalmi számlád teljes egyenlegét. Valamint lefoglalhatják a követeléseidet is.
Tudtommal az adósok börtöne kifejezés már idejét múlta.
Nem csukják miatta börtönbe, elég börtön lesz neki az élete a folyamatos zaklatas a végrehajtó részéről stb...
Szép napot kívánok, nekem is lenne egy kérdésem. Ha munkabérem és más vagyonom sincs, viszont egyéni vállalkozó vagyok (óraadó tanárként és könyvelőként dolgozom), a vállalkozói díjamból bírósági határozattal tudnak-e letiltani?
Vagy a vállalkozói jövedelmem (tehát már a kiadásokkal csökkentett összeg) egyáltalán alapja lehet?
Válaszukat előre is köszönöm.
Üdv, Sziszisz
Szerintem ezzel csak súlyosbítanád a helyzeted.
Legjobb az lenne ha megbíznál egy ügyvédet a védelemmel.
Beszéltem egy illetékessel és ö ezeket mondta: Kérjem el a motor papirjait attol akinek eladtam és mondjam azt hogy megvan a motor ráadásul nem is adtam el ,mit állit a bank ezzel egyidejüleg meg jelentsem fel a bankot.A rendörséget sem érti mert az let volna az eljárás hogy ki küldenek egy idézést ehejett telefonon egyeztetet idöpontot,már ez sem stimmel.Ráadásul a motort álitolag nem vehetik el nincs joguk ha én fizetni akartam volna a törlesztöt de a bank kitalácioi miatt nem engedték és felbontásra került a szerzödés. Szerintetek?
Mit csináltál a pénzzel, amit a robogóért kaptál?
Igen a robogo volt a fedezet mivel lizing hitel az a baj hogy 650.000ft-ot kéne kifizetnem de én nem tudom vagy a robogot kéne visszaadnom és a töbletet részletekben fizethetném,de a robogot hogy hozzam vissza mikor eladtam és senki nem menne bele abba hogy én ugy hozzam vissza hogy majd részletben fizetném neki.Fogalmam sincs mit tegyek,a Raiffeisen bank nem enged csak ebben a két esetben,de én nem tudom ezt a kettöt teljesiteni.Remélem nem lesz priuszom mert akkor bucsut mondhatok az uj vagyonörimnek.Köszönöm hogy probáltok segiteni,mindenkinek hálás vagyok ezért,de ha van még valakinek ötlete az szoljon.
Egyátalán a robogó a fedezete a hitelnek? Lízing vagy csak hitelt erre fordítottad? Nem mind1.
Vagy közvetítői eljárásban is megtéríthetnéd a kárt. Ebben az esetben megszüntetik az eljárást. Részleteket ügyvéd kollégától!
Tyson666!
Ha lehetőséged van rá, akkor azonnal fizesd ki az egész tartozást (ne csak az elmaradt részleteket), függetlenül attól, hogy feljelentettek!
Ha tartozás fedezetének elvonásával gyanúsítanak, akkor nem leszel büntethető ha a vádirat benyújtásáig visszafizeted a hitelt.
Ha mással gyanúsítanak, az akkor is egy jó pont ha nem okoztál kárt.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02