Közút karbantartás


nanemaaa # 2021.08.10. 07:20

az önkormányzat indokolt esetben... pl. közút megfelelő szélességének biztosítésa érdekében kisajáthíthat bárki telkéből. Legalábbis laikusként így feltételezem.

A kisajátításnak komoly szabályai vannak, és egyre kevesebb esetben alkalmazható. Ilyen esetben sem lenne az.

FFarkas # 2021.08.09. 18:56

Kedves Kogeza,
Köszönöm válaszát, ez ad egyfajta biztonság érzetet az ügylet kapcsán.
Bár ha el is lehetne birtokolni önkormányzattól közutat, semmi értelme nem lenne, hiszen az önkormányzat indokolt esetben... pl. közút megfelelő szélességének biztosítésa érdekében kisajáthíthat bárki telkéből. Legalábbis laikusként így feltételezem.

Kogeza # 2021.08.09. 14:20

"Bár a közterület elidegeníthetetlen törzsvagyon, így azt az önkormányzat el nem adhatja, de ez nem zárja ki tudomásom szerint, hogy azt magánszemély elbirtokolja."

A forgalomképtelen törzsvagyon elbirtoklás címén sem szerezhető meg.

nanemaaa # 2021.08.09. 13:33

Bár a közterület elidegeníthetetlen törzsvagyon, így azt az önkormányzat el nem adhatja, de ez nem zárja ki tudomásom szerint, hogy azt magánszemély elbirtokolja.
Ugyanakkor a telkek megfelelő megközelítésének biztosítása is az önkormányzat feladata, így meg fog izzadni, hogy helyre kalapálja az utat valahogyan. Bár a 3 m közeli utcaszélesség eddig sem volt igazán kétirányú gépjármű forgalom biztosítására alkalmas. Érdemes lenne még belepillantani a helyi építési szabályzatba is, hátha abból több minden kiderül.

FFarkas # 2021.08.09. 13:05

Kedves nanemaaa!

Köszönöm válaszod, azonban lenne még egy kérdésem.
Közútat is el lehet birtokolni? Azért az elég erős lenne jogilag is, hogy egy közútból egy részt a telkemhez csapok, és ha x évig nem használja senki, akkor az az enyém.
Az rendben van, hogy más építési vagy egyéb telekből van ilyen precedens, de nem gondoltam, hogy ez közútnál is működne..

Köszönöm!

nanemaaa # 2021.08.09. 08:26

Szerintem mindenképpen az önkormányzathoz kellene fordulnod, mert mint tulajdonos ő léphetne fel az elbitorlók ellen. Talán még nem valósult meg elbirtoklás.
Ez azonban eléggé bizonytalannak tűnik, így ha még nem vetted meg a telket, érdemesebb lenne inkább másik után nézni.

FFarkas # 2021.08.08. 11:53

Tisztelt Jogi Fórum Tagok,

Következő ügyben szeretnék segítséget kérni:
Belterületen egy frissen aszfaltozott teljes közművel rendelkező utcából nyílik több mellékutca, amelyek mindegyike zsákutca, szintén közút. A mellékutca mellett található néhány belterületi építési telek / ház / viskó.

Az érintett mellékutca végén található telekre szeretnénk építkezni. A mellékutca, amely közút, szélességéből látszólag néhány telektulajdonos lecsippentett a saját javára drótkerítéssel várhatóan az elmúlt évtizedekben.
Az utca szélessége ezzel több helyen 240cm körülire szűkül, amely lehetetlenné teszi a telek megközelítését az építkezéshez szükséges legtöbb nagygép, gépjármű számára.
Arról nem is beszélve, hogy a szűk közúton az egyik oldalt a föld fölött vezették el a gázvezetéket, illetve a villanyoszlopot is csak úgy odarakták, bár elvileg nem ott lenne a helye, amivel tovább szűkítették a rendelkezésre álló helyet.

Kérdéseim:

  1. Közművek kapcsán viszonylag tiszta, hogy panaszolni kell a gázműveknél a föld feletti elvezetést, feltételezem náluk kell kérvényezni a leszerelést.
  2. Közművek kapcsán vagy megvárom amíg az önkormányzat teljes közművesítést létesít az utcában, vagy engedélyt kérek tőlük, hogy önköltségen megvalósíthassam? Ugyanez az utca burkolására?
  3. A közút szélessége kapcsán... mi a minimum szélesség? Ki és milyen formában kötelezheti a tulajdonosokat az út szélesítésére?

A közút a Szabályozási Terven nem érintett telek kisajátítással, így feltételezem az eredeti szélesség elegendő lett volna, csak néhány tulaj "rátelepedett" az amúgy sem nagyon használt közútra.

Fő problémám az útszélesség megoldása, mert anélkül szinte ellehetetlenül az építkezés.

Előre is köszönöm a válaszokat, jogi hivatkozásokat!