csapadékvíz elvezetése


efi99 # 2016.07.26. 20:20

Ja, életszerű, ha mondjuk 40 méterre van az az ereszcsatorna. Elég érdekes nézne ki pár nagyobb ház, ahol sorakozik 5 emeleten a 60 kültéri egység és mindegyiktől menne keresztül-kasul egy vékony csövecske a több tíz méterre lévő esőcsatornába. Ha egyáltalán van.

FZsolt75 # 2016.07.29. 16:51

Tisztelt fórumozók!

Köszönöm a válaszokat a klíma kondenzvíz elvezetéssel kapcsolatban.
Részemről megszületett a döntés: vennem kell egy kondenzvíz szivattyút, ami a társasház tetejére kinyomja a kondenzvizet. Ez tűnik a legjobb megoldásnak. A kb. 1 méteres szintkülönbséget vígan átemeli, és megszűnik a probléma.
Előzmények: a szomszéd házba beköltözött egy nav-os nő, aki a földszintre a homlokzatra szereltetett klímát. A közös képviselő felszólította, hogy az 55/2013-as önkorm. rend. értelmében nem tehet a homlokzatra kültérit, szedesse le.
Ekkor kerültem én a képbe, mert a lecsöpögő kondenzvíz szemet szúrt neki, és bemószerolt a közös képviselőnél. Megmagyarázta neki, hogy a negyedik emelet mennyezet szint, és a tető szint közötti "kábelcsatorna" (amiben a csövek, kábelek kimennek a tetőre) a mi kültéri egységünk! Ezt a közös képviselő el is hitte, és még a víz is oda csöpög, ekkor indult a balhé. Tisztáztam a kültéri egység kinézetű kábelcsatorna kilétét, és kaptam jövő nyárig haladékot a kondenzvíz elvezetésére.
A közös képviselőt állítólag ketten szövetkezve (egy másik klímás) feljelentik. Én, tudom, hogy ez halott ügy, és nem lesz igazuk. Sajnos aki nem a felső szinten lakik, vagy nincs erkélye, halott ügy, hogy klímát szereltessen fel. Ha valakinek szúrja a szemét, le fogják szedetni. És sajnos van jogi alapjuk rá.

FZsolt75 # 2016.07.29. 16:57

groszfater@gmail.com, sajnos nincs eresz csatorna lapos tetős épület révén. Az esővíz összefolyó lesz a megoldás, de abba is csak a tetőn tudom belefolyatni. Így nem kell szétszednem a lakást, elcsúfítani egy szürke műanyag csővel, bilincsekkel.

nanemaaa # 2016.08.08. 13:06

FZsolt75

Sajnos aki nem a felső szinten lakik, vagy nincs erkélye, halott ügy, hogy klímát szereltessen fel.

Ez így, ebben a formában közel sem igaz.
Az OTÉK 92. § (2) A homlokzaton - e rendelkezés hatálybalépését megelőzően használatba vett, meglévő építményen - mesterséges szellőzéshez kivezetést létesíteni, továbbá helyiségszellőztető vagy klimatizáló berendezést elhelyezni az épület külső megjelenésével összhangban, takartan, illetve építészeti eszközökkel megoldva akkor lehet, ha a tervezett megoldás és a működés hatása

  1. az épület állékonyságát nem veszélyezteti, a homlokzatot nem károsítja,
  2. az épített környezet értékeinek védelmére vonatkozó (településkép, építészeti érték vagy műemlékvédelmi, továbbá táj- és természetvédelmi) érdeket nem sért,
  3. a kivezetés a környezetet bűz-, mérgező-, zaj-, rezgés- vagy más káros hatással nem szennyezi, az építmény rendeltetés szerinti használatát nem zavarja, ártalmas mértékű páralecsapódást nem okoz.

A fentiek alapján, ha a tház dönt arról, hogy biztosítja a lakások utólagos klimatizálásának lehetőségét, akkor fogad egy tervezőt, aki egy egységes építészeti kialakítással helyet fog biztosítani a klíma kültérik részére valamilyen takart műszaki megoldással. Onnantól a már megtervezett helyre bárki bármikor kihelyezheti a klímáját.

csuli # 2016.08.10. 08:58

Tisztelt Fórum!

Az alábbi hozzászólásomra sajnos nem érkezett még válasz, ezért mielőtt teljesen látókörön kívül kerül, ismét teszek egy próbát.

Tehát:

Örökségvédelem alatt álló Társasházban lakom. A házunk tűzfala a szomszédos ház udvarával találkozik kb. 15 méteres szakaszon. A fal két méter magasságig vizesedik. Ez már olyan mértékű hogy a lakásokban is problémát okoz.

Megpróbáltam utána járni a dolognak. Bejutottam a szomszéd ház udvarába,és a következő dolgokat tapasztaltam:
az egész udvar le van térkövezve és (komoly lejtéssel bír a tűzfal felé) a mi házunk tövében végig futó szintén térkőből kialakított 5x5cm-es repedezett folyókába van vezetve.Ez lenne hivatott a kb 100nm2 udvar és a tetőről szintén odafolyó csapadékvíz elvezetésére.Az egész egy 110mm ejtőcsatornába van kötve. A csatorna ott jártamkor tele volt falevelekkel, törmelékkel, amennyire tudtam kitisztítottam.

Laikusként úgy gondolom,hogy ez így nem szabályos. Józan ésszel is belátható hogy egy épülettől mindig kifelé vezetik a vizet, tehát nem az épület felé lejt a terep.
Megkerestem ez ügyben a helyi Örökségvédelmi és Építésügyi hatóságot az észrevételeimmel kapcsolatban, és állásfoglalást kértem tőlük.

Válaszlevelükben készségesen arról tájékoztattak, hogy
helyszíni bejárással ellenőrizték és megállapították az általam elmondottakat, mely alapján kötelezik a mi társasházunkat balesetveszély elhárítására, mert a málló vakolat balesetveszélyt okoz. Valamint a jó karbantartási kötelezettségünknek sem tettünk eleget, ezzel jogszabályt sértettünk, ezért eljárást kezdeményeznek ellenünk, ha 1 hónapon belül nem intézkedünk. A szomszédot csak arra kötelezték hogy a lefolyót tisztítsa ki.
Szerintem ez így nincs rendben. Nagy valószínűséggel a probléma legfőbb oka a lejtés iránya, a nem vízzáró folyóka és a gyakran eltömődő alulméretezett elvezető csatorna. A félig mohás udvar is jelzi, hogy ott megáll a víz és a mi házunk tövében szikkad el.

Kérdés:

A szomszéd áztatja ami házunk falát, a hivatal pedig minket tulajdonosokat fenyeget bírsággal mert nem teszünk eleget a jó karbantartási kötelezettségünknek.

Sajnos hiába kutattam olyan jogszabály után amiben le van írva egyértelműen a megoldás. Ilyet nem találtam.

Van e valakinek hasonló ügyben tapasztalata? Nagy segítség lenne!

Várom a segítő hozzászólásokat

Üdvözlettel Csuli.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.10. 09:00

Nekem ez nem jogi problémának tűnik.

Immaculata # 2016.08.10. 09:56

csuli

Jókarbantartási kötelezettség terhel benneteket.

Keresni kell egy szakembert, aki felméri a vizesedés okát. Ilyen mértékű vizesedésnél valószínűleg a ház valamely vízvezetéke, vagy a szennyvezetéke áztathatja a házat. A hiba feltárása után a kijavításról tervet kell készíttetni és a műemlékvédelmi hatóságnál engedélyeztetni. Az engedélyben a bírság felfüggesztését kell kérni a munkálatok idejére, vagy határidő módosítást.

A ház képviseletét olyanra kell bízni, aki minimális ismeretekkel rendelkezik, mert az alaptalan vádaskodás és jelentgetés felesleges költségeket generál.

csuli # 2016.08.10. 10:09

Igen én is úgy gondolom, és ebben igazat is adok. Ez egy alapvetően műszaki probléma, amit egy hivatalos szakvélemény fog majd a vélhetően megállapítani.

Laikusként viszont úgy gondolom , hogy ez egy birtokháborítási ügy. Annyit sikerült az idevágó törvényből kibogarászni, hogy a tulajdonos úgy köteles kialakítani az ingatlanán a terepviszonyokat, hogy az más tulajdonosok ingatlanában kárt ne okozzon. Jelen esetben ne a mi falunk tövére vezesse a csapaék vizet.
Most ez történik amit az építéshatóság szemlén megállapított. Mégis számunkra állapítanak meg szabálytalanságot és figyelmeztetnek /bírság kilátásba helyezésével/ a jó karban tartási kötelezettségünkre.

Ezt én furcsának tartom.

Egyébként a magam részéről azt tartanám megnyugtató eljárásnak , ha a hatóság kötelezné a szomszédot a lejtés irányának megváltoztatására.
Valamint ha bebizonyosodik egy műszaki szakvélemény alapján, hogy a mi házunk a szomszéd miatt ázik akkor
vegye ki a részét a helyreállítási munkálatokat illetően.

csuli # 2016.08.10. 10:22

Immaculata!

Amíg írtam befutott a válaszod. Nem tudom alaptalan e feltételezni, hogy egy alulméretezett lefolyó ami ráadásul tele van törmelékkel, falevéllel, nem képes egy teljesen leburkolt udvarról elvezetni a vizet.

Ha kérésre a szomszéd nem reagál éveken keresztül, akkor ez jelentgetés , vádaskodás? Gondolom Te sem örülnél ha a szobád fala már penészedne.

Egyebekben egyetértek, és köszönöm a véleményed.

Immaculata # 2016.08.10. 13:03

Csuli

Ha a ti házatok műemlék, akkor az kihatással van a szomszédos épületekre is, még akkor is, ha azok nincsenek műemlékké nyilvánítva.
Valószínűleg a szomszéd ház térkövezése is szabályosan, engedélyezetten készült. Abban igazad van, hogy ez elvezető épülhetett volna középre is, vagy az udvar másik oldalára is. De akárhová esik is, az attól még műszakilag megfelelő elvezetésű.
Ha az eső egy része nem a csatornába folyik, akkor a másik részét a nap és a szél felszárítja, másik része pedig a földbe szivárog. A földnek is van bizonyos elnyelési képessége. Ha van pince és nem szellőzik, akkor a földszint vizesedhet, maximum fél méteren, vagy egy méter magasan. Amiről te írsz, az folyamatos ázásról tanúskodik. Nagyobbról, mint amit a szellőztetés helyrehozhatna.

nanemaaa # 2016.08.11. 05:53

Gyakran alkalmazzák ezt a technikát a hatóságok, hogy a feljelentővel szemben intézkednek, ha lehet, meg is büntetik. Ezzel elérik, hogy többé az illető (és mindaz, akinek az eset a tudomására jut) ne jelentgessen senkit, s ne csináljon munkát a hatóságnak.
A jókarbantartási kötelezettség valóban a tulajdonosé. Az egy dolog, hogy a szomszéd a falra vezeti a vizet. Ha bizonyítani tudod, hogy ennek következtében téged kár ért, akkor a javítási költséget ráverheted egy kártérítési perben. De sajnos, ha egy fal elkezd felvizesedni, az egyben azt is jelenti, hogy tönkrement a falszigetelés (ha volt egyáltalán), vagy a szomszéd térburkolásával a meglévő falszigetelés fölé emelte a terepszintjét. A probléma elhárításának megnyugtató megoldása a falszigetelés javítása, vagy a térburkolat szintjének a falszigetelés alá történő pozicionálása. Az előbbi a te dolgod, az utóbbi a szomszédé lenne. Ha már szakértőt akarsz fogadni, akkor alighanem ezt az alapkérdést lenne érdemes tisztázni.

Immaculata # 2016.08.11. 08:45

Ha bizonyítani tudod, hogy ennek következtében téged kár ért, akkor a javítási költséget ráverheted egy kártérítési perben.

Ehhez a károkozó szándékossága is szükséges, ha pedig engedélye is volt rá, nem beszélhetünk károkozásról, mert azt csak jogellenes magatartással lehet okozni.

vagy a szomszéd térburkolásával a meglévő falszigetelés fölé emelte a terepszintjét.

Ahhoz 40-50 cm magasan kellett volna töltenie az udvart.

nanemaaa # 2016.08.11. 09:50

Ehhez a károkozó szándékossága is szükséges, ha pedig engedélye is volt rá, nem beszélhetünk károkozásról, mert azt csak jogellenes magatartással lehet okozni.

Nem kell rá semmiféle engedély. De ha magasabbra építi, mint a meglévő falszigetelés, akkor az bizony szabálytalan.

Ahhoz 40-50 cm magasan kellett volna töltenie az udvart.

Tévedsz. Gyakran a falszigetelés 5-10 cm-re van a rendezett terepszinttől. Ha arra ráteszi a szomszéd a kiegyenlítő réteget, mert a burkoló elemeket, már simán fölé kerül. Láttam már jó pár ilyet.

nanemaaa # 2016.08.11. 09:51

mert = meg

csuli # 2016.08.11. 10:11

Immaculata!

Az alábbi véleményedet kifejtenéd kicsit bővebben?!

"...Ehhez a károkozó szándékossága is szükséges, ha pedig engedélye is volt rá, nem beszélhetünk károkozásról, mert azt csak jogellenes magatartással lehet okozni..."

Továbbá:

javaslom végezz el egy kísérletet. Hozzávalók: 2db tégla egy üres tejes zacskó, valamint egy lapát föld, homok stb.

Az egyik téglát tedd le a földre, arra tedd rá a tejes zacskót, majd a másik téglát.A lapát földet pedig dobd a "téglafal" mellé úgy hogy a "szigetelés" felett is legyen egy-két cm föld. A tajara locsolj annyi vizet hogy a föld nedvessé váljon.

Amennyiben a felső tégla száraz marad, kérlek feltétlenül számolj be az eredményről mert az világszabadalom lesz

Immaculata # 2016.08.11. 10:29

:)

Szóval nem házban laksz, hanem tető nélküli várromban, ahol örökös csapadék van.

Te is végezz el egy kísérletet.
Moss hajat és állj ki a víz alól. Amennyiben a hajad fél óra múlva is csurom vizes marad, akkor azt is érdemes lenne szabadalmaztatni.

wers # 2016.08.11. 10:46

:)) amit a vízről elsősorban tanítanak, hogy lefelé folyik, és a legkiseb ellenállás irányában.

Amennyiben a hajad fél óra múlva is csurom vizes marad,
Az én sörényemnek minimum két óra kell. De az én fejemet nem érdemes szadalmaztatni.

groszfater@gmail.com # 2016.08.11. 11:04

Moss hajat és állj ki a víz alól. Amennyiben a hajad fél óra múlva is csurom vizes marad, akkor azt is érdemes lenne szabadalmaztatni

Háát-igen ez egy nagyon jó példa, az emberei haj hasonlít legjobban az agyagos talaj kapilláris szerkezetéhez.
Vajon hol tanultad ?

wers # 2016.08.11. 11:10

És tudjuk, hogy agyagos? (csak vicceltem, de tudom, nem szereted)
Meg haj és haj között is van különbség.

csuli # 2016.08.11. 11:13

A tető még megvan, nem rég lett javítva. Viszont a ház, vagy ahogy Te fogalmazol: várrom, már valóban kezd romossá válni, mert a szomszéd odavezeti a fal tövébe a vizet.

Sajnos az általad ajánlott kísérletet megfelelő hajmennyiség hiányában nem áll módomban elvégezni.

Viszont a hozzászólásaid alapján, egy olyan jeges vizes vödrös leöntésre úgy érzem szükségem lesz, még a rossz idő ellenére is. Utána megszárítkozom, megebédelek majd ledőlök egy kicsit.

Utána ha van kedved, még egyszer visszatérhetünk arra a megállapításodra, hogy "...Ehhez a károkozó szándékossága is szükséges, ha pedig engedélye is volt rá, nem beszélhetünk károkozásról, mert azt csak jogellenes magatartással lehet okozni..."

Addig is üdvözöllek.

nanemaaa # 2016.08.12. 05:52

wers

:)) amit a vízről elsősorban tanítanak, hogy lefelé folyik, és a legkiseb ellenállás irányában.

Megfeledkeztél a hajszálcsövességről, amit szintén fizikából tanítanak általánosban. ;)

wers # 2016.08.12. 06:03

Mintha az a legkissebb ellenállás kategóriába sorolható lenne :))

nanemaaa # 2016.08.12. 06:39

Mintha. "Kis jóindulattal" :D

nanemaaa # 2016.08.12. 06:41

Immaculata

Megmostam. Kiálltam. De esik az eső. Most mit csináljak? :D

groszfater@gmail.com # 2016.08.12. 07:10

. Most mit csináljak?

Tarts ki egy kicsit, nyugodj meg, kapsz tanácsot.
Most tanulmányozza a hidrológiát...