csapadékvíz elvezetése


wers # 2016.08.12. 07:27

itt süt a nap - ki tudja meddig

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.08.12. 07:29

Wers, nekem tetszik a humorod :)

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.08.12. 07:39

Kedves Csuli!

Tudtommal nem olyan nagy összegekbe kerül az utólagos szigetelések, kb. 5-10 ezer forint/ fméter.

http://viz-szigeteles.com/

Injektálással végzett munkák a leghatékonyabbak, vidékeken az öreg házakat is szoktak ezzel a módszerrel menteni és sok év garanciával vállalják. Persze, ott van még az is, hogy kívülről meg kell erősíteni a falak szigetelését, ehhez kénytelen hozzájárulni a szomszédod, mert másképp nem férsz hozzá.

Attila111111 (törölt felhasználó) # 2016.08.12. 07:43

szerintem kérheted a bíróságot, hogy kényszerítse ki a szomszédtól egy vízelvezető árok kiépítését, megfelelő szakértői vélemény alátámasztásával. Ha jogosan megítélik az eseted, ráverheted a költséged a szomszédra. Ehhez kell egy jó ügyvéd!

Immaculata # 2016.08.12. 07:52

nanemaaa

:) Neked akkora hajad van, hogy ahhoz is idő kell, hogy egyáltalán vizes legyen.

nanemaaa # 2016.08.12. 12:02

:D Ez tény! :D

nanemaaa # 2016.08.12. 12:07

Attila111111

Annyit azért hozzáfűznék, hogy nem a fúrásos, innyektálásos megoldás a legmegbízhatóbb, hanem a hagyományos, szakaszos, utólagos alászigetelés.

A saját épület alászigeteléséhez nem kell a szomszéd hozzájárulása, azt a szomszéd tűrni köteles. Ha nem teszi meg, akkor a bíróság kötelezheti erre. A többi kb stimmel.

wers # 2016.08.12. 12:11

Ez tény!

Csak olló kérdése.

wers # 2016.08.12. 12:29

Mellesleg néha azért a vízzel is lehet szót érteni, hogy merre is kellene folynia. Szerintem az a legcélszerűbb.

csuli # 2016.08.12. 12:53

Üdv. wers!

Végső soron Mózes is átkelt a Vörös tengeren,és még a bocskora sem lett vizes.

Neki szót fogadott a víz! :)

wers # 2016.08.12. 13:01

csuli, szerintem keress egy éppeszű szakembert. Innen nem igazán tud senki segíteni, mert a házat, és környezetét kellene látni.

csuli # 2016.08.12. 13:16

Ezen vagyok, csak előzetesen tájékozódni akartam.

Élveztem a társaságotokat, komolyan mondom élmény volt.
Hál'Istennek van még humor, szerintem ez segít a legtöbbet.

Köszönöm a hozzászólásokat és üdvözlök mindenkit!

ergobacsika # 2016.10.22. 14:04

Sziasztok!
Kérdésem a következő:
Az én kertem az utcaszint alatt van kb. egy m-rel, ráadásul az utca legmélyebb pontján, tehát minden esővíz hozzánk folyik be, mivel nincs rendesen megoldva az utcán az elvezetés. Viszont van egy szomszédunk, akinek a kertje a mienknél is lejjebb van kb, 1 vm-rel, kvázi rajtunk csak átfolyik a víz. A közös kerítésünk egy támfalon van, a támfal beton része egy szintben van a az én kertem földjének a szintjével. Ma a szomszédom közölte, hogy magasítsam meg a támfal betonját 20-25 cm-rel, hogy ne folyjon át hozzá a víz, mert azt mindenkinek a saját kertjében kell elszikkasztani. Ezzel tisztában is vagyok, na de az utcáról esetlegesen hozzám bezúduló vizet is nekem kéne felfognom és elszikkasztanom???

drbjozsef # 2016.10.22. 15:25

Magasítsd meg mindkét kerítés alapját. Akkor Te sem ázol az utcáról, és a szomszédot sem áztatod.

wers # 2016.10.22. 15:49

Főként ha az utcáról folyik a telekre, kell a település vizelvezetési tervében szerepelnie. A közútnak magának el kell(ene) tudnia vezetni a csapadékvizet, de nem a lakók telkére megoldással.
Nem hiszem, hogy az a célravezető, hogy mindenki a maga tehetsége szerint barkácsol valamit.

Bea1 # 2016.10.23. 02:44

Magasítsa meg az, akinek nem tetszik a magassága!

ergobacsika # 2016.10.24. 03:46

Az én utcai kerítésem alapja magas, de a kapun, ill. az oldalsó szomszéd felől amikor felhőszakadás van, zúdul be a víz... Ráadásul félő lenne, hogy ha megmagasítom, akkor a víz, aminek útját állom, kidönthetné a támfalat... szerintem. Arra hívatkozott egyébként, hogy most voltak nála kint használatbavételi miatt az ök.-tól és ők is azt mondták, hogy ez így szabálytalan... egyébként 20 éve így van.

wers # 2016.10.24. 09:09

ök.-tól és ők is azt mondták, hogy ez így szabálytalan...

Na akkor mondják meg, szerintük hogyan szabályos, mi szerepel a tervükben. Vagy nincs nekik erre vonatkozó tervük? Akkor legyen!

Talán segit, ez résztet egy tanulmányból, a vizügyi hatóság homláról:

A települési vízrendezésben érintett szervezetek azok, amelyek érdekeltségi, illetve hatáskörébe tartozó létesítményeket, területeket vízkár fenyegethet, és/vagy részt vehetnek e károk elhárításában, megelőzésében.

Elsőként említendő ezek közül a települési önkormányzat, amely a helyi lakosok képviseletében hivatott döntést hozni a megvalósítandó vízrendezési beruházásokról, és feladata az egész beruházást – annak pénzügyi-gazdasági alapjainak megteremtésétől az elkészült művek karbantartásáig – kézben tartani, a többi szervezettel való együttműködést koordinálni. Az önkormányzat feladata arra ügyelni, hogy minden tekintetben a jogszabályokkal összhangban valósuljon meg a beruházás, azonkívül, túl az elkészült létesítmények tulajdonosaként rá háruló kötelezettségekkel és jogokkal is rendelkezik.

A vízügyi hatóság felelős azért, hogy a vizek természetes lefolyásának megváltoztatása ne okozzon kárt senkinek, ezért minden, vizekkel kapcsolatos tevékenység megkezdése előtt e hatóság engedélyét ki kell kérni először elvi műszaki meghatározás, majd vízjogi engedély formájában. A vízügy helyi szervezeteinél (a Vízügyi Igazgatóságokon) egyszersmind olyan adatok és információk is hozzáférhetők, melyek ismerete rendkívül hasznos lehet a tervezés során, sőt már a döntéshozatalt megelőzően is. A vízügyi igazgatóságok általában megbízás alapján a vízrendezési létesítmények tervezését is vállalják.

wers # 2016.10.24. 09:11

homláról = honlapjáról

Takim # 2021.06.09. 12:13

Mit gondoltok ezek közül a megoldások közül melyik a legjobb? https://www.szerelvenyaruhaz.hu/…rolas_otthon

nanemaaa # 2021.06.10. 07:21

A felszíni vizek és csapadékvizek elvezetésének vízügyi hatósági jogkörét a jegyző gyakorolja. Hozzá kell fordulni. A jegyző rendelkezhet úgy a helyi terepszintek adta sajátosságokat figyelembe véve, hogy a telek tulajdonosok a telkükön keresztül építsenek ki folyókákat, vagy a víz szabad lefolyását biztosító más műtárgyakat. Nyilván ezt valamilyen módon meg kell tervezni és fenn is kell taratani, hogy működjön. Dimbes-dombos területeken nem várható el, hogy a terepszintet biliárd asztal módjára síkságra legyalulják.

sz.monika # 2021.08.04. 00:48

Tiszteletem! A következő kérdésem volna: A szomszédom háza a telkem határára épült kb. 2m-re az én házamtól (ami meg értelemszerűen a telken belül van). Eddig a ő házuk kertemre néző oldalán nem volt ereszcsatorna, mert az utca fronton volt ill. túloldalt. Az új lakó, aki nemrég odaköltözött, és lázas felújításba kezdett, most 2db ereszcsatornát akar kertemre eső falukra rakatni, és a legnagyobb természetességgel rendelkezve a portám felett szikkasztókat akar telepíteni hozzám, holott a másik irányban van elég kertje, ahová eltudná vezetni az esővizüket ha akarná, csak nem akarja, mondván hogy már ott is lesz 3 szikkasztó, hát nagylelkűen 2-őt inkább rám sóz. A kérdésem hogy ez normális dolog, és kénytelen vagyok beletörődni, vagy mit tehetek? Tudtommal saját telken kellene elvezetni ami hozzájuk esik, és nem a másikra kényszerítenie. Hogy pontosan mekkora és milyen szikkasztót akar, nem tudni, de úgy tudom azoknak is kell biztonsági távolságot hagyni a házaktól, de mint mondtam, a házaink között kb. 2 - 2,5 méter van csak, ráadásul a vízbevezetésünk és a szennyvízcsatornánk is ott fut már a földben. Köszönöm ha válaszolnak.

drbjozsef # 2021.08.04. 05:54

sz.monika,

OTÉK. 37.§. (3) Az oldalhatáron álló beépítési módú telken az oldalhatáron álló épület esetén, annak eresze a terepcsatlakozás felett legalább 2 m magasságban és legfeljebb 0,5 m-re a szomszédos ingatlanra átnyúlhat a csapadékvíz saját telekre való visszavezetésével.

Szó sem lehet róla, hogy bármit csináljon a telkedre. Be kell engedned, ha a szereléshez, karbantartáshoz arra szüksége van (Ptk.5:25.§(2) szerint, kártalanítás ellenében!), de természetesen a telkedhez semmilyen köze nincs. Vezesse vissza a vizét.

A vízelvezetést és szikkasztást is csak úgy csinálhatja meg, hogy a Te épületed állékonyságát ne veszélyeztesse. Még a saját telkén is!

Csatornát felszerelheti, aztán kizavarni a telekről a picsába. Bármi mást csinál rendőrt hívni. Bármi kárt okoz, követelni a megtérítést írásban, fizetési meghagyás és per kilátásba helyezésével.

sz.monika # 2021.08.04. 17:24

Köszönöm a gyors választ, remélem sikerül jobb belátásra térítenem, ha felhívom a figyelmét az említettekre.

Berta # 2021.11.10. 23:16

Tisztelt Fórumozók!
Segitséget szeretnék kérni.
Az önkormányzat az utcáról összegyülő csapadékviz elvezetését nem oldotta meg. Ezért a viz az aszfaltról a magánterületünkön lévő árokba folyik, melynek során az úttest és az árok közötti partoldalt elmosta, pontosabban a föld leszakadt az árokba. Az önkormányzat ezt a hibát elismerte és igéretet kaptunk arra, hogy vissza állitja az eredeti állapotot. azomban a viz elvezetését úgy kivánja megoldani, hogy a tulajdonunkat képező árokba vezetné a vizet. Viszont a város csapadékvizének az akadálymentes elvezetését nekünk kell biztositani, mert nincs szolgalmi jog bejegyezve. Ezek után qz árkot folyamatosan a lakóközösségnek kellene tisztán tartani!
Van-e joga az önkormányzatnak idevezetni a vizet? Ha igen, akkor az árok tisztántartása kinek a feladata? Kötelesek vagyunk ehhez hozzájárulni, ha igen milyen feltételekkel.
Köszönöm