csapadékvíz elvezetése


Whisper # 2012.11.22. 15:28

Ja igen, és a kártérítési részbe szándékosan nem akartam mélyebben belemenni, mert ahhoz tényleg kéne egy ügyvéd, aki ismeri a konkrét ügyet: jogellenes magatartás, kár, okozati összefüggés, felróhatóság.

nanemaaa # 2012.11.23. 08:19

Picit tamáskodnék. Ha van egy hatóság, amely az adott ügyre vonatkozóan hatáskörrel rendelkezik, akkor annak az ügyben hozott döntése szerintem lehet bizonyíték. Ha ő nem tud megalapozottan állást foglalni egy szakkérdésben, akkor ki?

wers # 2012.11.23. 10:14

Nos, kevés az ismeretünk az ügyről, nem írta meg a kérdező, konrétan milyen kárt okozott ő a szomszéd szerint.
Érdekes precedens lenne, ha megnyerné a szomszéd, elég sok dimbes-dombos oldalon épült ház van az országban, az alul felvők beperelnék a följebb épült ház tulajokat. Lenne ám munkájuk az ügyvédeknek.
Józsi bá perli a Sanyit, Sanyi fölött lakik a Mári néni, őt meg Sanyi perli stb.

Aztán a legfontosabb: ugyan már milyen szakvéleményre alapozta a betonfal baromságot?
Normál esetben egyébként a szomszédtól lefolyó csapadékvíz nem teszi tönkre a másik házat.
Alaesetben egyébként a házat kell úgy tervezni, és építeni, hogy ellenálljon a csapadéknak és a talajvíznek.
Ha ez egy alap és szgetelés nélküli vályog akkor főleg.

Whisper # 2012.11.23. 10:34

nanemaaa!

Bizonyíték persze bármi lehet, én csak azt mondtam, hogy számomra nem tűnik túl erősnek, nem a bizonyíték voltát kérdőjeleztem meg.

Esetleg a felróhatóság kérdését lehet vele feszegetni, tehát van keresnivalója az ügyben.

Üdv,

arait # 2012.11.23. 10:56

Sziasztok
A kara valoszinuleg az, hogy megsullyedt es elrepedt a haza fala (nem all velunk szoba ugyhogy csak sejtjuk, latszik a kertunkbol a repedes). Amugy a haza egy feltoltott szemetbanyara epult, ugyhogy nem is csoda. Az atfolyo vizre tavalyi videofelvetelei vannak. Valamennyi valoszinuleg valoban atfolyik, hiszen a fure esett viz egy resze nem szivarog be a talajba, amikor mondjuk orakig esik, hanem galad modon engedelmeskedik a gravitacionak, ezt tudja egyedul felroni nekunk, mert a teto vize szikkasztoba van vezetve. Az nem vilagos szamomra, hogy ezt a vizet is kotelesek lennenk-e felfogni a torvenyek vagy majd a birosag szerint. Az mas kerdes, hogy ez nevetseges elvaras lenne szerintem.

wers # 2012.11.23. 11:04

Hogyne, építs tetőt az egész udvarodra, a felfogott esővizet hordózd be, és küld vissza a jóistennek.

Na nem akarok viccet csinálni a problémádból.

Vályogház?

arait # 2012.11.23. 14:25

Nem valyoghaz, tavalyelotti epitesu tegla ikerhaz... Csakhat sittre epitettek megerositett alap nelkul. Szerintem minden ellenuk szol, de a biztositojuk nem akar fizetni inkabb az ugyvedet fizetik ugyhogy aggodom mi lesz meg ebbol, minden kitelik.

efi99 # 2012.11.23. 17:09

Már csak az a kérdés, hogy minek fizetjük a t. Hatóságot (többet is), ha egyébként a határozata csak a szék lába alá jó (ha billeg), hiszen jön egy másik Hatóság vagy egy ügyvéd aki homlok egyenest mást állít, sőt bizonyít és kezdik elölről.
Szerintem meg az önkori kimondta mi újság, a szomszéd eltolhatja a biciklit.

wers # 2012.11.26. 09:53

a szomszédod inkább az tervezőt vagy a kivitelezőt fenyegesse, új háznak nem illik összedőlnie. Tervezéskor mindent figyelembe kell venni, terepviszonyokat, éghajtatot, csapadékot, szélhatásokat stb.

nanemaaa # 2012.11.27. 07:30

Tervezési és kivitelezési hibáért nem lehet a szomszédot kárhoztatni. Amikor a szomszéd építeni terveztetett, már akkor gyanút kellett volna fognia a tervezőnek, hogy lejtős terepre tervez. A kivitelezőnek detto.
Ha egy épületnek megfelelő alapozása és talpkoszorúja is van, szinte kizárt, hogy utólag megreped az épület.
Az eső meg egy hülye jószág, ha az egyik telken esik, az esetek túlnyomó részében esik a másikon is.
A fentiek alapján én nem esnék pánikba a szomszéd fenyegetőzésétől. ;)

arait # 2013.05.10. 09:52

Sziasztok! A bolond szomszed nem adja fel, a lentebb felvazolt esettel kapcsolatban ujra probalkozik. Most kozjegyzotol kaptunk felszolitast, hoy nyilatkozzunk, beengedjuk-e a telkunkre az igazsagugyi szakertot, akit felkertek (valoszinuleg a biztisitojuk) annak megallapitasara, hogy "tulzott vizesedest" tapasztalnak esozesek utan miattunk. Szerintetek mit tegyunk? Beengedjuk vagy ne? Akkor tovabb kell menniuk peres eljarassal? Es akkor ugyanaz a szakerto jonne ki? Kisse aggodom reszrehajlas miatt plane ha a biztosito kuldi ki... Koszi!

wers # 2013.05.10. 10:03

Kisse aggodom reszrehajlas miatt plane ha a biztosito kuldi ki...
persze hogy engedd be, és szerintem, ahogy nanemaaa is vélelmezi, tervezési-kivitelezési hibát fog megállapítani, valamit magára valamit adó szakértő a tényekből indul ki, és nem pofára ad szakvéleményt.

csapadékvizet pedig elvezetni szokás, és mivel a talajon folyik fölösleges akármilyen magas betonfalat húzni.

nanemaaa # 2013.05.10. 11:37

arait
Ptk szerint köteles vagy beengedni.

arait # 2013.05.10. 12:20

szia nanemaaa
Akkor miert kell valaszolni a kozjegyzo levelere, hogy beengedjuk-e vagy sem? "Nemperes eljarasban hozott vegzes"-t kuldtek, amiben csak annyi van, hogy nyilatkozzunk, hozzajarulunk-e az igazsagszakerto belepesehez. Arra vagyok kivancsi, hogy ha nem jarulunk hozza, akkor mi van. Ugy is bejon? Akkor miert kerdezik? Vagy birosagra kell menniuk es ugy kuldeni a szakertot? Nyilvan akkor mar nem kerdezik, hogy bejohet-e, de abban remenykedem inkabb, hogy odaig nem mennenek el.

nanemaaa # 2013.05.13. 06:47

arait
Azért, mert ha azt nyilatkozod, hogy nem engeded be, akkor már indítják is a pert ellened. és a Bíróság fog erre kötelezni.

Cherry baby # 2013.11.05. 11:55

Gyors segítségre lenne szükségem.A szomszéd 90 m2 területet leburkoltatott a házaink között megfelelő vízelvezető csatorna beépítése nélkül.Házaink közt lévő 6 méter széles térkő burkolat 14 centi lejtéssel rendelkezik természetesen a mi házunk irányába.A térkő széle kb 1 méterre van a házunktól.Amikor birtokvédelmet kértem az önkormányzattól közölték velünk nem kérhetünk ez ügyből kifolyólag.Kétségbe vagyok esve.Kihez forduljak?Ha beperelem akkor míg tart a per tönkremegy a házam.Valaki segítsen.Előre is megköszönöm

nanemaaa # 2014.09.02. 07:24

Cherry baby
1.Fordulhatsz a járási hivatalnál működő építésfelügyeleti hatósághoz szabálytalan építés ügyében.
2.Fordulhatsz a települési jegyzőhöz, mint vízügyi hatósághoz a csapadékvíz elvezetési problémával.
3. Amennyiben az épületed felázik, mehetsz a bíróságra birtokvédelmi panasszal és kártérítési igénnyel.
4. Szerintem igenis kérhetsz birtokvédelmet a jegyzőtől, de írásban.
Kérdés: A jegyző milyen indokkal "tanácsolt el" a birtokvédelmi kéréseddel kapcsolatban? Beadtad egyáltalán írásban? Mert ha nem, akkor csak emberi lustasággal találkoztál. A "közölték velünk" eléggé ezen utóbbira enged következtetni.

kapika # 2014.09.19. 17:11

Sziasztok !!!
Sürgős segítségre lenne szükségem. A házam sarki ingatlan, 2 héttel ez előtt a helyi Vagyonkezelő és Városüzemeltető Zártkörűen Működő Részvénytársaság kivonult és a szomszédos utcát újra aszfaltozta az én oldalamban a kerítésem mellett (kb. 40 méter) ástak egy úgynevezett szikkasztó árkot, és az egész utcában az aszfaltot rálejtették az árokra és igy a kerítésemre. Az utca másik oldalán végig vízelvezető árok van bekötve a csatornába ahol kell, nálam ez nem történt meg mivel ez szikkasztó árok. a problémám a következő:
1 A fakerítésemtől 50 cm re van egy 50-60 cm mély árok amiben pang a víz és rohasztja a kerítésem alapját.
2Közvetlenül esőzés után mivel nincs bekötve az árok sehová az új aszfalt út úgy nézz ki mint a balaton és a kocsik amik elmennek az úton végig felcsapják a fakerítésemet a sáros vízzel.
3 Mivel ez a mély árok az egysávos úttól kb. 40 cm re van simán beleesik 1 autó ha találkozik szemből egy másikkal és elprobálnak menni egymás mellett.
Kihez kellene fordulnom, mivel a kivitelező szerint ez nem probléma és ha beleesik 1 kocsi az árokba ki kell húzni.
Aki átvette azt mondta a kerítésemtől 50 cm re lévő 50-60 cm mély árokban álló víz nem rohasztja a kerítésem alapját mivel a "víz csak lefelé folyik".
Várom válaszotokat.
Előre is köszönöm.

nanemaaa # 2014.09.23. 08:29

kapika

  1. Nemzeti Közlekedési Hatóság
  2. Jegyző, mint vízügyi hatóság a csapadékvíz elvezetési problémával
  3. Bíróság (ez pillanatnyilag talán még nem tűnik időszerűnek)
Mary68 # 2014.10.10. 08:22

nanemaa

2. pont jegyző. De a csapadékvíz elvezetést saját telken építési jogszabály írja elő. Igy szerintem nem vízjogi, hanem építési hatáskörbe tartozik. Azért kiváncsi lennék az építésfelügyelet hozzáállására is.

nanemaaa # 2014.10.13. 08:39

Mary68
Ez így ebben a formában nem igaz. Az építési jogszabály (OTÉK) az építményről lefolyó csapadékvíz telken belüli elszikkasztásának lehetőségére vonatkozik. A telek és a közterület csapadékvíz elvezetése nem ez a témakör.

Mary68 # 2014.10.13. 11:37

oks. igazad van. Nálunk az utóbbi időben - a nyári sok eső okán - elsősorban csatorna hiány miatti vízelvezetéses ügyek voltak. Az ilyen panaszokat viszont az éphatnak küldtük.

Jeromos # 2014.10.13. 15:25

Mary68

Írnál erről bővebben? Nálunk sincs az utcában csapadékvíz elvezetés, így a nyári esőzések során rendszeresen beázott a garázsunk. Az utca olyankor egy folyóra hasonlított. Az Önkormányzat lepattintott a problémával. Lehet ezzel kapcsolatban még máshová is fordulni?

Köszönöm a segítségedet.

volume # 2015.01.07. 17:01

Sziasztok!
Nyáron új aszfaltot kapott az utcánk, és vele párhuzamosan megtörtént a csapadékvíz elvezető árok kiszélesítése. Azonban valamilyen oknál fogva mélyítettek is az árkon, így most a kocsibeállók alatti áteresz mindenkinél magasabban van, mint az árok alja. Kérdeztük a kivitelezőt - azt mondta nyugodjon meg mindenki, tavasszal megcsinálják. Közben a helyi televízió is megosztott pár fényképet erről a munkáról, többen kommentet is fűztek hozzá, ahogyan én is. Semmi sértőt!!!. Nemrég kaptunk egy felhívást a jegyzőtől, hogy szüntessük meg ezt az állapotot, mert a helyi rendelet szerint a gépkocsibejáró áteresz akadályozza a víz elfolyását. Mivel az utcából csak én kaptam egyedül, így egyik ismerősöm rákérdezett a jegyzőnél, aki azt felelte, hogy figyelték a kommentelőket a közösségi oldalon, és mivel nem tetszett, amit írtam, ezért köteleztek erre. Ha nem saját fülemmel hallom, el sem hiszem. Milyen világot élünk? Meddig mehet el a jegyző? A helyi rendelet kimondja, hogy az én feladatom, meg is fogom csinálni....tehetek mást? De attól még a többi háznál ugyanúgy nem lesz rendben. Ha meg tavasszal valóban jönnek, és mindenkinél megcsinálják, akkor meg én minek csináljam meg? Esetleg volt hasonló ügye valakinek? Vagy valamilyen segítséget tudtok nyújtani ebben? Köszönöm előre is.

Ernus # 2015.05.25. 14:41

Segítség!Elönt a szomszéd esőcsatornája!
Egy helyrajzi számon két épület van az utcafronton. Az egyik öreg, vertfalú, a bal oldali telekhatáron 25 m hosszan benyúlik.
Ettől az utcafronton 3 m távolságra, párhuzamosan befelé 10 m hosszan a mi sátortetős épületünk bal oldali falával.
A telek jobb oldali 1/2-ed része, az általunk 70-80-as években épített házzal férjem, majd lányom tulajdonába került.
A másik öreg, romos, nagy épületet új tulajdonosa kifejezett kérésére, velünk megegyezően, ügyvédnél telek használati megosztási szerződést kötöttünk. Ebben rögzítettük, az új épület (mi épületünk) bal oldali fala nem terhelhető. Az új tulajdonos vállalta, hogy a megvásárolt romos ház és a mi épületünk közötti gang elbontásával külön kapubejárót fog kialakítani magának. A kertet közösen, fallal ketté is választottuk.
A romos épületet sikeresen felújította és gyorsan eladta.
Mi is értékesíteni kívántuk, mert nem ott lakunk.
Kőműveseket hívtunk átnézni. Ekkor derült ki, a kapubejáró fölött tetőt építettek (összekapcsolva a magas házzal) azt rávezették a házunkra és ázik a falunk mindenhol. Felszólítottam a régi ház mostani tulajdonosát, szüntesse meg a birtokháborító magatartást.
Ennek ellenére azóta fokozottan építgeti az esőcsatorna rendszerét, valamint a kapubejárója tetőzetét is. Már a mi épületünk került veszélybe.
A hosszú épülete belső, alacsonyabb részének esőcsatornáját lengő lefolyócsővel állítgatja az elválasztó kerítés felé.
A magas nyeregtetős épülete kb. 20 m hosszú. Annak teljes tetőzete csapadéka a kapubejáró befödésével együtt ránk ömlik A saját házánál fönt végdugót szereltetett be és lejti az utca felé az esőcsatornát Amikor eléri a mi épületünk belső sarkát, a 3 méter távolságból át, a levegőben zárt, 10 cm átmérőjű lefolyócsővel meredeken rávezeti a mi 10 méter hosszú alacsonyabb falunkra. Ezen, a mi házunk bal oldali falán megy ki az összes csapadékvíz az utcára (ami nem a falunkra jut), a mi házunk utcai sarkán, mi előttünk a járdánkra, előttünk lévő szikkasztó árokba. Az utcai szikkasztó árkot maga előtt betömve tartja.
A falunkat megközelíteni nem tudjuk. Minden karbantartó munka lehetetlen. Alul a falunkhoz érve széles lemezzel lezárta, Fölül is megközelíthetetlen, mert vagy lemezzel , vagy cseréppel fedte be, teljesen a csatornánk, a párkánydeszkánk alatt. Közötte van a falunkra lejtő keskeny lemez kb.10 cm. oldallal, ami a rengeteg vizet vezetné ki az utcára.
Segítséget kérek! Ha lehet konkrét javaslatokkal, kiutat jelentő jogszabályokkal. Köszönöm!