Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Kötelező kémény és fűtőberendezés használat

nanemaaa # e-mail 2012.07.16. 16:06

klizé
A kémény használaton kívül helyezése és a kémény megszüntetése két különböző dolog. Amiről te írsz az a megszüntetés, ami a kémény ledugózását jelentette (legalább is eddig, mert épp mostanában változott a jogszabály, és már nem szükséges a ledugózás).

nanemaaa # e-mail 2012.07.16. 14:06

A kérdés jó. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy egy szándéknyilatkozat önmagában nem elegendő egy kémény használaton kívül helyezéséhez. Nem is lenne célszerű, mivel az állampolgár pillanatnyi elhatározásán múlna mindössze, hogy "meggondolja magát". Ezt viszont nem lehetne követni. Ezen az alapon az ország 90 %-a nem fizetne a kötelező kéményvizsgálatért.
Megítélésem szerint a kéményt csak úgy lehet használaton kívül helyezni, ha a rákötést megszüntetik és a bekötés helyét lezárják (a jogszabály is ezt írja).

wers #   2012.07.16. 13:47

ez érdekel. Van egy cserépkályhám, de nem használom. Kellene vele valamit csinálnom?

kkzsolt # e-mail 2012.07.16. 13:31

Úgy néz ki nekem jutnak mindig a jogi paradoxonok...

Adva van egy lakás radiátoros fűtéssel. Emellett van még a lakásban egy cserépkályha a hozzá tatozó kéménnyel.
A tulajdonos szeretné ideiglenesen üzemen kívül helyzeni a cserépkályhát a hozzá tartozó kéménnyel együtt, de fenntartja a jogot, hogy később szakember segítségével (ha szükség lesz rá) újra üzembe helyezi azt.
Ha mondjuk gázkonvektorról beszélünk akkor azt csak egy csavar oldásával le kéne szerelni és a kéményből kihúzni majd eltenni a pincébe, a kéményt pedig letakarni például kátránypapírral.
Csakhogy a cserépkályhát (főleg ha a kéménnyel egybe van építve) nem lehet leszerelni csak úgy ha mint ingóság teljesen megsemmisül (magyarul szét lehet verni).

Kérdésem találkozott é valaki már ilyen esettel, és ha igen van e rá megoldás.
Persze a megoldás igen egyszerű. A fűtőberendezést például plomba segítségével úgy le kellene zárni, hogy azt ne lehessen használni. Csakhogy (a kéményseprők szerint) ilyen rendeleti fogalom nem létezik. Szerintem ez ismét a jogalkotó széles látókörét dicséri.