Fórum közigazgatási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Építési engedély

nanemaaa # e-mail 2021.01.25. 12:37

drbjozsef
Pontosan.

drbjozsef #   2021.01.25. 10:41

2 lakásos társasházban nem is kötelező a társasházakra vonatkozó valamennyi előírás betartása, így nem kell közös képviselő, és számvizsgáló bizottság sem.

Pontosabban : választhatják a Tht. helyett a Ptk. szerinti működést a közös tulajdon szabályai szerint - de nem vegyítve. Vagy egyik, vagy másik.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

nanemaaa # e-mail 2021.01.25. 09:00

Jimmy73
2 lakásos társasházban nem is kötelező a társasházakra vonatkozó valamennyi előírás betartása, így nem kell közös képviselő, és számvizsgáló bizottság sem.

Ha úgy gondolod, hogy zavar a szomszéd a lakásod birtoklásában, akkor kérj a jegyzőtől, vagy a bíróságtól birtokvédelmet. Sokkal jobban fogsz járni, ha a társtulajdonos visszaalakítja a garázst garázsnak és ott egész nap autót javít, meg barkácsol. Ja, és közben AC/DC-t hallgat. :D

Jimmy73 # e-mail 2021.01.24. 23:13

Tiszteletem!

Szeretnék kérni egy kis segítséget. Kétlakásos társasházban élek. Tulajdonostársam a garázsát átalakította lakószobává és nagyon zavar, ahogy áthallatszik a mindennapi élete és az MTV1 műsora.

A garázsa (most már nappali) közvetlenül határos a hálószobámmal és sajnos csak egy Porotherm 30-as téglasor van közöttünk. 3 műszakban dolgozik.
A kommunikáció zéró közöttünk, a társasház fogalmát tudata nem fogja át. Egymás karácsonyi ajándéklistáján nem szereplünk.

Társasházként a működés szintén zéró, mivel 50-50% a tulajdonrész. Nincs alakuló közgyűlés, nincs közös költség, társasházi számla stb. Csak alapító okirat van. Hogyan tudom rendezni a kérdést jogilag? Bíróságon, vagy van egyéb jogi út, esetleg az építésügyi és építésfelügyeleti hatóságnak is lehet helye? Nem az én ízlésemnek megfelelő, hogy AC/DC-t hallgassak nagy hangerővel a hálószobámban non-stop, remélem van valami racionálisabb, civilizáltabb megoldás is.

Előre is tisztelettel köszönöm mindenkinek akinek van ötlete, vagy javaslata.

Jimmy

drbjozsef #   2020.12.04. 11:31

Megmondom őszintén, nem fogom átbogarászni ezt a rendeletet, de az "alkalmazható" szóból arra gondolnék, hogy nem, tévedsz.

Ez a szó a szigorúbbtól enged inkább eltérést a könnyítés felé, nem fordítva.

De mondom, nem tudom.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

largerroberto # e-mail 2020.12.04. 09:34

Rendben, köszönöm a választ. Akkor a tűzvédelmileg kevésbé szigorú és a józan észnek is jobban megfelelő előírás érvényesül az irodára, ha jól értem.

drbjozsef #   2020.12.01. 12:19

Ez az idézet nem "alapfunkciót" ír. Hanem "kizárólag" a megadott "egységeket" tartalmazó épületet. Szerintem az iroda nem az.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

largerroberto # e-mail 2020.11.30. 19:20

az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) szóló BM rendelet szerint: "A földszintes vagy alápincézett földszintes, kizárólag ipari, mezőgazdasági vagy tárolási alaprendeltetésű kockázati egységeket tartalmazó épület szerkezeteire vonatkozó követelményként alkalmazható a 2. mellékletben foglalt 1. táblázatban az alápincézett földszintes épületre előírt követelmény, ha az épület földszinti alapterületének 20%-át meg nem haladóan rendelkezik legfeljebb egy földszint feletti szinttel."

A BM rendelet tehát egy sor tűzvédelmi előírást rendel alkalmazni a földszinti alapterület 20%-át meg nem haladó tetőtéri szintre - de én úgy látom, csak kizárólag ipari, mezőgzadasági vagy tárolási célú épületeknél. Amennyiben ipari az épület alapfunkciója, úgy a tetőtéri irodára is érvényes a BM rendelet tűzvédelmi előírásai?

nanemaaa # e-mail 2016.12.06. 08:41

Szomorú örökös
Igen. Lakóépület bővítésnek hívják és építési engedély köteles tevékenység.

Szomorú örökös #   2016.12.06. 08:09

Tisztelt Hozzáértők!

Adott egy magánház egyik lakása, ahol a belső udvaron egy, kb. 2,5-3 négyzetméter alapterületű, falból épített kőkorláttal ellátot, nagyjából 3/4 méter magasságban elhelyezkedő előtér terasz van a bejárati ajtó előtt, ahová lépcsőn lehet felmenni. Ha ezt a kőkorlátot tovább építeném, azaz fal lenne belőle, egy kisebb ablakot is elhelyezve benne, hogy ne legyen sötét, illetve egy ajtót is helyeznék a lépcső felső végére, majd az épülethez illesztett tetővel is ellátnám, akkor ahhoz szükség van-e bármilyen építési-átalakítási engedélyre vagy anélkül is megtehetem, hiszen maga a terasz már akkor is állt, amikor idejöttünk - 22 éve - a kőkorlát pedig később került rá. Fontos lenne, hogy egy későbbi megvásárlás esetén CSOK támogatás felvételéhez meglegyen a minimális alapterülete a lakásnak és így az a rész előszobává avanzsálhatna.

Nem teljesen egyértelmű számomra az új szabályozás, ezért kérném a véleményeteket.

mostmilegyen # e-mail 2016.02.24. 09:43

Köszönöm.

Immaculata # e-mail 2016.02.24. 09:23

Igen, hozható. El kell a kettőt különíteni.

mostmilegyen # e-mail 2016.02.24. 09:21

Köszönöm a választ.
Hogy mit csináltam az elmúlt években? Leveleket írtam, kértem az eljárás lefolytatását. Eredménytelenül.
Kizárt, hogy a postás nem talált volna meg.
Ha akkor kizártak volna az ügyfélkörből, most hogy lehetek az újban ismét ügyfél?

Látom, hogy ez az egyenlet itt túl sok-ismeretlenes és az itt rendelkezésre álló keretet robbantaná, ha mindent részletesen le próbálnék írni. A tanulság az, hogy ha sumákol is az építéshatóság, akkor is nekem kell bizonyítanom, hogy nem én sumákolok.
Pedig a kérdésem egyszerű volt: hozható-e új, jogerős építési engedély olyan épületre vonatkozóan, aminek egy részét nem jogerős engedély alapján húzták fel?

nanemaaa # e-mail 2016.02.24. 08:45

Az ügyben több a kérdés, mint a válasz. Ha a másodfokú hatóság évekkel ezelőtt rendelte el az új eljárást, akkor te mit csináltál az elmúlt években, hogy csak most kezd neked hiányozni a döntés? Mi volt az ok, ami miatt új eljárást rendelt el a másodfokú hatóság? Mi van, ha a megismételt eljárásban az elsőfokú hatóság felülbírálta az ügyfélkört és te már nem is maradtál ügyfél? Mi van akkor, ha értesítettek téged is a döntésből, de a postás nem talált otthon, te pedig nem kerested a postán a küldeményedet? Mennyi idő telt el azóta?
Túl sok ez a kérdés ahhoz, hogy a problémádra választ lehessen adni. Legjobb lesz, ha veszed a kalapod, és meglátogatod a hatóságot és élsz az irat betekintési jogoddal, illetve tájékoztatást kérsz. legalább a folyamatban lévő ügyről, mert a lezártból már közel sem biztos, hogy kaphatsz.

mostmilegyen # e-mail 2016.02.24. 06:53

Ha megírom a hatóságnak, hogy nem tudtam a lefolytatott régi eljárásról és nem tudják igazolni, hogy értesítettek, akkor attól függetlenül ez az új eljárás még jogerőssé válhat, vagy ezt is külön meg kell fellebbeznem?
Ilyenkor újra lefolytatják az elejétől az egészet? (mind a két eljárást?)

mostmilegyen # e-mail 2016.02.23. 14:23

Elnézést, ha valaki már találkozott volna az oldalon a kérdésemmel és esetleg megválaszolta; új felhasználó vagyok és tegnap írtam be, azóta nem jelent meg (én nem találom); így szólt:

Szomszédom tetőtérbeépítését évekkel ezelőtt megfellebbeztem, a másodfok visszautalta első fokra. Azóta semmi sem történt a dolog hivatali részén, a tetőtér pedig időközben beépítésre került. Most arról értesít a hivatal, hogy szomszédom a már beépített tetőtéren túl, most a terasz beépítéséhez kért meg egy újabb építési engedélyt. Ezek szerint én nem kaptam értesítést a lezajlott eljárásról és a beépített tetőteret jogerősnek tekinti a hivatal. Mi lesz a kimenetele, ha most az első építési engedély jogerejét kérdőjelezem meg és mi, ha a jelenlegi ellen fellebbezek? Már az akkori tetőtérbeépítés is túlment a megengedett homlokzatmagasságon, ez az új beépítés még kedvezőtlenebb számomra, szeretném elkerülni.
köszönöm, ha válaszolnak

Joco43 # e-mail 2016.01.01. 16:27

Tisztelt Fórumozók!

A lányom vett egy családi házat melyen építési engedélyhez kötött átalakítást szeretne. Az adásvételi szerződés megvan ahol szerepel,hogy a birtokba vétel a szerződés kötéssel egy időben történik.A vétel ár teljes kifizetése ez év március. Kérdésem, ameddig a tulajdoni átvezetés nem történik meg kaphat e építési engedélyt amennyiben az eladó nyilatkozik,hogy beleegyezik a családi ház átalakításába.Neki sokat jelentene ha előbb eltudná kezdeni az építést mivel a jelenlegi lakását eladta és határidőre at kell adni a lakást.
A válaszokat előre is köszönőm. Joco