Osztrák behajtócég


Majordomus # 2022.10.09. 20:24

Meg lehet állapodni velük...

osztap # 2022.10.09. 16:53

nemes1001,

Általában az ilyen követeléskezelő cégeknél az ügyintézők fel vannak hatalmazva "üzletet kötni". Ilyenkor az ügyfél betelefonál, és alkuszik, mint a piacon: "Most azonnal fizetek 200-at, cserébe elengedik a többit." "Nem elég, adjon 400-at" stb. A végén megállapodnak, az ügyfél ott a telefonban debitkártyáról kifizeti a pénzt, és utána jön a megerősítő levél postán. Az egészet automatikusan hangrögzítik, hogy utána mindenki jól emlékezzen.

A követeléskezelőknek nem szokott kapacitásuk lenni, hogy pár száz eurós követeléseken levélben alkudozzanak, a telefon olcsóbb. Ha komolyan gondolod, hogy alkudni akarsz, akkor telefonálj.

És az ügyintézőt nem érdeklik a szívhezszóló történetek, óránként ötöt hall. Az ő bérének durván fele-kétharmada jöhet a behajtási jutalékból, és van napi 8 órája a telefon mögött. Azt mérlegeli, hogy ki tud-e szedni belőled még 100 eurót, ha tíz perccel tovább beszél veled, vagy jobban jár, ha más adóssal tölti az idejét, téged meg átad a másik csapatnak, akik majd írják az FMH-t.

nemes1001 # 2022.10.09. 16:09

Köszönöm a hozzászólásokat. Tavaly már írtunk a behajtónak, hogy az 499 euro elég meredek a 21 euro-ból és kértük a büntetés enyhítését, erre semmi választ nem kaptunk, majd kb1 év elteltével jött egy újabb fizetési felszólítás(a napokban) ami 507 euro... szóval fck.off nekik. Most újból írunk nekik hátha...., és ha semmi reakció, akkor "ürítem a malacperselyt"..

drbjozsef # 2022.10.09. 15:26

egy behajtó cégnek, akik(érdekes mód) tudták a magyar címem(a kórház nem),

Ezt félreérted. A körház azt tette, amit neki kellett : az ottani címedre kiküldeni a levelet. A kórház nem fog nyomozgatni. Sőt, behajtani sem, inkább eladják a követelést. A követeléskezelő viszont, mivel ebből él, ezért ő utánamegy az adósnak, és megkeresi máshol. Így lesz pénze belőle, a kórháznak meg elég, amit a követelés eladásából inkasszált. Ez ilyen egyszerű, nincs ebben semmi rosszindulat, még akkor sem, ha 21ojró helyett 500ojró annak tűnik önmagában.

osztap # 2022.10.09. 13:05

Valaki mondta, hogy ne fizessem be, úgysem tudnak mit csinálni
Pedig az európai fizetési meghagyást, meg a kis értékű követelések európai eljárását pont ilyen ügyekre találták ki.

Én szeretnék ennek a dolognak a végére pontot tenni, persze úgy, hogy a későbbiekben ne legyen problémám ebből.
Három lehetőséged van:

  1. Kifizeted, amit kérnek
  2. Megállapodsz a követeléskezelővel (nem a kórházzal), hogy kifizetsz mondjuk 200 eurót, a többit pedig elengedik. Utána írásba adják, hogy több követelésük nincs
  3. Nem csinálsz semmit. A követeléskezelő várhatóan előbb-utóbb EUFMH-t adat ki, vagy elindítja a kis értékű követelések eljárását (EUFMH valószínűbb). Te pedig bíróság előtt bizonyíthatod, hogy a követelés nem jogos, vagy már elévült. Arra készülj fel, hogy Ausztriában fog folyni az eljárás, az osztrák jog szerint. Ha veszítesz, nyilván rád fogják terhelni további költségeiket is

A helyedben a 2-n indulnék el, mert ha tényleg megtörtént az ellátás és nem ezer éve volt, akkor szerintem a 3-ból szinte lehetetlen nyertesen kijönni. Ha nem tudtok megállapodni, akkor 1. Tanulópénz volt, jó sok.

nemes1001 # 2022.10.08. 21:08

Tisztelt hozzászólók!
A problémám, hogy Ausztriában dolgoztam és volt ott egy ideiglenes lakcímiem. Kórházi ellátásban volt részem. Ezután, hazaköltöztem. Elvileg, volt egy 21 euros kórházi ellátási díj, aminek az értesítőjét a volt ideiglenes lakcímemre küldtek és erről én nem tudtam semmit. A kórház átadta egy behajtó cégnek, akik(érdekes mód) tudták a magyar címem(a kórház nem), persze mikor már meg lett a határozat ami egy 500euros követelés. Erre válaszoltunk e-mail formájában, ugyanis telefonon senkit nem értünk el csak egy "recepcióst" aki nem tudott senkit sem kapcsolni....az e-mailünkben az állt, hogy nem korrekt az eljárás, ugyanis semmit nem tudtam a tartozásról, illetve, hogy behajtóhoz került a dolog. Ebben kérnék segítséget. Valaki mondta, hogy ne fizessem be, úgysem tudnak mit csinálni. Én szeretnék ennek a dolognak a végére pontot tenni, persze úgy, hogy a későbbiekben ne legyen problémám ebből.