Jogi segítségkérés


vicaa88 # 2021.08.24. 07:44

Tisztelt Szakértők!

Nem tudom melyik részlegbe kellene feltennem a kérdésemet mert ez elég sokrétű sajnos így is csak nagyon tömören tudom összefoglalni a helyzetet ami a következő.
Egy ismerősöm kezességet vállalt egy hitelfelvételnél .
Természetesen az adós nem fizetett a banknak és tudtommal nincs is se a nevén semmi és fizetése sincs tehát teljesen behajthatatlan a tartozás . így a kezesen próbája a bank behajtani a tartozást ami több száz milliós nagyságrendű.
Amire a hitel fel lett véve az nem valósult meg a pénz el lett költve. Így a kezes nagy bajban van. Neki sincs a nevén semmi és így nem is lehet majd sose. Abban kérném a segítségüket hogy ilyen esetben nem lehet valahogy a kezesség megszüntetését kérni valamilyen módon megtámadni a szerződést? Vagy örök életre adós lesz a kezes?
Amire a bank pénz adott és amiért kezességet vállalt a személy nem valósult meg plusz évek óta a bank egy forintot sem tud behajtani. Lehet e pert indítani az adóssal szemben estetleg lehet e semmis a kezességi szerződés vagy van idő hogy elévül a tartozás?
Kérem segítsenek lehet e esetleg valami apró remény ebből a helyzetből való kikecmergésre!

Köszönöm előre is a segítséget!
Ildikó

Kovács_Béla_Sándor # 2021.08.24. 09:31

Ugyan.
Örüljön az a kezes, ha nem jelenti fel a hitelező csalásért az adóssal együtt.

vicaa88 # 2021.08.24. 09:40

Miért lenne a kezes csaló? Ezt nem értem neki semmi köze nem volt felvett pénzhez. Ha jól tudom egy vállalkozást akart indítani vagy meglévő vállalkozáshoz vettel fel a hitelt az adós. A kezesnek semmi köze az egészhez azon túl hogy csak aláírt egy papírt.

drbjozsef # 2021.08.24. 11:37

azon túl hogy csak aláírt egy papírt.

Az sajnos pont elég is ahhoz, hogy ne tudjon ebből kimászni.

vicaa88 # 2021.08.24. 11:42

Köszönöm .

kuplung # 2021.09.14. 09:44

hogyan lehet elfogultságra hivatkozva más megyei biroságra áttetetni ügyet. kell valami formanyomtatvány? vagy csak bejelentem? vagy mi?

Kovács_Béla_Sándor # 2021.09.14. 12:55

Csak bejelented. De az áttétel messze nem automatikus.

Levente # 2021.10.07. 12:01

Tisztelt Szakértők !

Egy érdekes üggyel kapcsolatosan várom a segítségetek. A volt cégemmel konfliktusban állok. Leveleket szoktam küldeni a tulajdonosnak és a cégvezetőnek. Arra kérem , hogy ne küldjék át másnak " levél csak nekik szól ". Ha ennek ellenére átküldik a cégvezetőnek azzal nem sértik a levél titkot ?

Tisztelettel : Levente

drbjozsef # 2021.10.07. 12:26

Levente,

Nem. A címzett nem tudja elkövetni a Btk. szerinti levéltitok megsértését, mert ő jogosult megismerni annak tartalmát. A te kérésed pedig nem törvény, ha szükséges továbbküldheti. Ha olyan személyes adatod van benne, amit ő kezelhet, más pedig nem, akkor más esetleg szóba jöhet. De nem valószínű.

Ne írj olyat, amit nem akarsz, hogy megtudja a nagyfőnök.

Levente # 2021.10.08. 19:20

Abban az esetben sem sérti meg a levéltitkot ha a származásomról és vallási meggyőződésemről is írok és nem szeretném ha más is olvasná a levelet.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.10.09. 06:17

Akkor sem.

gerbera317 # 2021.10.09. 08:18

Nem lehet, hogy ezt kérdésnek szánta?

gerbera317 # 2021.10.09. 08:19

Ja, de. Bocs.

Levente # 2021.10.09. 12:59

Akkor sem sérti meg ha a tulajdonomban levő lakásokról írok amelyben szociális érzékenységem miatt többgyerekes (6) roma családot fogadok be ? A levelem írása után egy nappal egyébként ez ügyben egy volt kollégát küldtek rám információért ez ügyben , hogy igazat írtam-e a levélben.

gerbera317 # 2021.10.09. 15:28

A levéltitok akkor is levéltitok, ha abban csak annyit írsz, hogy "tegnap péntek volt, előtte két nappal pedig szerda". Ha ezt illetéktelen elolvassa, akkor azzal megsérti a levéltitkot.

Levente # 2021.10.09. 21:07

Most egy kicsit összezavarodtam az eltérő válaszok után. Megpróbálom még egyszer .
Levelet írtam a tulajnak és az ügyvezetőnek. Levélben a cégvezetőről olyan dolgokat írtam amit másfél éve a tulaj és a ügyvezető nem oldott meg . Ebben a levélben nagyon sok témát írtam le . Ezek között volt a vagyoni , világnézeti és szociális helyzetemmel kapcsolatos rész is . Az egész levelet csak a címzetteknek szántam . A címzettek franciák , a levél magyarul és angolul lett elküldve . A címzettek közé a franciák magyar bizalmi emberét is beraktam arra kérve , hogy segítsen a franciáknak a levél megértésében. Itt jeleztem, hogy a levél csak a címzettek szól Kérdésem az , hogy a francia ügyvezető azzal, hogy a cégvezetőnek visszaküldte a levelet ezáltal a levéltitok vagy valami éllenem elkövettet sérelem felróható-e ?Van-e valamilyen kapaszkodó számomra különösen arra tekintettel, hogy a cégvezető már a következő nap rám küldött egy volt kollégát a levélben írót egyik állításommal kapcsolatosan ?

Szomorú örökös # 2021.10.10. 04:47

Levente

Levélben a cégvezetőről olyan dolgokat írtam amit másfél éve a tulaj és a ügyvezető nem oldott meg

Azért azt ne feledjük el, hogy te gyakorlatilag egy harmadik személynek a cégvezetőről állítottál olyan dolgokat, amelyek akár becsületsértés vagy rágalmazás fogalmába is esetleg beletartozhatnak. Én tuti nem tettem volna ilyet a helyedben és nagy valószínűséggel nem hivatkoznék most levéltitok sértésre. Leginkább azért, mert ez nem fog téged megvédeni a felelősségrevonástól. De azon se csodálkozz, ha elbocsátást követően esetleg még fel is jelentenek érte.

Levente # 2021.10.10. 09:29

Én jöttem el a cégtől lelkiismereti okok miatt. Másfél éven keresztül küdöztem a leveleket. A felmondásom okai : túlmunka ki nem fizetése, személyiségi jogsértés és egy súlyos műszaki probléma ami a munkámmal kapcsolatos és ez váltotta ki a lelkiismereti problémát. Csak egy esetben jött vissza válasz a személyiségi jogsértésre amire azt válaszolták , hogy tudomásul veszik . A személyiségi jogsértés nem csak engem érint hanem a még ott dolgozó kollégákat is. Azt tudom ,hogy 2021.07.08-ig a tulaj és az ügyvezető nem folytatott le belső vizsgálatot pedig kértem a levelekben ,, hogy tegyék meg és úgy hogy az igazmondás terhére ne érje őket semmilyen retorzió a cégvezető részéről. 2021.07.08-án ezt az egyik kolléga mondta hogy még nem történt meg a kérésemre az elbeszélgetés. A volt kollégának jogi diplomája van de életében soha nem dolgozott a jog területén.A többire semmi. A munkaügyi per folyamatban. A feljelentés a cégvezető részéről megtörtént ellenem. A levelekkel azt szerettem volna elérni, hogy a tulajdonos személyesen oldja meg a problémákat( problémámat). Azt tudom , hogy amit leírtam az mind igaz . és a bizonyításhoz a volt kollégák kellenek. A jelenlegi helyzetben az látszik, hogy mindenki a mundér becsületét akarja védeni. Az ügyvezető a cégvezetőt védi a többiek annak ellenére , hogy tudják mi történt a cég érdekeire hívatkozva felsorakoznak . A cég ügyvédje a cégvezető barátja akinek a cégvezető védése fontos nem a többi kolléga és a cég védelme. Vannak közöttük ingadozok de ezek csak a tulajdonos kérésére és a jováhagyására fogják az igazat mondani.
Az a kérdésem, hogy a bíróságon a magam védelmére kérhetek-e igazságügyi elme szakértőt vagy pszichológust az általam leírtak és a várható vallomásom igazságtartalmának igazolására ? A volt kollégákat mind behívatom és azt tudom , hogy a jelen állás szerint ellenem vallanak. Az ő vallomásukra kérhetek-e igazságügyi vagy valamilyen szakértői véleményt? Mi a bírósági tánclépés ilyen ügyben?

gerbera317 # 2021.10.10. 10:33

Nem igazán értem az alapkérdést. A levéltitkot az sérti meg, aki másnak közlést tartalmazó zárt küldeményét megsemmisíti, a tartalmának megismerése végett felbontja, megszerzi, vagy ilyen célból illetéktelen személynek átadja, illetve elektronikus hírközlő hálózat - ideértve az információs rendszert is - útján másnak továbbított közleményt kifürkész. A leírás alapján ilyen nem történt.

Szomorú örökös # 2021.10.10. 11:46

Levente

Én jöttem el a cégtől lelkiismereti okok miatt. Másfél éven keresztül küdöztem a leveleket.....A feljelentés a cégvezető részéről megtörtént ellenem

Én pontosan erről beszéltem, hogy ebből még akár komoly bajod is lehet. Kicsit ezen hamarabb kellett volna gondolkodnod.

Azt tudom , hogy amit leírtam az mind igaz . és a bizonyításhoz a volt kollégák kellenek

Na kb. ez az, amit el is felejthetsz már. Egyedül kevés leszel az igazad állítására. Másokból akaratuk ellenére nem fogsz tudni más vallomást kierőszakolni, mint amit ők elmondanak a bíróságon.

A jelenlegi helyzetben az látszik, hogy mindenki a mundér becsületét akarja védeni

Vagy a munkahelyét... :-O

peeros # 2021.10.11. 07:49

Tisztelt Szakértők!
Az angol barátnőmre hagyta nagynénje a bp-i lakását végrendeletében (2005), amiben szóban megbízott egy ügyvédnőt a végrendelet végrehajtásával, és ezért az örökség 4 %-át ígérte neki.
Később meggondolta magát, eladta a lakást (2008), hogy felélje az érte kapott összeget. Az adás-vételi szerződést az az ügyvédnő írta meg, aki a végrendelet végrehajtójaként meg lett jelölve.
Az ügylet után nagyon összevesztek, a nagynéni semmilyen elérhetőségét nem adta meg az ügyvédnőnek, az ügyvédnő viszont elutasított, amikor segítséget kértem tőle a hagyatéki eljárás elindításához. (Tehát mindkét fél felrúgta a szóbeli megállapodást!)
A nagynéni Londonba, egy szállodába költözött, hogy közel legyen a barátnőmhöz, ahol kb. 2 év után strokot kapott, a kórházi kezelés után a barátnőm helyezte el egy színvonalas ápolási otthonba.
Az ellátás díját a lakása árából maradt összegből és a CIB bankszámlára érkező nyugdíjából rendezte a nagynéni, amikor a bank új kártya kiadását jelezte, ami soha nem érkezett meg hozzá, ezért a haláláig (30 hónapon keresztül) barátnőmnek kellett rendezni a számlát.
A nagynéni halálakor (2013. okt.) már sem ingó, sem ingatlan vagyon nem volt,csak a tartozása, ennek ellenére a közjegyző felkutatta ezt az ügyvédnőt beidézte a tárgyalásra és felkérte a végrendelet végrehajtójaként!
Ez az ügyvédnő a banktól újabb adatközlést kért,(ezért lett felfüggesztve a végzés!) mert szerinte sokkal több pénz van a számlán, mint amit eddig közöltek! (13 éve semmilyen kapcsolatuk nem volt a nagynénivel, a pénzügyeiről sem tudott semmit!) A bank közlése szerint 4.2 millió Ft van a számlán, a számlákkal igazolt gondozási díj (tartozás a barátnőm felé) több mint 6 millió Ft!
Kérdéseim az alábbiak:

  • a barátnőm 80 évesen, szívműtét után, ebben a vírusos időben nem fog idejönni a tárgyalásra, képviselhetem-e továbbra is, vagy kárba veszett az egész munkám (nem vagyok ügyvéd, ill. rokon sem), 60 oldalnyi adatot-anyagot csatoltam be,
  • miért kellett a végrehajtót kijelölni (az örökös kárára)?
  • a mindkét fél részéről felrúgott szóbeli megállapodás és a negatív egyenleg ellenére, ill. azok után, hogy az ügyvédnő egyetlen betűt sem írt le az ügyben, ki kell neki fizetni a 4 %-ot?
  • mi a további teendőm?
  • a végzés után hogyan juthat a barátnőm a pénzéhez?

Előre is köszönök minden segítséget!

drbjozsef # 2021.10.11. 09:31

peeros,

a barátnőm 80 évesen, szívműtét után, ebben a vírusos időben nem fog idejönni a tárgyalásra, képviselhetem-e továbbra is, vagy kárba veszett az egész munkám (nem vagyok ügyvéd, ill. rokon sem), 60 oldalnyi adatot-anyagot csatoltam be,
Képviselni? Hol? Perben? Vagy a hagyatéki eljárásban (ami ha jól értem lényegében 9 éve tart)?

miért kellett a végrehajtót kijelölni (az örökös kárára)?
Hetv. 6.§(4)Ha az örökhagyó végakaratának egésze vagy része végrehajtására végrendeletében cselekvőképes nagykorú vagy jogi személyt nevez meg, e személy (végrendeleti végrehajtó) öröklésben érdekeltnek tekintendő.

a mindkét fél részéről felrúgott szóbeli megállapodás és a negatív egyenleg ellenére, ill. azok után, hogy az ügyvédnő egyetlen betűt sem írt le az ügyben, ki kell neki fizetni a 4 %-ot?
Nem valószínű, de nyilván a közreműködésének költségeit érvényesítheti.

mi a további teendőm?
Mivel?

a végzés után hogyan juthat a barátnőm a pénzéhez?
Végzés? Még mindig a hagyatéki végzésről beszélünk? Attól függ. Ha jogerőssé válik, és az örökös (ki az örökös amúgy, arról nem írtál) elismeri a hagyatéki hitelezői igényt, akkor végrehajtással, ha nem fizetni a kötelezett.

neri # 2021.10.11. 09:51

Üdvözlöm
Nem találtam megfelelő témakört,ezért bocs ha rossz helyre írok.
A kérdésem a következő lenne.Perben állok a bankkal,most már több mint egy éve.A végrehajtó ingatlanérték becslésnek ellentmondtam,így a bíróság ingatlan szakértőt rendelt ki,amire kifizettem 180 ezer forint letétet a törvényszék számlájára.Pár hétre,végzésben megkaptam a teljes személyes költségmentességet,de a befizetett szakértői letétet nem kaptam vissza-egyenlőre. A bíróság minden létező irodáját,csoportját már kapcsolták,senki nem tudja megmondani,hogy a költségmentesség vonatkozik-e a szakértői díjra,vagy sem.A bírót még júniusban levélben kerestem ez ügyben,de választ nem kaptam,tulajdonképpen senkitől.Ha valaki segítene nekem ebben a kérdésben,megköszönöm.Egyáltalán mit tudok tenni?? Hova forduljak,ha maga a bíró sem válaszol??
Köszönöm

neri # 2021.10.11. 09:52

Üdvözlöm
Nem találtam megfelelő témakört,ezért bocs ha rossz helyre írok.
A kérdésem a következő lenne.Perben állok a bankkal,most már több mint egy éve.A végrehajtó ingatlanérték becslésnek ellentmondtam,így a bíróság ingatlan szakértőt rendelt ki,amire kifizettem 180 ezer forint letétet a törvényszék számlájára.Pár hétre,végzésben megkaptam a teljes személyes költségmentességet,de a befizetett szakértői letétet nem kaptam vissza-egyenlőre. A bíróság minden létező irodáját,csoportját már kapcsolták,senki nem tudja megmondani,hogy a költségmentesség vonatkozik-e a szakértői díjra,vagy sem.A bírót még júniusban levélben kerestem ez ügyben,de választ nem kaptam,tulajdonképpen senkitől.Ha valaki segítene nekem ebben a kérdésben,megköszönöm.Egyáltalán mit tudok tenni?? Hova forduljak,ha maga a bíró sem válaszol??
Köszönöm

gerbera317 # 2021.10.11. 10:05

A költségmentesség csak a becsérték kifogás 15 ezer forintos illetékére terjed ki. A szakértői díjat minden körülmények között meg kell fizetni.