Jogi képviselő

monalisa1 # 2013.07.19. 14:20

Ha nem tévedek: zenepedagógusnak lenni az egy marha nagy felelősséggel járó meló...

A bíróságok munkáját figyelmi úgy is lehet ha valaki "csak úgy" beül egyik másik tárgyalásra, ehhez nem szükséges "saját" ügy.

Egyjogász # 2013.07.20. 05:34

A jogi egyetemi végzettség nem ad jogi szakvizsgát.
A jogi egyetem elvégzése után három évig jogászként kell dolgozni valamilyen jogi végzettséghez kötött munkakörben, majd ez után lehet letenni a három részvizsgából álló jogi szakvizsgát, és ennek megszerzése után lehet a jogász ügyvéd, jogtanácsos, bíró, stb.

Egyébként az alábbiakat nem tudom honnan szeded, néhány speciális esetet kivéve a peres képviselethez nem szükséges jogi szakvizsga, de még jogi végzettség sem, pl. egy cég gazdasági tevékenységével kapcsolatos pereiben egy jogi végzettség nélküli alkalmazott is eljárhat.

A perben meghatalmazottként eljárhat:

1. közigazgatási szerv, egyéb költségvetési szerv vezetője vagy alkalmazottja a szervnek a tevékenységével kapcsolatos, valamint az alkalmazott a szerv vezetőjének az őt e minőségében érintő pereiben;
  2. az önkormányzatokat (azok szerveit) érintő perek közül:

ea) a helyi önkormányzat pereiben: a helyi önkormányzat képviselő-testületének (közgyűlésének) a tagja, a polgármester (főpolgármester, megyei közgyűlés elnöke), a jegyző (főjegyző) és a polgármesteri hivatal (főpolgármesteri hivatal, megyei közgyűlés hivatalának) alkalmazottja;
eb) a polgármesternek (főpolgármesternek, megyei közgyűlés elnökének, a kerületi hivatal vezetőjének) az őt e minőségében érintő pereiben: a helyi önkormányzat képviselő-testületének (közgyűlésének, a kerületi képviselő-testületnek) a tagja, a jegyző (főjegyző) és a polgármesteri hivatal (főpolgármesteri hivatal, megyei közgyűlés hivatala, kerületi hivatal) alkalmazottja;

ec) a jegyzőnek (főjegyzőnek) az őt e minőségében érintő pereiben: a polgármesteri hivatal (főpolgármesteri hivatal, megyei közgyűlés hivatala, kerületi hivatal) alkalmazottja;

ed) a helyi önkormányzat szerveinek, valamint e szervek vezetőinek az őket e minőségükben érintő pereiben: a szerv alkalmazottja, a jegyző (főjegyző) és a polgármesteri hivatal (főpolgármesteri hivatal, megyei közgyűlés hivatala, kerületi hivatal) alkalmazottja;

1. a jogi személy és egyéb gazdálkodó szervezet alkalmazottja munkáltatójának gazdasági tevékenységével kapcsolatos pereiben, a jogi személy és egyéb gazdálkodó szervezet jogtanácsosa (jogi előadója) pedig azokban a perekben is, amelyekben külön jogszabály a képviseletre feljogosítja.
lajcsó # 2013.07.20. 11:30

"Most jön a Bilincs és a Mosoly!" Aha, de közben jön az 5 millás kártérítés és a Mosoly!

monalisa1 # 2013.07.20. 12:01

Ha folytatja a blogolást - változatlan stílusban, mint visszaeső megnézheti magát.

lajcsó # 2013.07.20. 17:28

"Nem te vagy kedvesü.?"
Nem. Én a bíró vagyok. :D

lajcsó # 2013.07.20. 20:12

Mendelenyidora!
Sőt, még egy közigazgatási szakvizsga sem egyenértékű a jogi szakvizsgával. Fordítva viszont igen.

lajcsó # 2013.07.20. 20:22

"Szerintem, a fellebbezésem is sikeres lesz!Különösen az újabb fejlemények nyomán!" Ez alapján biztos nem lesz sikeres a fellebbezésed. A rágalmazást a cselekmény elkövetésének időpontja szerint kell elbírálni. Az adott tényállítás a cselekmény elkövetésének időpontjában volt sértő, valótlan stb.? A bíróság - nem jogerősen - megállapította a bűnösségedet.

monalisa1 # 2013.07.21. 15:37

Az orvos, a mérnök, az ügyvéd felelősséggel végzi a munkáját, a zenepedagógus mondjuk elhívatottsággal.

lajcsó # 2013.07.21. 16:36

"Kb. Ilyenek a "szakértői" hozzászólásaitok!"
Zongoratanárként, a jogászok szakmai munkáját éppen te tudod a legjobban megítélni. Na, ne már! Talán megcsapott a meleg?

monalisa1 # 2013.07.21. 18:49

Ilenarth

lejcsó mindig nagy türelemmel és hasznosan ír neked - és mindenki másnak is. A stilusa korrekt, udvarias.
Szégyelhetnéd magad.

hattyúdal # 2013.07.22. 09:33

llenarth!

A saját butaságodat ne a mások lejáratásával akard kompenzálni!
Nem tisztem megvédeni senkit, de ami sok, az már SOKK!

monalisa1 # 2013.07.22. 19:42

A mondat elején nagybetű, mondatok közt szóköz...

wers # 2013.07.23. 06:07

Ha jól látom, eme topik eljutott a csúcspontjához.

lajcsó # 2013.07.23. 06:24

Nem a helyesírással van a legfőbb gond.

lajcsó # 2013.07.23. 06:29

mendelenyidora!
Nem tartom valószínűnek, hogy a táblabíróság ennyire elnézze a jogi képviselet szabályait.

Egyjogász # 2013.07.23. 06:35

Nekem van jónéhány jegyző ismerősöm, és - bár a poszt betöltéséhez nem mindenütt előírás - mindegyiknek megvan a jogi szakvizsgája, az egyik úgy szakvizsgázott le, hogy nem is tud róla a munkáltatója (nehogy azt higgyék, hogy azért szakvizsgázott, mert pályát akar módosítani).

Így te honnan tudod olyan biztosan, hogy ak eljárt a Tábla előtt, annak nincs jogi szakvizsgája?

Egyébként meg jó lenne ismerni az egész ügyet, mert ha esetleg egy jogi szakvizsgával nem rendelkező is nyerni tudott a Táblán, és a Kúria csak a képviselő jogi szakvizsgájának hiánya miatt teszi vissza az ügyet, akkor majd odaküldenek egy ügyvédet, aki pont úgy megnyeri.

lajcsó # 2013.07.23. 20:50

Jogi szakvizsgája csak jogásznak lehet. Államigazgatási főiskolát végzett jegyzőnek közigazgatási szakvizsgája lehet. A két szakvizsga nem ugyanaz.

Sherlock # 2013.07.23. 21:09

Bár a nyomozóelmének feltűnhet, hogy hogy lehetsz abban olyan biztos, hogy nincs jogi egyeteme, ha állig fősulija lehet.

Egyjogász # 2013.07.23. 22:16

Úgy látom ez egy olyan topic, ahol nem elég egy kérdést egyszer megválaszolni....:)))
07.20. 7:34-kor részletesen leírtam, mi a jogi szakvizsga, és hogy a jogi egyetemi végzettség előfeltétele a jogi szakvizsga letételének...

De továbbra is azt mondom, hogy ez csak egy eljárásjogi csűrés-csavarás, nem értem, ha a Tábla ezt az eljárásjogi kérdést ennyire benézte volna, ez az ügy érdemében mit segít rajtad.

Ha a Kúria csak a képviselő jogi szakvizsgájának hiánya miatt vissza is teszi az ügyet, miért gondolod, hogy egy szakvizsgázott jogász majd elveszít egy olyan ügyet amit - ezek szerint - egy jogi végzettség nélküli képviselő is meg tudott nyerni.

Kovács_Béla_Sándor # 2013.07.24. 12:53

Arra gondol, hogy a fellebbezés mint olyan lenne hatálytalan, a határidő eltelte miatt pedig újra benyújtani már nem lehet.

lajcsó # 2013.08.02. 13:16

Az nyilvános ülés lesz inkább. Olvasd el figyelmesen az idézést! Arra viszont fogadni mernék, hogy nem lesz hatályon kívül helyezés.

Sherlock # 2013.08.02. 17:28

Sztem, ha akarták volna

A törvényben kizárt, az arra nem jogosulttól származó vagy az elkésett fellebbezést tudják csak kapásból elutasítani - nem akarat kérdése -, a többinél csak nyilvános ülésen vagy tárgyaláson. Bár teljesen mindegy mit írunk, mert igazad volt.

lajcsó # 2013.08.02. 17:45

"be is bizonyítom doku anyaggal."
Az I. fokú eljárás során miért nem tetted meg?

monalisa1 # 2013.08.03. 09:36

Ilenarth

Ha az elsőfokú tárgyalás óta valami fontos, lényeges új körülmény jutott a tudomásodra azt majd add elő a másodfokon, sőt írásban küld is be.

Azonban az, hogy a lakótársak nemigen jártak a lakógyülésekre és amiatt nem rendelkeztek naprakész ismerettel a közös képviselő és társai viselt dolgaikról, nos ez nemigen lesz ráhatással a te ügyedre.

Tehát csak ami tényleg fontos, lényeges új körülmény.
A helyi szintű blabra nemigazán...

lajcsó # 2013.08.03. 10:32

Amennyiben a bíróság helyt adott volna a valóság bizonyításának, akkor is csak az számított volna, ami a cselekmény elkövetésének időpontjában (2011?) igaz volt, vagy nem volt igaz. Tehát ami 2013-ban történt, vagy történik, az abszolút közömbös a cselekmény elbírálása szempontjából.