pontosan
árvasági ellátás
Sziasztok!
Két barátommal szeretnénk Kft-t alapítani, mindhármunknak jár árvasági. A kérdésem az lenne, hogy az alapítás után megszűnne ez az ellátás, vagy sem?
Előre is köszönöm a válaszokat!
süty
Az árvaellátásra való jogosultság kft. alapítás miatt nem szűnik meg.
Üdv: Gy
Köszönöm a választ Gyertya!
Üdv!
A kérdésem a következő lenne, remélem valaki tud segíteni:
20 éves leszek, egy évig főiskolán tanultam, most pedig iskolát szeretnék váltani, viszont "egy fokkal lejjebb", szakképzésre (így jár aki nem tanul), ahol elvileg ugyanúgy jár majd az árvasági. (Ha esetleg rosszul tudom, kérem, javítson ki valaki.)
A kérdésem az, hogy kell-e valahogyan jeleznem ezt majd, vagy elég, ha szeptembertől már az új iskolából küldöm az iskolalátogatásit, stb. Illetve nyárra jár-e ugyanúgy ebben az esetben?
A segítségért előre is nagyon hálás vagyok!
Üdv,
Tamás
Be kell jelenteni az olyan körülményeket amelyek a jogosultságot befolyásolják, így az iskolaváltást is.
A főiskoláról kérj igazolást hogy a tanulmányi jogviszonyod mikor és milyen okból szűnt meg. A betratkozás után az új iskola ad igazolást a tanulói jogviszony keletkezéséről.
analord
Önnek bejelentési kötelezettsége van a folyósító szerv felé amennyiben az árvaellátásra jogosító feltételekben változás következik be.
Tehát, ha megszakította/befejezte tanulmányait a főiskolán, illetve új oktatási intézménybe iratkozik be, akkor az árvaellátás folyósítása érdekében iskolai igazolással mindkét tényt bizonyítani kell.
Az árvaellátás a nyári hónapokra akkor jár, ha a tanulmányait a tanév végén befejezte és az új tanévre szeptemberben beiratkozott.
Amennyiben viszont a tanulmányait megszakította pl. a mai napon (így a tanévet nem fejezte be), akkor már nem jár a nyári hónapokra ellátás, mert nem tekinthető folyamatosnak a tanulói/hallgatói jogviszony.
Ha a fentiek alapján jár Önnek az árvaellátás a nyári hónapokra azt utólag szeptemberben fogja megkapni, mert az új intézménybe szeptemberben lesz a beiratkozás.
Minden jót: Gy.
lassú voltam :)
Nagyon szépen köszönöm a segítségeket! :)
Hello,
végigolvastam kb 5 oldalt, és megnyugtató az a gondolat hogy dolgozhatok az árvasági ellátás mellett.
Most amúgy negyedéves vagyok egy fősulin, és februárban diplomáznék, azonban ha nem csinálom meg a nyelvvizsgát nem kapom meg a diplomát(csak valami oklevelet), és nem leszek diplomás. Ergo ebben az esetben akkor tovább kaphatnám az árvaságit, ha nappali hallgatói/tanulói jogviszonyom lesz.
Viszont ahhoz találnom kell egy iskolát. Felsőoktatásban már biztosan költségtérítéses leszek (180e HUF), mert lejártam az államilag finanszírozott féléveimet.
OKJ-s tanfolyamokat elfogadja a nyugdíjfolyósító intézet? (Csak halkan kérdezném meg, hogy ki lehet azt játszani hogy csak beíratkozok, viszont más tanfolyamra járnék el amit sajna nem fogad el? Igazából nyelvet akarok tanulni intenzíven, és akkor az árvaellátásomat a nyelvtanulásomra fordítanám. Vagy van olyan iskola ahol első évben csak nyelvet oktatnak és nappalis? Kerestem de sajnos nem találtam...)
Nem fog az érdekesen kinézni, hogy egy 4 éves fősulis képzés után egy okj-s (alacsonyabb) képzésbe íratkoztam be?
Köszi a válaszokat előre is!
Üdv.
Meghalt a volt férjem, van egy 13 éves lányom. Merre induljak árvaellátást inézni, milyen papírok kellenek hozzá?
Előre is köszönöm.
Amennyiben az elhunyt még nem volt nyugdíjas akkor a kérelem dolgában a lakhely szerinti Nyugdíjbiztosítási Igazgatósághoz kell fordulni. A szükséges nyomtatvány letölthető: http://www.onyf.hu
"Lisa"
laikus hozzászóló
Üdv!
Lenne egy nagyon fontos és sürgős kérdésem!
Én teljes jogú árva vagyok és főiskolán tanulok, de most anyagi okokból passzív félévet kellett kérnem. A kérdésem pedig az lenne, hogy passzív féléven is jár-e az árvasági, vagy csak akkor ha aktív vagyok?
Köszönöm
Bundi
Csak akkor jár a hallgatói jogviszony szünetelése (passzívsága) idejére az árvaellátás, ha az a hallgató betegsége, vagy szülése miatt történik. Egyéb esetben nem.
Jelentse be minél hamarabb a folyósító szervnek, mert a jogalap nélkül felvett ellátást vissza kell fizetni. Az pedig annál könnyebb minél kevesebb az összeg.
Minden jót: Gy
Szép Jó Napot Mindenkinek!
Jelenleg olyan problémával küszködök,hogy édesanyánk februárban hunyt el,én lettem 2 kiskorú gyámja.Van még egy 18 éves testvérem aki még tanul.
Mind a 3-an teljes jogú árvák.Édesanyám banki átutalással kapta az árva ellátást illetve a saját jogú és özvegyi nyugellátást.
(Megjegyzem mindezek az ellátások édesanyám neve alatt futottak és egy összegben voltak feltüntetve,mintha ő kapna ennyi pénzt.Semmi részletezéssel.)
Halála után bejelentettem a banknál hogy elhunyt,illetve a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál is és mellékeltem a gyámságról szóló papírt
is illetve egy új bankszámlaszámot amelyre érkezhet az összeg.A 18 éves testvéremnek is erre a számlára érkezett az árva ellátása saját nevén.
Áprilisi árva ellátást a 2 gyermek után megkaptam az általam beküldött bankszámlára és fokozatosan oda érkezik már,
de a március havit még édesanyám számlájára küldték.A 18 éves öcsém március és április havi árva ellátását is édesanyám számlaszámára utalták.
Később kiderült hogy édesanyám számlája mínuszban állt és ezért nem zárolták a számlát,illetve fogadták az ellátásokat.
A Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak és a Banknak is küldtem levelet,melyben kértük hogy ezeket az ellátásokat a bank
vagy utalja vissza a Ny.f.i.nak vagy utalják át a mi számlánkra.
Nekem a gyámi kötelezettségeimre nézve nem tudok ez miatt teljes mértékben eleget tenni.A nagykorú testvérnek viszont ez létszükség.
Tudom hogy 30 nap elteltével érkeznie kellett volna valami válasznak,de semmit sem kaptam(kaptunk)még.
Sem pénzt sem levelet.Azzal is tisztában vagyunk hogy mindkettő hibázott,mert a Bankban azt mondták ,
hogy zárolták a számlát és ha mégis érkezik valami visszaküldik(persze mindezt szóban),ami utólag kiderült hogy a fentiekre való tekintet miatt
nem történt meg,Illetve a Ny.f.i is mert a nagykorú ellátását ha a március havit nem is de az április havit már saját számlára kellett volna utalniuk.
A kérdésem a következő lenne,most hogy csak áll az ügy ,se pénz se válasz mit tudnánk tenni annak érdekében ezen felül hogy valamit is elérjünk,és megkapjuk a hozzánk el nem jutó ellátásokat?
Vagy kihez fordulhatnánk ezek után?
Előre is köszönöm!
Üdv: Nocy
Nocy
Az a Nyufig feladata, hogy az elhunyt számlájára az elhalálozást követően jogalap nélkül átutalt ellátás esetleges felvételét, vagy, hogy azt mire fordította a bank kinyomozza.
Elsősorban azt tanácsolom, hogy írjon levelet a Nyufig vezetőjének címezve, hogy nem kapta meg az árvaellátást. Amennyiben így nem járna sikerrel keresse fel személyesen, erre találták ki a fogadónapját.
Köszönöm Szépen Gyertya!
Már írtam neki levelet,de még mindig nem kaptam választ.
A tanácsát megfogadom...
Marad a személyes felkeresés.
Üdvözlettel:Nocy
Kedves Gyertya!
Igyekeztem visszaolvasni, de nem találtam választ a kérdésemre.
A fiam felsőfokú szakképzésben vett részt két évig, nappali tagozaton.Így eddig gond nélkül kapta az árva ellátást. Vizsgái nagy részét letette, a szakdolgozatát megvédte, ám két tantárgyból - betegség miatt - nem sikerült megfelelő osztályzatot kapni, ezért a bizonyítványát csak októberben a pótvizsga letétele után kaphatja meg. Kérvényét, hogy esetleg előbbre lehetne a pótvizsgát hozni - az iskola elutasította, ugyanakkor nem volt hajlandó igazolást adni, hogy októberig még jogviszonyban áll az iskolával, másképpen hogy vizsgázhatna náluk? Így most sem az OKJ szakképesítés, sem egyetemi felvételi, sem diákmunka nincs. Állást, munkát szinte lehetetlen kapni. Nem tudjuk mitévők lehetnénk?
üdv szodizs
Kedves Szodizs
A tanulói jogviszony tartamára jár az árvaellátás (általában). A tanulói jogviszonyt megszűnésének idejét a felsőoktási tv. rendezi. Az elsővizsgaidőszak utolsó napján. Tehát a pótvizsgá idő szakban nem áll fenn a tanulói jogviszony ezért nem jár árvaellátás sem . Valóban valamiféle jogviszony van de az nem tanulói jogviszony.
Sajnálom.
Köszönöm!
Szép Jó Napot Mindenkinek!
Egy sürgős kérdésem jelenleg 25 éves vagyok.Árvarlátásban részesülök MÉLTÁNYOSSÁGI alapon kapom.Még egy évem van a suliból.Most el tudnék menni dolgozni,kis könyvel de senki nem tudja megmondani hogy meg fogják e vonni az árva ellátást.Kérdeztem a nyugdíjfolyósítót,ott az egyik ügyintéző azt mondta semmi akadálya,és továbbra is kapom a árva ellátást. De viszont egy másik ügyintéző viszont azt mondta,ha méltányossági alapon kapom akkor más a helyzet.
Előre is köszönöm mihamarabbi válaszát,sajnos az a baj hogy lassan kifutok az időből mert a munkáltató nem vár.
Tisztelettel. Mile Heléna
robika22
Amennyiben a kivételes árvaellátásra való jogosultság feltételeivel a továbbiakban is rendelkezik, akkor dolgozhat az ellátás folyósítása mellett.
Amennyiben viszont változás következett be - pl tagozatot váltott, megszakította a tanulmányait, stb. - akkor azt bejelenteni köteles a folyósító szervnek.
Köszönöm Gyertya .
Nekem egy olyan problémám lenne,hogy elvégeztem a 10 osztályt utána abba kellett hagyjam az iskolát mert babás lettem.megszüntettem a tanulóijogviszonyomat.De most 19 éves vagyok és szeptembertől esti tagozatra fogok járni.Heti kétszer kell majd bemenjek.Érettségizni akarok.A családit azt tudom hogy kapni fogom,de nem tudom hogy az árvaságit vissza igényelhetném e??
Szép napot mindenkinek!
Azt szeretném kérdezni,hogy tudja-e-valaki fenn ál-e még az a rendelet az árvaságival kapcsolatben,hogy ha az árva rokkant és meghal a szülő akkor is igényelheti az árvaságit bár mennyi idős,tudom hogy volt ilyen rendelet,de nem tudo él-e még?
Előre is köszönöm a választ!
Pore
julesz
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02