Ingyenes ügyvéd


Toth Barnabas # 2022.04.27. 13:48

Segítséget kérek következő kérdésben: Az ingatlant az örökös azzal a kötelezettséggel örökli meg, hogy a tulajdonjogot az örökhagyó által vállalt kötelmi jogcímen ruházza át a vevőre, ebben az esetben törvényi oldalról van-e szabályozás, milyen határidőn belül köteles az örökös ezt megtenni? Köszönettel

Majordomus # 2022.04.27. 12:53

A pénz szaga messzire eljut.
Nem létezik, hogy nem tudják a külföldi címét!

drbjozsef # 2022.04.27. 10:17

alapesetben

Alapesetben igen, de egy el nem érhető, külföldön élő, semmire sem reagáló alperessel, lehet több...

osztap # 2022.04.27. 10:03

Specialist,

Azt érdemes meggondolni, hogy csak az örökség egészét lehet visszautasítani, annak csak egyes elemeit, pl. csak ezt a házat, nem. Tehát ha visszautasítod az örököséget, akkor egy huncut fillért nem örökölsz anyád után.

Ha Te meg az öcséd most anyádnak ajándékozzátok a tulajdoni hányadotokat, és eztán anyád közös tulajdon megszüntetése iránti pert indít húgod ellen, azt kérve, hogy válthassa magához a húgod tulajdoni hányadát, az viszonylag olcsó lesz, mert a pertárgyérték csak a húgod tulajdoni hányadának értéke lesz. Akkor alapesetben durván egy év alatt anyád lesz az egyedüli tulajdonos, és utána eladhajtja a házat maga.

Majordomus # 2022.04.27. 08:35

Akkor az állam lesz az örökös.
De ettől ne tartsatok.
A húgod gyorsan pénzzé teszi a házat a piacon.

Specialist # 2022.04.27. 05:10

Akkor már csak egy dolog nem tiszta előttem ha valaki tudja erre a választ kérem írja le. Szóval: én és az Öcsém is odaajándékozzuk Anyunak a tulajdonrészünk et tehát tulajdonosként csak Anxu és a Hugom marad. Ha történik valami édesanyámmal, és én is Öcsém is visszautasítjuk az örökséget illetve a hugom is akkor mi történik? ( Ha a házból egy petákot se látunk az se baj.)

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.23. 08:15

de nincs olyan, hogy vesztes vagy győztes, a perköltség a tulajdonjog arányában szétosztásra kerül a felek között.
Azért van kivétel.

Szomorú örökös # 2022.04.23. 05:14

Specialist

Opció lehet e az hogy a tulajdon jogunkat Öcsém és Én átiratjuk Anyára és ha egyszer remélem minél később megtörténne a baj akkor lemondanánk az öröklésről? (Van e olyan hogy az államra száll az ingatlan?)

A tulajdonjogot természetesen átírathatjátok anyukátokra, akár ingyenesen is, ajándékozással. Az örökségről lemondani nem lehet, csakis visszautasítani. Akkor a húgotoké lesz, feltéve persze, hogy ő elfogadja és nem utasítja ő is majd vissza. Bár ilyet csak akkor szoktak többnyire tenni, ha az örökléskor fennálló adósság nagyobb, mint az örökölt vagyon.

Van e egyéb módja annak hogy dűlőre juttathassuk azt hogy az ingatlan eladásra kerüljön vagy kiszállhassunk belőle?

Indítsatok közös tulajdon megszüntetése iránt pert. Akkor nagy valószínűséggel a bíróság hivatalból fogja értesíteni a húgotokat, akinek ha esze van, akkor legalább egy hivatalos képviselővel „jelen lesz” a tárgyaláson. A költségei eléggé magasak, de nincs olyan, hogy vesztes vagy győztes, a perköltség a tulajdonjog arányában szétosztásra kerül a felek között. Első lehetőségként fel fogják ajánlani, hogy valaki a tulajdonosok közül vásárolja meg a többiek részét. Ha erre nem kerül sor, akkor elárverezik az ingatlant.

Igazából arra is van lehetőség, hogy anyukátok vegye meg mindenki részét, ha őt nem szeretnétek megfosztani ettől a ház-tulajdontól. Ezzel én még a per előtt megpróbálkoznék, az jóval olcsóbb lenne - legalábbis nektek.

Specialist # 2022.04.23. 01:24

Jónapot kívánok. Ingatlan ügyben szeretném a segítségüket kérni. Adott egy porta ami inkább teher nekünk mint áldás.. Édeyapám halálakor végbement az öröklési folyamat. Édesanyám, az Öcsém, a Hugom és én. A hugom külföldön van nem hajlandó válaszolni semmire és nem is reagál semmire az eladást gyakorlatilag ellehetetleníti.
Kettő kérdésem lenne:
Opció lehet e az hogy a tulajdon jogunkat Öcsém és Én átiratjuk Anyára és ha egyszer remélem minél később megtörténne a baj akkor lemondanánk az öröklésről? (Van e olyan hogy az államra száll az ingatlan?)
Van e egyéb módja annak hogy dűlőre juttathassuk azt hogy az ingatlan eladásra kerüljön vagy kiszállhassunk belőle?
Előre is Köszönöm válaszukat.

Zoli88888 # 2022.04.08. 12:34

Az alábbi ügyben szeretnék tanácsot kérni.

2021 októberében eladásra kínáltam szüleim házát, amit megörököltem. A vevővel meg is egyeztünk. Kifizetett 300.000 Ft foglalót és megkötöttük az adásvételi szerződést. A szerződés szerint CSOK-ot vett volna fel, abból fizette volna ki a maradék 7.700.000 Ft-ot.
Az 1970-es években épült házhoz, hozzá lett építve az 1980-as évek végén egy kb 30 m2-es melléképület, ami a házhoz kapcsolódik.
Viszont közben kiderült, amiről sajnos én sem tudtam,mivel nem éltem még akkor és eladási szándék előtt nem is néztem utána sajnos , hogy ez a melléképület nem lett bejegyeztetve a földhivatalnál és nincsenek róla papírok se. A vevő úgy döntött, hogy majd ő intézi az engedélyeket, hív földmérőt és fizet mindent, amit meg is tett, mivel én egész jó, korrekt áron ajánlottam neki megvételre a házat, nem akartam kitartani.
Ahogy utánaszámoltam kb. olyan 500.000 Ft-ot költött el a különböző dolgokra a házzal kapcsolatban. Megtörtént minden szükséges dolog, de a földhivatal a legvégén elutasította, hogy felvigyék a térképre a melléképületet. Így hitelt se kap. Közben az adásvételiben is lejárt a kifizetési határidő.
Most mit lehet tenni?
A 300.000 Ft-ot és a kb. 500.000 Ft-ot nekem vissza kell adnom? A 300.000 Ft-ot természetesen vissza is adnám, ez lenne a legkevesebb szerintem, de az 500.000 Ft-al mi ilyenkor a teendő. Önként vállalta, hogy rendezi a dolgokat, ami végül nem sikerült.

Köszönöm a válaszokat!

drbjozsef # 2022.04.08. 09:58

lufi2,

Ha ez egy Tht. szerint működő társasház, SZMSZ nélkül, akkor a tulajdoni hányaddal arányosan kell viselni a költségeket.
Ugyanis a Tht. 24.§(1) engedi ettől az eltérést, ha az az SZMSZ-ben szabályozva van, de nem létező SZMSZ esetén ugye ilyen eltérés nem lehet.

De én tartok tőle, hogy HA társasház is vagytok, akkor is a Ptk. szerint kell működnötök. Ha még SZMSZ-etek sincs, akkor feltételezem, döntés sincs arról, hogy a Tht. alá akartok tartozni, a főszabály 6 lakás alatt pedig a Ptk. Márpedig a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó szabályai ugyanezek : 5:75.§., a tulajdoni hányad alapján kell a költségeket viselni.

Ha a "költség" alatt a tulajdonosok idejét és munkáját is értjük, pusztán a fenti szabályok alapján akár jogos is lehet a kisebb lakású lakó igénye, hogy ő kevesebbet takarítson. De azért a józan észnek ellentmond. Mindenki használja a lépcsőházat. Biztos nem egyformán. Ha a kis lakás van az emeleten, akkor ő többet használja, mint a földszinti lakó...

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

wers # 2022.04.08. 09:27

Azután meg majd jönnek a földszinti lakók, hogy ők nem is koszolnak felfelé, nekik még kevesebbet.....

Ahogyan meg tud egyezni a lakóközösség. Erre való a szavazás.

lufi2 # 2022.04.08. 09:18

Társasházi joggal kapcsolatos kérdésem lenne, előre is köszönöm, ha valaki segít.

4 lakásos társasházról van szó, ahol jelenleg nincs külsős takarító vállalkozó. A lakók maguk takarítanak. Az egyik legkisebb tulajdonhányadot birtokló lakó mindenáron szeretné keresztülvinni a tervét, hogy tulajdonhányad-arányosan takarítsuk a lépcsőházat, ami jelen esetben azt jelentené, hogy egyes tulajdonosoknak több, mint dupla annyit kellene az egész lépcsőházat takarítaniuk, mint neki.

Kérdésem a következő: szabályozza-e ezt valamilyen jogszabály, vagy a lakóközösség közgyűlésen szabadon dönthet a lakásonkénti felosztásról (a többi tulajdonos ezt szeretné)? SzMSz nincs a házban.

Illetve amennyiben külsős vállalkozót bízunk meg, a költségek felosztásával kapcsolatban létezik-e jogszabály? Be kell-e építeni mindenképpen a közös költségbe tulajdonhányad-arányosan, vagy lehet lakásonkénti felosztásban dönteni?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.01. 15:15

Nincs.

De ez a kérdés így nagyon elnagyolt. Az se biztos, hogy egyáltalán módosíthatod azt a keresetet, függetlenül az új ténytől. Könnyen lehet, hogy a határidő a kisebb problémád.

gerbera317 # 2022.03.17. 13:38

@ntc
Ha bluetooth-on keresztül be tudod vezetni oda a vizet, a szennyvizet pedig el, akkor még csak engedélyt sem kell kérned. De ha csak hagyományos módon lehet ezeket megoldani, akkor bizony tűrésre kell(ene) kötelezni a dúlással érintett tárolók használóit, hogy te ott felvonulhass, az ott tárolt dugiitalaikat megihasd, befőttjeiket felfalhasd, benzinjüket elhasználhasd, és egyéb értékeiket lenyúlhasd. Valamint, hogy a munka és a dúlás végeztével, a használat során eláraszthasd nekik akár tiszta-, akár szennyvízzel azt, amit mégis megkíméltél. Hát tudd meg, hogy nem fogják tűrni, és a közös képviselő már most, előre tudja ezt.

nanemaaa # 2022.03.17. 13:03

Szerintem nincs. Sőt ahhoz se nagyon, hogy lakást, vagy üzletet csinálj belőle. Az bizony sértheti a többiek érdekét.

ntc # 2022.03.17. 11:39

Február végén vettem a tárolót, és ápr. 1-vel fog élet belépni a tiltásra vonatkozó szabály! Nem lehetne kihasználni ezt a néhány napot, ami addig hátra van? Nincsen lehetőség jogilag kihasználni ezt az időt?

ntc # 2022.03.17. 11:32

Ugyan kinek sérülnének az érdekei, ha megkaphatnám a szükséges engedélyeket és hozzájárulásokat, én csupán emberi módon szeretnék egyszerűen kezet mosni!

Majordomus # 2022.03.17. 08:37

Szerintem inkább a rendeltetés megváltoztatása ellen van kifogása!

gerbera317 # 2022.03.17. 07:35

Nem akadályoz a közös képviselő semmiben. Egyszerűen csak nem segít beszerezni a szükséges engedélyeket és hozzájárulásokat. Ehhez joga van.

ntc # 2022.03.17. 07:03

Köszönöm a tárolómmal kapcsolatos hozzászólásokat és véleményeket. Én egy jogász által írt kommentre lennék kíváncsi! Egyébként a válaszaim:

  • igen, a tároló rendelkezik önálló helyrajzi számmal
  • Minek oda víz és szennyvíz? Azt hiszem a kulturált életmódhoz hozzátartozik egy kézmosás lehetősége! Ez alap!
Majordomus # 2022.03.12. 11:33

Hm. Jogos. Egy 2200 lakosu faluban lakópark...
Értékes a tároló is.

Szomorú örökös # 2022.03.12. 05:21

MajorDomus

Minek neked a tárolóba viz ? És minek a szennyvizelvezetés?
Csak nem az a kósza ötleted támadt hogy lakásként vagy üzletként használod?

Cserkeszőlő, fürdő-turizmus, stb. Szerinted?

Majordomus # 2022.03.11. 15:27

Nem beszélve a rendeltetés megváltoztatásáról.
Minek neked a tárolóba viz ? És minek a szennyvizelvezetés?

Csak nem az a kósza ötleted támadt hogy lakásként vagy üzletként használod?

Felejtős.

Zoltanuss # 2022.03.11. 13:15

A közös képviselő meg akarja akadályozni, hogy bevezethessem a vizet, és elvezethessem a szennyvizet.

Írja ntc. Hát a közösk. a társasház/lakópark többi tulajdonosának valós vagy vélt érdekeit védi.

Egy közösségben csak úgy nem vezetgetünk vizet és nem kötünk rá a szennyvíz rendszerre.

Vannak jogi és műszakiszabályok. Pl. az a tároló önálló entitáns vagy valamelyik lakás tartozéka.. Ha ez, ha az mindenképpen kell hozzá terv és a többiek engedélye.
A tervnek sok mindent kell tartalmaznia.... így a nyomvonalat és a vízmérés módját. kell tartalmaznia az építés idejét és a tökéletes helyreállítást
Egy ilyen építés nagy dúlással jár, mások érdekeit sértheti és a testiépségét veszelyezteti.

Saját telken a saját tárolóba úgy vezetjük a vizet ahogy nekünk tetszik.... egy közösségi telken teljesen más a helyzet.