Ingyenes ügyvéd


drbjozsef # 2022.04.08. 09:58

lufi2,

Ha ez egy Tht. szerint működő társasház, SZMSZ nélkül, akkor a tulajdoni hányaddal arányosan kell viselni a költségeket.
Ugyanis a Tht. 24.§(1) engedi ettől az eltérést, ha az az SZMSZ-ben szabályozva van, de nem létező SZMSZ esetén ugye ilyen eltérés nem lehet.

De én tartok tőle, hogy HA társasház is vagytok, akkor is a Ptk. szerint kell működnötök. Ha még SZMSZ-etek sincs, akkor feltételezem, döntés sincs arról, hogy a Tht. alá akartok tartozni, a főszabály 6 lakás alatt pedig a Ptk. Márpedig a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó szabályai ugyanezek : 5:75.§., a tulajdoni hányad alapján kell a költségeket viselni.

Ha a "költség" alatt a tulajdonosok idejét és munkáját is értjük, pusztán a fenti szabályok alapján akár jogos is lehet a kisebb lakású lakó igénye, hogy ő kevesebbet takarítson. De azért a józan észnek ellentmond. Mindenki használja a lépcsőházat. Biztos nem egyformán. Ha a kis lakás van az emeleten, akkor ő többet használja, mint a földszinti lakó...

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

wers # 2022.04.08. 09:27

Azután meg majd jönnek a földszinti lakók, hogy ők nem is koszolnak felfelé, nekik még kevesebbet.....

Ahogyan meg tud egyezni a lakóközösség. Erre való a szavazás.

lufi2 # 2022.04.08. 09:18

Társasházi joggal kapcsolatos kérdésem lenne, előre is köszönöm, ha valaki segít.

4 lakásos társasházról van szó, ahol jelenleg nincs külsős takarító vállalkozó. A lakók maguk takarítanak. Az egyik legkisebb tulajdonhányadot birtokló lakó mindenáron szeretné keresztülvinni a tervét, hogy tulajdonhányad-arányosan takarítsuk a lépcsőházat, ami jelen esetben azt jelentené, hogy egyes tulajdonosoknak több, mint dupla annyit kellene az egész lépcsőházat takarítaniuk, mint neki.

Kérdésem a következő: szabályozza-e ezt valamilyen jogszabály, vagy a lakóközösség közgyűlésen szabadon dönthet a lakásonkénti felosztásról (a többi tulajdonos ezt szeretné)? SzMSz nincs a házban.

Illetve amennyiben külsős vállalkozót bízunk meg, a költségek felosztásával kapcsolatban létezik-e jogszabály? Be kell-e építeni mindenképpen a közös költségbe tulajdonhányad-arányosan, vagy lehet lakásonkénti felosztásban dönteni?

Kovács_Béla_Sándor # 2022.04.01. 15:15

Nincs.

De ez a kérdés így nagyon elnagyolt. Az se biztos, hogy egyáltalán módosíthatod azt a keresetet, függetlenül az új ténytől. Könnyen lehet, hogy a határidő a kisebb problémád.

gerbera317 # 2022.03.17. 13:38

@ntc
Ha bluetooth-on keresztül be tudod vezetni oda a vizet, a szennyvizet pedig el, akkor még csak engedélyt sem kell kérned. De ha csak hagyományos módon lehet ezeket megoldani, akkor bizony tűrésre kell(ene) kötelezni a dúlással érintett tárolók használóit, hogy te ott felvonulhass, az ott tárolt dugiitalaikat megihasd, befőttjeiket felfalhasd, benzinjüket elhasználhasd, és egyéb értékeiket lenyúlhasd. Valamint, hogy a munka és a dúlás végeztével, a használat során eláraszthasd nekik akár tiszta-, akár szennyvízzel azt, amit mégis megkíméltél. Hát tudd meg, hogy nem fogják tűrni, és a közös képviselő már most, előre tudja ezt.

nanemaaa # 2022.03.17. 13:03

Szerintem nincs. Sőt ahhoz se nagyon, hogy lakást, vagy üzletet csinálj belőle. Az bizony sértheti a többiek érdekét.

ntc # 2022.03.17. 11:39

Február végén vettem a tárolót, és ápr. 1-vel fog élet belépni a tiltásra vonatkozó szabály! Nem lehetne kihasználni ezt a néhány napot, ami addig hátra van? Nincsen lehetőség jogilag kihasználni ezt az időt?

ntc # 2022.03.17. 11:32

Ugyan kinek sérülnének az érdekei, ha megkaphatnám a szükséges engedélyeket és hozzájárulásokat, én csupán emberi módon szeretnék egyszerűen kezet mosni!

Majordomus # 2022.03.17. 08:37

Szerintem inkább a rendeltetés megváltoztatása ellen van kifogása!

gerbera317 # 2022.03.17. 07:35

Nem akadályoz a közös képviselő semmiben. Egyszerűen csak nem segít beszerezni a szükséges engedélyeket és hozzájárulásokat. Ehhez joga van.

ntc # 2022.03.17. 07:03

Köszönöm a tárolómmal kapcsolatos hozzászólásokat és véleményeket. Én egy jogász által írt kommentre lennék kíváncsi! Egyébként a válaszaim:

  • igen, a tároló rendelkezik önálló helyrajzi számmal
  • Minek oda víz és szennyvíz? Azt hiszem a kulturált életmódhoz hozzátartozik egy kézmosás lehetősége! Ez alap!
Majordomus # 2022.03.12. 11:33

Hm. Jogos. Egy 2200 lakosu faluban lakópark...
Értékes a tároló is.

Szomorú örökös # 2022.03.12. 05:21

MajorDomus

Minek neked a tárolóba viz ? És minek a szennyvizelvezetés?
Csak nem az a kósza ötleted támadt hogy lakásként vagy üzletként használod?

Cserkeszőlő, fürdő-turizmus, stb. Szerinted?

Majordomus # 2022.03.11. 15:27

Nem beszélve a rendeltetés megváltoztatásáról.
Minek neked a tárolóba viz ? És minek a szennyvizelvezetés?

Csak nem az a kósza ötleted támadt hogy lakásként vagy üzletként használod?

Felejtős.

Zoltanuss # 2022.03.11. 13:15

A közös képviselő meg akarja akadályozni, hogy bevezethessem a vizet, és elvezethessem a szennyvizet.

Írja ntc. Hát a közösk. a társasház/lakópark többi tulajdonosának valós vagy vélt érdekeit védi.

Egy közösségben csak úgy nem vezetgetünk vizet és nem kötünk rá a szennyvíz rendszerre.

Vannak jogi és műszakiszabályok. Pl. az a tároló önálló entitáns vagy valamelyik lakás tartozéka.. Ha ez, ha az mindenképpen kell hozzá terv és a többiek engedélye.
A tervnek sok mindent kell tartalmaznia.... így a nyomvonalat és a vízmérés módját. kell tartalmaznia az építés idejét és a tökéletes helyreállítást
Egy ilyen építés nagy dúlással jár, mások érdekeit sértheti és a testiépségét veszelyezteti.

Saját telken a saját tárolóba úgy vezetjük a vizet ahogy nekünk tetszik.... egy közösségi telken teljesen más a helyzet.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.03.11. 11:52

Van annak a tárolónak egyáltalán önálló helyrajzi száma?

ntc # 2022.03.11. 09:48

Tisztelt Jogi Fórum!
Nemrégiben vásároltam egy tároló megnevezésű helyiséget Cserkeszőlőn, egy lakóparkban. A közös képviselő meg akarja akadályozni, hogy bevezethessem a vizet, és elvezethessem a szennyvizet. Az lenne a kérdésem, hogy jogilag megteheti-e ennek a megakadályozását? Válaszukat előre is köszönöm! (Az ingatlanvásárlás még a lakógyűlést megelőzőn történt, ahol majd be szeretné vezetni az új jogszabályt!)

Szomorú örökös # 2022.03.02. 20:00

MajorDomus

A törvényes: lakáskiüritési per.

Mire befejeződik, megint moratórium lesz és nem tudja kitenni. :-(

Majordomus # 2022.03.02. 19:58

Ez egy év.

Majordomus # 2022.03.02. 19:58

Van törvényes és nemtörvényes megoldás.

A törvényes: lakáskiüritési per.
A nem törvényes nem ebbe a fórumba való.

Dakova # 2022.03.02. 19:17

Kedves Fórumozók! Segítségre volna szükségem az alábbi témában.
Van-e lehetőségem "lakáskiürítés nemperes eljárásban" indítani a volt élettársam ellen aki jelenleg az én tulajdonomban lévő házban lakik mert onnan engem elüldözött majd szóban több alkalommal felszólított kiköltözésre sem hajlandó elhagyni az adott ingatlant.
Vagyonmegosztás miatt nem tudunk megegyezni mert az ő részéről van egy irreális és arcátlan pénzügyi elvárás melyet én nem szeretnék teljesíteni. Már az sem érdekelne ha bíróságra menne a vagyonmegosztás miatt, csak hagyja el a házamat. Hogyan tudnám kirakni jogilag úgy, hogy az időben is relatív rövid legyen?!
A segítséget előre is köszönöm.

kriszti141 # 2022.01.10. 00:25

drbjozsef

Igazából már csütörtökön leírtam mindent, hogy mi történt, nem értem mi az, hogy nem mondok el mindent :( leírtam, hogy a férjtől vettük házat, akinek ott volt a megbízás a feleségtől. Aki most azt állítja, hogy nem tudott erről az egészről. Egyedül arra szerettem volna választ kapni, hogy mi lenne akkor, ha nem lenne eredeti az a meghatalmazás.
Holnap beszélünk az ügyvéddel. Azèrt érdeklődtem itt, mert egy kis megnyugvást kerestem volna, hogy ne kelljen hètfőig várnom. Úgy gondoltam, hogy ha felrakok pár kérdést, arra lesz itt, aki segítőkészen válaszol majd, nem leszúr, hogy nem mondom el a dolgokat, meg hogy beszéljek értelmesen. Nem értem, miért látták ebben a hátsó szándékot, csak segítséget kértem.
Többször megköszöntem a válaszaikat, sajnálom, ha a terhükre voltam...

drbjozsef # 2022.01.09. 23:08

kriszti141,

Még jó szándékkal sem lehet segíteni, ha te se mondasz el mindent elsőre, egyesével kell kihúzni, és a kérdésekre sem válaszolsz.

Az adásvétel aláírásánál volt egy ügyvéd, ugye? Neki ellenőriznie kellett a meghatalmazást. Hívd fel őt, és kérdezd meg mi van a meghatalmazással.

kriszti141 # 2022.01.09. 20:42

*a férje csalással jutott hozzá a pénzhez, amit mi fizettünk neki a házért. 

kriszti141 # 2022.01.09. 20:38

Kovács_Béla_Sándor

Köszönöm ezt a szép megszólítást!!!! Csupán csak az itteniek véleményére voltam kíváncsi. Annyira tudok világosan beszélni, amennyit én is tudok. A nő nem írt semmi mást, csak azt, hogy vissza akarja perelni a házat. Mert valószínűleg a férje csalása miatt jutottunk hozzá a pénzhez, amit mi fizettünk neki a házért. Nem volt róla szó, hogy ő írta-e a megbízást. Annyit írty hogy keressük fel, megadta a számát. Hívtuk, nem értük el. Ennyi.

Azért mertem feltenni a kérdésemet, mert kíváncsi voltam arra, hogy mi van abban az esetben, ha hamis a meghatalmazás(ami kiterjedt az eladásra is).