Ingyenes ügyvéd


drbjozsef # 2020.03.09. 09:08

Erika65,

Nem tilthatják le a te fizetésedből a házastársad tartozását, ha a tartozásnál sem adós (adóstárs), sem kezes nem vagy.

gerbera317 # 2020.03.09. 11:59

Még mindig nem egyértelmű a kérdés. Ha külön követelésekről van szó, akkor persze, hogy nem tilthatják le tőled. De ha egyetemleges követelés, akkor gyakorlatilag te fizeted meg a férjed helyett is (a nem egyetemlegesen felszámítható követelésrészek kivételével).

Gubi1990 # 2020.05.04. 12:12

Tisztelt Fórumozók!

Egy újépítésű lakás vásárlásával és kivitelezésével kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni, bízom benne lesz aki meg tudja válaszolni.

A szerződés megkötésekor a kivitelező rengeteg irányból bebiztosította magát, köztük azzal is, hogy a kitűzött készre jelentési határidő (2019.09.30) után még egy három hónapos haladék megilleti, ezt követően kell csak kötbért fizetnie. Emellé még kikötötte azt is, hogy kötbért csak három hónapig köteles fizetni.

A határidő 2019.12.30-án járt volna le, ezen naptól fogva lett volna köteles kötbért fizetni, azonban 2019.12.16-án készre jelentette. Ezt követően 2020.01.23-án kaptam levelet azzal kapcsolatban, hogy az ingatlan készen áll műszaki átadásra, majd 2020.03.04-én valóban megtörtént a műszaki átadás.

A műszaki átadáson a lakás már tényleg kvázi lakható állapotban volt, azonban a lépcsőházban még a legtöbb helyen korlát sem volt, a munkások aktívan dolgoztak, villanyóra sehol, egyedül biztonságban be sem mehetnék mivel még építési terület.

Kérdésem, hogy abban az esetben, ha az ingatlan önállóan, biztonságban még meg sem közelíthető, úgy készre jelenthető egy ingatlan? Amennyiben nem, úgy a kivitelező köteles lenne kötbér megfizetésére.

Minden választ előre is köszönök!

JánosJános # 2020.05.04. 18:11

Én ugyan nem vagyok jogás, de azt hinném, hogy egy biroság által kijelölt szakértőnek kell kimennie a helyszinre s neki megállípitani hogy valoban kész állapotban van e vagy sem. Ez alapján pedig a biroság vagy megitéli a kötbért, vagy azt mondja, h kész van, tehát nem jár kötbér. Azt hinném, hogy ha nem lehet biztonsággal beköltözni, akkor nincs kész.

wers # 2020.05.05. 06:45

Gubi1990

Kérdésem, hogy abban az esetben, ha az ingatlan önállóan, biztonságban még meg sem közelíthető, úgy készre jelenthető egy ingatlan?

A készrejelentés az csak egy jelentés. Nem helyettesíti az átadás-átvételt. Az is csak akkor jelenti a munka elkészültét, ha az átvevő is aláírja.

Nem kész munkát nem kell átvenni.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.05.05. 06:57

Ismerjük mi azt a szerződést?

nanemaaa # 2020.05.05. 07:12

Gubi1990
A válasz nyilván a kivitelezési szerződésben keresendő. Alap esetben a kész állapotot legkönnyebb egy használatbavételi engedéllyel bizonyítani, de gyanítom, nem erről szól a szerződés. Félig kész házra egyébként a hatóság nem ad használatbavételi engedélyt, mert csak az egész házra egyben lehet adni.

wers # 2020.05.05. 07:42

Ismerjük mi azt a szerződést?

Lefelejtettem, pedig akartam, hogy bízom benne, hogy nem a készrejelentéstől lesz késznek minősítve az épület. (ki ír ilyent alá?)

Sokszor még az átadás-átvétel is hosszú hibalistát tartalmaz.

Cilus86 # 2020.05.18. 16:59

Érdeklődnék,hogy páromnak szeretném adni fele házrészt.
A ház az én tulajdonomban van.Milyen úton-módon tudnám neki adni,hogy ne kelljen sokat százalékolni?
Mivl neki van egy 100% tulajdonban lévő ingatlana illetve egy 80%-ban örökölt tulajdonjoga?!
Esetleg házastársként ingyenes?

drbjozsef # 2020.05.18. 17:14

Cilus86,

Házastársak között minden ügylet illetékmentes.

BEETT # 2020.05.18. 20:45

Kedves válaszoló
A férjem sajnos börtönben van. Szeretnénk megprobálni a reintegrációs őrizetet. Csak nem vagyunk tisztában egy két dologgal kapcsolatban. Súlyos testi sértés kíséretével van meg vádolva könnyű testi sértés vétségével. És éjjel felfegyverkezve csoportosan elkövetett magánlaksértéssel. De a közelmúltban többször volt büntet e lopás büntettével. Módosultak a reintegrációs őrizetet feltételei.
Ezek alapján van e lehetősége a házi órizetre? Ha tudna valaki ebben segíteni
Előre is köszönöm

flavy0731 # 2020.06.07. 06:56

Köszönöm, ha választ kapok.

Egyik kedves ismerősömnek a nigiériai barátját elkapták Olaszországban, majd onnan a Bp.-i Venyigébe szállították, azt sem tudja, hogy miért, mert az az ügyvéd, akit egy itt lakó testvére talált, nem ad semmiféle felvilágosítást arról, hogy mi történt, ameddig nem kap kb 400.000.-forint munkadíjat. Anyuka itthon van a 2 éves kislánnyal és hiába hivta ezt az ügyvédet, nem segít semmiben, ameddig fenti összeget meg nem kapta. Elment a bankba két napja, hogy leszedi az összeget a kislány nevére hozott bankszámlájukról (10.millió ft volt rajta) de azon 0 forint mutatkozott. Semmit nem tud, érdemi felvilágosítás hiányában lépni sem, én annyival szeretnék neki segíteni az itt kapott segítséggel, hogy megkérdezem, valóban helyesen jár-e el ez az ügyvéd, hogy nem válaszol,csak ha pénzt kap, vagy sem és akkor segítek keresni másvalakit. Természetesen nincs gond a díjjal, elő kell kerítenie, hiszen tudom, van ügyvédi munkadíj, de szerencsétlen anyuka azt sem tudja, hogy induljon el itthon, ha segíteni szeretne gyermeke apjának.

pandamaci003 # 2020.06.16. 12:07

Szeretnek egy kis segítséget kérni!
Sziasztok! Felszolgálóként dolgozom egy magánvállalkozónál egy étteremben. Határozott idejű munkaszerződésem van, amely 2019. decembertől 2021. januárig tart. A munkáltatóm a tegnapi nap folyamán telefonon értesített a munkaviszonyom megszüntetéséről. Jogszerű ez komoly indok nélkül? Van -e lehetőégem a munkáltatómtól távolléti díjat követelni, a szerződés szerinti munkaviszony megszűnésének napjáig? A szerződésemben nem esik szó a munkaviszony megszűnésének következményeiről, helyette a Munka Törvénykönyve 2012. évi I. TV-re van utalás a szerződésben nem foglalt kérdések irányadásáról. Valamint van egy olyan pont, amely azt foglalja magában, hogy a Munkáltató kollektív szerződés hatálya alá nem vonatkozik.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.16. 12:33

Nem. De, ugye, ez amúgy is költői kérdés volt.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.06.16. 12:34

Van -e lehetőégem a munkáltatómtól távolléti díjat követelni, a szerződés szerinti munkaviszony megszűnésének napjáig?
Követelni mindent lehet.

Dobson # 2020.07.05. 08:14

Tisztelt Ügyvéd Urak/Hölgyek!
Olyan kérdéssel fordulnék Önökhöz, hogy tetőfedéssel kapcsolatban megbíztunk egy céget. A munkát elkezdték, adtak egy munkamegbízási szerződést is a vállalt feladatról. A problémák viszont elkezdődtek:

  • Mikor idehozatták a különféle cégekkel, telepekkel az alapanyagokat (faelemek, fémszerkezet, stb...) mindnek nekünk kellett fizetni.
  • Előleget kértek (200k ft-ot)
  • Vannak olyan napok amikor semmit nem tudunk róluk, nem jönnek dolgozni, elkezdik de egy fél óra múlva eltűnnek...
  • A munka lassú, időközben az esőzések miatt már leázott a plafon, lettek károk.
  • A szerződésen nincs feltűntetve se adószámuk, se céges pecsét, semmi, csak a brigádvezető elérhetősége.

A különféle pénzátadásokról (előlefizetés, anyagátvétel, stb...) írtunk átvételi elismervényt, melyet a brigádvezető aláírt, és ez az összeg lejön a munkadíjból, vagyis a végösszegből.

Az lenne a kérdés hogy ha bármi negatívum történne (nem fejezik be a tetőt, eltűnnek, nem lehet őket elérni többet, stb...) akkor jogilag mit lehetne majd lépni az ügyben?

Köszönettel
Tóth János

drbjozsef # 2020.07.05. 09:42

Dobson,

Jogilag?

Pert indítani.

Rexor # 2020.07.06. 07:26

Nekem ez nem tűnik tisztának a szerződés ellenére sem, mert pl. az előlegről nem átvételi elismervényt, hanem számlát kellett volna kiállítaniuk... Az hogy a szerződésen nincs fenn az adószámuk az nem túl szerencsés, de a kivitelező cég/vállalkozó nevét sem tudod (a brigádvezető elérhetősége nem igazán ez a kategória...)? Jelenleg nekem úgy tűnik hogy per esetén még azt sem lehet tudni kit lehet perelni.

drbjozsef # 2020.07.06. 10:26

Mert? Van szerződés, vannak rajta adatok. Ha más nem, a brigádvezetőt. Ha egyszer az ő neve és aláírása van rajta.

(Mert azt azért remélem, hogy valaki azért aláírta. Ha az sem, na akkor tényleg baj van.)

szornyike # 2020.07.06. 11:54

Tisztelt Fórumozók és Tanácsadók!

Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy mit tehetek az alábbi helyzetben:

Édesanyám nővére tavaly megözvegyült, egyedüli rokonai vagyunk egymásnak. Sajnos azon túl, hogy idős, kb. 80%-ban nem lát, időskori makuladegeneráció miatt. A lakást elhagyni nem tudja. A közelmúltban erős romlásnak indult mentális/idegi állapota, feledékeny, képzeleg, összekeveri a gyógyszereit. Ezt magam telefonon tapasztaltam beszélgetés közben, illetve a Hozzá naponta 1 órában kijáró szociális gondozó elmondásából. Ő Pécsen él, én pedig Budapesten.

Mit tehetnék mielőbb, hogy megelőzzem az esetlegesen komolyabban felmerülő problémákat úgy az Ő érdekében, mint a lakása és egyéb ingóságai védelmében?

A választ előre is nagyon szépen köszönöm, mivel nagyon tanácstalan vagyok!

flavy0731 # 2020.07.06. 17:08

Kedves Mindenki!

Még egyszer nekifutok, segítséget kérve a hozzáértőktől! Úgy érzem, csapdába kerültünk. Egy éve bérlünk egy lakást, nem kevés összegért, de ez mellékes is. A tulajdosnak semmi baja velünk, tud erről az esetről is, de azon kívül, hogy sajnálja, nem hiszem, hogy tud az esettel foglalkozni, gondolom, vagy eltűrjük, vagy elköltözünk. Amit el kell tűrnünk, az a felettünk élő, keményen alkoholista férfi, aki mindenez mellé matt részegen egy hete a munkába menő férjemet az utcán elkapta -nem ért hozzá- és üvöltött vele, hogy van-e TB kártyája, mert elveri, amiért vegyészkedünk ,mert neki az orrát zavarja a felfelé szálló szag :O Keményen dohányzik az anyjával együtt, bármilyen hihetetlen, de igen, lejön a szag és vannak konektroba tehető illataink, nyilván ő a rohadó lakásában ezt érzi. Addig fajult, hogy a párom jobbanak látta kihívni a rendőröket. Lementem a rendőrök elé - ez egy panel - és jöttünk fel a lakásba, mikor épp jött le, nekem akart jönni, mert meghallotta a hangomat, hogy mondtam, na itt van az úr szerencsére. De meglátta a rendőröket és elkezdett artikuláltan üvölteni. Miután elmentek a rendőrök-nekünk ki kellett menni a házból,így nem hallottuk,miket hazudik-azt mondták,tegyünk feljelentést.Úgy döntöttünk,várunk, hátha bocsánatot kér.Nem, hogy nem tette meg, ma hallom, -elsőn lakunk- hogy megállítja a közös képviselőt és olyan halkan kezdi el neki mondani a dolgokat, hogy nem értettem,csak a kk húhaaa, nem mondja szavait hallottam,illetve,hogy majd felhívja a tulajt.Fel nem fogom, hogy kerültünk ilyen helyzetbe és nem tudom, jogilag mit tudok meglépni, azaz nyilván a feljelentés, de megteszem és? Ha megteszem,mire számíthatok? Nagyon tanácstalan vagyok!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.06. 18:14

Aztán milyen bűncselekmény gyanújával tennél feljelentést?

Ha valaki csúnyád néz rád, feljelented? Ha fúr a munkatársad, feljelented?
Más konfliktuskezelési eszközt a feljelentésen kívül nem is ismersz?

flavy0731 # 2020.07.06. 18:26

Kovács_Béla_Sándor, de, természetesen ismernék. Amennyiben egy hozzánk hasonlóan kultúrált ember pillanatnyi idegeskedését kellene megbeszélni. Te sem ezt a kérdést tetted volna fel, ha előtted állt volna ez a 110 kg-os, zsíros, 5 panelházat simán átüvöltő, agresszív volt karatebajnok, aki azt hiszi, minden és mindenki az övé. Azóta mást sem hallok, mint a sok jöttmentnek az ablakom alatt hozza fel a storyt és a panelprolik nagy hűházások közepette egyetért vele. Nem téged támadott és hozott végtelenül megalázó helyzetbe , sem a feleségedet és nem a te gyereked retteg azóta. Ezek szerint ez itt egy ilyen oldal, ahol buta kérdéseket kapok, ami nem is értem, hogyan jött neked? Miért feltételezed azt, hogy feljelentek valakit, mert csúnyán néz rám? Mi az, hogy ha fúr a munkatársam? Felteszem a kérdést én is, veled meg mi van, megsütött a nap??? Szégyen!!!

wers # 2020.07.07. 06:42

férjemet az utcán elkapta -nem ért hozzá- és üvöltött vele, hogy van-e TB kártyája, mert elveri, amiért vegyészkedünk ,mert neki az orrát zavarja a felfelé szálló szag

Tényleg vegyészkedtek? Vagy olyasmit?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.07. 08:28

Írta, hogy elektromos aromapárologtatót használnak. Az a vegyészkedéstől messzebb esik.