Ingyenes ügyvéd


wers # 2020.07.07. 09:04

Ja igen, ott bújt meg a sok blabla között. (azon átsiklottam)
Azért lég vájtorrúnak kell lennie, ha azt érzik a szomszédban.

De szép is a társasházi élet. Még kertes házaknál is vannak fülemile pörök.

flavy0731 # 2020.07.07. 17:04

Válaszolok a felém irányuló kérdésre, aztán elengedem itt a témát.
Csoportvezető vagyok egy takarítási cégnél. Ergo, az otthonom patikatisztaságú, lehet mondani, hogy kattos vagyok, mert az évek kényszeressé tettek, a munkámnak köszönhetően. Tehát van, amit ecettel lehet gyönyörűen lemosni, pl. ablaküveg. Vagy a tüzehely és a csaptelep, ha csak a konyhát veszem. Emelett vannak elektromos légfrissítőim, nem gagyi termék, tehát minőségi enyhe illat van itthon. Rájöttem. Az ecetet vehette vegyészkedésnek. Egyébként megértem. Marha büdös, ömlik az ember könnye, ha vele takarít mondjuk egy zuhanykabint. Az ő full dohányszagú retkes otthonában bizony egy szagnak , büdös szagnak minősül és nyilván azért érezte ezt akkor hatványozottan, mert nyár lévén minden ablakon nyitva volt, van és éjjelre hagytam az ecetet a vízforralóban, nyitott tetővel. Ja, hogy kultúráltan nem jött le szólni, hogy mi lehet az, ami neki csavarja az orrát? Ja, hogy nem emberi hangon beszéltük ezt meg, hanem az ő primitív szintjén akarta rommá verni a páromat és utána engem? ... hát, nem tudom, valószínűleg velem van a baj, hogy félelmemben rendőrt hívtam és ő még ezek után sem áll le, a lakás tulajdonosára uszította a közös képviselőt is. Tudom-tudom, sok a blabla, de én már csak ilyen vagyok és megtisztelem azt, akitől segítséget kérek (kértem) és válaszoltam a kérdésére.

szornyike # 2020.07.07. 18:02

Tisztelt Fórumozók, Tanácsadók!

Szeretnék segítséget kérni abban, hogy gondnokság alá vehetem-e saját nagynénémet, aki a demencia kezdeti fázisában van? Egyedüli vér szerinti rokona vagyok. Ha igen, mennyi idő alatt és milyen módon zajlik?

Köszönöm szépen előre is a választ!

drbjozsef # 2020.07.07. 18:37

szornyike,

Nem "veheted" gondnokság alá.

Gondnokság alá helyezési pert indíthatsz, a bíróság dönt, és a gondnokot a gyámhatóság rendeli ki. Általában házastárs, élettárs, de ha ilyen nincs, más hozzátartozót is kijelölhetnek, de akár hivatásos gondnokot is rendelhetnek.

Érdemes ügyvéddel eljárni a perben.

Amúgy meg keress rá mondjuk "gondnokság alá helyezés" kifejezéssel a guglin, és olvasd el a sok okosságot.

Nem tudom meddig tart, de néhány hónapig biztos, a gondnokoltat is meghallgatja a bíróság, szóval eltarthat egy ideig.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.07. 19:07

Nem is jogosult a gondnoksági per megindítására.

szornyike # 2020.07.07. 19:16

Kedves drbjozsef!

Köszönöm szépen a választ! Ebben az esetben a néhány hónap nagyon sok - szerintem.
Nem értem a jogalkotókat, a betegre nem gondolnak? Ebben az esetben az idővel kell versenyt futni....

szornyike # 2020.07.07. 19:19

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

De ha egyszer én vagyok az egyedüli vér szerinti rokona? A jog szerint akkor hagyjam magára? Mit tehetek érte?

Köszönöm előre is, ha van válasz - értem én, de mégsem...

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.07. 19:53

Kezdeményezheted a gyámhatóságnál, hogy indítsanak pert.

zso53 # 2020.07.08. 06:48

Tisztelt Ügyvéd Úr !
Az alábbi problémával keresem és kérem, hogy válaszával segítsen.
Anyósomékat egy otthonban helyeztük el. A következő eset következett be, hogy az évről évre emelkedő
bent tartózkodási költséget apósom nem kívánja fizetni.
Az az elképzelése, hogy a kettőjük nyugdíjából Ő még be tud fizetni, da az anyósom nyugdíja nem fedezi a reá eső részt. Így Ő azt követeli., hogy azt mi fedezzük.
Természetesen van megtakarításuk, de az az apósom tartja saját nevén bankba. Azt képzeli és ebből nem akar engedni, hogy az csak az ő megtakarítása. Azt gondolja, hogy a feleségét kiteteti az otthonból ha mi nem fizetünk érte. Sajnos nem fogad el értelmes magyarázatot, folyamatosan követelőzik. Házastársak esetén a megtakarítás közös vagyonnak számít?
Az egyik fél ugye nem tehető ki azt otthonból ebben az esetben ? Amíg van megtakarításuk addig kötelezhető-e a gyermek szülő tartásra?
A férjemnek nem az édesapjáról van szó mivel ez anyósomnak a második házassága és ő nem ebből született.
Várom válaszát, hogy mit tehetünk a nyugalmunk és anyósom nyugalma érdekében?
Tisztelettel:Kovácsné

drbjozsef # 2020.07.08. 08:12

zso53

Ptk.4:194.§(1) Rokonaival szemben az jogosult tartásra, aki magát önhibáján kívül nem képes eltartani, és akinek tartásra kötelezhető házastársa, volt házastársa vagy volt élettársa nincs.

Mondjátok meg a házastársnak, hogy az ő kötelessége eltartani. Természetesen a megtakarítás közös, ha az a házastársi életközösség alatt keletkezett, annak felhasználása is kötelező. Amíg az van, nemis igen jogosult(ak) a tartásra. Ha viszont elfogy, és egyikük saját nyugdíja sem fedezi a saját díját (tehát emiatt az apóst sem lehet kötelezni a tartásra), akkor valszeg nektek kell majd fizetni.

Ha pedig nem jogi oldaláról nézzük a kérdést, a mostani otthon szerintetek jó az anyósnak, akkor lehet, jobban jártok, ha fizettek. Ha jogi huzavonába kezdtek, akkor lehet, hogy tényleg kirakják addig őket (ha nem fizetnek), kereshettek más helyet, vagy gondozhatjátok otthon.

szornyike # 2020.07.08. 21:41

"Kezdeményezheted a gyámhatóságnál, hogy indítsanak pert."

Ki ellen? S milyen végkifejlet várható?

szornyike # 2020.07.08. 21:58

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Zso53 kérdéséről jutott eszembe, hogy mit tehetek abban az esetben, ha nem akar otthonba menni? Kényszeríteni - gondolom nem kényszeríthetem, mint unokahúg? Mi történik akkor, ha esetleg bemegy az otthonba az üresen maradt lakásával?

S tényleg a gyámhatóságnál kezdeményezett pernek milyen végkifejlete lehet?

Bocsánat a sok kérdésért, de nagyon hálás vagyok a válaszokért!

szornyike # 2020.07.09. 00:47

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

A támogató döntéshozónak van valami értelme kezdeti demenciában szenvedő rokon mellett? Jól értelmezem, amit a neten találtam, hogy lényegében, csak akkor "funkcionál", ha kéri a támogatott? Nyújt ez valami védelmet az idős beteg esetében így?

Köszönöm szépen előre is a választ!

szornyike # 2020.07.09. 00:53

Kedves Kovács_Béla_Sándor!

Elnézést, de gyorsan kell viszonylag cselekednem, ezért folyamatosan kutakodom, de azért hozzáértőtől kérdezni megnyugtatóbb.
Szeretném megkérdezni, hogy amennyiben eljönne velem a Nagynéném egy közjegyzőhöz és készíttetnénk egy általános érvényű meghatalmazást, akkor avval például intézhetem a banki és közüzemi ügyeit?

Köszönöm előre is!

gerbera317 # 2020.07.12. 21:29

Az lesz a múmia bosszúja, hogy se jogképes, se perképes, és így nem tudod perelni.

alfateam # 2020.07.13. 04:03

Az lesz a múmia bosszúja, hogy se jogképes, se perképes, és így nem tudod perelni.
Dehogynem, jegyző majd kinevez ügygondnokot és azt már lehet perelni!

drbjozsef # 2020.07.13. 06:48

todd321,

Így van, eseti gondnokot kell kirendelni.

Szvsz a Te lakhelyed szerinti járási hivatalnál kell kérelmezni, és kelleni fog igazolni, hogy az illetővel kapcsolatban jogosan kéred ezt : vagyis ha már elindítottad (volna?) a pert, és a bíróság felszólított erre, akkor ez a papír szerintem elég kell legyen a kérelemhez. Plusz az, hogy a lakcímnyilvántartót már megpróbáltad, az is csatolható.

drbjozsef # 2020.07.13. 09:47

todd321,

Ptk. 6:20.§
(2) Eseti gondnokot kell rendelni akkor is,
...

  1. ha az ismeretlen, távollevő vagy ügyeinek vitelében egyébként akadályozott személy jogainak megóvása érdekében szükséges.
gerbera317 # 2020.07.13. 10:10

Nemcsak ismeretlen (pontosabban: nem azonosítható), hanem halott is (valószínűleg. Mifelénk nem szokás 129 évesen még vígan élni).

Rexor # 2020.07.13. 14:42

Lehet hogy rosszul gondolom, de amennyiben nem a bibliai ősatyák egyikéről van szó, akkor tényleg nagy valószínűség szerint halott már az illető, ahogy gerbera mondta. Ebben az esetben valószínűleg van örököse is. Ha nincs örökös valószínűleg az állam örökölt, tehát én nem vagyok benne biztos, hogy itt helytálló az ügygondnok kirendelése.

gerbera317 # 2020.07.13. 15:05

Ez nekem is megfordult a fejemben, azonban ha ezek örököltek volna, akkor az a tulajdoni lapon is látszana.

oligaliga # 2020.07.13. 15:34

Nem ritkán fordul elő, hogy az elhunyt hagyatékát senki sem találja meg, annak ellenére, hogy be van jegyezve az ingatlan-nyilvántartásba. Lehet az oka felületes ügyintézés, vagy akár az is, hogy az egyik nyilvántartásban egy betű másképp van, mint a másikban. A földhivatal meg hivatalból nem tud törölni senkit, ha nem tud helyette bejegyezni másik tulajdonost.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.13. 15:55

ingatlan tuljadoni lapján olyan tulajdonosok szerepelnek 1891-ből
No, azt megnézném! Adsz egy helyrajzi számot?

luxipapa # 2020.07.13. 17:29

Tisztelt Fórumozók!
A kérdésem a következő:
Hozzátartózómat iparjogvédelmi jogok megsértésével gyanúsítják,ha meghatalmaz a rendőrségi kihallgatáson képviselhetem-e, jelen lehetek a kihallgatáson?
A teljes bizonyító erejű magánokirat= teljesen kézzel írt meghatalmazás 2 tanú előtt aláírva? Ez így elég? Ezt elég az első idézésre való megjelenéskor benyújtani? Mihez van joga a meghatalmazottnak egy kihallgatáskor és az ügy folyamán?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.07.13. 19:14

Bünteteljárásban a terheltnek nem lehet meghatalmazottja. Védője lehet - de az ügyvéd.