Igen, a Ptk. 6.15 (2) a kérdés egyedül, nem az, hogy jár-e vagy sem. Írásbeliség szükséges a Lakástörvény alapján. Még akkor is, ha utólag, emailben is elismerte a bérbeadó, hogy a megállapodás közöttünk létrejött.
Szomorú örökös, nem a fia nevét írta, hanem teljesen szabályszerűen, ki volt írva a bérbeadó neve, és alatta az, hogy képviseli meghatalmazottként: XY.Előtte a meghatalmazott adatai, részleseten, szigszámmal.
Ezért kérdeztem, hogy a meghatalmazás hiányában érvényesülhet-e a Ptk. 6:18, a vélelmezett képviselet?
Van-e ebben tapasztalatotok? A Ptk. 6:18 HVG-oracos kommentárjában az alábbi szerepel:
6:18 (2) Képviselőnek kell tekinteni azt a személyt, akiről eljárása és a képviselt személy magatartása alapján okkal feltételezhető, hogy jogosultsággal rendelkezik a képviselt személy nevében jognyilatkozatot tenni.
"A tételes jogban új intézményként jelent meg a Ptk.-nak a látszaton alapuló képviseletre vonatkozó szabálya. Ennek az intézménynek az előképe a bírósági gyakorlatban lelhető fel, mégpedig olyan döntésekben, amelyek képviselőnek ismertek el egyes személyeket, akik sem a törvény, sem létesítő okirat, sem meghatalmazás folytán nem voltak képviselők, azonban olyan módon jártak el más személy nevében, hogy a velük kapcsolatba kerülő harmadik személyekben okkal alakult ki az a kép, hogy rendelkeznek képviseleti jogosultsággal."
A képviselet egyes sajátos esetei között helyezkedik el a "vélelmezett képviselet" alcím a Ptk.-ban. Vannak a képviseletnek (mind a meghatalmazáson alapulónak, mind az egyéb eseteknek) általános szabályai is. Ptk. Ilyen pl. a Ptk. 6:11 § (1) Aki képviseleti jog nélkül vagy képviseleti jogkörét túllépve más nevében jognyilatkozatot tesz, nyilatkozata a képviselt jóváhagyásával vált ki joghatást. Amennyiben nem áll fenn a vélelmezett képviselt alkalmazhatósága (miért ne állna fenn egyébként?), akkor nem létező a szerződés, nem volt jogosult eljárni az alakiságok megsértése miatt az aláíró édesapa. De joghatás kiváltására alkalmassá vált a szerződés, amint a képviselt jóváhagyta meghatalmazottja eljárását. Az, hogy a meghatalmazó számlájáról jön az utalás, a meghatalmazó hivatkozik emailben arra, hogy a "megállapodásunk alapján" csak az egyszerese jár nekünk a foglalónak szerintem jóváhagyásnak számítanak. Ha az édesapa nem képviselte ezt a ..... bérbeadót, akkor, amint a pénzért jelentkeztünk, miért nem azt mondta a bérbeadó: figyelj, nálam nincs egy forint se. Nekem adtad? Meghatalmazottamnak adtad? Nem. Fordulj az apámhoz. Más kérdés, hogy nem létező szerződés miatt akkor is visszajárna, csak akkor tényleg az egyszerese viszont. Szerintem megerősítésnek számít, hogy egy szót nem emelt fel a szerződés alakiságaival szemben, sőt saját maga a bérbeadó kézbe vette a szerződés intézését, és írásban is megnyilvánult - egy pillanatig sem bújva a meghatalmazás hiánya mögé. Nagyon eltökélt vagyok, mert ritka gerinctelen magatartást tanúsított a bérbeadó, ugráltatott minket a nyaralásunk előtti utolsó napon, kiküldött a halálba az apjához, küldött egy szaros elismervényt, amit nekem kellett átírnom előszerződéssé, megérkeztünk, aláírtuk az öreggel, felhívtuk közben a fiát, neki is elküldtük viberen a szerződést, örültünk a lakásnak, majd a nyaralásunk alatt visszamondta - mert nem tudja kirakni a bérlőket.. mikor rákérdeztem, hogy miről beszél, kis motyogás után hozzátette, hogy amúgy kevés a bérleti díj..egy utolsó féreggel állunk szemben, és mindent meg fogok tenni, hogy behajtsak rajta vmit. Kérlek, ilyen szemmel is olvassátok a leírtakat.
don